Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

"Będzie Pan zadowolony" 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To bardzo fajne kolumny, ale w ostrzejszych rockowo-metalowych klimatach będzie słabiej, nie mają tej dynamiki i szybkiej separacji jak np AE czy droższe Ikony 6 

To może inaczej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Koszt takiego zabiegu to pewnie kilkanaście zeta na kolumnę, a bonus jest

taki, że jest dobra "podatność serwisowa" bo zwrotnica jest przy terminalach.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

29 minut temu, nniwi1973 napisał:

Zostanę chyba przy dali zensor 5

Rozsądny wybór 🙂 

A jaki wzmacniacz do tego? 

Kolega był zadowolony z nich podpiętych do Marantz PM-17Ki 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
16 minut temu, nniwi1973 napisał:

A propowane wcześniej Acoustic Energy Neo Three ?

Ogólnie to są BARDZO podobnej klasy kolumny do Zensor 5, miałem jedne i drugie lata temu. Serio trudno powiedzieć które lepsze, bo każde kolumny grają nieco inaczej. Bas z tego co pamiętam był trochę lepszy w AE a reszta kwestia gustu i słuchanej muzyki. Dlatego AE dałbym tu przewagę. Obydwa modele są po cieplejszej stronie mocy, Dali minimalnie słabiej separują, zaokrąglają/zlewają pewne częstotliwości, zwłaszcza w średnicy np blachy w rocku nie zabrzmią tak naturalnie i mogą też się trochę gubić w takim szybszym rocku/metalu, gdzie liczy się ta szybkość separacji i wygaszania, aby nie zlewało dźwięku w mniej wyraźną papkę. Nie będzie to jednak aż tak wielki problem, że nie będzie się dało słuchać. 

6 minut temu, nniwi1973 napisał:

Czy problemem nie będzie bas reflex z tyłu w AE?

5 cm od ściany to będzie problem 😀

Przeczytaj w instrukcji obsługi odległość minimalną od ścian.

1 minutę temu, J4Z napisał:

Jeśli bas refleks ma być problemem, to dlatego, że jest, a nie dlatego że z tylu.

Nie zgodzę się, ale każdy ma inne doświadczenia.

Im jest bliżej podłogi, tym łatwiej ... o problemy z konturem basu i dudnieniem.

A manual nawet w przypadku Zensora 5 zaleca odstęp min. 10 cm.

Jak kolumna stoi przy samej ścianie to bas jest zawsze gorszy, nie ważne czy przedni czy tylny bas reflex. Co ciekawe z kolumn z tylnym bas refleksem nie ma zwykle więcej basu jak stoją przy samiutkiej ścianie, dopiero stopniowe odstawianie na coraz większe odległości (np 30cm i coraz więcej) daje znaczące wzrosty poziomu basu, są podatne na taką regulację bardziej niż kolumny z przednim bas refleksem.  Ostatecznie można zastosować stary dobry patent, zatkac bas refleksy takimi grubszymi rurkami od shake'ów, zmieniając jeden duży otwór na dużo mniejszych Sprawdziło się w wyjątkowo dudniących starych Paradigmach v5 (specyficzne, wysokie strojenie basu). Ale generalnie nie mam problemów z żadnymi kolumnami z tylnym bas refleksem i odległością 30cm od ściany. U mnie wolę raczej te z tylnym bas refleksem niż z przednim, chociaż mam obecnie takie co mają i przedni i tylny ;)

10 minut temu, audioburak napisał:

Im jest bliżej podłogi, tym łatwiej ... o problemy z konturem basu i dudnieniem.

A manual nawet w przypadku Zensora 5 zaleca odstęp min. 10 cm.

Chyba, że to Dynaudio - nie ma wtedy znaczenia na jakiej wysokości jest otwór - będzie dudnić przy byle okazji 😄

@don111 jakie to są te kolumny z bass-reflex z dwu stron? 

Dali Spektor 2 bez bliskości ściany nie mają wcale basu. Więc nie ma reguły z tym odsuwaniem.

8 minut temu, Gargan napisał:

@don111 jakie to są te kolumny z bass-reflex z dwu stron? 

Dali Ikon 6 mk2, miałem też Opticon 6, Monitor Audio BX6, RS6 i pawnie jeszcze jakieś się zdażyły, o których nie pamiętam ;)

12 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A co to za różnica gdzie jest dziura?

Nie ma różnicy czy masa powietrza rozprasza się w pustą przestrzeń czy uderza w ścianę?

3 minuty temu, Gargan napisał:

Nie ma różnicy czy masa powietrza rozprasza się w pustą przestrzeń czy uderza w ścianę?

A ma? To co powiedzieli by ci co zrobili od dołu? Albo był taki model Polk co miał z tyłu a oni dołożyli taka specjalna przegrodę jakoby ściana była zaraz za 🙂

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

A ma? To co powiedzieli by ci co zrobili od dołu? Albo był taki model Polk co miał z tyłu a oni dołożyli taka specjalna przegrodę jakoby ściana była zaraz za 🙂

Polk rozprasza góra/dół i w bok. 

Te skierowane w dół wymagają specjalnych podstawek lub stożka.

Polk Audio zarówno w modelach serii RTi, jak w najwyższej serii Legend dokładał

swego rodzaju "rozpraszacz" ciśnienia z BR uwzględniony w projekcie akustycznym.

Umożliwiało to stawianie przy ścianie albo nawet powieszenie bez szkody

dla działania układu. RTi miał w tym rozpraszaczu zrobioną "łezkę" do haka.

Chyba najlepiej przygotowane do wieszania na ścianę kolumny jakie widziałem. Nie dość rozpraszacz z otworem na haczyk to jeszcze wsunięte zaciski kabli i dystanse przykręcone do obudowy.

Prima sort 😀👍 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 8.12.2024 o 16:53, nniwi1973 napisał:

Zostanę chyba przy dali zensor 5

Racja

7 godzin temu, nniwi1973 napisał:

kupiłem

Acha.

7 godzin temu, nniwi1973 napisał:

mają być czwartek

Jak wolisz

11 godzin temu, Gargan napisał:

Polk rozprasza góra/dół i w bok. 

Te skierowane w dół wymagają specjalnych podstawek lub stożka.

Aha. No dobrze. To jaka jest różnica czy jest z przodu czy z tyłu?

Bo wiem że rozpraszacz stosują ale jest on oddalony kilka centymetrów od tego wylotu. 

Chce poznać gdzie jest problem. 

Ty tego nie słyszysz. Ja słyszę. 

Z jakiegoś powodu Polk robi rozpraszacze a Chario ażurowe podstawki. 

Nie jestem teraz przygotowany do dyskusji technicznej a tylko dzieje się swoimi spostrzeżeniami. 

Uważasz, że jest inaczej? OK. Ja też mogę się upierać, że powinieneś przedstawić mi konkretny zamiast samych twierdzeń.

• Pokaż nowe odpowiedzi