Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

Zdiagnozujmy rozsądnie problem. Ostatnio przy odtwarzaniu MP3 z Kompa przez Universal media serwer do Wiim działy się cuda -przycinało ostatnie sekundy każdego nagrania a na apce czas nagrania stał w miejscu- podejrzewałem problem po aktualizacji softu Wiima, ale problem okazał się po stronie Universal media serwera zainstalowanego na kompie. Przy odtwarzaniu FLAC było wszystko OK. Jaki program zalecacie  do współpracy z Wiim ?

Gość

(Konto usunięte)

Cześć, ponieważ język, którego używam ( nawet jeżeli wobec siebie i hipotetycznie ) tutaj nie przystoi, a mi też się trochę rzeczy nie podoba na samym forum, chcę wykorzystać swoje prawo do bycia zapomnianym i usunąć konto. Bardzo dziękuję poznanym tu super osobom za liczne i rzeczowe dyskusje. Bardzo dużo się tutaj dowiedziałem przez ostatnie lata czytając to forum. Trzymajcie się cieplutko i cześć!

Screenshot_2025-01-05-18-05-43-26_e4424258c8b8649f6e67d283a50a2cbc.jpg

2 godziny temu, Tomek_waw napisał:

Trzymajcie się cieplutko i cześć!

Ej, chłopaku. Co to za emocjonalne podejście do tematu? Nie Ty jeden dostałeś mandat od forumowej policji. Zawsze jest wku7w w takiej chwili, ale jutro też jest dzień. Są osoby, po których nikt by tu nie płakał, ale Ciebie szkoda byłoby stracić. Ochłoń, otwórz butelkę browarka i do usłyszenia przy kolejnej dyskusji. 

Gość

(Konto usunięte)

@Wito76 dzięki za miłe słowo. To ostrzeżenie od moderacji to tylko taka kropka nad i. Swoją drogą ciężko usunąć tutaj konto, teraz czekam aż moderacja podeślę mi specjalny link. 

4 minuty temu, Tomek_waw napisał:

@Wito76 dzięki za miłe słowo. To ostrzeżenie od moderacji to tylko taka kropka nad i. Swoją drogą ciężko usunąć tutaj konto, teraz czekam aż moderacja podeślę mi specjalny link. 

Odpocznij z tydzień, może dwa od forum i wracaj. I pamiętaj, nie klikaj w żadne linki, nawet dzieci to wiedzą !!!! 🙂

Wiim Ultra podłączony po USB do DAC-a, który dobrze gra po USB, w roli transportu sprawdza się świetnie.

Różnica w porównaniu do połączenia kablem koaksjalnym albo optycznym jest bardzo duża, głównie w zakresie wypełnienia oraz timingu (w tym przede wszystkim szybkości basu, bez jego "osuszenia" - w praktyce mogłem zdecydowanie mocniej "odkręcić" subwoofery, zblizając się już pomału w zakresie basu do dźwięku z koncertu w klubie na żywo). 

Uważam, że wykorzystując Wiima Ultra jako transport można zaoszczędzić ładnych kilka tysięcy, nie kupując znacznie droższych urządzeń (i nie jest to moje odosobnione zdanie). 

Porównując połączenie Wiima Ultra i dobrego DAC-a (acz jeszcze stosunkowo niedrogiego), do streamera za sumę ich cen (kilku tysięcy zł), moim zdaniem, to pierwsze zagra zdecydowanie lepiej, biorąc pod uwagę zarówno to czego mialem okazję posłuchać, jak i po prostu jakość sekcji DAC w takich streamerach. 

PS Osobom, które odrzucają, bez posłuchania - twierdząc czasem coś przeciwnego - różne nowe urządzenia, na temat których liczne, pozytywne opinie, z tego czy innego względu, postrzegają jako zagrożenie dla własnej samooceny i poczucia, że dobrze wydały pieniądze (a nie np. dały się naciąć handlarzowi starzyzną, naganiającemu na tym, czy innym forum na to, co ma akurat do sprzedania i opowiadającemu brednie na temat wyższości brzmienia zabytkowego audio albo osobnikowi w salonie, który zamiast sensownie doradzić laikowi, wciska to, na co jest najwyższa marża - na szczęscie nie wszyscy są tacy, czy też takim, które kupily coś kilka lat temu,  niezłego wówczas, a obecnie już po prostu przestarzałego - o co łatwo np. w wypadku DAC-ów nawet ze średniej półki), pozwolę sobie zasugerować zastanowienie, czy przez takie podejście ich sprzęt zagra lepiej? A może będzie grał nadal tak samo słabo/przeciętnie, a tylko czas będzie leciał? 

9 godzin temu, Assassin napisał:

Porównując połączenie Wiima Ultra i dobrego DAC-a (acz jeszcze stosunkowo niedrogiego), do streamera za sumę ich cen (kilku tysięcy zł), moim zdaniem, to pierwsze zagra zdecydowanie lepiej, biorąc pod uwagę zarówno to czego mialem okazję posłuchać, jak i po prostu jakość sekcji DAC w takich streamerach. 

Dopytam bo budujesz tak złożone zdania, że nie zrozumiałem. 

Co lepiej wg Twojej oceny zagrało. Wiim Ultra z wbudowanego DAC czy poprzez zewnętrznego w cenie kilku tysięcy? Jaki mode?

Pozdrawiam.

To chyba Mariusz było porównanie,  Ultra+ zew.DAC vs streamer z wyższej półki +,- porównywalne pieniądze. 

Ja tak zrozumiałem.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, dedal75 napisał:

To chyba Mariusz było porównanie,  Ultra+ zew.DAC vs streamer z wyższej półki +,- porównywalne pieniądze. 

Ja tak zrozumiałem.

Właśnie to mialem na myśli.

Sorry. Moja wina. Późna pora jakoś wybitnie nie sprzyja budowaniu przeze mnie zdań pojedynczych 😉

15 godzin temu, Assassin napisał:

Wiim Ultra podłączony po USB do DAC-a, który dobrze gra po USB, w roli transportu sprawdza się świetnie.

Różnica w porównaniu do połączenia kablem koaksjalnym albo optycznym jest bardzo duża, głównie w zakresie wypełnienia oraz timingu (w tym przede wszystkim szybkości basu, bez jego "osuszenia" - w praktyce mogłem zdecydowanie mocniej "odkręcić" subwoofery, zblizając się już pomału w zakresie basu do dźwięku z koncertu w klubie na żywo). 

Uważam, że wykorzystując Wiima Ultra jako transport można zaoszczędzić ładnych kilka tysięcy, nie kupując znacznie droższych urządzeń (i nie jest to moje odosobnione zdanie). 

PS Osobom, które odrzucają, bez posłuchania - twierdząc czasem coś przeciwnego - różne nowe urządzenia, na temat których liczne, pozytywne opinie, z tego czy innego względu, postrzegają jako zagrożenie dla własnej samooceny i poczucia, że dobrze wydały pieniądze (a nie np. dały się naciąć handlarzowi starzyzną, naganiającemu na tym, czy innym forum na to, co ma akurat do sprzedania i opowiadającemu brednie na temat wyższości brzmienia zabytkowego audio albo osobnikowi w salonie, który zamiast sensownie doradzić laikowi, wciska to, na co jest najwyższa marża - na szczęscie nie wszyscy są tacy, czy też takim, które kupily coś kilka lat temu,  niezłego wówczas, a obecnie już po prostu przestarzałego - o co łatwo np. w wypadku DAC-ów nawet ze średniej półki), pozwolę sobie zasugerować zastanowienie, czy przez takie podejście ich sprzęt zagra lepiej? A może będzie grał nadal tak samo słabo/przeciętnie, a tylko czas będzie leciał? 

Jaki przewód USB możesz polecić , który nie wyrwie kieszeni ?

Wireworld ultraviolet albo starlight. 

Ode mnie taki typ😉

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, max720 napisał:

Wersja 7 , czy 8 ?

USB 2.0 ? 3.0 ? 

Wystarczy 2.0, a mam 8, choć czy 7, czy 8, to raczej bez znaczenia. Podobno im krótszy, tym lepiej. 

23 godziny temu, Assassin napisał:

😀 Odkryłeś Amerykę że wiim gra dobrze z zewnętrznym przetwornikiem. Możesz się pochwalić co to za model 

20 godzin temu, max720 napisał:

Jaki przewód USB możesz polecić , który nie wyrwie kieszeni ?

Amazon Basics USB - prosty, kabel od Picoscope - solidniejszy, kabel od Intony - najlepszy.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Topping D90 III Discrete.

Ameryki oczywiście nie odkryłem, ale brzmieniu po USB jest o tyle lepsze w porównaniu do cox i optyka, że uznałem, iż warto tym wspomnieć. 

3 godziny temu, Assassin napisał:

Topping D90 III Discrete.

Ameryki oczywiście nie odkryłem, ale brzmieniu po USB jest o tyle lepsze w porównaniu do cox i optyka, że uznałem, iż warto tym wspomnieć. 

Ten Topping D90 III Discrete, w testach bardzo chwalony. Masz porównanie do innych Toppingów?

iiWi wymieniał go w dwojce najlepszych daców do 2 tys euro, a w listopadzie na HiFiGo można go bylo kupić za nie całe 3500zł.

Bardzo dobry kabelek ze srebra occ.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

3 godziny temu, Assassin napisał:

Osobiście nie odniosłem takiego wrażenia na moim DACu.

2 godziny temu, treinerek napisał:

Ten Topping D90 III Discrete, w testach bardzo chwalony. Masz porównanie do innych Toppingów?

iiWi wymieniał go w dwojce najlepszych daców do 2 tys euro, a w listopadzie na HiFiGo można go bylo kupić za nie całe 3500zł.

Bardzo dobry kabelek ze srebra occ.

Ukryta Zawartość

Ponieważ nie lubię "suchego" brzmienia, nie brałem dotąd pod uwagę Toppingów, poza Toppingiem E70 Velvet. Kupilem go, gdy pojawil się na rynku. Zwróciłem po kilku dniach, ponieważ grał zdecydowanie za mało szczegółowo, ze zrolowaną górą, a także poluzowanym basem. Nie dałbym za niego nawet takiej kwoty, za jaką jest sprzedawany obecnie, nie mówiąc o tej z premiery. 

Mialem kupić Qutesta, ale po obejrzeniu recenzji właśnie iiWi oraz Tharbamar wziąłem na probę D 90 III Discrete i już został. W moim systemie gra lepiej i jest też znacznie przyjaźniejszy w użytkowaniu. Dziwięk jest pelny i szczególowy od góry dołu, ze świetnie kontrolowanym basem. 

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Assassin napisał:

Ponieważ nie lubię "suchego" brzmienia, nie brałem dotąd pod uwagę Toppingów, poza Toppingiem E70 Velvet. Kupilem go, gdy pojawil się na rynku. Zwróciłem po kilku dniach, ponieważ grał zdecydowanie za mało szczegółowo, ze zrolowaną górą, a także poluzowanym basem. Nie dałbym za niego nawet takiej kwoty, za jaką jest sprzedawany obecnie, nie mówiąc o tej z premiery. 

Mialem kupić Qutesta, ale po obejrzeniu recenzji właśnie iiWi oraz Tharbamar wziąłem na probę D 90 III Discrete i już został. W moim systemie gra lepiej i jest też znacznie przyjaźniejszy w użytkowaniu. Dziwięk jest pelny i szczególowy od góry dołu, ze świetnie kontrolowanym basem. 

Fajne spostrzeżenia. 👍a mógłbyś opisać porównanie z wyjściem line out z Wiima . ?Co najbardziej uległa poprawie .

3 godziny temu, ProjectPi napisał:

Osobiście nie odniosłem takiego wrażenia na moim DACu.

A jaki masz DAC? U mnie różnica jest wyraźna. Nie jest to tylko wrażenie.

4 minuty temu, Assassin napisał:

A jaki masz DAC? U mnie różnica jest wyraźna. Nie jest to tylko wrażenie.

Jak swoje wrazenie zweryfikowales?

Holo Audio Spring 3.

15 minut temu, ProjectPi napisał:

Jak swoje wrazenie zweryfikowales?

Holo Audio Spring 3.

Po tym jak Topping gral u mnie już kilka dni z Wiimem Ultra po coax, przeczytałem na jakichś forach (chyba m.in..What Hi-Fi) kilka opinii, że Ultra gra lepiej po USB i to właściwie jedyny powód, że X czy Y wymienił Pro Plusa na Ultra. 

Postanowiłem to sprawdzić. Kupilem kabel z możliwością zwrotu - bo dotąd zawsze używałem coax, a chciałem, by kabel usb był z tej samej pólki co coax (nie w wchodząc w tym miejscu w spór czy kable cyfrowe, a zwłaszcza USB mają zmaczenie). 

Tak jak już napisałem, różnica jest u mnie wyraźna i było ją słychać od samego początku, bez konieczności "wsłuchiwania się". 

Pomiarów nie prowadzilem, bo też nie ma takiej potrzeby, ale, pół żartem, pół serio:  żona zapytała mnie, co znowu kupiłem, choć sluch ma gorszy od mojego 🤣

Weryfikacja żoną się nie liczy.

Znaczy się, nie zweryfikowałes, stąd pozwolę sobie nazywać to wrażeniem.

• Pokaż nowe odpowiedzi