Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór monitorów i gramofonu pod CA SR10

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

To mój pierwszy post i na wstępie chciałbym się ładnie przywitać 🙂 Także duże cześć! w Waszą stronę. 

Moi drodzy, nadszedł czas gdzie słuchanie na starych Creativach T6100 już mi się znudziło i chyba dojrzałem do lepszej jakości. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie gramofon, vinyle i "czysty" dzwięk. Nie interesują mnie super mega hi-fi mini wieże które plusy mają tylko na przewodach. 

W domu od jakiegoś czasu mam gramofon CA SR10 - brat używał z głośnikiem estradowym - łubudubu, bas - mnie to nie cieszy i dosłuchiwałem się "czystości" - nie znalazłem jej na tym sprzęcie - było to wszystko takie płaskie, nijakie.

Wspomniany wzmacniacz mam już ja, dlatego szukam gramofonu pod niego (do ok. 1 000zł) - może być używany, oraz monitorów. Pokój w jakim będę słuchał ma powierzchnie ok 23m2. Zanim napisałem ten post przejrzałem juz gramofony TA LP60x oraz LP120x - sa manualne - pytanie czy to będzie okej dla mnie? Czy może starą Unitre - znalazłem na olx model Daniel za 800zł - z tego co wiem Daniele "chodzą" po trochę więcej pieniędzy. Na co zwracać uwagę? 

Trochę przy tym wszystkim zgłupiałem, bo opinii jest milion, a cenię sobie wiedze osób które "zjadły zęby" na tego typu sprzętach. 

Na monitory chciałbym przeznaczyć około 1200zł.

Pozdrawiam!

Ten gramofon jest dziwnie podobny do amplitunera Cambridge Audio SR 10 ... 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wybacz @audioburak trochę jeszcze jestem zielony w odróżnianiu ampli od wzmacniacza :D 

Niemniej jednak, Monitor Audio BX2 z linku który podesłałeś wyglądają zacnie. Ba, nawet nie raz pojawiały się na forach, grupach audio na FB i były zachwalane - porwę się na nie.

A co do gramofonu - czy masz coś do polecenia? 

Ale gramofon od amplitunera powinieneś jednak odróżniać 😉 

Dołożysz parę złotych z monitorów i można kupić nawet nowy np. AT LPW40,

który ma przedwzmacniacz ( używając go, albo z CA ) i przyzwoitą wkładkę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Faktycznie 😉 wkradła się duża "literówka" - nie wiem dlaczego napisałem gramofon przy CA. A co sądzisz o używanych? Gra warta świeczki? czy to może być jednak dla mnie za dużo zachodu.

Stan patefonu jest często wielką niewiadomą i jak piszą w dziale "analog" taki zakup

trzeba poprzedzić oględzinami i sprawdzeniem działania.

Poszukaj w ww. zakładce, albo załóż tam konkretny temat.

@audioburak Wybiorę jednak nowy - w przyszłości jak nabiorę doświadczenia i wiedzy pewnie znajdę coś używanego. Wielkie dzięki za doradzenie! 

Natomiast zastanawiam się co do przewodów - monitory będę z 2m od amplitunera- taki mam niefortunny układ pokoju, że będę potrzebował ok. 5mb/monitor. Znalazłem kabel 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - pytanie czy jest on okej? w sklepach typu mediamarkt są kable po 40zł/10m, ale to są najtańsze przewody aluminiowe pokryte miedzią. Jak już decyduje się na gramofon + monitory to nie chce wszystkiego psuć byle jakimi przewodami. 

Ukryta Zawartość

To już przyzwoity kabel - jeszcze tylko jakieś banany i gra muzyka 😉 

Ale są też i tańsze alternatywy np:

Ukryta Zawartość

I wcale nie muszą być aluminiowe ... 😉 

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, audioburak napisał:

Ale są też i tańsze alternatywy np:

Ukryta Zawartość

10mb kabla leci do koszyka 😉 A czy jak zepnę to wszystko bez bananków, to czy będzie jakaś różnica? 

Ukryta Zawartość

Jednak zalecam polutowanie końcówek, bo czasem lubią wyłazić nitki,

albo też się rozkręcają, więc warto się zabezpieczyć. Wtyki nie są konieczne.

Zastanawiająca jest ta moda na gramofony do tego tanie gramofony i płyty robione z plików...

1000zł to nie starczy nawet na bardzo dobrą wkładkę a gdzie reszta...

A po co Ci "bardzo dobra wkładka" ? do płyt robionych z plików ? 😉 

@muda44 Coś w tym jest. Po sklepach pełno walizkowych gramofonów po 400-600zł, a też robotę robią influencerzy którzy mają jakiś tam gramofon i nagle wszyscy chcą mieć, a że teraz jest moda na “vintage” to oprócz gramofonów swoje następne 5 min mają kasety, kamery VHS, discmany - i to trwa jak wspomniałem 5 min. Jak ktoś się “zajara” to zostanie w temacie i będzie dalej się rozwijał w tym kierunku. Inni odpuszczą. 

ja się zbierałem parę miesięcy żeby wgle jakkolwiek podejść do tematu kupna, także pewnie gdzieś będę się tu prześlizgiwać i studiować forum. 

9 minut temu, audioburak napisał:

A po co Ci "bardzo dobra wkładka" ? do płyt robionych z plików ? 😉 

Chodzi o to że większość myśli że kupi tani gramofon z tanią wkładką do płyt z marketu i będzie to super grać...

4 minuty temu, Piter97 napisał:

@muda44 Coś w tym jest. Po sklepach pełno walizkowych gramofonów po 400-600zł, a też robotę robią influencerzy którzy mają jakiś tam gramofon i nagle wszyscy chcą mieć, a że teraz jest moda na “vintage” to oprócz gramofonów swoje następne 5 min mają kasety, kamery VHS, discmany - i to trwa jak wspomniałem 5 min. Jak ktoś się “zajara” to zostanie w temacie i będzie dalej się rozwijał w tym kierunku. Inni odpuszczą. 

ja się zbierałem parę miesięcy żeby wgle jakkolwiek podejść do tematu kupna, także pewnie gdzieś będę się tu prześlizgiwać i studiować forum. 

Gramofon, tani gramofon jako gadżet jest fajny. Często są ładne i te obcowanie z nośnikiem...

Do chwili jak się okaże że to trzeszczy, przeskakuje i co chwila trzeba płytę obracać albo zmieniać.

Kaseciaki to kolejny fenomen. To miało sens jak z 7 lat temu Sony KA6ES można było kupić za 600zł a kasety typu metal po 30. Dzisiaj taki deck z 6000 kosztuje a metalki od około 150 w górę. Za 6000 to dzisiaj się kupi o niebo lepiej grający odtwarzacza CD czy plików a za cenę jednej kasety nawet kilka płyt CD.