Skocz do zawartości
IGNORED

Audiovector M3 Signature jaki wzmacniacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, chudeusz napisał:

Z pewnością "jakiś" przyniesie. Pytanie czy taki jakiego oczekujesz🤔 A właśnie... czego oczekujesz 🤔😉

Uspokojenia nadmiernej krzykliwości, szorstkości góry, dodania odrobiny muzykalności, bo już dojrzewam do tego  że charakteru tych kolumn nie zmienię 🙂 

Jantzeny raczej muzykalności nie dodadzą, choć w porównaniu do tych co tam masz to mogą okazać się i tak lepsze 😉. W kwestii muzykalności i powietrza w brzmieniu mam dobre doświadczenia z CSA, ale to nie ta cena. No i grają one dosyć ciemno co nie każdemu musi pasować. Jest tu na forum temat o kondensatorach, polecam przejrzeć i ewentualnie wrzucić zapytanie. 

P. S. Rezystory wbrew pozorom też potrafią dużo zmienić, a są często pomijane i utarło się, że to tylko kondensatory wnoszą "dobre" zmiany. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

5 minut temu, chudeusz napisał:

Jantzeny raczej muzykalności nie dodadzą, choć w porównaniu do tych co tam masz to mogą okazać się i tak lepsze 😉. W kwestii muzykalności i powietrza w brzmieniu mam dobre doświadczenia z CSA, ale to nie ta cena. No i grają one dosyć ciemno co nie każdemu musi pasować. Jest tu na forum temat o kondensatorach, polecam przejrzeć i ewentualnie wrzucić zapytanie. 

P. S. Rezystory wbrew pozorom też potrafią dużo zmienić, a są często pomijane i utarło się, że to tylko kondensatory wnoszą "dobre" zmiany. 

Ukryta Zawartość

Czyli chodzi Ci o Clarity Cap CSA?

Pytam, bo takie też ktoś mi polecał na ocieplenie dźwięku 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mirage14

A może chcesz zawalczyć o zmianę charakteru ?

To wcale nie musi być takie trudne ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, audioburak napisał:

A może chcesz zawalczyć o zmianę charakteru ?

To wcale nie musi być takie trudne ...

Hmmmm tzn. sprzedać i kupić inne?

To może być wyjście awaryjne; dostępne w każdej chwili 😉 

Można mając trochę czasu i chęci spróbować je ucywilizować. 

Oczywiście może się okazać, że to zajęcie na poważny przewód doktorski i nic

z tego nie będzie, ale spróbować można.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 minut temu, Mirage14 napisał:

Hmmmm tzn. sprzedać i kupić inne?

Tzn pewnie zmodyfikować obecne 😉. Uważaj, to niebezpieczne, już mnie tu kolega @audioburak wpuścił w ten kierunek i od roku wyleźć nie mogę (z długów też, choć jeszcze jedna nerka mi została) 😉. Są też i plusy oczywiście. Jestem lżejszy o jedną nerkę 🙂. No i jest też banan na pysku podczas słuchania tego co "sam" stworzyłem i jest on trochę bezcenny 🙂. Jak masz zacięcie żeby grzebać i lubisz mieć satysfakcję ze zrobienia czegoś a nie koniecznie tylko z kupienia gotowca to polecam 🙂

To też jest ciekawe:

Ukryta Zawartość

Niby też M3 Signature, ale cuś inne ... z testu w Audio.

Ukryta Zawartość

9 minut temu, audioburak napisał:

To też jest ciekawe:

Ukryta Zawartość

Niby też M3 Signature, ale cuś inne ... z testu w Audio.

Tam na płytce jest markerem napisane S3 sig? 

w każdym razie płytka znacznie węższa nawet rozstaw na terminale jest znacznie mniejszy 

19 minut temu, chudeusz napisał:

Tzn pewnie zmodyfikować obecne 😉. Uważaj, to niebezpieczne, już mnie tu kolega @audioburak wpuścił w ten kierunek i od roku wyleźć nie mogę (z długów też, choć jeszcze jedna nerka mi została) 😉. Są też i plusy oczywiście. Jestem lżejszy o jedną nerkę 🙂. No i jest też banan na pysku podczas słuchania tego co "sam" stworzyłem i jest on trochę bezcenny 🙂. Jak masz zacięcie żeby grzebać i lubisz mieć satysfakcję ze zrobienia czegoś a nie koniecznie tylko z kupienia gotowca to polecam 🙂

Lubię coś stworzyć samemu, pogrzebać, pokombinować  🙂 ale....  jest jeszcze "WAŻ"

To zależy, jakiego rzędu są to wydatki,  czy jesteśmy je w stanie wstępnie określić? 

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Mirage14 napisał:

To zależy, jakiego rzędu są to wydatki,  czy jesteśmy je w stanie wstępnie określić? 

Nie, a nawet jak jesteśmy to i tak to się z czasem zmienić może 😉. Dla przykładu na początku kupowałem elementy po kilkanaście, max 60zł/szt i uważałem to za już przesadne koszty. Teraz, jak już wspomniałem, nie mam jednej nerki, ale za to jak się tego słucha 😉😁

Elementów jakby ubyło w Twojej wersji ... 😉 

Trzeba by podłączyć BEZ tweetera i posłuchać czy dźwięk nadal cechuje ostrość,

czy też nagle zginęła. 

5 minut temu, chudeusz napisał:

Nie, a nawet jak jesteśmy to i tak to się z czasem zmienić może 😉. Dla przykładu na początku kupowałem elementy po kilkanaście, max 60zł/szt i uważałem to za już przesadne koszty. Teraz, jak już wspomniałem, nie mam jednej nerki, ale za to jak się tego słucha 😉😁

Przerażające😮 ale wciągające 😜

Widzę że w nowszych konstrukcjach AV zmienili zwrotnice na: zwrotnica z filtrami 4-tej generacji DFF cokolwiek to oznacza ?

Pytanie czy zmiany miały by być:

1. Kosmetyczne np. kondensatory

2. Mniej kosmetyczne, całe zwrotnice 

3. W.w łącznie z przetwornikami 

U mnie zaczęło się od 

2 minuty temu, Mirage14 napisał:

1. Kosmetyczne np. kondensatory

Później przebrnąłem przez 

2. Mniej kosmetyczne, całe zwrotnice

A skończyło na

3. W.w łącznie z przetwornikami

Chociaż warto zaznaczyć, że słowo "skończyło" jest tu trochę na wyrost, bo zabawa trwa 😉

21 minut temu, audioburak napisał:

Elementów jakby ubyło w Twojej wersji ... 😉 

Trzeba by podłączyć BEZ tweetera i posłuchać czy dźwięk nadal cechuje ostrość,

czy też nagle zginęła. 

Spróbuję odłączyć ale jest to trochę skomplikowane bo w środku są przylutowane wtyki kabli do przetworników i boje się że jak będę nagrzewał te wtyki to mi puszcza luty od plecionki do cewki 

Sądziłem, że jest każda część oddzielnie z trzema parami zacisków, jak w AUDIO.

Chociaż warto zaznaczyć, że słowo "skończyło" jest tu trochę na wyrost, bo zabawa trwa 😉

Więc powiedz,  ile do tej pory wydałeś i w jakie kolumny to wsadziłeś?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Mirage14 napisał:

Więc powiedz,  ile do tej pory wydałeś i w jakie kolumny to wsadziłeś?

Heco aurora 700, z których zostały już tylko pudła, więc nie ma tu za bardzo czego porównywać. Ile wydałem? Zdecydowanie dużo ponad zakładane początkowo koszty. Same przetworniki to blisko 2k a zwrotnice też nie powstały na tanich elementach 😉

Wystarczy nie podłączać górnego segmentu. Po co grzebać wewnątrz ..

Godzinę temu, audioburak napisał:

Wystarczy nie podłączać górnego segmentu. Po co grzebać wewnątrz ..

No tak, nie zaskoczyłem, wystarczy że obniżę pręcik🤥

Witajcie

Dla informacji wszystkich którzy wspomagali mnie w tym temacie, udało się dzięki Waszej pomocy i dużemu zaangażowaniu naszego kolegi "Audioburaka" który w ostatnich dniach poprowadził mnie w prywatnym czacie przez kilka eksperymentów i doszliśmy do pewnych wniosków. 

Już nie wyliczając różnych zabiegów finalnie dla testów  podłączyłem AV pod mój stary ponad 30 letni wzmacniacz

Kenwood ka 7010

Z racji tego że trzeszczą potencjometry włączyłem Surce direct.

Usłyszałem Inne granie!

Wszystko się uspokoiło a nawet zwolniło, zrobiło się ciepło 🙂 wszystko podbarwione basem, wysokie przygasły ale przebija się delikatny szelest, wysokie są jakby mniej słyszalne ale i  mniej gładkie. 

Basu jest więcej, ale jest za to  ociężały, średnicą jakby gra podobnie jak z Unison.

Czego brakuje Kenwoood w porównaniu do Unisona:  szybkiego uderzenia, werwy, rozdzielczości, gładkości wysokich tonów,.

Unison jakby błyszczy, skrzy się gładkością, bas jest twardszy ale za to bardziej kontrolowany i wielowymiarowy. Perkusja jest bardziej rozdzielona słychać każdy element, gitara jest krystaliczna. Wokale słychać szelest. 

Co jest spójne to sucha średnica, Kenwood ocieplił to jakby za pomocą miękkiego basu i wycofał górę co ma konsekwencję jakie opisałem powyżej.

Reasumując, wg mojej subiektywnej oceny, nie fachowca!  

W tym całym torze jest trochę winy Wiim dlatego wdaja się brudne szczegóły wysokich ( Do wymiany jak coś lepszego stanieje na rynku wturnym)

Unison pomimo lampowego ciepła skrzy się góra, ale w recenzjach Unisona też to  zauważają,  w przypadku gitar jest to granie krystaliczne, dźwięczne, fajne ! ale niestety AV w połączeniu z Unison to uwydatniają 

Kenwood ma przyjemne ciepłe granie aż kręci się łezka, ale bez emocji 

Jakby połączyć/ wypośrodkować  charaktery tych 2 wzmacniaczy była by dla mnie Nirvana

Czekam jeszcze na zasilacz ULPS Tomanka do rDac , ale myślę że już niewiele zmieni (wtedy będzie do odsprzedania sprawdzony zestaw)

Już się uspokoiłem na te chwile czerpie przyjemność z tego co mam , już wiem, że każdy element w torze audio ma mniejsze lub większe znaczenie i pospiech jest złym doradcą :

Co zamierzam dalej : 

- Zmiana lamp w Unison, jeszcze nie wiem na jakie, na tę chwilę z opinii jest faworytem np. Mulard 

- Jak to nie wypali to będę szukał innych kolumn, na tę chwilę  polubiłem się z AV za emocję które mi dostarczają 🙂

Godzinę temu, Mirage14 napisał:

dużemu zaangażowaniu naszego kolegi "Audioburaka" który w ostatnich dniach poprowadził mnie w prywatnym czacie przez kilka eksperymentów i doszliśmy do pewnych wniosków. 

A ubezpieczyłeś sprzęt przed zniszczeniem i dom przed pożarem?😆

W dniu 7.01.2025 o 15:07, Mirage14 napisał:

Witajcie

Dla informacji wszystkich którzy wspomagali mnie w tym temacie, udało się dzięki Waszej pomocy i dużemu zaangażowaniu naszego kolegi "Audioburaka" który w ostatnich dniach poprowadził mnie w prywatnym czacie przez kilka eksperymentów i doszliśmy do pewnych wniosków. 

Już nie wyliczając różnych zabiegów finalnie dla testów  podłączyłem AV pod mój stary ponad 30 letni wzmacniacz

Kenwood ka 7010

Z racji tego że trzeszczą potencjometry włączyłem Surce direct.

Usłyszałem Inne granie!

Wszystko się uspokoiło a nawet zwolniło, zrobiło się ciepło 🙂 wszystko podbarwione basem, wysokie przygasły ale przebija się delikatny szelest, wysokie są jakby mniej słyszalne ale i  mniej gładkie. 

Basu jest więcej, ale jest za to  ociężały, średnicą jakby gra podobnie jak z Unison.

Czego brakuje Kenwoood w porównaniu do Unisona:  szybkiego uderzenia, werwy, rozdzielczości, gładkości wysokich tonów,.

Unison jakby błyszczy, skrzy się gładkością, bas jest twardszy ale za to bardziej kontrolowany i wielowymiarowy. Perkusja jest bardziej rozdzielona słychać każdy element, gitara jest krystaliczna. Wokale słychać szelest. 

Co jest spójne to sucha średnica, Kenwood ocieplił to jakby za pomocą miękkiego basu i wycofał górę co ma konsekwencję jakie opisałem powyżej.

Reasumując, wg mojej subiektywnej oceny, nie fachowca!  

W tym całym torze jest trochę winy Wiim dlatego wdaja się brudne szczegóły wysokich ( Do wymiany jak coś lepszego stanieje na rynku wturnym)

Unison pomimo lampowego ciepła skrzy się góra, ale w recenzjach Unisona też to  zauważają,  w przypadku gitar jest to granie krystaliczne, dźwięczne, fajne ! ale niestety AV w połączeniu z Unison to uwydatniają 

Kenwood ma przyjemne ciepłe granie aż kręci się łezka, ale bez emocji 

Jakby połączyć/ wypośrodkować  charaktery tych 2 wzmacniaczy była by dla mnie Nirvana

Czekam jeszcze na zasilacz ULPS Tomanka do rDac , ale myślę że już niewiele zmieni (wtedy będzie do odsprzedania sprawdzony zestaw)

Już się uspokoiłem na te chwile czerpie przyjemność z tego co mam , już wiem, że każdy element w torze audio ma mniejsze lub większe znaczenie i pospiech jest złym doradcą :

Co zamierzam dalej : 

- Zmiana lamp w Unison, jeszcze nie wiem na jakie, na tę chwilę z opinii jest faworytem np. Mulard 

- Jak to nie wypali to będę szukał innych kolumn, na tę chwilę  polubiłem się z AV za emocję które mi dostarczają 🙂

A próbowałeś korekcji w WiiM-ie?

Poniżej dość przejrzysty poradnik jakich częstotliwości i dla jakich efektów można próbować ująć (najczęściej) albo dodać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, Assassin napisał:

A próbowałeś korekcji w WiiM-ie?

Poniżej dość przejrzysty poradnik jakich częstotliwości i dla jakich efektów można próbować ująć (najczęściej) albo dodać:

Ukryta Zawartość

Dziękuje, przyjże się temu.

Tym podstawowym eq to podbijam Basem żeby ocieplić trochę dźwięk, ale rozumiem ze to chodzi o zmiany gdzieś głębiej w systemie? 

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Mirage14 napisał:

Dziękuje, przyjże się temu.

Tym podstawowym eq to podbijam Basem żeby ocieplić trochę dźwięk, ale rozumiem ze to chodzi o zmiany gdzieś głębiej w systemie? 

Chodzi o ten podstawowy eq, ale wbrew pozorom ocieplenie i to z lepszym efektem można uzyskać  inaczej niż przez podbicie basu.

Fajnie jest to opisane w tym materiale, do którego link zamieściłem. 

• Pokaż nowe odpowiedzi