Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A pogromca nowoczesnych DAC?

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, Delirium77 napisał:

Skoro masz dostępny 1bit lub kilka bitów rzeczywistych a reszta odbywa się w czarnej skrzynce, aby osiągnąć faktyczną jakość kilkunastu bitów, to musi być robiony OS i to bardzo wysokiego rzędu.

Dol strony 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A to spoko, skoro ESS Sabre jedzie na 6 bitach a moje AKM na 7 bitach to i tak jest lepsze 😄

Zakres dynamiki na 6 bitach = 37,88 dB

Zakres dynamiki na 7 bitach = 43,9 dB

Właściwie to czego słucha się najwięcej jest pokryte tymi osiągami z zapasem, a reszta jakoś się broni, bo przecież nie słucha się na co dzień bardzo głośno. 

Zakres dynamiki w różnej muzyce, średnio:

Muzyka klasyczna 65 dB

Jazz 50 dB

Rock 20 dB

Pop 12 dB

Hip-hop/Rap 10 dB

Elektronika (EDM, techno, house) 12 dB

Metal 10 dB

Filmowa muzyka orkiestrowa 70 dB

16 minut temu, Delirium77 napisał:

Poprzednie Sabre miały niechlubne i charakterystyczne metaliczne podbicie tzw. „Sabre glare”. W nowych chipsetach np. es9039q2m tego już nie ma.

Pewnie poprawili działanie filtrów.

Ukryta Zawartość

Teraz, Gargan napisał:

A to spoko, skoro ESS Sabre jedzie na 6 bitach a moje AKM na 7 bitach to i tak jest lepsze 😄

Zakres dynamiki na 6 bitach = 37,88 dB

Zakres dynamiki na 7 bitach = 43,9 dB

Właściwie to czego słucha się najwięcej jest pokryte tymi osiągami z zapasem, a reszta jakoś się broni, bo przecież nie słucha się na co dzień bardzo głośno. 

Zakres dynamiki w różnej muzyce, średnio:

Muzyka klasyczna 65 dB

Jazz 50 dB

Rock 20 dB

Pop 12 dB

Hip-hop/Rap 10 dB

Elektronika (EDM, techno, house) 12 dB

Metal 10 dB

Filmowa muzyka orkiestrowa 70 dB

Cala resztę osiąga się OS i wewnętrznymi algorytmami.

TDA1540 jest dakiem 14-bitowym a jednak dzięki sztuczkom w filtrze osiągnięto poziom 16 bitów. Zastosowano nawet technikę podobną w DS czyli kształtowania szumu.

@Delirium77 chyba nie ma już DAC korzystających tylko z jednej technologii. 

AKM 4499EX ma bardzo długą nazwę z określeniem użytej techniki, a do pracy potrzebuje jeszcze drugiego "co-procesora" - ostatecznie wychodzi na jakąś tam hybrydę.

Na razie przyzwyczajam się do jego brzmienie, ale czuć, że ma większy zakres użytecznej dynamiki od ESS Sabre 9018 i 9038. Brzmi też tak jakby miał szersze pasmo przenoszenia. No nie wiem. Może to tylko wrażenie, ale jest zdecydowanie inaczej.

Godzinę temu, Gargan napisał:

Ale już Burr-Brown PCM 179x zmieniają brzmienie w zależności od ustawień rozdzielczości i zegara.

Mam DAC na PCM1794A i mogę ustawić dowolnie dla 16bit 44.1 do 192kHz i dla 24bit 44.1 do 192kHz i na każdym ustawieniu jest różnica.

43 minuty temu, Mikha'el napisał:

Mam DAC na PCM1794A i mogę ustawić dowolnie dla 16bit 44.1 do 192kHz i dla 24bit 44.1 do 192kHz i na każdym ustawieniu jest różnica.

A masz możliwość wyboru filtrów? 

W starym DAC z 2x PCM 1792 miałem możliwość zmiany - wybór jednego z dwóch. 

W nowym DAC na AKM mam 7 filtrów - włącznie z "NOS-like".

W DAC na ESS Sabre ES9038Q2M było bardzo dużo filtrów do wyboru chyba 9?  

8 minut temu, Gargan napisał:

Co to za kość AKM ma filtr „nos-like”?

2 minuty temu, Gargan napisał:

2x AK4499EX + AK4191

Velvet Sound ma taką opcję. Omija filtry.

Nie może omijać. DSy potrzebują filtrowania.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

21 minut temu, ProjectPi napisał:

Nie może omijać. DSy potrzebują filtrowania.

Podejrzewam, że to jakaś ewolucja super slow filter ze starszych chipów AKM. 
Daje faktycznie po dalszej części toru audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Wyglądana to, że w kości DAC filtry są nieaktywne, a zewnętrzne DSP też można wyłączyć.

Nie mam pojęcia jak to działa. W tabelce jest napisane "Digital Filter Bypass".

Czyżby miał też filtry analogowe? 🤔

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Delirium77 napisał:

Podejrzewam, że to jakaś ewolucja super slow filter ze starszych chipów AKM. 

Być może. To nie jest brak filtra rekonstrukcji jak w R2R NOS, a filtr imitujący do pewnego stopnia zachowanie przy braku filtra.

14 minut temu, ProjectPi napisał:

Być może. To nie jest brak filtra rekonstrukcji jak w R2R NOS, a filtr imitujący do pewnego stopnia zachowanie przy braku filtra.

To wynika z tego artykułu do którego wkleiłem link.

Ukryta Zawartość

IMG_1377.png

IMG_1378.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, ProjectPi napisał:

Plus odpowiedz impulsowa niemal bez artefaktow, podobnie jak w NOS.

Pytanie czy rozpoczynasz w ślepym teście? 

Teraz gdy ustawiony jest na filtr "tradycyjny" brzmi niemal jak Pro-Ject DAC Box RS na 2x Burr-Brown PCM 1792. Nie odróżnił bym gdybyś przełączał pomiędzy nimi. Może trochę głębszy bas, ale poza tym jak stary Burr-Brown.

4 minuty temu, Gargan napisał:

Pytanie czy rozpoczynasz w ślepym teście? 

Teraz gdy ustawiony jest na filtr "tradycyjny" brzmi niemal jak Pro-Ject DAC Box RS na 2x Burr-Brown PCM 1792. Nie odróżnił bym gdybyś przełączał pomiędzy nimi. Może trochę głębszy bas, ale poza tym jak stary Burr-Brown.

Ja mam problem z rozpoznaniem SMSL MDA-1 RAW z 4x TDA1541s1 z filtrami FPGA.  Różnice delikatne w przestrzeni. 

Godzinę temu, Delirium77 napisał:

Ja mam problem z rozpoznaniem SMSL MDA-1 RAW z 4x TDA1541s1 z filtrami FPGA.  Różnice delikatne w przestrzeni. 

Może dlatego te wszystkie chińskie DACki z dolnego segmentu, nie wiem, może do 10 tys, może do 20 tys, to taki sam hujend, a nie hajend (pisownia nieprzypadkowa) ??? Obojętnie czy delta-sigma, czy stary R2R, czy nowy R2R.

Mało tego, ten SMSL ma zasiłke impulsową (nawet bez ekranu do reszty układu), a TDA liniową i do tego dual "prawie" mono. No to gdzie ten wpływ tego superduper zasilania 😉 ???

Jak żyć ???

SMSL MDA-1 RAW

Mój siedzi już u Brzoski w skrzynce. Dzisiaj odbieram i sam sprawdzę 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Teraz, pmcomp napisał:

Może dlatego te wszystkie chińskie DACki z dolnego segmentu, nie wiem, może do 10 tys, może do 20 tys, to taki sam hujend, a nie hajend (pisownia nieprzypadkowa) ??? Obojętnie czy delta-sigma, czy stary R2R, czy nowy R2R.

Możliwe, że wszystkie daki do jakiegoś poziomu grają tak samo. Dobrze na pewno robi podłączenie po hdmi/coaxial z dobrego źródła, to robi różnicę, ale wtedy znowu pomiędzy nimi nie ma różnicy. A może to również kwestia pozostałej części toru i jej wrażliwości na zmiany źródła. Ja oczywiście słyszę różnicę gdy w chinolu włożone są ne5534 a później opa627, ale dochodząc do jakiego stopnia ujednolicenia sekcji audio, to robi się podobę granie niezależnie od chipsetu. No chyba, że stary ESS to wtedy słychać charakterystyczną metalową średnicę wjeżdżającą na resztę pasma.

4 minuty temu, Delirium77 napisał:

Ja oczywiście słyszę różnicę gdy w chinolu włożone są ne5534 a później opa627

Ja na pewno, przy 10 szt, zobaczę wielgachną róznice w cenie 😂😂😂.

31 minut temu, Delirium77 napisał:

Możliwe, że wszystkie daki do jakiegoś poziomu grają tak samo. Dobrze na pewno robi podłączenie po hdmi/coaxial z dobrego źródła, to robi różnicę, ale wtedy znowu pomiędzy nimi nie ma różnicy.

Ciężko przyjąć, by każdy miał słyszalnie grać inaczej, gdy odtwarzają tę samą zawartość. Rzecz jasna gdy priorytetem jest wierność zamiast fantazji w dodawaniu zniekształceń.

Edytowane przez ProjectPi

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Ja na pewno, przy 10 szt, zobaczę wielgachną róznice w cenie 😂😂😂.

Zależy od priorytetu. Ponadto nie daje się na wszystko jednego OPA jak robi chińczyk. Dobra zasada jest mieszanie, jfet na i/v i szybki/dyskretny na bufor. Różnica będzie. Zacznij od jednej sekcji.

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Ciężko przyjąć, by każdy miał słyszalnie grać inaczej, gdy odtwarzają tę samą zawartość. Rzecz jasna gdy priorytetem jest wierność zamiast fantazji w dodawaniu zniekształceń.

To też prawda ale i zarazem nie. DS mają filtry typu Tube lub Transistor. Co robią? Wprowadzają zniekształcenia harmoniczne. Czy to słychać? Owszem. Czy przeszkadza? Nie! Nawet kulawy dac z dynamika 78db i THD tyle samo, zagra tak, że tego niewprawny słuchacz nie wychwyci. A miałem tak skaszaniony dak od chińczyka na ad1862. Gdyby nie pomiary, żyłbym w nieświadomości.

Edytowane przez Delirium77

Wszystkie DAC nawet te tanie grają inaczej, a transporty do nich podłączone również każdy gra inaczej, różnice są kolosalne, ostatnio miałem np DigioneSignature i WiiM Ultra, gigantyczne różnice. Ultra gra jasno, bardzo rozdzielczo, Sig gra ciemno, czarne tło 

Gustard R26 vs TDA1541A przepaść, Gustard to brud i muł, TDA czystość i klarowność 

PCM63 vs TDA1541A, TDA to gładkość i granie w głąb, PCM to granie do przodu z większą ilością słodyczy. 

Jak kupiłem PCM63 miałem w domu Wadie 121, Wadia mi się podobała mimo że to Sabre, ale jak włączyłem PCM63 miałem opad szczeny, i Wadia poszła od razu na sprzedaż, przepaść w każdym aspekcie, mógłbym jeszcze wiele wymieniać...

ale i zarazem nie

Na czym polega to "nie", bo nie bardzo rozumiem?

12 minut temu, RCD napisał:

Wszystkie DAC nawet te tanie grają inaczej

Słuchałeś wszystkich DACow? Myślę że nie, bo to dość karkołomne zajęcie.

15 minut temu, RCD napisał:

transporty do nich podłączone również każdy gra inaczej, różnice są kolosalne

Teza śmiała mocno, znów.

42 minuty temu, RCD napisał:

Gustard R26 vs TDA1541A przepaść, Gustard to brud i muł, TDA czystość i klarowność 

Ciekawe co napisze @Piopio?

30 minut temu, ProjectPi napisał:

Na czym polega to "nie", bo nie bardzo rozumiem?

Słuchałeś wszystkich DACow? Myślę że nie, bo to dość karkołomne zajęcie.

Teza śmiała mocno, znów.

Jeśli porównuje dwa różne DAC to grają inaczej, jeśli porównuje dwa takie same to grają tak samo, proste i logiczne 

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Ciekawe co napisze @Piopio

Izolacja galwaniczna 😉 fakt nie było jej w Gustard bo słuchałem tylko po Coax, może po Coax gra tak słabo, a może to TDA jest taki dobry...

@RCD im dłużej czytam to co piszesz tym bardziej jestem zadowolony, że kupiłem tańszego Gustard mimo, że pan Chińczyk bardzo wciskał mi R26 😄

A26 na AKM z każdym dniem lubię bardziej 🙂

Godzinę temu, RCD napisał:

Wszystkie DAC nawet te tanie grają inaczej, a transporty do nich podłączone również każdy gra inaczej, różnice są kolosalne, ostatnio miałem np DigioneSignature i WiiM Ultra, gigantyczne różnice. Ultra gra jasno, bardzo rozdzielczo, Sig gra ciemno, czarne tło 

PCM63 vs TDA1541A, TDA to gładkość i granie w głąb, PCM to granie do przodu z większą ilością słodyczy. 

Jak kupiłem PCM63 miałem w domu Wadie 121, Wadia mi się podobała mimo że to Sabre, ale jak włączyłem PCM63 miałem opad szczeny, i Wadia poszła od razu na sprzedaż, przepaść w każdym aspekcie, mógłbym jeszcze wiele wymieniać...

To jak miałeś tyle dakow to napisz proszę tda1541 vs pcm63? Różnice były w konfiguracji?

U mnie te dwa daki podrasowane grają prawie identyko. Różnica sceny. Jedno w szerz, drugie w głąb. 

Wygrzewam teraz d90 discrete, który się jednak otworzył trochę pod 2 dniach grania (szersza scena). Na zwrot idzie Smsl RAW mda-1. Gra podobnie ale ciut gorzej i nie ma hdmi i innych ficzerow.

W drodze tda1541 od Abbasa oraz tda1541s1 z dwiema koronami od kolegi, który mi to zmontował. Ma być zasilany w trybie symultanicznym z płytki USB na dwoch crystekach 957.

30 minut temu, RCD napisał:

Jeśli porównuje dwa różne DAC to grają inaczej, jeśli porównuje dwa takie same to grają tak samo, proste i logiczne 

Jeśli porównujesz poprawnie to i owszem, tylko co z tego, gdy twierdzisz, że wszystkie DACe grają inaczej? Ponownie, wszystkie testowałes?

• Pokaż nowe odpowiedzi