Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego Pi. 

Pozostawię Cię w wielkiej niewiadomej, lub odpowiem - domyśl się. 

Napisałem Ci, że nie chodzi o typowy szum. Dźwięk jest po prostu inny i czystszy. 

Takie może porównanie z innej bajki. 

Oglądanie podwórka przez obrabrane przez muchy okno,a okno zaraz po umyciu. Taka różnicę usłyszałem. 

Użyj wyobraźni, a dowiesz sie o co mi chodzi. 

Pozdrawiam 

3 minuty temu, J4Z napisał:

Nie chodzi o ciszę w nagraniu tylko przestrzeń między instrumentami i szybkość wygaszania dźwięków.

W sumie to tak, jak gra jeden instrument, myślę, że różnica też powinna być zauważalna. 

Edytowane przez J4Z

.

2 minuty temu, J4Z napisał:

Nie chodzi o ciszę w nagraniu tylko przestrzeń między instrumentami i szybkość wygaszania dźwięków.

Kiedy występuje czarne tło a kiedy nie, używając terminologii "przestrzeni między instrumentami i szybkości wygaszania dźwięków"?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Kiedy masz ogarnięty pogłos lub odejmiesz pewną część średnicy. 🤭

A nie występuje, kiedy masz sporo tej części średnicy lub za duży pogłos.🤭

Edytowane przez J4Z

.

3 minuty temu, Pirania76 napisał:

Kolego Pi. 

Pozostawię Cię w wielkiej niewiadomej, lub odpowiem - domyśl się. 

Napisałem Ci, że nie chodzi o typowy szum. Dźwięk jest po prostu inny i czystszy. 

Takie może porównanie z innej bajki. 

Oglądanie podwórka przez obrabrane przez muchy okno,a okno zaraz po umyciu. Taka różnicę usłyszałem. 

Użyj wyobraźni, a dowiesz sie o co mi chodzi. 

Pozdrawiam 

Nie interesuje mnie tu wyobraźnia, szukam konkretów. Podobnych do tych, których użyłeś w przykładzie z oknem.

4 minuty temu, J4Z napisał:

Kiedy masz ogarnięty pogłos lub odejmiesz pewną część średnicy. 🤭

A nie występuje, kiedy masz sporo tej części średnicy lub za duży pogłos.🤭

Miało być o "przestrzeni między instrumentami i szybkości wygaszania dźwięków".

1 minutę temu, Pirania76 napisał:

Przykro mi że nie masz wyobraźni. Twój świat,  zatem jest bardzo ubogi. 

Ale czytając forum i ten wątek , widzę, że masz problemy...

Nie pisałem, że nie mam wyobraźni. Ale widzę, że od pytania i odpowiedzi nan bardziej interesuje cię moja osoba, więc dyskusje możemy zakończyć w tym miejscu.

panowie,to nie Sejm.
warto pogadać,a nie rozrywać sie na strzępy

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 minuty temu, J4Z napisał:

Ja mówię o Stereo, Ty nie masz tutaj doświadczenia. Nie ma sensu drążyć. Mi też się nie chce, teraz rozkminiać.

Nie używam słuchawek mono, a stereo, więc jakieś doświadczenie mam.

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

panowie,to nie Sejm.
warto pogadać,a nie rozrywać sie na strzępy

Też wolałbym zrozumiała, prosta odpowiedź na moje pytanie, zamiast prób personalnych przepychanek.

Nie interesuje mnie Twoja osoba, tylko cały czas tylko atakujesz. 

Opisałem swoje wrażenia. Nazwałem je, wydaje mi się zrozumiałym słownictwem dla wszystkich i tylko Kolega ma problem z odbiorem. 

Pozdrawiam 

Może ktoś inny mógłby w sposób prosty, czytelny i zrozumiały wyjaśnić, co to jest to czarne tło, czym się objawia i czym się objawia jego brak?

1 minutę temu, Pirania76 napisał:

tylko Kolega ma problem z odbiorem. 

Nie da się bez wycieczek personalnych?

z obu stron?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Opisałem swoje wrażenia. Nazwałem je, wydaje mi się zrozumiałym słownictwem dla wszystkich i tylko Kolega ma problem z odbiorem. 
Pozdrawiam 

Napisałeś między wierszami, że Ultra ma na pokładzie ujowego DACa. I wtedy od razu jak gin z butelki zjawia się obrońca i promotor marki i zaczyna atakować takie osoby. To dobrze znany schemat ze wszystkich Wiimowych wątków na obu forach. Walenie głupa, ośmieszanie, łapanie za słówka. Taki ProjectPier....a głupot i hejtu wobec niezadowolonych.
2 minuty temu, Wito76 napisał:
7 minut temu, Pirania76 napisał:
Pozdrawiam 

Napisałeś między wierszami, że Ultra ma na pokładzie ujowego DACa. I wtedy od razu jak gin z butelki zjawia się obrońca i promotor marki i zaczyna atakować takie osoby. To dobrze znany schemat ze wszystkich Wiimowych wątków na obu forach. Walenie głupa, ośmieszanie, łapanie za słówka. Taki ProjectPier....a głupot i hejtu wobec niezadowolonych.

Ale ja w sumie jestem z Wiima zadowolony. Kupiłem bo malina wyzionęła ducha w niebyt. Budżet pod koniec roku tyci tyci , to padło na niego.

Dlatego napisałem, że gość ma problemy. 

Nie jestem niezadowolonym użytkownikiem, tylko gonię króliczka...

W sumie i tak bardziej mi odpowiada dźwięk z vinyla. 

Napisałem o Wimie, że jak za takie pieniądze to genialny sprzęt jest. Tylko dźwiękowo dla mniej wymagających. 

A porównania do innych sprzętów z bardzo, bardzo wysokiej póły mam. Znajomy goni króliczka już 3-4 dekady i wpakował w tę zabawę już kilka dobrych ( samochodów, a może nawet domów)

Ostatnio słuchałem u niego głośników za 1.5 mln PLN, nie pamiętam nazwy firmy,  wg niego grały słabo....

Hmm... No mam problem faktycznie. Aby dowiedzieć się czym jest pewne pojęcie, na tyle zrozumiale, bym mógł odnieść je na własne wrażenia.

A dopisze jeszcze,że jak był u mnie przed świętami i sluchał Wima to nazwał to cudeńkiem za małe pieniążki. 

Opisałem Ci z muchami więc tak to odebrałem. Użyłem słowa szum, bo tak mi się to skojarzyło. 

A wyrażenie:czarne tło, używane jest w wielu dziedzinach. 

34 minuty temu, ProjectPi napisał:

Może ktoś inny mógłby w sposób prosty, czytelny i zrozumiały wyjaśnić, co to jest to czarne tło, czym się objawia i czym się objawia jego brak?

Mi się wydaje, że to separacja między instrumentami/warstwami i ich czytelność, selektywność. 

Ja np często używam oklepanego utworu "Autobiografia" Perfectu a w zasadzie wstępu (zanim zacznie śpiewać) by ocenić czarne tło. Jak każdy dużo mieszam w swoim systemie i ten utwór to dla mnie taki papierek lakmusowy, gdzie fajnie słychać czy jest papka, czy ta mnogość instrumentów czy też dźwięków we wstępie daje fajną separację i klarowność. Oczywiście mam też inne takie testowe utwory, ale ten jakoś mi podszedł.

30 minut temu, Ajothe napisał:

Mi się wydaje, że to separacja między instrumentami/warstwami i ich czytelność, selektywność. 

Separacja. Przestrzeń miedzy dźwiękami obrazowo można porównać do głębokości. Im głębiej tym ciemniej. Może stąd uproszczenie o czarnym tle. 

Sprawa rzeczonego SMSLa kreślonego przez Piranię na killera Wiima może mieć proste wyjaśnienie. 

To kolejny DAC, który na wyjsciu liniowym RCA ma więcej niż Wiim bo aż 2,5V. 

Głośniej na wyjściu to lepszy "kontur". Lepsza separacja, większa głębia między dźwiękami czyli bardziej czarne tło upraszczając. 

Oczywiście wszystko sprowadza się do zagadnień dynamiki czy mikrodynamiki zakładając, że patrzymy na sygnały audio mierząc przestrzeń miedzy podłogą szumu, a jego amplitudą. 

Wiim o ile dobrze pamiętam na wyjściu ma 2.1 V czyli ok. 1.5dB w domenie napieć zagra ciszej od SMSLa.

Żeby coś dobrze porównać trzeba wyrównać poziomy, bo inaczej głośniejsze źródło zawsze zostanie ocenione jako lepsze jakościowo. 

Czy ktoś się z tym nie zgadza?

11 minut temu, MariuszZ. napisał:

Separacja. Przestrzeń miedzy dźwiękami obrazowo można porównać do głębokości. Im głębiej tym ciemniej. Może stąd uproszczenie o czarnym tle. 

Sprawa rzeczonego SMSLa kreślonego przez Piranię na killera Wiima może mieć proste wyjaśnienie. 

To kolejny DAC, który na wyjsciu liniowym RCA ma więcej niż Wiim bo aż 2,5V. 

Głośniej na wyjściu to lepszy "kontur". Lepsza separacja, większa głębia między dźwiękami czyli bardziej czarne tło upraszczając. 

Oczywiście wszystko sprowadza się do zagadnień dynamiki czy mikrodynamiki zakładając, że patrzymy na sygnały audio mierząc przestrzeń miedzy podłogą szumu, a jego amplitudą. 

Wiim o ile dobrze pamiętam na wyjściu ma 2.1 V czyli ok. 1.5dB w domenie napieć zagra ciszej od SMSLa.

Nie chodzi mi o poziom głośności. Nie okresliłem smsl-a jako killera. 

Moje wrażenie opisałem już wcześniej.

Chodzi o oglądanie podwórka przez okna....

Po podłączeniu tego smsl dźwięk jakby pozbył się tych " Móch" , takich jakby zakłóceń, brudów. Naprawdę nie umiem inaczej tego nazwać. 

Poziom głośności jest taki sam. 

Po prostu słucham przez czyste umyte okno.

Użyłem określenia czarne tło , bo nic nie zaklucalo odbioru. 

O wiem 

Na podobieństwo telewizora. 

Porównanie starego odbiornika crt do nowej plazmy. 

Ba starym było widać taki właśnie szum , a na  plazmie czysty wyraźny obraz. 

I tu i tu można oglądać , ale na plazmie jest czyściej i wyraźniej. 

Myślę, że zrozumiecie o co mi chodziło. 

16 minut temu, Ajothe napisał:

Żeby coś dobrze porównać trzeba wyrównać poziomy, bo inaczej głośniejsze źródło zawsze zostanie ocenione jako lepsze jakościowo. 

Czy ktoś się z tym nie zgadza?

Ja, bo nie zawsze głośniej = lepiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi