Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz słuchawkowy do PX8?

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Majkk napisał:

Witam,

Jak w temacie, co polecacie jako wzmacniacz do B&W Px8? Będą grały stricte z lapkiem.

ale PX8 to słuchawki bezprzewodowe i mają wbudowany wzmacniacz. Nie mają też wejścia analogowego, więc nie ma sensu tego inaczej podpinać...

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

@Top Hi-Fi & Video Design ja przy komputerze i tak preferuję kabel, a z tego co widziałem jest usbc-usbc i usbc-jack. Rozumiem, że wpięcie po usb-c będzie optymalne? Pytam bo rozważam ich zakup i sprawdzam finalny koszt 🙂

Edytowane przez Majkk
5 minut temu, Majkk napisał:

@Top Hi-Fi & Video Design ja przy komputerze i tak preferuję kabel, a z tego co widziałem jest usbc-usbc i usbc-jack. Rozumiem, że wpięcie po usb-c będzie optymalne? Pytam bo rozważam ich zakup i sprawdzam finalny koszt 🙂

tak, tylko usb do kompa i nic więcej w tym wypadku nie ugrasz 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

8 godzin temu, Majkk napisał:

z tego co widziałem jest usbc-usbc i usbc-jack

Mają 😉

Można podłączyć też do wyjścia jack w kompie a usb wetknąć do słuchawek i tak słuchać.

Nie wiem jak to jest połączone ale są przejściówki  jack USB. Nie próbowałem, ale może chyba działać z wyjścia wzmacniacza do słuchawek w ten sposób.

A słuchawki fajnie grają 😉

Tak, ale czytając np. ten artykuł 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  rozumiem, że używając USBc-jack poddajesz sygnał analogowy ze słuchawek do kompa i on zajmuje się konwersją analog-cyfra, w swojej karcie muzycznej. Przejmuje więc rolę DACa. W przypadku lapka i jego karty dźwiękowej zapewne rezultat będzie gorszy od konwersji DACa producenta w samych słuchawkach. A przynajmniej w tym przypadku tak bym się spodziewał (nawet jak źródłem jest nowy Macbook Pro M4, który ma nieco chyba lepszy układ dźwiękowy). Wtedy pozostaje tylko kwestia jakości cyfrowego nagrania jaki odtwarzamy na kompie, a resztą zajmują się słuchawki.

Ciekawe jak słuchawki wiedzą o tym, że działają na Jacku. Jak sądzę, może to działać tak, że usbc mając wiele torów (zasilanie, dane), może je analizować jakimś układem czy to cyfra czy analog (trochę na podobnej zasadzie jak robią to ładowarki, które mogą podać większy prąd jak dogadają się z urzadzeniem odbiorczym) i wtedy zdecydować czy leci to bezpośrednio analogowo czy przez wbudowanego w słuchawki DACa. W takim scenariuszu podłączając po Jacku do kompa zapewne można lub należałoby użyć zewnętrznego DACa i na końcu wpiąć do usb-c źródła, w celu ominięcia karty dźwiękowej lapka. Wtedy teoretycznie można zastosować lepsze rozwiązania typu wzmacniacz i DAC, a słuchawki pominą swój DAC (bo sygnał będzie już po konwersji, podany analogowo) i zajmą się "tylko graniem". Jednak w przypadku PX8 zastosowany układ jest na tyle dobry, że moje ucho nie ma szans dostrzec różnicy, jak sądzę po czytaniu i słuchaniu recenzji. No chyba, że chciałbym zmienić charakterystykę brzmienia, to wtedy pewnie można kombinować.

Dobrze rozumuję? Jeżeli napisałem jakaś bzdurę powyżej to proszę o sprostowanie. To tylko moja próba zrozumienia działania tego procesu aby bardziej świadomie wybrać zakup.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Majkk

Podłączając po usbc korzystasz z daca i ampa wbudowanego w słuchawkach. Wpinając po jacku słuchawki dostają sygnał analogowy. Przejściówka usbc/jack to zminiaturyzowany dac i wzmacniaczyk w jednym.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

9 godzin temu, jar1 napisał:

Mają 😉

Można podłączyć też do wyjścia jack w kompie a usb wetknąć do słuchawek i tak słuchać.

Nie wiem jak to jest połączone ale są przejściówki  jack USB. Nie próbowałem, ale może chyba działać z wyjścia wzmacniacza do słuchawek w ten sposób.

A słuchawki fajnie grają 😉

działać będzie ale to nie ma większego sensu gdzie dźwięk i tak do słuchawek trafia cyfrowy. Jakoś go trzeba z analogowego na ten cyfrowy zamienić 😉

Powtórzę raz jeszcze: PX8 nie mają wejścia jack 

www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

działać będzie ale to nie ma większego sensu gdzie dźwięk i tak do słuchawek trafia cyfrowy. Jakoś go trzeba z analogowego na ten cyfrowy zamienić 😉

Powtórzę raz jeszcze: PX8 nie mają wejścia jack 

Z tego, co wiem, to na wyjściu słuchawkowym jack z kompa jest sygnał audio a nie nie cyfrowy.

7 godzin temu, Majkk napisał:

Ciekawe jak słuchawki wiedzą o tym, że działają na Jacku. Jak sądzę, może to działać tak, że usbc mając wiele torów (zasilanie, dane), może je analizować jakimś układem czy to cyfra czy analog (trochę na podobnej zasadzie jak robią to ładowarki, które mogą podać większy prąd jak dogadają się z urzadzeniem odbiorczym) i wtedy zdecydować czy leci to bezpośrednio analogowo czy przez wbudowanego w słuchawki DACa

O tym myślałem. Nie próbowałem tego, bo nie szukałem takiego rozwiązania.

Natomiast po tym dołączonym kabelku do PSX 8 można się podłączyć się do wyjścia normalnego wyjścia jack (nie cyfrowego) audio w kompie.  

Mnie też ciekawi, jak to jest zrobione. Bez sensu  byłaby dodatkowa konwersja AC, potem znowu na  CA i dalej wzmacniacz.

Raczej układ słuchawek rozpoznaje, ze nie ma cyfry na wejściu , i podaje sygnał od razu na wzmacniacz

Myślałem o takich przejściówkach

Adapter-USB-Typ-C-Jack-3.5mm-SAVIO-AK-35

Inaczej po cholerę byłyby takie przejściówki na rynku?

Edytowane przez jar1
Godzinę temu, jar1 napisał:

Z tego, co wiem, to na wyjściu słuchawkowym jack z kompa jest sygnał audio a nie nie cyfrowy.

tak ale musisz podłączyć się cyfrowo do słuchawek i tak, stąd ta przejściówka z wbudowanym dac

www.tophifi.pl

6 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Przejściówka usbc/jack to zminiaturyzowany dac i wzmacniaczyk w jednym.

Raczej nie ma szans, by w tym połączeniowym kabelku znajdował się jakikolwiek układ.  

To kabelek i dwa wtyki, nic więcej.

Jak zwykle opisy w necie są rożne i często jedynie odzwierciedleniem wyobraźnię piszącego albo powtarzaniem jej za innymi, niż z rzeczywistością.

Tutaj ktoś sobie znalazł rozwiązanie i mu działa.

"Ok I’ve been playing around since getting the PX8’s and managed to get this working.

I wanted to run directly from my vintage Pioneer amp and turntable. Here’s what worked.

Headphone jack 6.35mm male to female 3.5mm, 3.5mm audio 5m to 3.5mm extension, then 3.5mm female to 3.5mm female adapter/coupler, to B&W 3.5mm to USB C / Headphones."

Natomiast tutaj jest napisane, że w słuchawkach dokonuje się najpierw konwersja analogu do cyfry (ADC) potem DAC. 

"For the analog cable connection, an ADC built into the PX8 converts the analog sound to digital, and the DAC in the PX8 decodes it:

W każdym razie, tak czy inaczej, słuchawki mogą przyjmować sygnał analogowy. Co się z nim dzieje i jak to tylko ci, co projektowali je wiedzą dokładnie.

Ponieważ słuchawki muszą być włączone by grały, więc raczej na pewno sygnał nie idzie bezpośrednio na słuchawki, jak to bywa nieraz u innymi. Ale wtedy są oddzielne gniazda.

Edytowane przez jar1

Słuchawki przyjmują sygnał cyfrowy, stąd te przejściówki. Da się podłączyć jednak sygnał po usb jest cyfrowy i tyle 😉

2 minuty temu, jar1 napisał:

Raczej nie ma szans, by w tym połączeniowym kabelku znajdował się jakikolwiek układ.

coś jednak ten sygnał konwertuje na cyfrę 😉

www.tophifi.pl

25 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Słuchawki przyjmują sygnał cyfrowy, stąd te przejściówki. Da się podłączyć jednak sygnał po usb jest cyfrowy i tyle 😉

coś jednak ten sygnał konwertuje na cyfrę 😉

Proszę czytać ze zrozumieniem. 

Słuchawki przyjmują sygnął analogowy. Kabelek niczego nie konwertuje. Jeśli już konwersja na cyfrę to odbywa się w słuchawkach.

"For the analog cable connection, an ADC built into the PX8 converts the analog sound to digital, and the DAC in the PX8 decodes it"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1

Wydaje mi się, że USB to interfejs cyfrowy i analogowy sygnał nie poleci. Faktycznie wtyk w słuchawkach jest tylko usb-c więc wg. mnie słuchawki przyjmują tylko cyfrowy sygnał i go sobie ogarniają. Ma sens więc brak kombinowania po drodze jeżeli nie trzeba 🙂

A trochę z innej beczki, mikrofon w px8 jest raczej średni z tego co widziałem na YT. Czy można ten mikrofon wyłączyć i używać zewnętrznego też po usb-c? Czy też mikrofon musi być zawsze aktywny w px8. Chodzi mi o te dwa do gadania, nie te dodatkowe do ANC, które pewnie przy wyłączonym ANC nie funkcjonuje też.