Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A pogromca nowoczesnych DAC?

Rekomendowane odpowiedzi

Po moich bardzo udanych  doświadczeniach z PCM63P, przyszedł czas na TDA1541A.

Tym razem poszedłem na całość, zamówiłem DAC z wyjściem na zegar, niestety zegar jeszcze nie dotarł, były robione poprawki, uaktualnie wpis jak dojdzie zegar.

W pełni zbalansowany, świetnie wykonany DAC

Ale urodą się nie gra, najważniejsze są wrażenia soniczne...

Na początek kilka zdjęć 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG-20241202-WA0011.jpg

IMG-20241202-WA0013.jpg

IMG-20241202-WA0012.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/168665-tda1541a-pogromca-nowoczesnych-dac/
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, RCD napisał:

Po moich bardzo udanych  doświadczeniach z PCM63P, przyszedł czas na TDA1541A.

Podobno ten pierwszy poszedł z dymem..hm, bardzo udane doświadczenia..🤔

W związku z tym "zagraniem" Twoja wiarygodność dla mnie, imho spadła..

No i jak Twoim zdaniem, wypadają te dwa konkretne daci sonicznie, tda vs pcm?

Daj znać, czy zegar, też będzie "pogromcą" nowoczesnych zegarów..

Robiłeś sam czy to jakiś znany projekt? Ztcp z tda1541 to się ludzie dokyoryzowali, żeby zapewnić mu odp punkt pracy. I ciekaw jestem z czym będziesz porównywać, bo myślę że dobre fpga robi robotę, ale nie chce psuć lektury i czekam na więcej info. 

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

1 godzinę temu, p0is0n napisał:

Robiłeś sam czy to jakiś znany projekt?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Widać,  że mają jeden schemat budowy i tylko kości między PCM63, TDA1541,  AD1865 , PCM58 zmieniają. 

Mnie zainteresował ten:

Ukryta Zawartość

Jeśli byłoby możliwe zamienić te 16 x PCM58 na 16x PCM63P to może i pogromca (napewno cenowy 😉) Accu DC-91 by się znalazł. Nie wiem tylko , bardziej techniczni ode mnie może wiedzą,  czy taka prosta podmiana kości jest tu możliwa ? Chińczyk twierdzi , że raczej nie ... chyba PCM63 I PCM58 mają trochę inaczej Piny zaplanowane , tak gdzieś doczytałem.  Koszt 16x PCM63 to prawie drugie tyle co sam DAC, trudno znaleźć 16 x takie same K,J itd. Ale kusi ...

Screenshot_20241202_231606_AliExpress.jpg

....a tego TDA1541 vs Mark Balanced PCM63  też jestem ciekaw różnic.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med
1 godzinę temu, carlos med napisał:

Screenshot_20241202_231606_AliExpress.jpg

Kusi. Te PCM58 podobno też brzmią fantastycznie.

1 godzinę temu, carlos med napisał:

Chińczyk twierdzi , że raczej nie ... chyba PCM63 I PCM58 mają trochę inaczej Piny zaplanowane , tak gdzieś doczytałem.

post-5547-100003724%201223755497.jpg

post-5547-100003725%201223755497.jpg

Panowie nie po to kupuję DAC i zakładam temat żeby pisać jakieś bajki, nie chandluję tym, nic nikomu nie sprzedaje, DAC mogę zwrócićdo 90 dni od dnia zakupu, więc luz.

@Cezary_58669 nie doczytałeś, lub nie zrozumiałeś o co chodziło z płonącym PCM63, otóż to był sarkazm.

@carlos med DAC TDA1541 różni się budową od PCM63, spójż na zdjęcia, układ traf tylko taki sam. 

Ukryta Zawartość

IMG-20241203-WA0000.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, RCD napisał:

DAC TDA1541 różni się budową od PCM63, spójż na zdjęcia, układ traf tylko taki sam. 

Dwa trafa, centralnie sekcja cyfrowa i dual mono dwie analogowe L i P. Nie mówię o różnych OpAmp itd . W tym na TDA1541  jest po jednej kości na kanał?

8 minut temu, carlos med napisał:

W tym na TDA1541  jest po jednej kości na kanał?

W moim są po jednym na kanał, na pytanie co zagra lepiej 4x TDA1541 czy 2x TDA1541 + zegar otrzymałem informację że wersja z zegarem, stąd taka decyzja

4xTDA1541 też jest dostępny 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sluchaj i pisz, szczegolnie w porownaniu do innych DACów.

To jest temat wart zglebienia, a nie jakies bezpieczniki. Tylko jak rasowy audiofil ma sobie kupić taki DAC na kosciach vintage, do tego och Chinola z garażu??? Sasiad i koledzy nie padną z zachwytu i nie nabiorą szacunku. To nie po audiofilsku 🥶🤭😂🫢😱🤫😇

Audiofile zawsze beda twiedzic, ze takie Gustardy czy Denafripsy bedą lepsze bo … maja wiecej bitow i herców 😚😉

3 godziny temu, RCD napisał:

2x TDA1541 + zegar otrzymałem informację że wersja z zegarem, stąd taka decyzja

Jak by co …

Edytowane przez pmcomp

Mam 4xPCM63-Y Mark - troche zmodowany, bo wymienione wszystko WO na następujące MUSES03 -> MUSES02 -> AD844 (wylutowałem EL2020, wstawiłem podstawki i dałem AD844). Zmieniłem również PCM63-Y na PCM1701 (przejściówka PCM63 -> PCM58 -> PCM1701) i dak zagrał świetnie!

Wcześniej porównywałem tego Mark 4xPCM63-Y z tym TDA1541, jedynie ja mam wersje wcześniejszą, 4x TDA1541 (dwa dodatkowe TDA1541 na stoliczkach nad tymi umieszczonymi w płycie) w dodatku wszystkie układy wymienione na wyluty S1. Oczywiście w TDA1541 wymienione WO na następujące MUSES03 -> LM49720HE -> Staccato. Pomiary wychodzą podobnie, ogólnie styl grania jest również dość podobny (te same I/V jak w Mark). TDA1541 ma bardziej uwydatnione wokale, jak to w TDA (uwaga! gram w NOS w bułgarskim NOS i robie OS na źródle do 96kHz, zreszta tak samo jak w PCM63, gram w NOS, wiec można je razem porównać). Styl grania jest dość podobny w obydwu dakach. 

TDA1541 na RCA ma ta przewagę, ze na buforze łączy dwie połówki TDA1541, natomiast ten Mark tego nie robi. Dlatego wychodzę z Marka na XLR poprzez urządzonko oparte na INA134, które łączy dwa +- XLR w RCA.

Jak dale mnie to te dwa Daki maja podobny styl grania. PCM63 jest bardziej dokładny i "słodki", natomiast TDA1541 lekko uwydatnia wokale. Jest to ten sam poziom grania, słychać, ze grają WO. Wyszą szkoła grania jest Abbas PCM63 na półprzewodnikach germanowych i lampach. To level wyżej od tych dwóch dakow razem wziętych.

Edytowane przez Delirium77

bo w dacach najważniejsze jest wyjście i zasilanie

dobre lampy, duelundy na wyjściu i dobrze stabilizowane zasilanie

Edytowane przez audiograde

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

6 minut temu, Delirium77 napisał:

Wyszą szkoła grania jest Abbas PCM63 na półprzewodnikach germanowych i lampach. To level wyżej od tych dwóch dakow razem wziętych.

Pytanie po kiego tak inwestujesz w te dwa DAC, wymieniłeś bardzo dużo podzespołów, skoro jeden Abbas zjada je razem wzięte. 

U mnie PCM63 vs TDA1541A różnią się bardzo... 

4 minuty temu, audiograde napisał:

bo w dacach najważniejsze jest wyjście i zasilanie

dobre lampy, duelundy na wyjściu i dobrze stabilizowane zasilanie

I tak, i nie. Ostatnio kupiłem z ciekawości  Fosi ZD3 (ES9039Q2M). Myślałem, ze jak go zasilę liniowo i powymieniam WO to zgubię charakter grania DS. Niestety nie. WO trochę cos tam zmieniła, jednak "natury daka nie oszukasz".

Co do zasilania i wyjścia na tym samym układzie się zgadzam, chociaż ja mam teorie, ze na styl grania ma wpływ wszystko, a całość jest składową poszczególnych elementów, od cyfry, po analog.

6 minut temu, RCD napisał:

Pytanie po kiego tak inwestujesz w te dwa DAC, wymieniłeś bardzo dużo podzespołów, skoro jeden Abbas zjada je razem wzięte. 

U mnie PCM63 vs TDA1541A różnią się bardzo... 

TDA1541 byl u mnie pierwszy, później Mark PCM63. W miedzy czasie troszkę zmian w części analogowej, później pojawiły się okazje na kupno S1 i PCM63Y z wylutu. Abbasa kupiłem niedawno i jako gotowe płytki (a nie dac w obudowie) i było trochę poblemow z jego uruchomieniem. Przede wszystkim zwarcie na bezpieczniku do transformatora w części analogowej spowodowało uszkodzenie płytki cyfrowej. Tutaj dziękuję Abbasowi, ze wymienił ja bez problemu. Tak na prawdę, dopiero dac zagrał tydzień temu po paru miesiącach problemów z jego uruchomieniem. Jest to inny styl grania niż TDA1541 czy Mark na WO. Czy pozbędę się tych Daków? Raczej nie. Taka moja mała kolekcja retro. Żeby Ciebie zaskoczyć mam również dać oparty na TDA1540P, a z opcja włożenia TDA1540D w wersji NOS (niestety chińskie płytki OS słabo działają z wersja D, bo pomiary SNR wychodzą wtedy na poziomie 81 db).

3 minuty temu, Delirium77 napisał:

powymieniam WO

WO to zło 🙂  nie dotykam

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

2 minuty temu, audiograde napisał:

WO to zło 🙂  nie dotykam

Znowu, i tak, i nie. Analog na lampach gra fajnie, milo dla uszu. Pomiary za to idą w kosmos. Nie wiem o co chodzi ale Abbas ma jakieś kosmiczne THD 0,5.... Nie wiem czy to pętla masy, czy wywalone w kosmos parzyste harmoniczne. Wiadomo, na pomiarach świat się nie nie opiera. A gra to obłędnie.

Z drugiej strony próbowałem TDA1540 na chińskiej płytce na elementach dyskretnych bez sprzężenia zwrotnego. Hmm... grało to bez szalu a pomiary wychodziły jakoś słabo. Dlatego jak pomiary to WO (ale dobrze dobrane), a jak brzmienie to lampa.

a kto słucha pomiarów? 🙂

16 godzin temu, pmcomp napisał:

Kusi. Te PCM58 podobno też brzmią fantastycznie.

Ukryta Zawartość

post-5547-100003725%201223755497.jpg

Nie polecam PCM58. Brzmią dość "chudo". Dla ciekawości to co pisze o nich Abbas na swojej stronie "PCM58, nawet bez oceny, ma najwyższą dokładność przy niskich poziomach, dzięki regulacji czterech najbardziej znaczących cyfr. Jednak głos tego układu jest cieńszy, nieco suchy i graficzny. Ten układ, jak na mój gust, wymaga stopnia wyjściowego o określonej sygnaturze dźwiękowej. Inne zalety to szeroka, głęboka scena dźwiękowa i niski poziom THD. Ten układ, jak na mój gust, wymaga tylko stopnia wyjściowego lampowego. ᅠ Tᅠ Ten układ, jak na mój gust, wymaga tylko stopnia wyjściowego lampowego.".

Zgadzam się z tym. Włożyłem PCM58 w miejsce PCM63 i gra to wyraźnie środkiem i góra. Dol jest odchudzony. A takie 16x jeszcze ten efekt pewnie powiększają.

2 minuty temu, audiograde napisał:

a kto słucha pomiarów? 🙂

Ale pomiary trochę mówią o tym co się dzieje. Jak cos ma złe pomiary tzn ze cos nie gra. Ja akurat używam pomiarów do ogólnego sprawdzenia czy jest jakiś problem z układem, czy nie. Wiadomo, ze DS stawia na pomiary. Ale już tez przerobiłem wzmacniacze w klasie D, i niby wszystko super precyzyjnie, ale takich sucholcow na średnicy to nigdy wcześniej nie słyszałem. Dlatego z ulga woziłem do klasy AB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, pmcomp napisał:

Sluchaj i pisz, szczegolnie w porownaniu do innych DACów.

To jest temat wart zglebienia, a nie jakies bezpieczniki. Tylko jak rasowy audiofil ma sobie kupić taki DAC na kosciach vintage, do tego och Chinola z garażu??? Sasiad i koledzy nie padną z zachwytu i nie nabiorą szacunku. To nie po audiofilsku 🥶🤭😂🫢😱🤫😇

Audiofile zawsze beda twiedzic, ze takie Gustardy czy Denafripsy bedą lepsze bo … maja wiecej bitow i herców 😚😉

Jak by co …

Testowałem Denafrips Ares 2 w porównaniu do 4xTDA1541 i TDA1541 zmiótł tego Denafripsa we wszystkim.

1 godzinę temu, Delirium77 napisał:

Ale już tez przerobiłem wzmacniacze w klasie D, i niby wszystko super precyzyjnie, ale takich sucholcow na średnicy to nigdy wcześniej nie słyszałem. Dlatego z ulga woziłem do klasy AB.

Od zawsze to twierdze.

Dotarł i zegar, ale coż chińczykowi coś nie pykło, po podłączeniu do DAC trzaski z głośników, więc nie będzie prędko informacji jak to gra z zegarem.

Odnośnie porównań, na weekend mam mieć od kolegi nowoczesny i bardzo chwalony Gustrad R26, więc coś skrobnę.

W styczniu porównam do Lampizatora Big7

Jeśli chodzi o Balanced Mark PCM63 vs Balance Gold TDA1541A, bardziej slkupię się na TDA1541A, PCM63 opisywałem w innym wątku. 

Jeden i drugi DAC grają bardzo dobrze, jednak prezentacja u mnie znacząco się różni, PCM63 z filtrm DF1704, TDA1541A NOS, Mark gra nadmuchanym dźwiękiem z dość szeroką sceną, dzwięki są na końcu zaokrąglone, lekko słodkawe, bas jest lekko poluzowany, jest go dość dużo, średnica bardzo dobra, wokale brzmią nadpodziw dobrze, DAC nie męczy słuchacza, muzyka płynie, jednym słowem bardzo muzykalny DAC na długie godziny odsłuchów 

Gold TDA1541A

Pierwsze co rzuca się słuchaczowi w uszy to jak on gra prawdziwie, czyli jak tu wszystko jest naturalnie przekazywane, lepiej poukładana scena, wokal jest odcięty od instrumentów, scena jest  głęboka, basu w TDA1541A jest mniej, ale jest lepiej kontrolowany, ma lepsze wybrzmienia i faktóry, góra nie jest tak słodka jak w PCM63, ale nie jest jej mniej, wszelkie dzwoneczki słychać bardzo dobrze i czytelnie, nic tu się nie zlewa, gitary wybrzmiewają jak na żywo. Informacji na średnicy jest bardzo dużo, więcej niż w PCM63.

Który DAC bym wybrał dla siebie? Ja wybrałbym TDA1541A ponieważ uwielbiam jak scena jest za linią kolumn, lubię też naturalność. Jedank Mark PCM63 jest równie dobrym DAC, potrafi czarować i gra bardzo dobrze z transportem CD, w moim odczuciu 16/44 lepiej gra na Mark PCM63, ale to co robi Gold 1541A z gętymi plikami to jest dla mnie mały szok, tu muszę zaznaczyć że Mark PCM63 grał po BNC z transportem CD i AES pliki, Gold gra CD po Coax, pliki również AES.

Jednym słowem wspaniałe DAC za śmieszne pieniądze. 

Edytowane przez RCD

Dzisiaj posłuchałem trochę 4xTDA1541s1, Mark z pcm1701 i pcm63y oraz Abbas PCM63y. Daki w NOS przy 96kHz. Jak dla mnie pierwsze miejsce Abbas za zróżnicowanie, drugie miejsce 4xTDA1541s1 na WO za szerokość sceny, chociaż słychać że to WO. Ostanie miejsce pcm63. Trochę inaczej, mniej przyjaźnie, pcm63y lepiej o wiele od pcm1701. O filtrach mam takie zdanie, że lepiej bez niż z nimi.

Chetnie posłucham porównanie z r26. A może sam kupię i porównam. 
Bardziej się obawiam jaki on ma analog. Jak dyskretny to ok, jak na opa1611/2 to sucholec.

Ukryta Zawartość

FullSizeRender.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Delirium77

Aktualizacja, zegar działa!

Problemem wystąpił w listwie zasilającej...

Ale jak to gra z zegarem, otóż gra to zjawiskowo, lecę słychać dalej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja zamiast zegara montuje odbiornik hdmi i2s zamiast USB. Nie ma to jak bezpośrednie podanie sygnału i2s na dac 😎

50 minut temu, RCD napisał:

Problemem wystąpił w listwie zasilającej...

Ale jak to gra z zegarem, otóż gra to zjawiskowo, lecę słychać dalej...

Ukryta Zawartość

To jeszcze pytanie czy faktycznie gra 192khz czy już jednak nie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Delirium77
4 minuty temu, RCD napisał:

Tak gra. 

Temat DACa uważam za zamknięty.

W tym wpisie widać 🍌 na twarzy ... I o to chodzi 👍

3 godziny temu, RCD napisał:

który dokładnie zegar zakupiłeś?

Jaka jest pozostała część toru i w jaki sposób połaczyłeś, USB, AES?

7 godzin temu, klipeklopek napisał:

który dokładnie zegar zakupiłeś?

Jaka jest pozostała część toru i w jaki sposób połaczyłeś, USB, AES?

Ten z linka który wrzucił MarcinGD tylko wersja B na Crystek CCHD 575

Transport plików oparty na DigioneSignature soft Gentoplayer, BNC na AES w DAC, nie używam USB, nie słucham DSD, gra znacznie lepiej niż Lumin U1mini, U2 mini, czy Auralic G1, miałem

CD z Sony 557ESD jako transport po Coax.

Wzmacniacz BAT VK300X SE po pełnym recapie, kolumny Dynaudio Confidence C1 

Edytowane przez RCD
  • Pokaż nowe odpowiedzi