Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie podłogówki do kina/roxku/elektroniki w budżecie do 4500?

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno mnie nie było ale przychodzę do was z pytaniem i prośbą o pomoc. Poszukuję podłogówek do salonu 56m2. Salon jest spora bolączką bo kolumny same w sobie nie mają za wiele dla siebie miejsca. Pomieszczenie jest wysokie na 7m bo na górze jest antresola. Dookoła sporo dużych okien i jedynym elementem wygłuszającym są kanapy, fotel i dywan.

Słucham rokca głównie i metalu. Trafia się jakieś downtempo i elektronika ogółem pojęta. Aczkolwiek głównie chciałbym obejrzeć film z konkretną mocą. Aktualnie gram NAD'em 352bee +ifi nano / mojo2. Czego chciałbym od dźwięku? Dynamika, czystość i szeroka scena. 

Rozważałem z tego co rzuciło mi się w budżecie w oczy: KEF950, Dynaudio Emit 30, Dali Oberon7 może Emotivy? olx jak najbardziej 🙂

Z góry dzięki za naprowadzenie na jakąś ściezkę podejścia do lądowania 😉

Edytowane przez thoms
23 minuty temu, thoms napisał:

Dawno mnie nie było ale przychodzę do was z pytaniem i prośbą o pomoc. Poszukuję podłogówek do salonu 56m2. Salon jest spora bolączką bo kolumny same w sobie nie mają za wiele dla siebie miejsca. Pomieszczenie jest wysokie na 7m bo na górze jest antresola. Dookoła sporo dużych okien i jedynym elementem wygłuszającym są kanapy, fotel i dywan.

Akustyka napewno swoje zrobi więc, cudów bym nie oczekiwał w miejscu gdzie masz sufit na 7 metrach. Znam sporo takich pomiestrzeń i niestety dobrze wiem jak to wygląda.

23 minuty temu, thoms napisał:

Słucham rokca głównie i metalu. Trafia się jakieś downtempo i elektronika ogółem pojęta. Aczkolwiek głównie chciałbym obejrzeć film z konkretną mocą. Aktualnie gram NAD'em 352bee +ifi nano / mojo2. Czego chciałbym od dźwięku? Dynamika, czystość i szeroka scena. 

Rozważałem z tego co rzuciło mi się w budżecie w oczy: KEF950, Dynaudio Emit 30, może Emotivy?

KEFy ciekawe, Emity na tym metrażu trochę małe, basowo mogą sobie nie poradzić. Na Twoim miejscu spojrzał bym na Dali Oberon 7, spora podłogówka która sprawdzała się często w większych kubaturach pomieszczcenia. W kwestii filmów twierdzę że subwoofer będzie obowiązkowy do dobrych efektów. Konstrukcja zamknięta to obowiązek ponieważ pogłos i tak już będzie duży. Popatrz na RELa HT1205 MKII.

2 minuty temu, thoms napisał:
18 minut temu, Tal napisał:

Heco Aurora 1000

NAD je obsłuży czy raczej szukać innego pieca?

Łatwe do wysterowania, spokojnie można spróbować. Aurora 1000 na ten metraż to dobra porpozycja!

Edytowane przez Planeta Dźwięku
8 minut temu, thoms napisał:

NAD je obsłuży czy raczej szukać innego pieca?

Tak jak salon Planeta Dźwięku napisała, nawet Twój NAD je wysteruje, te Heco są łatwym obciążeniem dla wzmacniacza. Te kolumny mają 93dB skuteczności także spokojnie Twój wzmacniacz sobie z nimi poradzi, jednak w przyszłości możesz pomyśleć o czymś lepszym dla tych kolumn. U mojego brata grają z Heglem Röstem i jest fajnie. Grunt żeby wzmak nie był za ciemny. Twój NAD nie jest jakoś super szczegółowy także z tymi Heco może być trochę brzmienie „za koca” dlatego jeśli masz ograniczony budżet to szukaj możliwie jak najwyższej Yamahy, a jeśli budżet pozwala to Hegel. Ewentualnie Cambridge Audio ale osobiście nie jestem przekonany co do tej marki.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

49 minut temu, Tal napisał:

Twój NAD nie jest jakoś super szczegółowy także z tymi Heco może być trochę brzmienie „za koca” dlatego jeśli masz ograniczony budżet to szukaj możliwie jak najwyższej Yamahy, a jeśli budżet pozwala to Hegel. Ewentualnie Cambridge Audio ale osobiście nie jestem przekonany co do tej marki.

To racja, często były łączone z amplitunerem Yamahy R-N803D, który był zbudowany na wzmacniaczu Yamahy A-S701. Aktualny model tego amplitunera, czyli następca to R-N800a. Cambridge Audio AXR100 to również elektronika, z którą parowali Aurory z racji dobrej szczegółowości, ale trzeba podkreślić, że są też tacy, którzy do tych kolumn wrzucają Magnata MA900, który jest ciepły w brzmieniu, kwestia gustu. CXA81 to też elektronika, którą warto wziąć pod uwagę.

Ja bym zerknął na ten wątek, bo ważny jest finał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, audioburak napisał:

Ja bym zerknął na ten wątek, bo ważny jest finał:

Ukryta Zawartość

finał pdt. nie sluchał i kupił na opinię z forum ? 🙂 czy o co kaman?

Ukryta Zawartość

Każdy wyciąga swoje wnioski, ale tu ewidentnie kolumny Quadrala były przewidziane

na pewno do dużo większego metrażu. Podobnie było w jakimś wątku o kolumnach

Polk Audio, bo też dawały za dużo basu właśnie ze względu na mały pokój.

Ale to hameryka 😉 , Panie i ich granie jest do nieco większej kubatury.

Jeśli czegoś brak w tylu metrach to właśnie dołu pasma.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, audioburak napisał:

Każdy wyciąga swoje wnioski, ale tu ewidentnie kolumny Quadrala były przewidziane

na pewno do dużo większego metrażu. Podobnie było w jakimś wątku o kolumnach

Polk Audio, bo też dawały za dużo basu właśnie ze względu na mały pokój.

Ale to hameryka 😉 , Panie i ich granie jest do nieco większej kubatury.

Jeśli czegoś brak w tylu metrach to właśnie dołu pasma.

dzięki, no u mnie jest problem raczej ze zbyt wielkim metrażem. Aktualnie Tannoy sensys dc2 praktycznie dołu nie dają wcale. Ale z nimi miałem problemy już XX lat temu po prostu przywykłem. Teraz keidy fialnie osiadłem, chciałbym w końcu mieć odpowiedni dźwięk. Wiadomo nie oczekuję brzmienia MBL. Scena jest najwazniejszym elementem. Jeżeli jest szeroka z dobrze nakreślonymi instruemntami to nawet niedobory w basie moge przemilczeć. No ale nie jego braki kompletne 🙂

Dlatego Polki czy Quadrale mogą być już pewnym wyborem, a ceny tych ostatnich

na aukcjach bywały bardzo zachęcające. Pewnie kolega z "quadralowego" wątku

też chętnie by się ich pozbył 😉 

Cześć 🙂 Takie pomieszczenie jest bardzo trudne do ogarnięcia. Wstępnie można spróbowac z Heco Aurorami 1000, Polk ES60, KEF Q950. Docelowe brzmienie ich jest jednak nie do określenia. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

14 minut temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Takie pomieszczenie jest bardzo trudne do ogarnięcia. Wstępnie można spróbowac z Heco Aurorami 1000, Polk ES60, KEF Q950. Docelowe brzmienie ich jest jednak nie do określenia. 

hej, Heco mają niski poziom akceptacji w domu 😄 Te KEFy mnie ciekawią tylko czy one nie są mocno misiowate? Wielce prawdopodobne, że jeśli NAD nie podoła to być może spróbuję z tą Yamaha R-N803D

edit: POLK odpadły w przedbiegach 😄 nie podeszły drugiej połówce 😄

Edytowane przez thoms
28 minut temu, Tomek_waw napisał:

A może Fyne Audio F502 ? Ostatnio super cena jest na nie.

nie powiem ciekawe 

Godzinę temu, Q21 napisał:

Dali oberon 7 ? czy za małe? żona marudzi na wygląd Heco, Polków, Fyne, Qudrali... 

20 minut temu, thoms napisał:

żona marudzi

...ja pier.... po co pytasz nas o wybór kolumn skoro żona Ci wybiera... żenada... ja rozumiem, że pewne aspekty jak kolorystyka, czy użyte materiały mają znaczenie w oczach partnerki, ale żeby tak mi dyktowała wybór to masakra jakaś.... kup cokolwiek jej się spodoba i nie zawracaj gitary....

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

13 minut temu, Tal napisał:

...ja pier.... po co pytasz nas o wybór kolumn skoro żona Ci wybiera... żenada... ja rozumiem, że pewne aspekty jak kolorystyka, czy użyte materiały mają znaczenie w oczach partnerki, ale żeby tak mi dyktowała wybór to masakra jakaś.... kup cokolwiek jej się spodoba i nie zawracaj gitary....

ok dzięki 🙂 

33 minuty temu, Tal napisał:

No gratuluję Panu. Proponuję nie pomagać jak to Pana tak frustruje. 

Nie chcę mi się wertować całego tematu. Autorze, Aurory odradzam. Był to jeden z moich większych zawodów. 

Ale jak masz możliwość, posłuchaj i sam oceń.

.

6 minut temu, J4Z napisał:

No gratuluję Panu. Proponuję nie pomagać jak to Pana tak frustruje. 

Nie chcę mi się wertować całego tematu. Autorze, Aurory odradzam. Był to jeden z moich większych zawodów. 

Ale jak masz możliwość, posłuchaj i sam oceń.

Miałem poboczne opinie, że to niestety nie podejdzie. Spróbuję przesluchać Oberony, kefy 950 i ewentualnie Emit 50 ale to już troche poza skalą...

43 minuty temu, Tal napisał:

lubię spokój w domu, poza tym zgadzam się z nią - są paskudne w ch...

OK sluchamy uszami nie oczami ale nie będe mijał tych trumien dzień w dzień udając że jest ok 🙂

Ale wersja biała Signature - od 36 Hz i chyba tak trumiennie już nie wygląda ...

Ukryta Zawartość

Też są stworzone do nieco większych wnętrz ...

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, audioburak napisał:

Ale wersja biała Signature - od 36 Hz i chyba tak trumiennie już nie wygląda ...

Ukryta Zawartość

Też są stworzone do nieco większych wnętrz ...

image.thumb.png.7716bb7ac9775500c741ce6910f55040.pngzobaczyła te i ciężko przebić się z innym pomysłem 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli to Q950 to przerost formy nad treścią. Dwa dolne "woofery" to membrany bierne.

Jednak przecenianie rozmiaru przez chłopców ma swoje źródło 😉 

Jeśli to Q950 to przerost formy nad treścią. Dwa dolne "woofery" to membrany bierne.

Jednak przecenianie rozmiaru przez chłopców ma swoje źródło 😉 

wiem że to bierniaki ale jakoś grają, sporo opinii o szerokiej scenie i przyzwoitej dynamice. Oberon chyba też ma 2gi bierny - dobrze kojarzę?

Zarówno 5 jak 7 to klasyczne 2 way - oba woofery są aktywne.

Zarówno 5 jak 7 to klasyczne 2 way - oba woofery są aktywne.

jak z ich wysterowaniem? bo widzę, że efektywność 87dB tyle że na 6ohm, Kefy 91 na 8ohm

5 godzin temu, thoms napisał:

dzięki, no u mnie jest problem raczej ze zbyt wielkim metrażem. Aktualnie Tannoy sensys dc2 praktycznie dołu nie dają wcale. Ale z nimi miałem problemy już XX lat temu po prostu przywykłem. Teraz keidy fialnie osiadłem, chciałbym w końcu mieć odpowiedni dźwięk. Wiadomo nie oczekuję brzmienia MBL. Scena jest najwazniejszym elementem. Jeżeli jest szeroka z dobrze nakreślonymi instruemntami to nawet niedobory w basie moge przemilczeć. No ale nie jego braki kompletne 🙂

Rozwiązanie jest proste dorzuć subwoofer, do tego jakiś SVS z DSP albo REL w kosntrukcji zamkniętej i problem rozwiązany. Ogółem masz tak duże pomieszczenie że nie spdziewał bym się oczarowania nawet z kolumn za o wiele większe pieniądze. Wiadomo może być lepiej, ale pytanie czy nie prościej jest indywidualnie zadbać właśnie o tą kwestię basu dokładając subwoofer, skoro z nim masz największy problem.

16 minut temu, thoms napisał:

jak z ich wysterowaniem? bo widzę, że efektywność 87dB tyle że na 6ohm, Kefy 91 na 8ohm

W obu przypadkach taka Yamaha R-N800a/803D da sobie radę. Seria Oberon ma jeszcze jeden model Oberon 9, jest on po za budżetem, ale na pewno lepiej sprawdzi się na matrażu, który posiadasz.

Oba modele dzieli 1 dB 😉 bo jest 88 vs 87 za to w impedancji Dali jak zwykle nie kłamie,

podając 6 Ohm, a KEF ma spadki poniżej 4 Ohm, więc to kolumna 4 Ohm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Godzinę temu, bartoszek32 napisał:

Dynavoice Definition df-8 może jakoś ogarnie tak duże pomieszczenie.

Tak czy siak bez suba chyba się nie obejdzie.

Pytanie, czy DF-8 wyglądowo się spodobają, tu ludzie mają skrajnie różne opinie 😉 Niemniej na taki metraż rozsądna opcja. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Pokaż nowe odpowiedzi