Skocz do zawartości
IGNORED

Maksymalna szerokość bazy

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, szymon1977 napisał:

Brawo! Domyślasz się już dlaczego do pewnych działań mogłem użyć mikrofonu nieskalibrowanego?

🙂

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Z cudzych cząstek zebrać całość, czy trwać we własnej niewiedzy?

Pytał Cię kolega co widzisz na jego pomiarze a Ty nic, kicha, za to dobry jesteś w dawaniu rad, z których sam nie korzystasz 🙂

10 minut temu, expert napisał:

za to dobry jesteś w

Pisz na temat albo wcale - szczerze polecam.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

20 minut temu, expert napisał:

Jeszcze słowo ode mnie.

Oczywiście koledzy pokazujący różnice pomiedzy skalibrowanym mikrofonem a nieskalibrowanym mają rację tylko co z tego.

Do pomiarów porównawczych kiedy warunki pomiaru są bardzo podobne i porównuje się dwa wykresy użycie jakiegokolwiek mikrofonu jest wystarczające.Jest ważniejsza kwestia a mianowicie odczyt i interpretacja pomiaru i aby robić to prawidłowo potrzeba sporo wiedzy i doświadczenia.

Jest to o wiele ważniejsze niż posiadanie super duper sprzętu.

Z piszących w tym wątku jeden może dwóch dysponuje częścią tylko tej wiedzy.

Sporo osób z powodzeniem stosuje filtry DSP generowane z REW. 

Żeby to zrobić dobrze zalecam minimum Umik-1 lub jakiś inny skalibrowany mikrofon.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Dlatego, że to się nie opłaca. 

Z kalibracja 90€

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, expert napisał:

Udzielisz mu instrukcji krok po kroku czy wkleisz tourial z rew jak to robi jeden z kolegów na forum zamiast sam poprowadzić go "za rękę" ?

rotfl

Btw Ty to jakiś banita chyba co? xD

.

1 godzinę temu, expert napisał:

Zgadzam się z kolegą a na obrazku widać o co chodzi

mimo ,że charakterystyka nie jest pozioma to jest płaska choć  opada w kierunku 20khz

takie strojenie stosuje Gravesen

Ukryta Zawartość

cos tu mieszasz

"Strojenie" czego?

Glosniki stroisz plasko (bez wielkich odchylek) ale poziomo (bez spadku)

A brzmienie w pomieszczeniu w miejscu odsluchu (czyli target curve) stroisz plasko (bez wielkich odchylek) ale opadajaco (ze spadkiem)

Gravesen nie stroi pomieszczenia, Gravesen buduje i stroi glosniki! (czyli dez spadku) 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
Godzinę temu, expert napisał:

I co? Pomożesz koledze zastosować filtry potrafisz określić co poprawić jeśli zobaczysz pomiar?

Udzielisz mu instrukcji krok po kroku czy wkleisz tourial z rew jak to robi jeden z kolegów na forum zamiast sam poprowadzić go "za rękę" ?

Bardzo dziękuję za radę ale właśnie odnosiłem się do Twojej postawy w tym wątku 🙂

Mamy takich watkow z pomoca i prowadzeniem za reke cale mnostwo

4 godziny temu, J4Z napisał:

lol 

Ukryta Zawartość

Wow! W prawie całym użytecznym zakresie odchyłka to zaledwie +/-1,5dB - nawet bez pliku kalibracyjnego można baaardzo dużo zrobić... tylko trzeba temat rozumieć, a nie klikać bez pojęcia.

15 minut temu, xajas napisał:

Glosniki stroisz plasko (bez wielkich odchylek) ale poziomo (bez spadku)

Nie!

Po pierwsze: to kolega nie stoi, a są strojone przez producenta.

Po drugie: zazwyczaj nie są strojone na płasko, a z zestawem górek i dołków odpowiedzialnym za charakterystyczne brzmienia marki.

Po trzecie: zadziwiająco często zamiast płaskiej, kolumny mają charakterystykę V

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, xajas napisał:

Z kalibracja 90€

Ukryta Zawartość

Dolicz do tego jeszcze jakiś interfejs audio 🙂

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Wow! W prawie całym użytecznym zakresie odchyłka to zaledwie +/-1,5dB - nawet bez pliku kalibracyjnego można baaardzo dużo zrobić... tylko trzeba temat rozumieć, a nie klikać bez pojęcia.

To jedynie UMIK-1, dla niektórych użyteczność kończy się na 2khz 😄

Ukryta Zawartość

Po pierwsze: to kolega nie stoi, a są strojone przez producenta.

Dla xajas to pół produkt

kolumny bez korekcji wg pomieszczenia? nie do przyjęcia 🙂

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

nagrywanie to jedem wielki ciąg "zniekształcania".

... no chyba, że ktoś z beztalencia wokalnego, nie będzie usiłował zrobić Whitney Houston.

3 minuty temu, expert napisał:

kolumny bez korekcji wg pomieszczenia? nie do przyjęcia 🙂

Przyjmij to, że bez korekcji dźwięk będzie w praktyce dosyć mocno zniekształcony. Sam przez lata miałem bardzo neutralne kolumny, ale bez korekcji i ... nie doceniłem jak ogromny wpływ na np. podbicie basu ma choćby ściana za kolumnami (choć od początku wydawało mi się, że tego basu jest coś dużo). Też tego nie doceniasz, albo po prostu bardziej neutralne brzmienie masz gdzieś - to nie zbrodnia.

Wow! W prawie całym użytecznym zakresie odchyłka to zaledwie +/-1,5dB

Ukryta Zawartość

a tu skala z gornego rysunku przenisioma na pomiar

biała linia obrazuje +-1,5 dB

i tyle z kalibracji zostaje jak mierzysz w skali 10dB 🙂

obraz.thumb.png.0982c65b34387807b168110a22ce9e05.png

5 minut temu, Kyle napisał:

Przyjmij to, że bez korekcji dźwięk będzie w praktyce dosyć mocno zniekształcony. Sam przez lata miałem bardzo neutralne kolumny, ale bez korekcji i ... nie doceniłem jak ogromny wpływ na np. podbicie basu ma choćby ściana za kolumnami (choć od początku wydawało mi się, że tego basu jest coś dużo). Też tego nie doceniasz, albo po prostu bardziej neutralne brzmienie masz gdzieś - to nie zbrodnia.

hasło: adaptacja akustyczna

każda korekcja mocno wpływa na fazę impedancji.... korekcje parametryczne to zło w czystej postaci

jesli nie można inaczej ...ok Twój wybór ale nie jest to najlepsze a na pewno nie jedyne rozwiązanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, expert napisał:

a tu skala z gornego rysunku przenisioma na pomiar

biała linia obrazuje +-1,5 dB

i tyle z kalibracji zostaje jak mierzysz w skali 10dB 🙂

Powtórzę:

17 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie jest tak źle zakładając, że podbicie skrajów dobierzemy do kaprysu a nie jakiejś z góry założonej krzywej. Peak-i i deap-y wykryjemy bez pliku kalibracyjnego w zakresie 20-10000Hz, a do wyrównania kanałów plik kalibracyjny jest po prostu zbędny. Będąc tego świadomym, można napisać całkiem funkcjonalną procedurę autokorekty akustyki bez pliku kalibracyjnego dla mikrofonu.

A dochodzi fakt, że pomiar to uśrednienie kilku punktów, a głową ruszamy płynnie, więc tragedii nie ma. Ale trzeba to rozumieć, żeby czegoś nie sp.... 

Bez pliku kalibracyjnego takim Behringer-em nie ma sensu jedynie dociągać brzmienia do jakiejś ubzduranej krzywej... ale z plikiem kalibracyjnym też za bardzo nie ma to sensu. Zasadniczo całą korektę akustyki, która jest sednem zastosowania DSP, da się zrobić bez pliku kalibracyjnego. Więc w czym problem, że nie da się doktoryzować podczas zabaw EQ?

57 minut temu, expert napisał:

hasło: adaptacja akustyczna

No to powodzenia życzę w przycinaniu adaptacją przy np. 44Hz, bez zmniejszania powierzchni pokoju. Poza tym, skoro w profesjonalnym studiu nagraniowym, nadal są pewne niedoskonałości na basie (gdzie mają świetną "adaptację akustyczną") to chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz. Nawet wskazane jest, przy pomieszczeniu z dobrą adaptacją akustyczną, doszlifować całość DOBRĄ korekcją DSP (z systemem pomiarowym dobrej jakości, a nie odpadami w postaci mikrofonu z telefonu)

57 minut temu, expert napisał:

każda korekcja mocno wpływa na fazę impedancji.... korekcje parametryczne to zło w czystej postaci

"faza impedancji"? Chyba miałeś na myśli po prostu fazę - na szczęście takie rzeczy też są korygowane. Dla mnie "złem w czystej postaci" to są podbicia po kilkanaście dB, z którymi w praktyce adaptacją sobie nie poradzisz.

Edytowane przez Kyle
35 minut temu, Kyle napisał:

Dla mnie "złem w czystej postaci" to są podbicia po kilkanaście dB, z którymi w praktyce adaptacją sobie nie poradzisz.

Mylisz się, już dawno temu sobie poradziłem. 🙂

41 minut temu, expert napisał:

Mylisz się, już dawno temu sobie poradziłem. 🙂

Metodą "na ucho kablami"? Zapewne.

Panowie wiadomo że temat poważny ale 😁 zawsze jak coś zmienie, przestawie to wiadomka faza testów poprawek, przeważnie dłuuugo, co jest bardzo przyjemne 😁 ale po skończeniu używam tej samej metody pomiaru co nawet w tej chwili czynie 😁 i robie to od wielu lat. Jest to metoda buchowa, dwa buchy i odsłuchy 😁 w moim przypadku sprawdza się znakomicie. Nagle wszystkie wykresy kabelki i ściany znikają, a jest muza !

Nie chciałem Tu nikogo obrazić, tylko spowodować może u kogoś uśmiech 😁

Teraz, gałąż napisał:

Jest to metoda buchowa, dwa buchy i odsłuchy 😁

Ohoho...😉
Jest dobrze.

I o to chodzi:)

1 minutę temu, gałąż napisał:

Nie chciałem Tu nikogo obrazić

Miej to gdzieś,jak prawdziwy facet.

2 minuty temu, gałąż napisał:

, tylko spowodować może u kogoś uśmiech 😁

Udało się:)

3 minuty temu, gałąż napisał:

Nagle wszystkie wykresy kabelki i ściany znikają, a jest muza !

Proste.
😉

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

12 minut temu, gałąż napisał:

Nagle wszystkie wykresy kabelki i ściany znikają, a jest muza !

Dobra muzyka obejdzie się bez dobrego wykresu 🙂

13 minut temu, gałąż napisał:

Panowie wiadomo że temat poważny ale 😁 zawsze jak coś zmienie, przestawie to wiadomka faza testów poprawek, przeważnie dłuuugo, co jest bardzo przyjemne 😁 ale po skończeniu używam tej samej metody pomiaru co nawet w tej chwili czynie 😁 i robie to od wielu lat. Jest to metoda buchowa, dwa buchy i odsłuchy 😁 w moim przypadku sprawdza się znakomicie. Nagle wszystkie wykresy kabelki i ściany znikają, a jest muza !

Nie chciałem Tu nikogo obrazić, tylko spowodować może u kogoś uśmiech 😁

A taki of top.
NIck "gałąż" to od tej gałęzi,co na niej rosą listki,te co sprawiają radość?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Pewnie, że zagra...

......ciulowo 😄

piaskownica aktywna.
Moge sie zapisac?
Jak mi dasz wiaderko i grabki,to będę Twoim kolegą,a nie Szymona.

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

A taki of top.
NIck "gałąż" to od tej gałęzi,co na niej rosą listki,te co sprawiają radość?

Niestety nie, uprawą zajmowałem sie jak jeszcze milicja była i leżało na wierzchu podczas rewizji a te głąby nie wiedziały co to 😁

Ale teraz tylko od świeta, wiadomo wystarczy kolumny o 5cm przestawić 😁

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

piaskownica aktywna.
Moge sie zapisac?
Jak mi dasz wiaderko i grabki,to będę Twoim kolegą,a nie Szymona.

A co, nie zgadzasz się może? 🤭

2 minuty temu, gałąż napisał:

Niestety nie, uprawą zajmowałem sie jak jeszcze milicja była i leżało na wierzchu podczas rewizji a te głąby nie wiedziały co to 😁

Ale teraz tylko od świeta, wiadomo wystarczy kolumny o 5cm przestawić 😁

Ojej,
Az tak nie trzeba mówić-nie wiadomo,kto słucha...:)

Teraz, Ajothe napisał:

A co, nie zgadzasz się może? 🤭

Ależ Panie i Władco Wiedzy...
Zgadzam się i nie śmiem Oponować.

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ojej,
Az tak nie trzeba mówić-nie wiadomo,kto słucha...:)

To było w innym tysiącleciu 😁 mam wyebane. Pamietam jak w moim mieście w domu kultury cały plac za budynkiem to była 2m Andzia, jak się okazało Akustyk Mirek dbał o ogród w domu kultury 🤣

2 minuty temu, Ajothe napisał:

To dobrze, już myślałem że mam doczynienia z wielbicielem peaków i dipów 😉

Nie daj Boże,jakie piki i dipy Panie?
U nas nic takiego nie ma.
U nas nie ma żadnych wielbicieli,jeno normalni ludzie są.

• Pokaż nowe odpowiedzi