Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A pogromca nowoczesnych DAC?

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, Ghotti napisał:

pewnie znalazłem, ale to jedyne co widzę na internecie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki. Udało mi się znaleść, że wersja S2 to Tajwan z 1997 r., a odpowiednikiem tego jest S1 z podwójną koroną wyprodukowany w latach 1980 w Holandii. I to by się zgadzało.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Delirium77
6 godzin temu, RCD napisał:

Gdyby ktoś chciał kupić AD1865 za 900zł to może kupić ode mnie, będę go zwracał. Piękna barwa na długie godziny odsłuchów. 

Nieaktualne, zwróciłem, zostawiłbym bo super grał u mnie, ale zamówiłem coś innego. 

Co takiego?

Ja czekam właśnie na płytki pod TDA1541 od Abbasa. I myślę nad chipem 1541 z podwójną koroną, chociaż mam w wolne 3 kostki S1. Jednak ponoć dwie korony to trochę inne granie.

38 minut temu, Delirium77 napisał:

Co takiego?

PCM1701 niby ma być z wejściem i2s, okaże się, ta moja płytka Amanero z zegarami gra super, ma też wyjście i2s i chciałem to sprawdzić

36 minut temu, RCD napisał:

PCM1701 niby ma być z wejściem i2s, okaże się, ta moja płytka Amanero z zegarami gra super, ma też wyjście i2s i chciałem to sprawdzić

Właśnie wygrzewam Mark4 z podmienionymi PCM63 na PCM1701. OPA wyjściowe wymienione na AD844. Zamiast NOS dałem SM5847. I kurcze sam nie wiem, już na takim poziomie doskonałości gra to podobnie do delta-sigma SMSL PS200. Dlatego na próbę wziąłem SMSL MD-1 RAW. Jak na obecną delta-sigma ten nowy ES9039q2m gra bardzo muzykalnie, bez żadnych podbarwien i właściwie nie różni się dużo od R2R w OS.

23 minuty temu, Delirium77 napisał:

Właśnie wygrzewam Mark4 z podmienionymi PCM63 na PCM1701. OPA wyjściowe wymienione na AD844. Zamiast NOS dałem SM5847. I kurcze sam nie wiem, już na takim poziomie doskonałości gra to podobnie do delta-sigma SMSL PS200. Dlatego na próbę wziąłem SMSL MD-1 RAW. Jak na obecną delta-sigma ten nowy ES9039q2m gra bardzo muzykalnie, bez żadnych podbarwien i właściwie nie różni się dużo od R2R w OS.

Ten?

Ukryta Zawartość

Czyli mówisz że super gra? 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Delirium77 napisał:

Jednak ponoć dwie korony to trochę inne granie.

Daj sobie spokój. Te korony to taki "chłyt marketingowy", kość jest dokładnie taka sama a korony odnoszą się jedynie do selekcji jakości jaką niby przeszły. 

Godzinę temu, RCD napisał:

Ten?

Ukryta Zawartość

Czyli mówisz że super gra? 

Tak. Na Amazon.pl wychodzi taniej, bo ok 1200 zł. Wpier go wygrzeje i dam mu szansę. Wiem, że jest na opa1612, które grają dość sucho ale może w tej aplikacji i po wygrzaniu zagra to jakoś synergicznie. 

43 minuty temu, szpakowski napisał:

Daj sobie spokój. Te korony to taki "chłyt marketingowy", kość jest dokładnie taka sama a korony odnoszą się jedynie do selekcji jakości jaką niby przeszły. 

Niby tak ale nie do końca. Jest niewielka różnica w pomiarach ale coś czuję, że pomiędzy wersja A, S1 i dwiema koronami, będzie podobna różnica jak przy PCM63 w wersji podstawowej, gradacji K i Y.

IMG_0100.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To weź jeszcze na próbę Topping Centaurus na modułach R2R od Holo Audio.

Godzinę temu, Mikha'el napisał:

To weź jeszcze na próbę Topping Centaurus na modułach R2R od Holo Audio.

Za dużo dakow. Chciałbym zostać przy 2-3 a resztę się pozbyć. Ogólnie stwierdzam, że przy dopracowaniu sekcji cyfrowej i analogowej daki grają dość podobnie. Doszedłem do poziomu, że czy 4xTDA1541S1 czy 4xPCM1701 czy ostatnio SMSL PS200, grają z tylko niewielką różnicą. Jeden delikatnie „wszerz”, drugi bardziej „wgłąb”. Ale różnice A/B są na tyle małe, że pomijalne. Preferuję granie OS nad NOS.

Edytowane przez Delirium77

Za dużo dakow. Chciałbym zostać przy 2-3 a resztę się pozbyć. Ogólnie stwierdzam, że przy dopracowaniu sekcji cyfrowej i analogowej daki grają dość podobnie. Doszedłem do poziomu, że czy 4xTDA1541S1 czy 4xPCM1701 czy ostatnio SMSL PS200, grają z tylko niewielką różnicą. Jeden delikatnie „wszerz”, drugi bardziej „wgłąb”. Ale różnice A/B są na tyle małe, że pomijalne. Preferuję granie OS nad NOS.

Jak ci te trzy daci grają tak samo, to chyba nie za dobrze z twoim systemem/akustyka/sluchem 

31 minut temu, krolewicz napisał:

Jak ci te trzy daci grają tak samo, to chyba nie za dobrze z twoim systemem/akustyka/sluchem 

Ja z tych 3 nie znam SMSL, natomiast TDA i PCM to dla mnie też jest zupełnie inne granie.

6 godzin temu, krolewicz napisał:

5 godzin temu, klipeklopek napisał:

Ja z tych 3 nie znam SMSL, natomiast TDA i PCM to dla mnie też jest zupełnie inne granie.

Widocznie u was na granie ma wpływ jakiś istotny komponent. Twierdze, że filtr bądź część analogowa. 
Jasne, z takim PCM63Y/PCM1701/AD1865N-K, bo używam je w Mark wymiennie dzięki przejściówkom) jak włożę różne filtry to gra odmiennie. Próbowałem DF1706/NPC5843/PMD100 i SM5847. Ten ostatni zagrał najlepiej i jego traktuje jako punkt wyjścia. Również sekcja audio, to wszędzie Muses03 (I/V), Muses02/LME49710HE (LPF) i AD844/Staccato OSH (bufor). No i różnica minimalna. Zresztą tak samo opisują tego Topping Centaurus w porównaniu do daka Delta-Sigma. Różnice żadne lub pojawiają się w niektórych utworach na korzyść, któregoś systemu.

Większa różnica charakteryzuje się Abbas na PCM63 ale on ma z kolei wszystkie półprzewodniki germanowe, konwersje na tranzystorach germanowych pnp i prostownik oraz przedwzmacniacz na lampach.

6 godzin temu, Delirium77 napisał:

Widocznie u was na granie ma wpływ jakiś istotny komponent. Twierdze, że filtr bądź część analogowa. 
Jasne, z takim PCM63Y/PCM1701/AD1865N-K, bo używam je w Mark wymiennie dzięki przejściówkom) jak włożę różne filtry to gra odmiennie. Próbowałem DF1706/NPC5843/PMD100 i SM5847. Ten ostatni zagrał najlepiej i jego traktuje jako punkt wyjścia. Również sekcja audio, to wszędzie Muses03 (I/V), Muses02/LME49710HE (LPF) i AD844/Staccato OSH (bufor). No i różnica minimalna. Zresztą tak samo opisują tego Topping Centaurus w porównaniu do daka Delta-Sigma. Różnice żadne lub pojawiają się w niektórych utworach na korzyść, któregoś systemu.

Większa różnica charakteryzuje się Abbas na PCM63 ale on ma z kolei wszystkie półprzewodniki germanowe, konwersje na tranzystorach germanowych pnp i prostownik oraz przedwzmacniacz na lampach.

SM5847 to plug&play, czy wymaga jakiś zmian dodatkowo?

O Abbasie też myślę od jakiegoś czasu. Chciałbym gdzieś posłuchać zanim podejmę decyzję. 

21 godzin temu, klipeklopek napisał:

SM5847 to plug&play, czy wymaga jakiś zmian dodatkowo?

O Abbasie też myślę od jakiegoś czasu. Chciałbym gdzieś posłuchać zanim podejmę decyzję. 

Zależy którą wersję filtru wybierzesz. Tzn chodzi o implementację i przejściówkę. Wersja eBay którą mam pasuje jedynie pod dolutowane w Mark gniazdo pod sm5842 i wymaga od odbiornika formatu Left Justified (chyba tak to się określa).

Natomiast wersja z EA pasuje chyba w gniazdo DF1700/4/6/PMD100 i można ją ustawić na odbiór formatu I2S. To do zweryfikowania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Delirium77 napisał:

Natomiast wersja z EA pasuje chyba w gniazdo DF1700/4/6/PMD100 i można ją ustawić na odbiór formatu I2S. To do zweryfikowania.

Pisałem z majfrendem. Potwierdza że są wersje SM5842 z nóżkami na przejściówce pasująca pod gniazdo filtra DF1704.

Mam do Ciebie tylko pytanie, co do brzmienia wnosi SM5842 w stosunku do innych popularnych filtrów?

W dniu 9.01.2025 o 10:28, Delirium77 napisał:

Proszę uprzejmie. 

Ukryta Zawartość

Zamówiłem 2 sztuki do daka 4xTDA1541 od chińczyka.

Przyszło już? 

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Tutaj niby bundle 4 4x tda ale cena już 1200 USD … 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 15.01.2025 o 18:39, RCD napisał:

Przyszło już? 

Przyszło. Jako OS działa. W NOS działa do 96kHz. Wyżej nie wiem o co chodzi ale nie udało mi się jeszcze uruchomić. Ale może coś źle robię. Na razie nie mam czasu usiąść nad tym.

42 minuty temu, Ghotti napisał:

Tutaj niby bundle 4 4x tda ale cena już 1200 USD … 

Ukryta Zawartość

Cena dość wysoka. Kiedyś jako chyba pierwszy kupiłem o wiele taniej. Ale to była pierwsza wersja - zresztą to i tak nie ma znaczenia. Tylko ja zainwestowałem bardzo dużo u siebie w ten dak. 4 szt. TDA1541s1, Muses03, LME47910HA, Staccato, AK4118 i teraz jeszcze te filtry FPGA. Gra to faktycznie super. Wartość jego oceniam pod kątem jakości grania oraz sentymentalnie jako retro. Pewnie jakbym pozbył się wszystkich swoich dakow retro kupiłbym jedno nowoczesne urządzenie powyżej 15 tys., które nie wiem czy zagrałoby lepiej.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Delirium77 napisał:

Przyszło. Jako OS działa. W NOS działa do 96kHz. Wyżej nie wiem o co chodzi ale nie udało mi się jeszcze uruchomić. Ale może coś źle robię. Na razie nie mam czasu usiąść nad tym.

Cena dość wysoka. Kiedyś jako chyba pierwszy kupiłem o wiele taniej. Ale to była pierwsza wersja - zresztą to i tak nie ma znaczenia. Tylko ja zainwestowałem bardzo dużo u siebie w ten dak. 4 szt. TDA1541s1, Muses03, LME47910HA, Staccato, AK4118 i teraz jeszcze te filtry FPGA. Gra to faktycznie super. Wartość jego oceniam pod kątem jakości grania oraz sentymentalnie jako retro. Pewnie jakbym pozbył się wszystkich swoich dakow retro kupiłbym jedno nowoczesne urządzenie powyżej 15 tys., które nie wiem czy zagrałoby lepiej.

I tak go nie mają na stanie 😂

Najlepiej gra wersja NOS 4x tda1541 ?

@Delirium77 ??

10 minut temu, Ghotti napisał:

I tak go nie mają na stanie 😂

Najlepiej gra wersja NOS 4x tda1541 ?

@Delirium77 ??

Mi przeszła moda na NOS. Z chęcią wróciłem do OS - SAA7220, ten FPGA czy SM5847 dla PCM1701.

Musze jeszcze spróbować OS w HQPlayer przez Roon i NOS w samym daku. Jest trial 1 m-c. Cena poniżej to chyba ponad 300$. Nie wiem czy warto. Ale na pewno warto spróbować.

BTW. Właśnie przyszedł mi D90 discrete. W sumie to porównuje tak sobie TDA1541, SMSL RAW MDA-1 i tego D90 Discrete. Jako źródło Gustard u18.

Edytowane przez Delirium77

Nie ma nigdzie 4x tda także zostaje 2x więc pewnie kupię tam gdzie balance mark .. nos czy os ? @RCD @Delirium77 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Ghotti napisał:

Nie ma nigdzie 4x tda także zostaje 2x więc pewnie kupię tam gdzie balance mark .. nos czy os ? @RCD @Delirium77 ?

Ukryta Zawartość

Jasne, że OS! Taniej zrobić sobie NOS a jak znudzi się (a pewnie znudzi) wracasz łatwo do OS.

Ukryta Zawartość

Chyba wezmę tutaj bo jednak 130usd taniej … 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

31 minut temu, Ghotti napisał:

Chyba wezmę tutaj bo jednak 130usd taniej … 

Ukryta Zawartość

Nie kupuj u tego dziada, oszukał mnie na 3k

NOS gra bdb i gra do 96khz, rozważ też ad1865, lub PCM1701P

Ps jak masz jeszcze PCM63 to możesz podmienić kości na ad1865

Ukryta Zawartość

W dniu 13.01.2025 o 18:26, Delirium77 napisał:

Tak. Na Amazon.pl wychodzi taniej, bo ok 1200 zł. 

Jak i gdzie?

Ukryta Zawartość

To wersja na AKM.

Uppps, to nie ten DAC. MDA-1 na Amazon aktualnie brak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

10 minut temu, pmcomp napisał:

Uppps, to nie ten DAC. MDA-1 na Amazon aktualnie brak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, RCD napisał:

Nie kupuj u tego dziada, oszukał mnie na 3k

NOS gra bdb i gra do 96khz, rozważ też ad1865, lub PCM1701P

Ps jak masz jeszcze PCM63 to możesz podmienić kości na ad1865

Mark gra trochę inaczej. Po upgrade gra dość fajnie ale bardziej mi się podoba TDA1541. 
NOS gra do 96kHz ale gra w sposób przygaszony w porównaniu do OS. Jasne, możne sobie zrobić OS u zdródla ale nie gra on tak fajnie jak OS na filtrze.

Jak ktoś się chce bawić w AD1865 w gnieździe PCM63 to mam 4xAD1865P i 4xAD1865N-K. 

8 minut temu, pmcomp napisał:

Jak i gdzie?

Ukryta Zawartość

To wersja na AKM.

Ukryta Zawartość

Jeszcze potestuje sobie przez weekend. Przyszedł D90 discrete i gra odrobine lepiej.  Mogę zwrócić do 15 lutego do Amazonu ale  mogę też odstąpić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super, dzieki. Moj Amazon go nie znalazl 😳😳😳

Jupie go sobie na test bo ma wyjscie sluchawkowe zbalansowane 4.4mm. Bedzie jak znalazl do Maca.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi