Skocz do zawartości
IGNORED

Maksymalna szerokość bazy

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, właśnie to jest zaleta subów - można je dać przy ścianie i wykorzystać energię ścian, bez robienia dziur w basie, natomiast kolumny można dać daleko od tej ściany. Tylko tutaj przydała by się jakaś sprzętowa kalibracja, by opóźnić kolumny wzgl. suba.

2 minuty temu, Kyle napisał:

Tak, właśnie to jest zaleta subów - można je dać przy ścianie i wykorzystać energię ścian, bez robienia dziur w basie, natomiast kolumny można dać daleko od tej ściany. Tylko tutaj przydała by się jakaś sprzętowa kalibracja, by opóźnić kolumny wzgl. suba.

Mam suby przy głośnikach tu jest czysty nie podbarwiony bass, mam na środku pod ścianą suba do kina i dla niego to dobre miejsce 😁

Zmierz sobie równomierność pasma, bo niby przy większych odległościach od ściany pojawiają się dziury w basie (patrz materiały Genelec, które linkowałem wcześniej).

Zalecenia kiedy mamy zestaw z subem:

monitorplacement_subwooferbackwall.jpg?w

Edytowane przez Kyle
21 minut temu, Kyle napisał:

Zmierz sobie równomierność pasma, bo niby przy większych odległościach od ściany pojawiają się dziury w basie (patrz materiały Genelec, które linkowałem wcześniej).

Zalecenia kiedy mamy zestaw z subem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja od dawna miałem problem z niskimi, i to też jak pisałem wcześniej była moja decyzja, wybór był albo super stereofonia, albo jej namiastka ale z lepszym dołem.

Kilkanaście lat przestawiam głośniki w tym pokoju, zmieniały się głośniki, zmieniała elektronika i co bym nie robił to wiem, jak tu postawie to bedzie super scena a tu czy tam bass 😁

Poznałem swoje pomieszczenie a jest bardzo nietypowe i ma olbrzymie zalety jak i wady, no nie ma nic za darmo na tym świecie 😁

Kolumny nie są w identycznych odległościach np od ścian bocznych, ale nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie jak też są to spore odległości 250 i 240 dodatkowo to poddasze czyli taka piramida prostokątna i ściany przez które niskie przechodzą jak nóż przez masło 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gałąż
Dodałem tekst
Mi właśnie chodzi o te wygasające fale
Nigdy nie słyszałem dziury po środku, ale nie raz czytałem i w ten sposób chciałem naprowadzić.

Te dziury to efekt „destructive interference“

Specyficzny dla okreslonej czestoliwosci i odleglosc miejsca siedzenia od przedniej/tylnej sciany (a nie odleglosci miedzy subwooferami)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5457.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, xajas napisał:

Te dziury to efekt „destructive interference“

Specyficzny dla okreslonej czestoliwosci i odleglosc miejsca siedzenia od przedniej/tylnej sciany (a nie odleglosci miedzy subwooferami)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5457.jpg

Rozumiem ale jednak fachowcy piszący o subach twierdzą i widziałem to na załączonych grafikach w jakimś pomieszczeniu że tak jest z odległością graniczną dla danej czestotliwości odciecia i bardzo ładnie było to zobrazowane jako widmo fali. 

Szukałem dziś tego ale po kilku miesiącach nie potrafiłem sobie przypomnieć gdzie to było 😊

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem ale jednak fachowcy piszący o subach twierdzą i widziałem to na załączonych grafikach w jakimś pomieszczeniu że tak jest z odległością graniczną dla danej czestotliwości odciecia i bardzo ładnie było to zobrazowane jako widmo fali. 
Szukałem dziś tego ale po kilku miesiącach nie potrafiłem sobie przypomnieć gdzie to było

Jacy fachowcy?

Tutaj kazdy zwie sie „fachowcem“, Nawet tacy, ktorzy nie odrozniaja volta od ampera

Dla mnie nie ma wiekszych fachowcow niz Welti, Devantier i Geddes, ktorzy jako naukowcy w tej branzy porobili na tym temacie „doktoraty“

Poczytaj

Ukryta Zawartość

IMG_5460.thumb.jpg.a61a5917bde14f087fe9cbc9bff86778.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

Jacy fachowcy?

Tutaj kazdy zwie sie „fachowcem“, Nawet tacy, ktorzy nie odrozniaja volta od ampera

Ukryta Zawartość

Dla mnie nie ma wiekszych fachowcow niz Welti, Devantier i Geddes, ktorzy jako naukowcy w tej branzy porobili na tym temacie „doktoraty“ emoji3.png

Poczytaj

IMG_5459.thumb.jpg.5fe91c0e500756cd014c24ab366f1de7.jpg

IMG_5460.thumb.jpg.a61a5917bde14f087fe9cbc9bff86778.jpg

Pisałem już że po kilku miesiącach próbowałem szukać ale jeszcze nie znalazłem.

Druga sprawa mi wgl nie chodzi o subwoofery, a o głośniki przednie. Ci najmądrzejsi fachowcy dla Ciebie twierdzący że najlepsze miejsce dla suba jest w rogu z którego dźwiek bedzie najbardziej zniekształcony i podbijany zamulony, no sorry dla mnie to nie jest dobre rozwiązanie ja wiem gdzie u siebie postawić suby żeby mieć czysty dźwiek bez utrudniania sobie tamatu i później mierzenia kalibracji żeby tych podbić się pozbyć.

W każdym razie dziekuje za tą lekturę 😁 dziekuje za próby rozwiązania moich problemów z subami których nie mam, tzn problemów 😁ale ja nie o to pytałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, gałąż napisał:

A słyszałeś kiedyś określenie że jak baza kolumn za szeroko to jest dziura w środku ?  Ja słyszałem nie raz, i wydaje mi się podobne to do rozstawienia subów za szeroko, ale mi tu nie chodzi o suby, a o kolumny właśnie czy tu i tu nie jest podobna zasada.

Fale o niskich czest rozchodza sie omnipolarnie a im wyzsze coraz bardziej liniowo.

Oznacza to ze nie ma tu zadnej analogi miedzy ustawieniami. Dziura w scenie / zrodlach pozornych pojawia sie tylko na srednich i wysokich zakresach czest dzwieku.

50 minut temu, gałąż napisał:

Ci najmądrzejsi fachowcy dla Ciebie twierdzący że najlepsze miejsce dla suba jest w rogu z którego dźwiek bedzie najbardziej zniekształcony i podbijany zamulony, no sorry dla mnie to nie jest dobre rozwiązanie ja wiem gdzie u siebie postawić suby żeby mieć czysty dźwiek bez utrudniania sobie tamatu i później mierzenia kalibracji żeby tych podbić się pozbyć.

Trzymaj suby zdala od rogow. To podbicie to tylko dodatkowe zniekształcenia..

Zdaje sie ze to nie Xajas ci pisal o subie w rogu tylko Kyle 😉 pogubiles sie

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 minutę temu, rafa napisał:

Fale o niskich czest rozchodza sie omnipolarnie a im wyzsze coraz bardziej liniowo.

Oznacza to ze nie ma tu zadnej analogi miedzy ustawieniami. Dziura w scenie / zrodlach pozornych pojawia sie tylko na srednich i wysokich zakresach czest dzwieku.

Zgadzam się w 100% ale 😁

Fala o pewnej czestotliwości ma swoją długość i ktoś mądry zbadał że odległość 2/3 długości tej fali to maksymalna odległość dwóch subów żeby w miejscu odsłuchu mieć dobrą odpowiedź.

Mimo tego że fale o niskich czestotliwościach są najdłuższe i poniżej 60hz nie kierunkowe to i tak mają swoją długość, pomijam wielokrotne odbicia od ścian bo to już Chińskie podróbki a nie oryginalny dźwiek 😁

Ci najmądrzejsi fachowcy dla Ciebie twierdzący że najlepsze miejsce dla suba jest w rogu z którego dźwiek bedzie najbardziej zniekształcony i podbijany zamulony, no sorry dla mnie to nie jest dobre rozwiązanie ja wiem gdzie u siebie postawić suby żeby mieć czysty dźwiek

Ani nie doczytales ani nie pokapowales
Trzymaj suby zdala od rogow. To podbicie to tylko dodatkowe zniekształcenia..

Zdaje sie ze to nie Xajas ci pisal o subie w rogu tylko Kyle  pogubiles sie

Nie, nie i jeszcze raz nie!

Ukryta Zawartość

Wystartuj sensowny program symulacyjny (REW) i zobacz co sie stanie

Ale obawiam sie, ze to za skomplikowane

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Nie, nie i jeszcze raz nie!IMG_5461.jpg

Ukryta Zawartość

Ja nie mam problemu z subami ! Doczytaj prosze i rozum ponieważ pisze to kolejny raz !

Rozumiem że za głupi jestem na to co akurat Ty musisz u siebie robić, ale Ja nie muszę 😁

Nie pogubiłem się takie teorie są w tych linkach od Ciebie z którymi się nie zgadzam i nie zgodze. Średnio inteligentny szympans wie, że im bliżej ściany to tym wiecej niskich i niskiej jego jakości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Nie, nie i jeszcze raz nie!IMG_5461.jpg

Ukryta Zawartość

Za skomplikowane to jest 😁

20241129_154507.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie widze na tym wykresie zwiazku z odlegloscia miedzy glosnikami

Prosta plaska linia jako target to pomylka, ale nie jest zabronione cos takiego lubiec

2 minuty temu, xajas napisał:

Prosta plaska linia jako target to pomylka, ale nie jest zabronione cos takiego lubiec

To odpowiedż na za skąplikowane dla mnie 😁

A co jako mądrzejszy kolega powiesz mi o charakterystyce mojego systemu, pokoju na podstawie tego wykresu ? 

Pokaz tylko lewy, prawy i sume kanalow a wylacz reszte. Czy to pomiar z miejsca odsluchu?
A aby powiedziec wiecej o akustyce pokoju, musieli bysmy znac jego wielkosc i popatrzec na przebieg czasow poglosu

12 godzin temu, rafa napisał:

Zdaje sie ze to nie Xajas ci pisal o subie w rogu tylko Kyle 😉 pogubiles sie

Ja zdaje się podawałem materiały od Genelec, ale nie zalecałem dawać suba w róg pokoju, choć jest tam ogromne podbicie. Genelec radzi postawić przy ścianie, ale nie w samym jej środku.

55 minut temu, xajas napisał:

Kwestia przyzwyczajenia.

Kiedyś podbijałem bas i ścinałem górę ... ale to sprawia, że pewnych rzeczy się nie usłyszy (przysłanianie głośniejszymi zakresami, zakresów przyciszonych - statystycznie bas przykrywał resztę pasma).

Jak się przyzwyczaisz do takiego brzmienia, to przy równym paśmie będziesz twierdził, że mało basu, bo się przyzwyczaiłeś do jego nadmiaru.

Widzę analogię w postaci temp. barwowej ekranu: jak się przyzwyczaisz się do 9300K, to wszystko z niższą temp. barwową, będzie przez Ciebie postrzegane jako ciepłe kluchy (np. 6500K). Natomiast jak się przyzwyczaisz do 5000K, to wówczas wspomniane 6500K już nie będą ciepłymi kluchami, tylko lodowiskiem.

Przyzwyczajenie ma ogromny wpływ na to co nam się podoba.

Edytowane przez Kyle

Z natury jestesmy przyzwyczajeniu do czego innego niz plaski liniowy przebieg

Ukryta Zawartość

I obojetnie ktore bedziesz rozpatrywac, niemalze wszystkie maja podobny spadek

IMG_0057.thumb.jpg.d995da5df9e691e1e0944ea24eaf04ed.jpg

IMG_2841.thumb.jpg.85bbeeb8b2369e61652f743c68669f36.jpg
A im dalej od glosnikow, tym wiekszy spadek (naturalne pochlanianie wyzszych czestotliwosci z rosnaca odlegloscia)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

29 minut temu, Kyle napisał:

Genelec radzi postawić przy ścianie, ale nie w samym jej środku.

Jak kolumny maja spore braki na dolnym basie to jak najbardziej ma to sens.

Sam mam nieduże kolumienki pod komputerem, które powiesiłem na ścianie. Jakbym je postawił na biurku w pewnej odległości od ściany to tyle miałem dołu 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

27 minut temu, xajas napisał:

Z natury jestesmy przyzwyczajeniu do czego innego niz plaski liniowy przebieg

"Płaski, liniowy przebieg" to tylko >standard< (taki punkt odniesienia). Nie oznacza to, że basu ma być relatywnie mało (albo że ma grać w nagraniu z tą samą głośnością co np. średnica i soprany). Miksujesz na "płaskim przebiegu" tak, by basu było odpowiednio dużo (np. 5dB głośniej gra jakiś  dźwięk na basie, niż na sopranie) i odtwarzasz to na "płaskim przebiegu" by było go tyle samo (znowu 5dB głośniej na basie, niż na sopranie) co przy miksie.

Tak samo jak z temp. barwową ekranu - to tylko punkt odniesienia.

Jeśli przy płaskim przebiegu komuś brakuje basu, to znaczy się że:

a) przyzwyczaił się do przewalonego basu

b) w nagraniu jest za mało basu

c) odsłuchiwane kolumny z liniowym przebiegiem nie zeszły dość nisko

... także te "przebiegi" znaczą może, że w odsłuchiwanych nagraniach z tego testu realizator wyciął bas i podbił górę.

7 minut temu, rafa napisał:

Jak kolumny maja spore braki na dolnym basie to jak najbardziej ma to sens.

Przy ~20 Hz @-6dB to bym nie powiedział. Dzięki GLM i wykorzystaniu energii pomieszczenia, to "-6dB" zamienia się na "-3dB".

Edytowane przez Kyle

Ale powracajac do szerokosci bazy.

Nie ma ograniczenia. Jedyne co sie liczy, to zachowanie proporcji/trojkata rownobocznego

… miksujesz na plaskim…

Na czym miksujesz chyba widac powyzej w EBU3276
jesli przy plaskim przebiegu komus brakuje basu…

Chwila. Moze przy odsluchu przy 80dB mu nie brakuje, a jak sciszy do 50dB, to mu przy tym samym plaskim przebiegu brakuje. I to wiele

Stad te wszystkie kompensacje typu Loudnes/Contour i podbicie krzywych Harmana (bo malo kto na okraglo slucha 80dB, tylko raczej ciszej, a to wymaga kompensacji)
2 godziny temu, xajas napisał:

A czy taka płaska nie jest porządana ? 😁

O dźwieku mówię 🤣

1 godzinę temu, xajas napisał:

Pokaz tylko lewy, prawy i sume kanalow a wylacz reszte. Czy to pomiar z miejsca odsluchu?
A aby powiedziec wiecej o akustyce pokoju, musieli bysmy znac jego wielkosc i popatrzec na przebieg czasow poglosu

Jest tam prawy i lewy, wymiary pokoju 11m x 8m z połamanymi gipsami w kształcie piramidy i nigdy nigdzie nie słyszalem takiej magii, sterofonii 😁

1 godzinę temu, Kyle napisał:

Ja zdaje się podawałem materiały od Genelec, ale nie zalecałem dawać suba w róg pokoju, choć jest tam ogromne podbicie. Genelec radzi postawić przy ścianie, ale nie w samym jej środku.

Kwestia przyzwyczajenia.

Kiedyś podbijałem bas i ścinałem górę ... ale to sprawia, że pewnych rzeczy się nie usłyszy (przysłanianie głośniejszymi zakresami, zakresów przyciszonych - statystycznie bas przykrywał resztę pasma).

Jak się przyzwyczaisz do takiego brzmienia, to przy równym paśmie będziesz twierdził, że mało basu, bo się przyzwyczaiłeś do jego nadmiaru.

Widzę analogię w postaci temp. barwowej ekranu: jak się przyzwyczaisz się do 9300K, to wszystko z niższą temp. barwową, będzie przez Ciebie postrzegane jako ciepłe kluchy (np. 6500K). Natomiast jak się przyzwyczaisz do 5000K, to wówczas wspomniane 6500K już nie będą ciepłymi kluchami, tylko lodowiskiem.

Może faktycznie ja wszystko pojebałem, nowy tu jestem drukując a to nie to samo co pisanie 😊 wiec prosze o wyrozumiałość zanim nowy nauczy się o co biega na forum i do kogo pisze 🤣

3 godziny temu, Kyle napisał:

Kwestia przyzwyczajenia.

A jak powiem że w wielkim pomieszczeniu i to z gipsu i wełny słuchałem na audio psychic virgo 2 które nie mają dobrego dołu, to o przyzwyczajeniu do niskich możemy zapomnieć. Ale spokojnie zmieniłem je na scorpio 25 z dobrym dołem i nadal w moim pomieszczeniu i oczywiście najlepszym dla stereo ustawieniu nadal brakowało dołu, to o przyzwyczajeniu do czegoś czego brakuje mowy nie ma 😁 temat załatwiłły dwa rele t9x i jest super i to czego brakowało. 

9 godzin temu, gałąż napisał:

Za skomplikowane to jest 😁

Ukryta Zawartość

Czym robiłeś pomiar?

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Czym robiłeś pomiar?

Czym ma najwieksze znaczenie ? 😁

Powiedz co wdł Ciebie widzisz ? 😁

Jest bardzo źle czy może być ? 😁

Teraz mnie wyśmiejesz ale mi to wisi po kolana 😁 eversolo dmp-a8 

Edytowane przez gałąż
Dodałem odpowiedź
15 godzin temu, gałąż napisał:

Średnio inteligentny szympans wie, że im bliżej ściany to tym wiecej niskich i niskiej jego jakości.

Jeśli sub jest "średni" i ma częstotliwość graniczną ponad 30hz to spadek w kierunku 16hz można korygować właśnie ustawianiem w rogu bo zysk dla 20hz może być nawet 12db

tak działa wzmocnienie pokoju niebieska linia

oraz wypadkowe w zestawieniu z głośnikiem

wszystko też zależy od ustawienia względem ścian i podłogi woofera

Ukryta Zawartość

w lewym dolnym rogu dane ustawienia woofera względem płaszczyzn pokoju

Godzinę temu, gałąż napisał:

Jest bardzo źle czy może być ? 😁

Jeśli nie masz kompletnej adaptacji akustycznej to masz lepiej niż dobrze i nie masz się czego wstydzić , naprawdę.

Szymon może pomarzyć tylko o takim przebiegu jak Twój 🙂

W dniu 27.11.2024 o 20:42, gałąż napisał:

jeśli kolumny mają bazę 300cm ? Czy ma to jakikolwiek wpływ na jakość niskich czestotliwość  ?

nie

Ukryta Zawartość

W dniu 28.11.2024 o 08:41, gałąż napisał:

Są kalkulatory długości fali dźwiekowej i np przy 85hz długość fali jest 400cm a odległość miedzy subami nie powinna przekraczać 2/3 długości czyli 266cm

Dla basu, szczególnie niskiego i średniego równie ważne są odbicia i wzbudzenia pokoju.

Te teoretyczne obliczenia nijak mają się do typowych pokoi, poza tym oprócz długości pełnej fali są węzły i strzałki wzbudzenia i znoszenia , fale stojące i całe spektrum odbić dlatego takie obliczenia nie mają żadnego sensu.

Twoim problemem jest "zjadanie"basu przez pokój a to leczy się właśnie dołożeniem subów najlepiej dwóch jak najbliżej kolumn i porządne zgranie z kolumnami oraz ustawienie akceptowalnej głośności sumy niskich tonów subów i kolumn.

1 godzinę temu, gałąż napisał:

Powiedz co wdł Ciebie widzisz ? 😁

Ukryta Zawartość

Dobra równomierność charakterystyk obu kanałów biały i szary zwłaszcza w zakresie basu co nie zdarza się często, czyli brak symetrii ustawienia nie ma znaczącego wpływu na różnice w charakterystyce jest ok. Srednie różnice na basie ok 15db co przy charakterystyce bez porządnego wygładzania jest bardzo dobrym wynikiem.

Tu dla porównania masz pomiar Troelsa Gravesena z mikrofonem pół metra od kolumny czerwony - niewygładzony i żółty- wygładzony a pomiar woofera jest już robiony z mikrofonem przy samym środku 0,5cm od cewki woofera , dlatego jest tak piękny i bez gór i dołów związanych z pomieszczeniem

BMT_c.thumb.gif.86ce706a84f2cab857d91d972c749359.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez expert
6 godzin temu, xajas napisał:

Nie, plaska nie jest porzadana.

Na powyzszym wykresie nic nie widac

To ja głupi myślałem że jak najbardziej płaski wykres to dobry 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi