Skocz do zawartości
IGNORED

2 x SVS SB 1000 pro vs 2 x SB 2000

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dylemat.

W co lepiej zainwestować ?

Gdzie będzie więcej frajdy ?

2 x SVS SB 2000 ( bez pro )

Vs 

2 x SVS SB 1000 PRO 

Stereo 75% , KD 25%

Co może być dla nich konkurentem ? 

https://www.audiostereo.pl/topic/168672-2-x-svs-sb-1000-pro-vs-2-x-sb-2000/

Jak do stereo to bardziej 1000pro bo wbudowane DSP może częściowo skompensować wady akustyki pomieszczenia a samo zejście w dolne rejestry nie ma tu znaczenia.

Bo pod KD to zdecydowanie 2000.

32 minuty temu, Tofik01 napisał:

Gdzie będzie więcej frajdy ?

A jak definiujesz frajdę? Łubu dubu czy coś bardziej wyrafinowanego? 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Zależy czego oczekujesz. Mi frajdę sprawia dźwięk naturalny i sub o którego istnieniu podczas słuchania nie wiemy - a tutaj liczy się zestrojenie (opóźnienia, wzmocnienie i prawidłowy podział pasma). Wersja PRO chyba ma lepsze "narzędzia" do tego celu.

Wiele zależy od akustyki, ustawienia subów, możliwości kalibracji z ampli. Przy dobrych warunkach lepsze będą moim zdaniem właśnie SB-2000 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Frajda - dobry zakup 

Nie chodzi o łubu dubu .

Raczej o wypełnienie , uzupełnienie pasma , jak wspomniał kolega @Kyle Pokój 24m2

Są REL z aplikacją ? Może przyda się przyzwoity model z wyjściem wysoko poziomowym . Coraz rzadziej odpalam KD , więc chyba przyjdzie czas na pozbycie się klamotów 

REL jest na pewno lepszy do stereo. Moze tu poszukaj.

A z jakimi kolumnami chcesz to parowac?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Z tych dwóch mimo wszystko wybrałbym wersję większą ale bez pro. Mimo braku dsp.

Ale także myślę że REL może pogodzić sytuację.

W dniu 3.12.2024 o 16:41, Tofik01 napisał:

Używany REL 1205 , 1205 MK2 ?

Głośniki coś z Tannoy lub Dali .

Jestem poszukującym 

Pierwsza edycja miała delikatnie ale na prawdę niewiele bardziej miękki bas. MKII to jeszcze lepsza kontrola. 

Osobiście miałem 2x 1205.

Jak będę urządzał kino uniwersalne bo także do Spotify i koncertów to wjadą właśnie MKII

W dniu 2.12.2024 o 21:39, Kyle napisał:

Zależy czego oczekujesz. Mi frajdę sprawia dźwięk naturalny i sub o którego istnieniu podczas słuchania nie wiemy - a tutaj liczy się zestrojenie (opóźnienia, wzmocnienie i prawidłowy podział pasma). Wersja PRO chyba ma lepsze "narzędzia" do tego celu.

Po takim wpisie jasno widać że powinieneś celować w RELa.

W dniu 3.12.2024 o 15:41, Tofik01 napisał:

Używany REL 1205 , 1205 MK2 ?

Głośniki coś z Tannoy lub Dali .

Jestem poszukującym 

To jest seria HT czyli skrót od home theater, dobre konstrukcje w zamkniętej obudowie, aczkolwiek jeśli szukasz czegoś pod stereo to seria T sprawdzi się lepiej.

W dniu 3.12.2024 o 05:56, Tofik01 napisał:

Raczej o wypełnienie , uzupełnienie pasma , jak wspomniał kolega @Kyle Pokój 24m2

Celuj w dwie sztuki T/5x.

Niby dali takie zobaczenie faktycznie. 

Ale dla mnie ta seria HT jest zdecydowanie bardziej uniwersalna niż kinowa. Kupując 100 procent pod kino lepsze zejście czy sól mają nowe klipsche czy svs ale z serii PB.

Idąc tym rozumowaniem seria T to:

Theatre

True

sTereo, bo S zajęte 🙂

Tani

?

Ale wiem o co Ci chodzi! Taki mały dopisek jedynie 🙂

15 godzin temu, Tofik01 napisał:

Warto dołożyć do 7 - ek ?

Tak, zdecydowanie! Inna konstrukcja, większa moc i lepiej zdefiniowana jakość basu. Spory przeskok pomiędzy T5x a T7x.

15 godzin temu, Tofik01 napisał:

Ten X na końcu czyni dużą różnicę ?

X to w skrócie aktualna seria.

16 godzin temu, Tofik01 napisał:

Warto dołożyć do 7 - ek ?

Jak najbardziej 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Warto dołożyć do 7. Co do X to oznaczenie aktualnej serii faktycznie. Poprzednie były równie udane.

W dniu 7.12.2024 o 21:06, mi_sza napisał:

Wspomniałbym jeszcze o BK XXLS400 ale nie wiem jak z VATem przy zakupach w UK

pozdrawiam
Misza

Kiedyś mieli nawet specjalny link do zakupu i wysyłki do UE. Teraz zdaje się tego nie robią. Nie ma tego linku już.

Aktualnie do muzyki mam wypełnienie "dołu" w postaci SVS SB1000Pro i jestem bardzo zadowolony. W czym jest inny/lepszy Rel T7x, oprócz tego że ma mniej mocy?

Ma mniej mocy bo to klasa zasilania AB względem D. Więc to normalne. Nie odczujesz tej mniejszej mocy przy odsłuchu.

Bas z subwooferów serii T jest bardziej naturalny, zmienny , kontrolowany. Łatwiej jest ustawić suba aby uzupełniał dolne pasmo a "znikł" w pomieszczeniu. 

Bardziej naturalnie uzupełnia dolne pasmo. 

Spróbuj. Nie do że sb1000 pro jest zły. Bo to fajny sub. Ale już z 2000 masz różnice. I do T7x w stereo też byś odczuł. 

3 godziny temu, D850 napisał:

W czym jest inny/lepszy Rel T7x, oprócz tego że ma mniej mocy?

Jest szybszy, dokładniejszy, ale znacznie mniej obszerny i też nie schodzi tak nisko

• 2 tygodnie później...

A , takie pytanie 

Sam zastanawiam się nad SVS SB 3000 , ale jest jakaś możliwość podpięcia go jakąś przejściówką do końcówki mocy Matrix mini i Amp ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 9.12.2024 o 07:38, D850 napisał:

Aktualnie do muzyki mam wypełnienie "dołu" w postaci SVS SB1000Pro i jestem bardzo zadowolony. W czym jest inny/lepszy Rel T7x, oprócz tego że ma mniej mocy?

Trochę inny charakter brzmienia, bardziej wtapia się w tło, są szybsze.

2 godziny temu, max720 napisał:

A , takie pytanie 

Sam zastanawiam się nad SVS SB 3000 , ale jest jakaś możliwość podpięcia go jakąś przejściówką do końcówki mocy Matrix mini i Amp ?

SB3000 nie podepniesz, ale możesz spróbować z REL'em poprzez wyjście wysokopoziomowe. T/9x jest w zasięgu cenowym.

Mój wybór padł na 2 x REL T7x .

Zakup planuję na przełomie stycznia/lutego z rynku wtórnego:)

Dziękuję wszystkim za pomoc i cierpliwość 🙂

W razie czego zapraszam na wycenę, może polowanie na rynku używanych sprzętów nie będzie konieczne 😉 

5 godzin temu, Tofik01 napisał:

Mój wybór padł na 2 x REL T7x .

Zakup planuję na przełomie stycznia/lutego z rynku wtórnego:)

Dziękuję wszystkim za pomoc i cierpliwość 🙂

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny :)