Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Lech36 napisał:

Orka zaoranego "pola" jest mało sensowna.

Zgadza się, wobec wyznawców woodoo nawet najtęższe głowy bywają bezradne. 

Czekam na to w jaki sposób stwierdziłeś, że Eversolo gra po cieplej stronie. 

Edytowane przez Ajothe
1 minutę temu, Ajothe napisał:

Czekam na to w jaki sposób stwierdziłeś, że Eversolo gra po cieplej stronie. 

Dotknąłem palcem i było lekko ciepło 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 minut temu, Wito76 napisał:

I tak właśnie wygląda zaorane pole.

Znasz się widać na orce i zaoranych polach, to widać słychać i czuć.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Panowie !

Dziś nagrałem ostatni filmik na porzegnanie WIIM ULTRA i pojechałem do sklepu wymienić na ES A6 i przedstawić jaki jest problem.

Panowie zapytali o sprzet do jakiego porownywałem i powiedzieli że te DVD Denona 3901 do którego powównuję to sprzedawali to kiedyś i to była najwyższa półka. Powiedzieli od razu żebym dopłacił do Master Edition bo ES A8 to dla tych z grubym portfelem. Po kilku minutach podjąłem decyzję o zakupie (dostając fajną cenę) i nie chciałem się już bawić w zwroty.

Odpaliłem w domu ES A6 Master Edition i od razu włączyłem kawałki które ostatnio dłuchałem (bez wygrzewania).

Od razu powiem żę różnica jest kolosalna na korzyść ES we wszystkich kawałkach - przebił znacznie nawet Denona DVD.

Brakowało mi ostrości, czystości, wyrazistości i dynamiki w WIIMie a tutaj to dostałem w 100% i nawiązką.

na korzyść ES w porównaniu z WIIMem od razu się narzuciło po uruchomieniu tzn:

• jest konturowy dużo mocniejszy bas, i dużo więcej rytmu w basie (teraz praktycznie suba nie trzeba używać)
  • duża różnica w dynamice na + 
  • dużo więcej szczegółów w wysokich tonach i więcej tego, (tak jakby WIIM nie grał całej ścieżki dźwiękowej)
  • wszysko jest wygrywane bardzo dokładnie, nie ma rozmycia dźwięku jak w WIIMie
  • Średnica mocno wypełniona w końcu można słuchać np. "The sun always shines on TV" który wcześniej był płaski i suchy w odbiorze nawet na DVD Denona.
  • dźwięk jest ocieplony i bardzo przyjemny dla ucha, bardzo lekki. 

wszystko teraz gra doskonale i różnica jest większa niż oczekiwałem (najlepsza jakość dźwięku jaką słyszałęm w życiu).

To tyle, jak nagram filmik to za kilka dni wrzucę na YouTube z WIIMem oraz z ES-A6 ME.

Jeżęli chodzi o te testy i porównania na YT między streamerai i puszczanie na przemian tego i tego, to nie ma sensu się tym sugerować, bo ja tam różnic nie słyszałem (a wiadomo dlaczego 🙂 )

Różnica w cenie w moim przypadku warta dopłaty.

Jeszcze wczoraj tu ktoś pisał że takie i takie komponenty ma WIIM w środku i że to ten sam DAC co w ES, ale dzis się przekonałem że różnica jest bardzo duża na korzyść ES.

Od siebie polecam zawsze na przyszłość wypożyczyć sprzęt do siebie na odsłuch i wtedy podjąć decyzję.

Dla mnie temat zamknięty 🙂

Edytowane przez Raptor99

Tak jak już pisałem wczoraj, te "komponenty" to zwykły chłyt marketingowy dla laików i de facto nic szczególnego. Wejdź do działu DIY, choćby do wątku o kondensatorach - prawdziwa kopalnia wiedzy i opinii z testów odsłuchowych i wymień tam te Wima czy Nichicon. Z politowaniem wszyscy na to spojrzą. Gdyby to były jakieś Kaisei, Auricap, Duelund to ja rozumiem, byłyby powody do dumy i chwalenia się.
Słuchałeś tego Eversolo jako transport czy z wewnętrznego daca?

4 minuty temu, Wito76 napisał:

Słuchałeś tego Eversolo jako transport czy z wewnętrznego daca?

Wpiąłem kable analogowe 2xRCA czyli wykorzystuję DACa wbudowanego w ES który łączy się przez Wi-Fi z Tidalem.

Ok. Ameryki nie odkryję, kość przetwornika może być ta sama ale liczy się aplikacja wyjściowa czyli stopień analogowy i ta z całą pewnością jest inna niż w Wiim. Stąd te różnice.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Raptor99 napisał:
  • jest konturowy dużo mocniejszy bas, i dużo więcej rytmu w basie (teraz praktycznie suba nie trzeba używać)
  • duża różnica w dynamice na + 
  • dużo więcej szczegółów w wysokich tonach i więcej tego, (tak jakby WIIM nie grał całej ścieżki dźwiękowej)
  • wszysko jest wygrywane bardzo dokładnie, nie ma rozmycia dźwięku jak w WIIMie
  • Średnica mocno wypełniona w końcu można słuchać np. "The sun always shines on TV" który wcześniej był płaski i suchy w odbiorze nawet na DVD Denona.
  • dźwięk jest ocieplony i bardzo przyjemny dla ucha, bardzo lekki. 

Ktoś Ci płaci za pisanie takich rzeczy???
Więcej basów, więcej średnich tonów i więcej wysokich, więcej wszystkiego, przy tym, do tego ta cudowna lekkość... 🤣

7 minut temu, Nil napisał:

Więcej basów, więcej średnich tonów i więcej wysokich, więcej wszystkiego, przy tym, do tego ta cudowna lekkość... 🤣

Nikt nie płaci bo takie są różnice do Wiima w moich warunkach, na razie to ja sam musiałem dopłacić do ES ME.

11 minut temu, Nil napisał:

Testowałeś te dwa urządzenia i według Ciebie grają tak samo?

Jak by roznic nie było to ktoś by sobie w kolano strzelił robiąc wymianę z dużą dopłatą. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość

(Konto usunięte)

Przyczytaliscie, co w swojej "relacji" napisał Raptor 88???

Więcej basów, więcej średnich tonów i więcej wysokich, to znaczy, że tak naprawdę  niczego nie jest więcej, tylko ew. gra głośniej. 🙂

Panowie, więcej realizmu,, mniej fantazji!

Nie mi oceniac wartość merytoryczną tego co napisał. 

Jak będę miał okazję porównać te 2 streamery 1:1 to się wypowiem. 

Dla autora jest lepiej , dopłacił i jest zadowolony 🤷‍♂️

Edytowane przez dedal75

12 minut temu, Nil napisał:

Przyczytaliscie, co w swojej "relacji" napisał Raptor 88???

Więcej basów, więcej średnich tonów i więcej wysokich, to znaczy, że tak naprawdę  niczego nie jest więcej, tylko ew. gra głośniej. 🙂

Panowie, więcej realizmu,, mniej fantazji!

Bas jest bardziej zróżnicowany, mocniejszy i konturowy czyli to czego oczekiwałem. Na pewno środek jest mocniejszy i lepszy w odbiorze - różnice są  na prawdę duże. Również duża różnica w wysokich poprostu tego więcej grało i cały dźwięk był bardziej rozbity na detale (chyba to sę mowi separacja). Podkreślam że ja to testowalem jeden i drugi, mam filmy i fakturę za ktora zaplaciłem 🙂 W razie czego moge udowodnić i podac tel do sklepu można przedzwonić czy był w sobotę gość który wymieniał streamera z WIIMa na ES MA.

Poprostu WIIM Ultra gra jak urządzenie za 1625zł a te ES ME jak na swoją cenę w cenniku 🙂Przypominam że to jest tylko moja opinia i słucham na prawdę głośno muzyki, testy robiłem na moim sprzecie który wcześniej podałem w moich warunkach odsłuchowych. 

Moja opinia jest przydatna np dla osób ktore kupują MA Silver 500 7G i nie łączyć z WIIM Ultra tak jak ja to zrobiłem.

Edytowane przez Raptor99
Gość

(Konto usunięte)

Dziś po tygodniu używania Eversolo DMP A8 i Wiima Ultra zdecydowałem sie na zwrot tego pierwszego.

W porównaniu do Wiima bas z Eversolo jest rozlazły, buczący, średnie tony są tępe, brak wyrazistości, wysokie tony rażą sybilantami, dynamika ewidentnie nizsza, dźwięk jest "suchy", bez wyrazu.

4 minuty temu, Nil napisał:

Dziś po tygodniu używania Eversolo DMP A8 i Wiima Ultra zdecydowałem sie na zwrot tego pierwszego.

W porównaniu do Wiima bas z Eversolo jest rozlazły, buczący, średnie tony są tępe, brak wyrazistości, wysokie tony rażą sybilantami, dynamika ewidentnie nizsza, dźwięk jest "suchy", bez wyrazu.

Nie wiem kto to pisał, co jest źródłem. Jest to nielogiczne i nierealne. Ja opisałem swoje doświadczenie.

Edytowane przez Raptor99
6 minut temu, Nil napisał:

A może przeziębiony jesteś albo coś w ustawieniach?

Raptor99, nie tłumacz się koledze Nil. Nie w smak mu Twoje zdanie i zwyczajnie trolluje, jak w każdym innym wątku zresztą. Ciesz się sprzętem, ciesz się zmianą na plus.

Gość

(Konto usunięte)
35 minut temu, Raptor99 napisał:

Nie wiem kto to pisał, co jest źródłem. Jest to nielogiczne i nierealne. Ja opisałem swoje doświadczenie.

Co jest w tym nielogicznego i nierealnego?

Opisując swoje "doswiadczenie", piszesz, ze w Eversolo jest więcej basów, więcej średnich tonów i wiecej wysokich tonów - to jest dopiero nielogiczne.

Edytowane przez Nil
literówka
Gość

(Konto usunięte)
31 minut temu, dedal75 napisał:

A może przeziębiony jesteś albo coś w ustawieniach?

A może masz coś konkretnego, własnego do napisania w temacie? 🙂

Edytowane przez Nil
literówka
Tylko nie przesadzajmy , że źródło do kolumn dobieramy
Dlaczego? Jeśli kolumny uznamy za docelowe albo po prostu nie możemy sobie pozwolić na ich zmianę to resztę systemu dopasowujemy.

Jaka resztę? 

Źródło do kolumn dobierasz  , czy wzmacniacz ?

3 minuty temu, Nil napisał:

Amoze masz mosze coś konkretneg, własnego do napisania w temacie? 🙂

A co chcesz wiedzieć chłopaku?

1 minutę temu, dedal75 napisał:

Jaka resztę? 

Źródło do kolumn dobierasz  , czy wzmacniacz ?

Źródło masz na myśli Transport + dac ?

Umówmy się że mamy te docelowe, nietykalne kolumny, wzmacniacz też to możemy chyba żonglować pod to źródłem, DACiem itd

• Pokaż nowe odpowiedzi