Skocz do zawartości
IGNORED

Nordost. Jakie różnice w brzmieniu?

Rekomendowane odpowiedzi

Dla zainteresowanych!

Wykonałem test na dwóch przewodach głośnikowych.

Oryginalny Nordost Blue Heaven vs White Draws (tak zwana "srebrzanka")

White Draws

+ Głos wokalistów wychodzi z kolumn (niesamowite wrażenie, choćby stali przede mną w pokoju)

+ Duża kultura grania

+ Przyjemne, naturalne brzmienie

+ Separacja

+ Wykonanie z wysokiej półki(w szczególności wtyki)

+ Głębia

+ Niska cena

- Mniejsza szczegółowość, wyrazistość niż BH

- Węższa scena 

Nordost Blue Heaven

+Szeroka scena

+Wysoka szczegółowość, wyrazistość

+Separacja

+Głębia dźwięku 

- Bardzo drogi produkt

- Wykonanie nie najwyższych lotów

- Wydostanie się głosu z kolumn również jest lecz nie takie jak w przypadku "srebrzanki"

W dniu 11.12.2024 o 22:27, Gargan napisał:

Żeby jeszcze mieli ten sam zmysł estetyczny co projektanci europejscy to byłoby super 🙂

@Ma_cieQ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakieś 10 lat temu zapytano Niemców w sondażu czy chcieliby jeździć. Oczywiście ponad 50% odpowiedziała że KIA, wiadomo że nie żadne BMW czy auto dla ludu czyli VW.

Teraz wszyscy Europejczycy chcą jeździć chińskimi elektrykami. Audi i VW bankrutują. Ratują się cłami i na siłę wracają do spalinowych- koszmar.

Jak tak dalej pójdzie to za kilka lat już nikt nie będzie stał przed wyborem oryginalny Nordost czy podróba.

Po prostu będą tylko chińskie i po sprawie.

Tylko komu ja wtedy sprzedam te swoje Nordosty z dumnym napisem Made in USA ?

Ukryta Zawartość

Kabli się nie sprzedaje. 

Nauczyłem się tego po tym, kiedy jak d*bil sprzedałem za grosze super kable Supra z zajefajnymi widełkami IXOS... A potem okazało się, że już nikt nie produkuje takich widełek więc kolejnych nie kupię, bo nikt nie jest idiotą i nie sprzeda tylko przełoży na nowe kable.

Brawo ja! 🤦

11 godzin temu, Audroc napisał:

Jakieś 10 lat temu zapytano Niemców w sondażu czy chcieliby jeździć. Oczywiście ponad 50% odpowiedziała że KIA, wiadomo że nie żadne BMW czy auto dla ludu czyli VW.

Teraz wszyscy Europejczycy chcą jeździć chińskimi elektrykami. Audi i VW bankrutują. Ratują się cłami i na siłę wracają do spalinowych- koszmar.

Jak tak dalej pójdzie to za kilka lat już nikt nie będzie stał przed wyborem oryginalny Nordost czy podróba.

Za rozsądną cenę da się wszystko sprzedać

Za nierozsądną cenę też można wszystko sprzedać - trzeba tylko ładną bajkę opowiedzieć 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
12 godzin temu, Audroc napisał:

Rozumiem co chcesz przez to powiedzieć,  tylko nie bardzo co ma akurat z KIA wspólnego z Niemcami (50% procent)  ? 

58 minut temu, Gargan napisał:

Za nierozsądną cenę też można wszystko sprzedać - trzeba tylko ładną bajkę opowiedzieć 🙂

Ukryta Zawartość

Ale że co ??? By kupić w/w Grande Utopie to trzeba poddać się bajkowej manipulacji sprzedającego ??? 🤔

Ukryta Zawartość

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

@Ma_cieQ Albo być bogatym jak Alibaba 😁

Mam relację z pierwszej ręki, że lepiej brzmią Opera Callas Diva - tak, że cóż... Są gusta i guściki, są sklepy i sklepiki 😀

Ja to akurat jeszcze rozumiem , kolumna jest piękna ( subiektywnie ) gra pewnie całkiem dobrze. Takie dzieło sztuki trochę nawet. Tu już nie płacisz tylko  za dźwięk ale za nietuzinkowy wygląd.  Mi się podoba. Czy można taniej osiągnąć lepszy dźwięk ? Oczywiście,  że można ale tu płacisz za swojego rodzaju dekorację i tego  ja osobiście nie neguję jak w przypadku kabli . 

1 minutę temu, Gargan napisał:

@Ma_cieQ Albo być bogatym jak Alibaba 😁

Mam relację z pierwszej ręki, że lepiej brzmią Opera Callas Diva - tak, że cóż... Są gusta i guściki, są sklepy i sklepiki 😀

Wiesz jak to jest ...jeden lubi pomidorową, drugi grzybową a dla trzeciego najlepszą zupą będzie barszcz. A czy są tyle warte ??? Nie mi to oceniać ...skoro są chętni zapłacić taką cenę to dlaczego Focal miałby sprzedawać je taniej. To tak jak z naszym Zakopanym ...wszyscy narzekają że drogo, że górole rżną kasowo na wszystkim a pomimo tego ludzi tam zawsze jak "mrówków", a skoro ludziska tam jeżdżą non stop i calują za wszystko jak za zboże to dlaczego mieliby obniżać ceny - jest popyt pomimo cen - na ich miejscu żyć nie umierać a tylko doić 😁💸

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

15 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Ja to akurat jeszcze rozumiem , kolumna jest piękna ( subiektywnie ) gra pewnie całkiem dobrze. Takie dzieło sztuki trochę nawet. Tu już nie płacisz tylko  za dźwięk ale za nietuzinkowy wygląd.  Mi się podoba. Czy można taniej osiągnąć lepszy dźwięk ? Oczywiście,  że można ale tu płacisz za swojego rodzaju dekorację i tego  ja osobiście nie neguję jak w przypadku kabli . 

Z chęcią odsłucham Kanta 2/3 u nas jak za zboże ale w DE czy FR można kupić parę jak cena u nas za sztukę. Piękne są. 😉 

14 minut temu, Ghotti napisał:

Z chęcią odsłucham Kanta 2/3 u nas jak za zboże ale w DE czy FR można kupić parę jak cena u nas za sztukę. Piękne są. 😉 

Miałem też taki plan ,  tylko akurat traf chciał,  że triangle cello do mnie w zasadzie same przyszły.  

Przypominam, że temat dotyczy kabli

Będąc szczery.

Kable Nordost Blue Heaven leżą w szafie. 

White Draws jest dla mnie lepszym kablem.

Odseparowanie jest większe niż w Blue Heaven.

W dodatku ten naturalny głos wydobywający się z kolumn to jest to!

Az mam dreszcze. 

Żaden inny kabel nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak ten chinczyk.

Myślę, choć nie wiem, że lepiej może zagrać Purple Flare , ponieważ ma tą samą ilość drutów co White Draws. 

Nie jestem tego pewny, ale może zachowywać się podobnie jak chińczyk w moim systemie. 

21 minut temu, Ghotti napisał:

zobaczymy, cena śmieszna.

Ukryta Zawartość

Inne wtyki. Może być ciut inaczej 

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Bukaj napisał:

Inne wtyki. Może być ciut inaczej 

dokładnie, ty masz carbonowe zdaje się. Z samej ciekawości przetestuje

1 godzinę temu, Ghotti napisał:

dokładnie, ty masz carbonowe zdaje się. Z samej ciekawości przetestuje

Nie wiem czy wiesz, ale niektóre wersje posiadają druty 0,7mm.

Zupełnie co innego niż mój. 

Trzeba wszystko dokładnie czytać.

12 minut temu, Bukaj napisał:

Nie wiem czy wiesz, ale niektóre wersje posiadają druty 0,7mm.

Zupełnie co innego niż mój. 

Trzeba wszystko dokładnie czytać.

Właśnie zauważyłem. Dobrze że napisałeś. No cóż pozostało, wziąłem obydwie wersje.

Ciekawi mnie bardzo kabelek Purple Flare. 

Jak kolega w poprzednich postach napisał " Dźwięk roztacza się po pokoju" możliwe, że do tego też dojdzie naturalność brzmienia i będzie pięknie;) 

W dniu 23.12.2024 o 19:12, Bukaj napisał:

Jak kolega w poprzednich postach napisał " Dźwięk roztacza się po pokoju" możliwe, że do tego też dojdzie naturalność brzmienia i będzie pięknie;) 

Nie pamiętam czy piszes@ o mnie ale w moim pokoju faktycznie ten kabel gra bardzo przestrzennie. Jednak pamiętaj że gra cały zestaw plus zasilanie i akustyka.

40 minut temu, Audroc napisał:

Nie pamiętam czy piszes@ o mnie ale w moim pokoju faktycznie ten kabel gra bardzo przestrzennie. Jednak pamiętaj że gra cały zestaw plus zasilanie i akustyka.

Tak o Tobie wspomniałem.

No, ale Ty testowaleś te 3 kable w tym pokoju?

Ja testowałem tego White Draws oraz Blue Heaven. 

Zgadzam się z tym, że Nordost (ale Blue) ma szerszą scenę niżeli White. 

No, ale według Twojego wpisu Purple jest nr 1 (Bo miałeś 3 kabelki). 

Też wspomniałeś o wokalu, że ten z Purple jest najlepszy.

Czy wszystko dobrze napisałem?

Edytowane przez Bukaj
W dniu 23.12.2024 o 19:12, Bukaj napisał:

Jak dźwięk roztacza się po pokoju,nie sądzę że zagra naturalnie .

22 godziny temu, tedi02 napisał:

Jak dźwięk roztacza się po pokoju,nie sądzę że zagra naturalnie .

No chyba o to nam ws@ystkim chodzi żeby muzycy "weszli" do nas@ych pokoi. Co innego walka o jakość dźwięku tu wybrałbym Blue Heaven z mocnym basem i krystaliczną górą, a co innego właśnie obecność muzyków w pomieszczeniu i delikatny przestrzenny dźwięk którego można słuchać godzinami. 

Trzeba tylko uważać bo z ciemnymi kolumnami pojawi się koc. 

Znalazłem fajny test

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, Audroc napisał:

No chyba o to nam ws@ystkim chodzi żeby muzycy "weszli" do nas@ych pokoi. Co innego walka o jakość dźwięku tu wybrałbym Blue Heaven z mocnym basem i krystaliczną górą, a co innego właśnie obecność muzyków w pomieszczeniu i delikatny przestrzenny dźwięk którego można słuchać godzinami. 

Znalazłem fajny test

Ukryta Zawartość

Czytałem już ten test jakiś miesiąc temu.

Ten kabel właśnie ma to coś czego nie ma Blue.

Zagra zbliżonym dźwiękiem do mojego aktualnego kabla White Draws, który wygryzł właśnie wspomnianego Blue Heaven.

Ma się takie wrażenie, że wokaliści są u mnie w pokoju 😀 ale, ale...

Purple ma ogromną scenę, którą po prostu w chińczyku mi brakuje...

Oczywiście posługując się tym testem i opisem kabla według @Audroc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bukaj
  • 2 tygodnie później...
W dniu 26.12.2024 o 20:04, Audroc napisał:

Znalazłem fajny test

Ukryta Zawartość

Dziękuję @Audrocrzeczywiście tak jest jak napisałeś z tym Purple Flare.

Zdecydowanie lepszy kabelek od Blue Heaven. 

Scena przeogromna, dźwięk otacza mnie z każdej strony, nawet z tyłu. Efekt 3D

Widzę, że im więcej gram tym bardziej się dźwięk otwiera. Na moje ucho musi pograć ok 100h by pokazać wszystko co potrafi.

Przy jednej piosence się wystraszyłem, myślałem, że ktoś za mną jest i wali w ścianę. Takiego czego jeszcze nie przeżyłem jak długo słucham. 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi