Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A pogromca nowoczesnych DAC?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupiłem parę interkonektów XLR na, którą  wydałem trochę więcej niż na zegar z reclockerem plus kable. Wszystko s/h. Czy było warto ? Oczywiście.  Zegar wniósł duże zmiany. Ale po (dodatkowo) wpięciu nowego IC XLR mój zestaw wreszcie zaczyna grać bryłami 3D. Poprzedni IC  dawał,  wydawało mi się,  bardzo dobry efekt, ale jednak okazuje się,  że był ograniczeniem. Gdybym to przeliczał na PLN, nadal stereo oznaczałoby tylko .... Kanał Lewy...szszszszsz...kanał prawy...szszszsz...kto ma więcej niż 40 lat to wie o co chodzi....kaseta demonstracyjna lub "wieczór z płytą kompaktową " albo coś koło tego.

9 minut temu, Ghotti napisał:

a nie ma DAC z zegarem 10hz?

Tak z ciekawości streamer też ma wejscie na zegar jakis?

Jest...Esoteric N-05XD 🤣

Masz 2 w 1.

8 minut temu, carlos med napisał:

Ostatnio kupiłem parę interkonektów XLR na, którą  wydałem trochę więcej niż na zegar z reclockerem plus kable. Wszystko s/h. Czy było warto ? Oczywiście.  Zegar wniósł duże zmiany. Ale po (dodatkowo) wpięciu nowego IC XLR mój zestaw wreszcie zaczyna grać bryłami 3D. Poprzedni IC  dawał,  wydawało mi się,  bardzo dobry efekt, ale jednak okazuje się,  że był ograniczeniem. Gdybym to przeliczał na PLN, nadal stereo oznaczałoby tylko .... Kanał Lewy...szszszszsz...kanał prawy...szszszsz...kto ma więcej niż 40 lat to wie o co chodzi....kaseta demonstracyjna lub "wieczór z płytą kompaktową " albo coś koło tego.

Jest...Esoteric N-05XD 🤣

Masz 2 w 1.

właśnie tylko jego znalazłem trochę sroga cena 😄 

może i głupie to po co zegary na 10hz (poza wyciaganiem dodatkowego hajsu 😄 ) które w sumie trzeba przepuszczać przez kolejne "zegary" zeby wejść w częstotliwość zegara  DAC? np 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  również wszystko 10mhz

tak 2 w 1 to widziałem np. gustard x30

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ghotti
27 minut temu, Ghotti napisał:

właśnie tylko jego znalazłem trochę sroga cena 😄 

może i głupie to po co zegary na 10hz (poza wyciaganiem dodatkowego hajsu 😄 ) które w sumie trzeba przepuszczać przez kolejne "zegary" zeby wejść w częstotliwość zegara  DAC? np 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  również wszystko 10mhz

tak 2 w 1 to widziałem np. gustard x30

Bo kiedys był word clock, a teraz jest 10 MHz. Po to aby bylo jedno wejscie zegara 10 MHz.

A Chinole robią po swojemu.

Zawsze tak jest. PAL vs. Secam vs. NTSC, VHS vs. Betamax vs. 2000, DVD-Audio vs. SACD, blu-ray vs. HD-DVD, Dolby vs. DBX, HDR10 vs. Dolby Vision. To sie nazywa postep, konkurencja i wybór. Zobaczymy co wygra tym razem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muszę przewietrzyć mój system…

Ok czyli kupujemy np 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i lhy 2s.

lh 2s w input 10mhz czy 10m?

z input wychodzimy do DAC i gałka na 11 czy tam 12mhz 

do tego zasilacz od muzg czy Gawron za 500, dwa kabelki zegara po 500, dwa kabelki zasilające po 500 (tak wiem kabelki po 5000 też można 😂

do tego jeszcze płytkę włożyć I2s do takiego TDA, dokupić gustsrda u18 żeby przesłać sygnał ze streamera na i2s

cos pominąłem? 😂

Ukryta Zawartość

Owszem.

FOS-3 potrafi jedynie ustawić na wyjsciach krotnosci dla word clock czyli na out1 np. 176,4 kHz, a na wyjsciu out2 192 kHz.

Dla wyzszych czestotliwosci ma jedynie 11,2896 MHz czyli x256 krotnosc czestotliwosci 44,1 kHz. Nie ma krotnosci czestotliwosci 48 kHz czyli 12,288 MHz.

Dlatego to nie zadziala. Mutec 3 USB to potrafi ale … czestotliwosc musialbys za kazdym razem przestawiac recznie (przyciskami) wtedy gdy zmieniasz np. 16/44,1 na 24/96. Ja wlasnie tak robie bo mam w dCS Debussy tylko jedno wejscie zegara ale wrod clock. Podobnie robi @carlos med na swoim FOS-3, Z TYM, ZE MY KORZYSTAMY Z CZESTOTLIWOSCI WORD CLOCK. 

Musisz znaleźć dzielnik, ktory potrafi podac ci na wyjsciu (a najlepiej na dwoch niezaleznych) czestotliwosci 11,2896 MHz (potocznie 11M) i 12,288 MHz (potocznie 12M).

Mam nadzieje, ze wytlumaczylem to jasno. Ja do tego sam dochodzilem 7 lat temu 🙂 .

Najlepiej zapytac Chinoli czymaja w ofercie dobry zegar na OCXO albo na rubidzie, ktory bedzie umial podac te dwie czestotliwosci.

Do tego trzeba jeszcze ustalic czy przebieg ma byc sinus czy prostokat i jakie maja być impedancje wejsc i wyjsc w obu urzadzeniach.

Powodzenia.

Niby wg. opisu to powinno to umieć: 

Ukryta Zawartość

ale wg. opisu wyjsc juz nie.

Ukryta Zawartość

Za to wyglada na to, ze ten zegar to potrafi:

Ukryta Zawartość

ale … to jest Crystek a nie OCXO w stabilnym piecyku ze stała temperaturą 🙂 .

No dobra … chyba znalazlem i … mamy winnera:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wisisz mi łyskacza 😉 .

PS. widzę, że Chinole wymyslili juz czestotliwości o krotnosci x1024 czyli 45M i 49M. Tylko carwa nie wiem po co ???

Zupelnie jak DSD1024. Zaczyna sie walka na umienie jaknajwyzszych czestotliwosci zegara.

I dokąd ten audiodebilizm zmierza ??? Wiem … do jak najglebszych czulesci kieszeni audiofilów 😂😂😂.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Ten chyba potrafi .

Jest wersja na OCXO ( Sam się zastanawiałem nad nim , bo wtedy reclocker niepotrzebny) i na rubidzie . Niestety nigdzie nie znalazłem parametrów technicznych tego ocxo, może ktoś go miał i podzieli się wrażeniami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proste. Jak juz sie z 10 MHz zrobi zegar 44,1 kHz i 48 kHz to przetaktowanie go potem wyzej to prościutka i czysto matematyczna/elektroniczna sprawa. A robi sie z tego wielkie halo bo … marketingowo takie WYSOKIE CZESTOTLIWOSCI rozpalają umysly i kreują wielkie emocje 😇🤫🤭😱😜.

I audiofile wyskakuja z kasiory jak szaleni.

13 minut temu, carlos med napisał:

Ten chyba potrafi .

Jest wersja na OCXO ( Sam się zastanawiałem nad nim , bo wtedy reclocker niepotrzebny) i na rubidzie . Niestety nigdzie nie znalazłem parametrów technicznych tego ocxo, może ktoś go miał i podzieli się wrażeniami?

Ukryta Zawartość

I owszem. Ale zegar rubidowy nie kazdemu pasuje. Np. nie pasuje @Elberoth’owi.

BTW chcialym w obu tych klockach zobaczyc jak wyglada … zasilacz. Np. w moim Jay’s Audio, ktory ma na pokladzie rubida, jest 27 oddzielnych stabilizatorow. I raczej na pewno duzo jest do obslugi zegara.

Z opisu nie wynika czy to jest rubid czy OCXO. Po prostu jak zwykle Chinole walą babole w opisach i nie wiedza co sprzedają. Otworzysz pokrywe i golym okiem bedzie widac czy rubid czy OCXO.

Tu masz lepszy opis i lepsza cenę: 

Ukryta Zawartość

Ale slaby jest … nie ma 45M i 49M. Nieprzyszlosciowy jest 😂😂😂.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Chyba dla mnie za skomplikowane 😂😂😂😂ten denafpris to zegar który sam dobiera częstotliwość? Bo się już pogubiłem. 
Przełączasz ręcznie ze względu na zmianę źródła np z CD na streamer? 

Tu jest wyższa wersja widać środek 

I just found this on AliExpress: US $4,114.35 | Latest Aurender W20SE flagship music player supporting rubidium atomic clock 10M 12.88M

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Ghotti napisał:

Tu jest wyższa wersja widać środek 

I just found this on AliExpress: US $4,114.35 | Latest Aurender W20SE flagship music player supporting rubidium atomic clock 10M 12.88M

Ukryta Zawartość

To wuglada na to samo co tu: 

Ukryta Zawartość

A przynajmniej to samo potrafi.

Z tych zegarow wybralbym tego Denafrips Terra z tego francuskiego sklepu, z mozliwoscia zwrotu 14 dni.

Tak jak napisalem Chinole zaczeli wymyslac swoje wynalazki.

Esoteric rozprowadza po swoich urzadzeniach zegar 10 MHz ze swojego zegara wzorcowego 10 MHz:

Ukryta Zawartość

dCS ciagle korzysta z word clocka ze swojego zegara wzorcowego:

Ukryta Zawartość

Jak napisalem wczesniej to sa standardy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, pmcomp napisał:

No dobra … chyba znalazlem i … mamy winnera:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips ma 2 modele , ciekaw jestem czy jest slyszalna różnica między nimi , bo w cenie to i owszem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Ghotti napisał:

Czyli ten denafpris obsługuje już sam w sobie te częstotliwości i nic więcej nie potrzeba ? 

Na to wyglada:

Ukryta Zawartość

Czestotliwosci jak w opisie ustawiasz na wyjsciach z panelu frontowego.

Ja bym sie jedynie „przyczepil”, ze w word clock daje jedynie 44 i 48, a nie wszystkie czyli 44, 48, 88, 96, 176 i 192.

12 minut temu, carlos med napisał:

Denafrips ma 2 modele , ciekaw jestem czy jest slyszalna różnica między nimi , bo w cenie to i owszem

Ukryta Zawartość

Niestety wg. tego diagramu

image.thumb.jpeg.3ab550cceb9eb3fc9ac7336d2bcd154f.jpeg

on sie nada jedynie do odbiornikow majacych dwa niezalezne wejscia zegara jak np. dCS NB.

Nie mozesz na jedym wyjsciu przelaczac z panelu czestotliwosci 11M i 12M tylko jak masz jedno wejscie zegara w DAC czy w streamerze to … musisz przepinać za kazdym razem kabel !!!

Jak zwykle diabel tkwi w szczegolach 🙂 . Zapewne ten Terra ma tak samo, nalezy przed zakupem przeczytac dokladnie instrukcje obslugi.

Mi najbardziej podoba sie koncepcja Esoterica. Jeden zegar wzorcowy 10MHz do kazdego urzadzenia, jeden kabel. Jak zegar Esoterica za drogi to sobie kupujesz inny 10 MHz z rynku np. Muteca albo jakiegos Chinola. Swiety spokoj.

😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, pmcomp napisał:
9 minut temu, carlos med napisał:

Niestety wg. tego diagramu on sie nada jedynie do odbiornikow majacych dwa niezalezne wejscia zegara jak np. dCS NB.

Nie mozesz na jedym wyjsciu przelaczac z panelu czedtotliwosci 11M i 12M tylko jak masz jedno wejscie zegara w DAC czy w streamerze to … musisz przepinać za kazdym razem kabel !!!

Bo 2 zegary w środku....jeden 44.1 x... drugi 48 x .... I osobne grupy wyjść,  to nawet jak jest pilot to nic nie daje .

To ja już wolę FOS 3 ... selektor  w lewo lub w prawo i nic nie potrzeba przepinać i nie ważne w sumie ile wybiorę np 48 jest OK przy pliku 192kHz.

Na szczęście do CD niczego nie trzeba zmieniać

19 minut temu, pmcomp napisał:

Mi najbardziej podoba sie koncepcja Esoterica. Jeden zegar wzorcowy 10MHz do kazdego urzadzenia, jeden kabel. Jak zegar Esoterica za drogi to sobie kupujesz inny 10 MHz z rynku np. Muteca albo jakiegos Chinola. Swiety spokoj

(Nie)stety mój Esoteric jeszcze z ery word clock.

26 minut temu, carlos med napisał:

Bo 2 zegary w środku....jeden 44.1 x... drugi 48 x .... I osobne grupy wyjść,  to nawet jak jest pilot to nic nie daje .

To ja już wolę FOS 3 ... selektor  w lewo lub w prawo i nic nie potrzeba przepinać i nie ważne w sumie ile wybiorę np 48 jest OK przy pliku 192kHz.

Na szczęście do CD niczego nie trzeba zmieniać

(Nie)stety mój Esoteric jeszcze z ery word clock.

Dtandardowi word clock niczego nie brakuje. To „takie samo” zrodlo zegara wzorcowego tylko o innych czestotliwosciach. 10M czy te egzotyczne 45/49M nie sa w niczym lepsze od word clocka. O jakosci decyduja inne parametry niz czestotliwosc takie jak szum fazowy i stabilnosć temperaturowa.

Edytowane przez pmcomp

42 minuty temu, pmcomp napisał:

Dtandardowi word clock niczego nie brakuje. To „takie samo” zrodlo zegara wzorcowego tylko o innych czestotliwosciach. 10M czy te egzotyczne 45/49M nie sa w niczym lepsze od word clocka. O jakosci decyduja inne parametry niz czestotliwosc takie jak szum fazowy i stabilnosć temperaturowa.

Wiem, chodziło mi o to,  że te nowe DAC, CD itd które mają wejście zegara 10Mhz nie potrzebują rclockera , zegar 10Mhz i reszta automat.

2 godziny temu, RCD napisał:

Potwierdzam że zegar Atomic clock działa z TDA1541, tak mi przynajmniej zasugerowali chińscy  sprzedawcy 

A ktory to jest? Bo one wszystkie sa „atomic” 😂😇😂

Ja bym na Twoim miejscu potwierdzal jak sprawdzisz organoleptycznie. Bo Chinole wszystko potwierdzą, zebysprzedac 😉 .

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

A ktory to jest? Bo one wszystkie sa „atomic” 😂😇😂

Ten ma działać 

Ukryta Zawartość

Ciekawe co to za wynalazek, ale pakować zegar z 4k do DAC za 3k to już lekka przesada 🤪

Ukryta Zawartość

W dniu 14.12.2024 o 21:59, RCD napisał:

Allo DigioneSignature do plików, podobno jest tam bardzo dobry zegar, ogólnie super transport który  zdeklasował np Lumin U2mini czy Aries G1, muszę tylko zaznaczyć że korzystam z software Gentoplayer, LMS material, +APplayer i robi to robotę, roon poszedł w niepamięć 

Miałem Dig sig. i nie uwierzę że zdeklasował lumina .

Lekka przesada . 

10 minut temu, Bartik napisał:

Miałem Dig sig. i nie uwierzę że zdeklasował lumina .

Lekka przesada . 

U1 mini, U2 mini, Aries G1, Moon mind2, Sotm i kilka innych 

Mój SIG postawiony jest na Gentoplayer ram mode z LMS material i AP2Renderer, do tego w trakcie testów był  Etherregen + zegar, roon też poległ z kretesem, nikt tu nie każe w nic wierzyć i ja nie mam zamiaru nic nikomu udowadniać,to są moje osobiste spostrzeżenia, wszystko miałem u siebie w domu i testowałem na moim systemie.

Poczytaj audiophilestyle tam piszą ludzie z całego świata, z plików można wycisnąć bardzo dużo, ale nie takimi śmiesznymi playerami jak wspomniane wyżej Luminy i inne zabawki 

Reasumując @RCD jesteś proszony o zakup poniższego i sprawdzenie czy warto kupić zegar o wartości DAC i przy okazji vs tańszy zegar z Ali za 150$ 😂 po teście denafpris należy zwrócić bądź nie 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ghotti
3 minuty temu, Ghotti napisał:

Reasumując @RCD jesteś proszony o zakup poniższego i sprawdzenie czy warto kupić zegar o wartości DAC i przy okazji vs tańszy zegar z aku za 140$ 😂 po teście denafpris należy zwrócić bądź nie 😉 

Ukryta Zawartość

Coś przetestuje, ale dopiero w styczniu, wątek będzie kontynuowany.

Ukryta Zawartość

50 minut temu, RCD napisał:

Ten ma działać 

Ukryta Zawartość

Ciekawe co to za wynalazek, ale pakować zegar z 4k do DAC za 3k to już lekka przesada 🤪

Aaaa, to ten.

Z tego opisu wynika, że możesz na jednym wyjściu przełączać częstotliwość pomiędzy 11M i 12M. Czyli bez przełączania kabla. A jak jest na prawdę Walezy się przekonać osobiście. Przeesada to kupować najwyższego Vivaldiego 😉 .

Ale kto bogatemu zabroni?

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, pmcomp napisał:

Aaaa, to ten.

Z tego opisu wynika, że możesz na jednym wyjściu przełączać częstotliwość pomiędzy 11M i 12M. Czyli bez przełączania kabla. A jak jest na prawdę Walezy się przekonać osobiście. Przeesada to kupować najwyższego Vivaldiego 😉 .

Ale kto bogatemu zabroni?

Głupich pytań cd 😂 dlaczego tda ma dwa zegary? I kiedy trzeba przepijać wajchę na takim zegarze z 11 na 12 np ?

14 minut temu, Ghotti napisał:

Głupich pytań cd 😂 dlaczego tda ma dwa zegary? I kiedy trzeba przepijać wajchę na takim zegarze z 11 na 12 np ?

Tak chińczyk sobie to wymyślił, When playing 44.1/88.2/176.4k sampling frequency audio input, select 11M (11.2896MHz) signal, and when playing 48/96/192K, select 12M (12.288MHz) signal.

6 minut temu, RCD napisał:

Tak chińczyk sobie to wymyślił, When playing 44.1/88.2/176.4k sampling frequency audio input, select 11M (11.2896MHz) signal, and when playing 48/96/192K, select 12M (12.288MHz) signal.

Bardzo dobrze sobie wymyślił. Inaczej się nie da jak DAC ma tylko jedno wejście zegara.

Ja mam ustawiony resampling na 96 i 192 więc nie muszę wajchą machać 😁 jak słucham CD to w tedy na 11m, jak wracam na pliki to 12m

4 minuty temu, Ghotti napisał:

Że streamingu to raczej 96 leci cały czas ? 

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Bardzo dobrze sobie wymyślił. Inaczej się nie da jak DAC ma tylko jedno wejście zegara.

Dokładnie 

Tak sobie słucham dzisiaj bez zegara i na prawdę ten DAC gra świetnie, spokojnie można żyć bez zegara tego za 1k CCHD575

• Pokaż nowe odpowiedzi