Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe 7.1 czy pozostawić 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę, prosze dołujące komentarze zostawić dla siebie, pisałem juz, nie ma możliwości nic zmienić, teraz to gra dobrze, nie pytam się Was, że gra to źle i proszę o pomoc tylko chce dołożyć do tego zestawu głośniki, tak to trudno jest pojąć??

Tylko po co dokładać kolejne skoro już te co są teraz ustawione są niezgodnie z jakimikolwiek wytycznymi. Nie chciałem pisać "dołującego komentarza". Po prostu oczekujesz że ktoś Ci doradzi dokładanie kolejnych głosników "na pałę", byle tylko było ich więcej. To nie ma sensu. Skoro nie ma opcji nic zmienić to odpuść ale nie oczekuj że będziemy doradzali montaż byle gdzie i poklepiemy po plecach mowiąc że jest ok.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

3 minuty temu, brewka87 napisał:

Tylko po co dokładać kolejne skoro już te co są teraz ustawione są niezgodnie z jakimikolwiek wytycznymi. Nie chciałem pisać "dołującego komentarza". Po prostu oczekujesz że ktoś Ci doradzi dokładanie kolejnych głosników "na pałę", byle tylko było ich więcej. To nie ma sensu. Skoro nie ma opcji nic zmienić to odpuść ale nie oczekuj że będziemy doradzali montaż byle gdzie i poklepiemy po plecach mowiąc że jest ok.

Zadałem pytanie, czy jest sens cos zmieniac, czy nie ma, tylko tyle.

2 minuty temu, Damian_78 napisał:

Mam prośbę, prosze dołujące komentarze zostawić dla siebie, pisałem juz, nie ma możliwości nic zmienić, teraz to gra dobrze, nie pytam się Was, że gra to źle i proszę o pomoc tylko chce dołożyć do tego zestawu głośniki, tak to trudno jest pojąć??

Eee tam ...Nie jest tak źle.😅

Obstawiałem ,że  TV stoi w rogu po lewej gdzie ta szafa,a tak nie jest ...Oczywiście najlepiej by było tak jak Brewka pisze...Kiedyś tak zrobisz (Przy następnym remoncie 😉.Teraz dodaj te cztery górne pod sufitem  i ciesz się kinem😊

Polecam te Dali fason  co masz  One mają szerokie pole krycia  będziesz miał spójność tonalną z surroundami.

Nie będzie idealnie ale tragedi  też nie będzie.

Teraz, Gmow1977 napisał:

Eee tam ...Nie jest tak źle.😅

Obstawiałem ,że  TV stoi w rogu po lewej gdzie ta szafa,a tak nie jest ...Oczywiście najlepiej by było tak jak Brewka pisze...Kiedyś tak zrobisz (Przy następnym remoncie 😉.Teraz dodaj te cztery górne pod sufitem  i ciesz się kinem😊

Polecam te Dali fason  co masz  One mają szerokie pole krycia  będziesz miał spójność tonalną z surroundami.

Czyli 2 nad Frontami w kierunku sofy i 2 szerzej nad sofa, kurcze zamówiłem już 2 głośniki po dobrej cenie Monitor Audio Radius R90 bo one mają super mocowanie kulowe i można je jeszcze bardziej ustawić pod kątem niż Dali Fazon, mam nadziej że będzie ok.

Teraz, Damian_78 napisał:

Czyli 2 nad Frontami w kierunku sofy i 2 szerzej nad sofa, kurcze zamówiłem już 2 głośniki po dobrej cenie Monitor Audio Radius R90 bo one mają super mocowanie kulowe i można je jeszcze bardziej ustawić pod kątem niż Dali Fazon, mam nadziej że będzie ok.

I mam na oku 2 parę tych samych też w dobrej cenie

6 minut temu, Damian_78 napisał:

W takim razie odpowiadam:

Moim zdaniem przy takim układzie nie ma to większego sensu. Zrobisz jak zechcesz.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)

Ja bym zrobił tak IMG_0943.thumb.jpeg.07dae9b7b52d29d8b5d6b2065ddea462.jpeg

Nad kolumnami głównymi( frontowymi ) zamontował bym te MA Radius oraz nad tymi co ja namalowałem surroundami i miałbyś wtedy 5.1.4 i Auro i Atmos 

I kupiłbym sobie fotel by umiejscawiać go na czas seansu w tym miejscu co zaznaczyłem 

6 minut temu, Damian_78 napisał:

Czyli 2 nad Frontami w kierunku sofy

Jaki masz rozstaw na froncie i jak daleko siedzisz od TV?

Edytowane przez Gmow1977
1 minutę temu, MarcinRejek napisał:

Ja bym zrobił tak 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nad kolumnami głównymi( frontowymi ) zamontował bym te MA Radius oraz nad tymi co ja namalowałem surroundami i miałbyś wtedy 5.1.4 i Auro i Atmos 

I kupiłbym sobie fotel by umiejscawiać go na czas seansu w tym miejscu co zaznaczyłem 

Hmmm... jest to jakaś myśl, fotel jest, tylko to by było wtedy moje królestwo, a gdzie Drugiej Połówki ?? 😉

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Też mam tylne pod ścianą IMG_0920.thumb.jpeg.e83df84f5fe328c91282c5e8ce7e4eb5.jpeg

I sufit obniżany ale nie będę robić demolki dla durnych Atmosów, wolę czysty system 5.1 na czymś lepszym niż kupować tanie i tandetne kolumny. Na chwilę obecną też jest taniocha ale dla mnie priorytetem teraz jest kupno drugiego mieszkania w Polsce niż inwestycja grubych tysięcy euro w kino 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Damian_78 napisał:

Hmmm... jest to jakaś myśl, fotel jest, tylko to by było wtedy moje królestwo, a gdzie Drugiej Połówki ?? 😉

Na kanapie 😉 też by miała jakieś tam doznania soniczne

1 minutę temu, MarcinRejek napisał:

Też mam tylne pod ścianą 

Ukryta Zawartość

I sufit obniżany ale nie będę robić demolki dla durnych Atmosów, wolę czysty system 5.1 na czymś lepszym niż kupować tanie i tandetne kolumny. Na chwilę obecną też jest taniocha ale dla mnie priorytetem teraz jest kupno drugiego mieszkania w Polsce niż inwestycja grubych tysięcy euro w kino 

I to jest zdrowe podejście, ja sprzęt kupuje z 2 ręki lub naprawdę w super cenach,

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, Damian_78 napisał:

I to jest zdrowe podejście, ja sprzęt kupuje z 2 ręki lub naprawdę w super cenach,

U mnie jest tak samo, całe życie na używanym. Raz tylko kupiłem Denon-a X4700h i powiedziałem sobie nigdy w życiu już nowego. I tak sobie ciulam od 20 paru lat na używkach, i nigdy mi się jeszcze nic nie spierdol...ło 

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Damian_78 napisał:

Gmow1977, czy te Monitory będą Ok? z parametrów są lepsze od Dali sat no i te ustawienie kątow robią robotę.

Ale czemu Ty się go pytasz? On ich na oczy nie widział a co dopiero słyszał...😬

Masz możliwość kupienia ich znacznie taniej niż te Dali to kupuj

Ja bym jednak szedł w Cantona chyba GLE 10Pro 

https://hifi24.pl/canton-kolumna-glosnikowa-nascienna-gle-10-pro.html

Tak samo te Dali z surroundów bym wywalił bo one grają cieplej niż Canton i dał też 10 Pro 

Miałbyś w tedy synergię we wszystkich kanałach 

16 minut temu, Damian_78 napisał:

Gmow1977, czy te Monitory będą Ok? z parametrów są lepsze od Dali sat no i te ustawienie kątow robią robotę.

Ja jestem zwolennikiem jedności tonalnej.Może i te MA są lepsze w parametrach i dźwiękowo ...Ale jak one się zachowają w pozycji jaką dla nich szykujesz?. Dali już masz znasz je,jesteś zadowolony.One mają szerokie pole krycia .Teraz dołożysz kolejną serię z czapy.Robi się misz masz .Jak masz je w dobrej cenie to wymień tak żebyś górne i surround miał jednakowe 

Edytowane przez Gmow1977
Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Gmow1977 napisał:

jestem zwolennikiem jedności tonalnej

Oj masz tu u mnie wielkiego plusa! Mam tak samo i nie wyobrażam sobie 5 czy 6 firm w kinie o różnych parametrach, charakterystykach itd. 

Tak, z Dali jestem zadowolony, lecz tak jak pisałem wcześniej przy moim ustawieniu, regulacja kątów jest najważniejsza, Cantony są super lecz niestety On Wall model nie przypada mi do gustu a Canton podstawkowy nie ma takich mocowań do ściany jak Monitor, jeszcze raz wszystkim dziękuję za sugestie.

3 minuty temu, Damian_78 napisał:

Tak, z Dali jestem zadowolony, lecz tak jak pisałem wcześniej przy moim ustawieniu, regulacja kątów jest najważniejsza,

Przecież te Dali Fason mają super patent do montażu.Na ścianie jak i na suficie.

Ukryta Zawartość

A dzięki swojej charakterystyce nie trzeba ich idealnie nakierowywać na pozycję odsłuchu

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Pamiętaj o gustach się nie dyskutuje, to jest kino i ma grać spójnie... ale jeżeli odpowiada Ci ciepłe granie Dali to oki... Wolałbym Cantony które są jaśniejsze w przekazie i potrafią przekazać więcej szczegółów niż Dali... aha i co do mocowania, możesz kupić zwykłe 10 bez pro i sam dokupić uchwyt... to są pełnowymiarowe kolumny tylko że płytsze i troszeczkę odchudzone na basie, ale z przetwornikiem 16 cm a to robi robotę w porównaniu do 11 cm😉

Jest też Dali Fazon Mini 😉

3 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Przecież te Dali Fason mają super patent do montażu.Na ścianie jak i na suficie.

Ukryta Zawartość

A dzięki swojej charakterystyce nie trzeba ich idealnie nakierowywać na pozycję odsłuchu

Uwierz mi, ten kąt jest bardzo mały, tak jak widzisz na moim zdjęciu to jest max.

Ukryta Zawartość

Jest sens, coś zmienić, tylko nie to co miałeś na myśli

Jak nie chcesz mebli przestawiać, to ja bym dał głośniki surround po obu stronach wejścia i postawił sobie fotel na wprost telewizora, taki niezbyt ciężki, żeby można go było przestawiać łatwo.
Zresztą, sam tak robię, choć mam sofę metr od ściany i na wprost tv, to przed sofą stawiam sobie jeszcze fotel, do ogladania filmów z konkretnym dźwiękiem a jakieś tam inne programy to z sofy i wtedy tylko stereo albo nawet dźwięk z telewizora.
Eee tam ...Nie jest tak źle.
Obstawiałem ,że  TV stoi w rogu po lewej gdzie ta szafa,a tak nie jest ...Oczywiście najlepiej by było tak jak Brewka pisze...Kiedyś tak zrobisz (Przy następnym remoncie .Teraz dodaj te cztery górne pod sufitem  i ciesz się kinem
Tak jak teraz, dodawanie kolejnych głośników jest bez sensu.
Ja bym zrobił tak 

Ukryta Zawartość

Dokładnie tak.
Hmmm... jest to jakaś myśl, fotel jest, tylko to by było wtedy moje królestwo, a gdzie Drugiej Połówki ??
Tam gdzie lubi, na wprost kamienia

Ukryta Zawartość

11 minut temu, RAF77 napisał:

Zresztą, sam tak robię, choć mam sofę metr od ściany i na wprost tv, to przed sofą stawiam sobie jeszcze fotel, do ogladania filmów z konkretnym dźwiękiem

Robię identycznie 😁 sofa pod scianą, a jak oglądam coś ciekawszego to siadam na wygodnym fotelu bliżej ekranu. Wtedy tylne atmosy mam oddalone od głowy tak samo jak przednie oraz zachowany odstęp od surround back.

2 godziny temu, RAF77 napisał:

Tak jak teraz, dodawanie kolejnych głośników jest bez sensu.

Bez sensu jest zmuszanie go do przemeblowania i rycia ścian  skoro tego nie chce.Co za różnicę zrobi dodanie nad frontowymi kanałami dwóch  górnych w rozstawie 2m (strasznie wąsko ) a z tyłu z kolei rozbicie tego na 4m? I tak tego nie zrobi...Zamontuje tak jak w pierwszej wersji i mu to też wystarczy.A za jakiś czas zrobi remont i wykona jak należy. 

13 minut temu, Gmow1977 napisał:

Bez sensu jest zmuszanie go do przemeblowania i rycia ścian  skoro tego nie chce.Co za różnicę zrobi dodanie nad frontowymi kanałami dwóch  górnych w rozstawie 2m

Przecież tu nikt do niczego nie zmusza ale z drugiej strony taka "rozbudowa" byle tylko coś z góry świszczało mija się z celem (moim skromnym zdaniem). Przecież w tym pokoju jest taka asymetria wszystkiego, że dokładanie kolejnych głosników może tylko pogorszyć sytuację. Skoro Damian nie jest gotowy cokolwiek zmieniać to po prostu lepiej zostawić jak jest skoro do tej pory jakoś mu to grało. I to nie jest jakaś złośliwość ze strony mojej albo Rafała, tylko zdrowy rozsądek. Osoby które twierdzą, że w obecnej sytuacji jest sens dokładac "atmosy" mają prawo mieć takie zdanie. To przecież forum i każdy pomysł może mieć zarówno entuzjastów jak i sceptyków. 

Kurcze, mam mętlik, lecz narazie chyba nic nie będę zmieniał, zostawię tak jak jest, może w przyszłości będzie remont i to wszystko pozmieniam, ten sufit podwieszany może zostanie wykorzystany 😉 

Bez sensu jest zmuszanie go do przemeblowania i rycia ścian  skoro tego nie chce.Co za różnicę zrobi dodanie nad frontowymi kanałami dwóch  górnych w rozstawie 2m (strasznie wąsko ) a z tyłu z kolei rozbicie tego na 4m? I tak tego nie zrobi...Zamontuje tak jak w pierwszej wersji i mu to też wystarczy.A za jakiś czas zrobi remont i wykona jak należy. 
Co ty bredzisz, jakie zmuszanie...
W dniu 1.12.2024 o 22:50, gimza napisał:

Zostaw sobie to 5.1, „lepsze wrogiem dobrego”. O 7.1 nie ma mowy - to Twoje 5.1 jest już trochę naciągane.
Zrób wszystko, żeby w przyszłości zawiesić w suficie Atmosy jakoś. Przekup żone, właściela mieszkania cokolwiek 😀- naprawdę warto…

A kto powiedział że Atmosy muszą być zamontowane w suficie podwieszanym bezpośrednio nad głową słuchacza, przecież mogą być jako front high u mnie tak jest mam 4 sztuki Alteco C1 zamontowane nad frontami tuż pod sufitem jedna para i druga para zamontowana na bokach pomieszczenia nad surroundami i efekt Atmos słyszalny.

10 godzin temu, MarcinRejek napisał:

Ale czemu Ty się go pytasz? On ich na oczy nie widział a co dopiero słyszał...😬

Masz możliwość kupienia ich znacznie taniej niż te Dali to kupuj

Ja bym jednak szedł w Cantona chyba GLE 10Pro 

Ukryta Zawartość

Tak samo te Dali z surroundów bym wywalił bo one grają cieplej niż Canton i dał też 10 Pro 

Miałbyś w tedy synergię we wszystkich kanałach 

Tylko to że Dali grają cieplej to akurat zaleta a nie wada, ciepłe brzmienie w kinie jest na wagę złota.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
40 minut temu, JVC 4K napisał:

Tylko to że Dali grają cieplej to akurat zaleta a nie wada, ciepłe brzmienie w kinie jest na wagę złota.

Ha ha, większych bredni nie słyszałem 🤣🤣🤣

• Pokaż nowe odpowiedzi