Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer czy terminal...?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Temat głupi ale zapytam, a nóż się coś dowiem 🙂 Mam w salonie zestaw Edifier 350DB i obecnie słucham na nim z telefonu po BT (Android). Chciałbym puścić mu sygnał optykiem i wykorzystać ich potencjał, gdyż po BT jest bieda (porównałem sobie na Edifierach 1855DB, które mam podpięte optykiem do pc i przełączałem je na BT pod telefon, różnica ogromna na korzyść optyka) ale nie wiem, jakie urządzenie nada się do tego najlepiej? Fajnie byłoby sterować nim z telefonu ale tak, żeby np samodzielnie korzystało z sieci (najlepiej po wifi). Odtwarzam z powerampa ale również jakieś radia wejdą w grę. Lubię też z youtuba posłuchać jakichś setów a tutaj fajnie byłoby, jakby telefon służył tylko jako ekran a nie źródło, gdyż przy zwykłym yt nie mogę go zminimalizować... 

Poradźcie co najlepiej sprawdzi się w roli takiego "transportu" między telefonem a moimi Edkami i czy takie rozwiązania istnieją (w przyszłości może zamienię edki na jakiś ampli/wzmak oraz kolumienki stereo plus sub. Przeglądam niby streamery ale w grę wchodzi również jakis terminal, byle miał opcję wpięcia karty audio z toslinkiem. Taka opcja pod Daphile też byłaby spoko, nawet jakiś dysk większy wrzucić z plikami. Chciałbym wydać tak ok 1000zł.

Pozdrawiam!

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

https://www.audiostereo.pl/topic/168587-streamer-czy-terminal/

Tylko co to ma wspólnego z kinem domowym?

Załóz/ przenieś temat do działu pc audio, na pewno ktoś podpowie.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

3 godziny temu, brewka87 napisał:

Tylko co to ma wspólnego z kinem domowym?

A co kino domowe ma wspólnego z zakładką hi-fi, w której znalazł się ten post?

14 minut temu, piotrek7 napisał:

A co kino domowe ma wspólnego z zakładką hi-fi, w której znalazł się ten post?

Temat został przeniesiony. Pierwotnie był utworzony w zakładce "kino domowe"...

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

15 godzin temu, rayfe napisał:

Witam

Temat głupi ale zapytam, a nóż się coś dowiem 🙂 Mam w salonie zestaw Edifier 350DB i obecnie słucham na nim z telefonu po BT (Android). Chciałbym puścić mu sygnał optykiem i wykorzystać ich potencjał, gdyż po BT jest bieda (porównałem sobie na Edifierach 1855DB, które mam podpięte optykiem do pc i przełączałem je na BT pod telefon, różnica ogromna na korzyść optyka) ale nie wiem, jakie urządzenie nada się do tego najlepiej? Fajnie byłoby sterować nim z telefonu ale tak, żeby np samodzielnie korzystało z sieci (najlepiej po wifi). Odtwarzam z powerampa ale również jakieś radia wejdą w grę. Lubię też z youtuba posłuchać jakichś setów a tutaj fajnie byłoby, jakby telefon służył tylko jako ekran a nie źródło, gdyż przy zwykłym yt nie mogę go zminimalizować... 

Poradźcie co najlepiej sprawdzi się w roli takiego "transportu" między telefonem a moimi Edkami i czy takie rozwiązania istnieją (w przyszłości może zamienię edki na jakiś ampli/wzmak oraz kolumienki stereo plus sub. Przeglądam niby streamery ale w grę wchodzi również jakis terminal, byle miał opcję wpięcia karty audio z toslinkiem. Taka opcja pod Daphile też byłaby spoko, nawet jakiś dysk większy wrzucić z plikami. Chciałbym wydać tak ok 1000zł.

Pozdrawiam!

Polecam głęboko przemyśleć wydanie 1000zł na streamer przy takim sprzęcie.

Warto się zastanowić czy nie lepiej byłoby kupić lepsze kolumny, a do tego zestawu jak bardzo chcesz to weź jakiś tani Wiim. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Polecam głęboko przemyśleć wydanie 1000zł na streamer przy takim sprzęcie.

Warto się zastanowić czy nie lepiej byłoby kupić lepsze kolumny, a do tego zestawu jak bardzo chcesz to weź jakiś tani Wiim. 

OK, nie musi być 1000zł, jak znajdę coś co spełni moje oczekiwania to u 300zł niech kosztuje. Terminal plus dysk ssd w 500zł się zamknie, podobna cena jak za fiio SR11. 

Jak będę zmieniał sprzęt na kolumny plus sub to rozważę może jakiś ampli albo lepszy streamer. Na razie nie chcę szarżować 😉

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

Temat został przeniesiony. Pierwotnie był utworzony w zakładce "kino domowe"...

OK, nie trafiłem bo sugerowałem się posiadaniem zestawu 2.1 który poniekąd pod kino też się kwalifikuje... Pod PC audio w sumie też i w przypadku użycia terminala byłoby to pc audio faktycznie 😅

W dniu 23.11.2024 o 21:16, rayfe napisał:

w roli takiego "transportu"

Czy brałeś pod uwagę Android TV . Z reguły posiadają wyjście optyczne,hdmi . Odtwarzanie z You Tube/Spotify/Tidal/ pliki z dysku.

3 godziny temu, baltfan napisał:

Czy brałeś pod uwagę Android TV . Z reguły posiadają wyjście optyczne,hdmi . Odtwarzanie z You Tube/Spotify/Tidal/ pliki z dysku.

Masz na myśli TV Box?

4 godziny temu, baltfan napisał:

Masz na myśli TV Box? Nie dodałem info, że nie mam i nie planuję zakupu TV...

13 godzin temu, rayfe napisał:

TV Box?

Tak ,dokładnie.Niestety bez monitora obsługiwać się go nie da.

Można użyć małego monitora.Ale tak 15,6 cala to przyzwoite minimum moim zdaniem.

• 3 miesiące później...
4 minuty temu, biniek napisał:

Podbije temat

Co brzmieniowo bedzie lepszym rozwiazaniem wiim pro po coaxialu do dac czy mini pc z volumio po usb z izolacja do dac?

Dac to eversolo z6

Oczywiście PC. A zamiast Volumio proponuję Roon. Wtedy jest full wypas. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, Piopio napisał:

Oczywiście PC. A zamiast Volumio proponuję Roon. Wtedy jest full wypas. 

Dzieki choc droga jest licencja roon

Rozwazam darmowy os

Mialem daphile ale nie podobalo mi sie jego granie - za malo otwarte. Czy volumio zagra lepiej? Kiedys uzywalem go na malinie ale wrocilem do foobara po rj45. Super gralo ale uzytkowo do dupy. 

Zalezy mi na graniu z plikow i obsludze komorka z aplikacji

W dniu 27.02.2025 o 18:45, biniek napisał:

Mialem daphile ale nie podobalo mi sie jego granie - za malo otwarte

Długo grałeś tym Daphile? U mnie to puki co najlepsza opcja. Wiele lat słuchałem Jrivera na PC (foobar gorszy jak dla mnie).

PC najlepsze z pasywnym chłodzeniem i z zewnętrznym zasilaniem.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

1 minutę temu, Yodzisław napisał:

Długo grałeś tym Daphile? U mnie to puki co najlepsza opcja. Wiele lat słuchałem Jrivera na PC (foobar gorszy jak dla mnie).

Ok roku ale bylo to bodajze w 2017. Moze kolejne updaty sprawily ze brzmienie sie poprawilo? Nie byla to tez wersja RT ktora podobno gra lepiej 

4 minuty temu, biniek napisał:

Moze kolejne updaty sprawily ze brzmienie sie poprawilo?

Ja dopiero pół roku używam więc nie wiem jak on brzmiał przed laty. Z Daphile jest o tyle fajnie że przetestowanie nic nie kosztuje. Terminale też fortuny nie kosztują (właśnie do mnie jedzie fujitsu futro s940 za 300zł). 

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL