Skocz do zawartości
IGNORED

Materiał na ekran projekcyjny.

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś kupiłem roletę 2m szeroką w kolorze lekko szarym za 140zl. Ponieważ przepuszczala światło to nawinąłem od spodu czarne tło fotograficzne za 20 czy 30zl. Obydwa materiały przepuszczają dzwiek, lekko tłumiąc wysokie tony. To była taka prowizorka, która służy mi już 10 lat. Nic się nie gniecie ani nie marszczy.

2 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Ja chyba wolałbym zwykłe prześcieradło powiesić po taniości a i tak pewnie nie będzie różnicy od tego wynalazku.

Zobaczył byś na żywo obraz, zmienił byś zdanie . Jak już pisałem , te screeny , co zamieściłem to lipa , bo zdjęcia wyszły do d...y , a poza tym najważniejsze , obraz w ogóle nie ustawiony , to są ustawienia domyślne po resecie , nawet geometria nie ustawiona , że lampa do wymiany to nawet nie wspomnę . Wiem ,że po rozwinięciu bardzo kole cię w oczy ten pofałdowany tu i ówdzie materiał , ale wierz mi , to w ogóle nie wpływa i nie widać tego , nawet jak jest bardzo jasny obraz wyświetlany . Jakby nie to ,że z dźwiękiem trochę lipa , to był bym zaje...ie zadowolony . Ale już przynajmniej wiem ,że ten projektor jest nie dla mnie , słaba rozdzielczość i bardzo głośny!

Gmow1977 , jeszcze nawiązując do tego co napisałeś , to chodzi o to ,że narzazie miło być po taniości . Choć też nie będę kupował szmaty 2x2m za 2 tys . bez przesady . Jeszcze muszę kiedy zajrzeć do tego sklepu z materiałami na rolety i zobaczyć ten materiał , co gość mówił ,że jakiś klient brał na projekcję i powiedział , że sprawdził się bardzo dobrze . Teraz wiem ,że mechanizm działa bardzo dobrze i ciszej niż szwagra ze sklepu 😉 wiem też , jak już pisałem ,że ten projektor nie jest dla mnie . A tak wydał bym niewiadomo ile na materiał , może wyszła by lipa z kasetą i tylko na darmo wydał bym kasę , bo ramki nie mogę zrobić , musi być zwijany .

17 godzin temu, Rosomak19 napisał:

to są ustawienia domyślne po resecie , nawet geometria nie ustawiona

Jak będziesz miał płaski ekran, konkretny projektor ustawiony na wprost to geometrii nie będzie trzeba ustawiać (zakładając że miałeś na myśli cyfrową korektę geometrii z menu projektora). Wystarczy tylko lens shift.

18 godzin temu, Rosomak19 napisał:

Zobaczył byś na żywo obraz, zmienił byś zdanie

Wydaje mi się, że raczej to Ty byś zmienił zdanie jakbyś zobaczył prawidłowy obraz nawet na białej ścianie ale z innego projektora. To co widać na zdjęciach wygląda fatalnie mimo że faktycznie aparaty w telefonach nie radzą sobie dobrze z uchwyceniem wyświetlanego obrazu. I w sumie podejrzewam że już sam projektor jest winny, a pognieciony ekran to gwóźdź 😉

Nie zniechęcaj się, bo widać że się wkręciłes w temat, tylko po prostu szkoda wywalać kasę na eksperymenty. Po jakimś czasie dojdziesz do wniosku, że te eksperymenty kosztowały więcej niż nowy ekran (sklepowy) albo lepszy projektor.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

32 minuty temu, Rosomak19 napisał:

Gmow1977 , jeszcze nawiązując do tego co napisałeś , to chodzi o to ,że narzazie miło być po taniości .

Ale ja wcale nie neguję tego ,że chcesz to wykonać po taniości.

Chodzi tylko o to, co ,za jakie pieniądze(jakościowo) ,chce się uzyskać.

Jeśli nie przeszkadza Ci tak pognieciony materiał to spoko.Dla mnie to trochę dziwne ,że ci to nie przeszkadza a dziurki już tak.Trudno mi uwierzyć ,że tego nie widać przy projekcji. Równie dobrze przy scenach których coś się dzieje nie widać tych dziur w folii którą zaprezentowałem. Ale nieważne.Ty to będziesz oglądał ,a po twoim opisie wygląda na to ,że nie masz zbyt wielkich wymagań.

Ja pierwszy  ekran zbudowałem z maskowanym pasem rozbiegowym 160 ' za około 1000 euro Działał rewelacyjnie ponad 8 lat. W międzyczasie zmieniłem lokum i  komponenty do jego budowy posłużyły do budowy kolejnego ekranu 140' ,ramowego AT multiformat  maskowanego góra dół.

I działa rewelacyjnie  nawet lepiej jak ekrany z najwyższej półki cenowej...Bo sterowany głosowo😁

3 godziny temu, brewka87 napisał:

Wydaje mi się, że raczej to Ty byś zmienił zdanie jakbyś zobaczył prawidłowy obraz nawet na białej ścianie ale z innego projektora. To co widać na zdjęciach wygląda fatalnie mimo że faktycznie aparaty w telefonach nie radzą sobie dobrze z uchwyceniem wyświetlanego obrazu. I w sumie podejrzewam że już sam projektor jest winny, a pognieciony ekran to gwóźdź 😉

Nie zniechęcaj się, bo widać że się wkręciłes w temat, tylko po prostu szkoda wywalać kasę na eksperymenty. Po jakimś czasie dojdziesz do wniosku, że te eksperymenty kosztowały więcej niż nowy ekran (sklepowy) albo lepszy projektor.

Nie no spoko, nie zniechęcam się , niestety nie mam warunków , na to , aby sobie zrobić kino tak jak trzeba , po prostu brak miejsca . Postaram się zrobić zdjęcia apartem, nie telefonem , poza tym wstyd się przyznać, ale nie pauzowałem filmu do zdjęć 🙄 . Dlatego taka kicha i jeszcze te dziwne kolory zapewne od DLP .Co do ekranu wyświetlę białą planszę i zobaczę , czy coś widać będzie , bo naprawdę wiem ,że nie uwierzycie , ale  ku mojemu mocnemu zdziwieniu , nawet na bardzo jasnych scenach , nie było widać , jakiś dziwnych cieni w ogóle żadnych fałd materiału .  Nawet j z projektora puściłem planszę testową , to linie i ogólnie te kwadraciki były proste .

Obczajcie taką magię kina😂, może trochę uwierzycie ,że nie widać przy projekcji  żadnych fałd i nierówności materiału . Jedno zdjęcie , świecę latareczką pod dużym  kątem ,wszystkie niedoskonałości widoczne , po czym jak poświecę na wprost ekranu , wszystko znika , stojąc niecały metr od ekranu wydaję się całkowicie płaski,równy . Tak działa ta powłoka odblaskowa i powiem ,że skutecznie blokuje światło z innych kierunków niż na wprost .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG20241222205220.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przez jakiś czas oglądałem filmy na ścianie z przyklejoną białą tapetą z nierównomierną fakturą. Na wprost z odległości 3m faktury nie było widać.

14 godzin temu, Rosomak19 napisał:

Obczajcie taką magię kina

To już wiemy.

Może chociaż wstaw kilka zdjęć detali...

Jak to jest powieszone jak rozwiązałeś sprawę dolnej listwy.

Filmik z działania mechanizmu zwijania...

Tak na osłodę 😅

3 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Jak to jest powieszone jak rozwiązałeś sprawę dolnej listwy.

Hmm z tą osłodą , to wyczuwam jakiś sarkazm 🤔  Listwa jest widoczna na wczorajszych zdjęciach , może nie wygląda ładnie , przez śrubki , ale to narazie miało działać ,a nie wyglądać😉  .   Listwa to dwa płaskowniki alu 2m długości 3mm grubości i 25mm wysokości . Nawiercone co 10cm , obrobione , aby łeb stożkowy śruby się licował w przedniej listwie ,a w tylnej otwór nagwintowany pod M5 . Za poradą jednego z was , kupiłem taśmę dwustronną 3M (klei jak szalona) i najpierw przykleiłem materiał naciągając go lekko ,a potem skręciłem listwy . Jednak tak sobie teraz pomyślałem ,że można by było użyć kątowników alu , i fajnie by zamykało otwór w kasecie . To narazie prototyp , który można rozwinąć . 

Ale jak macie jakieś pomysły na sprawdzone materiały , tylko w jakiś rozsądnych cenach ,  nie 2 tys. za mb .  To byłbym wdzięczny za jakieś namiary ,czy nawet pomoc w zakupie . Tylko materiał musi spełniać dwie najważniejsze dla mnie rzeczy , musi nadawać się na ekran zwijany , i być transparentny akustycznie . Niestety warunki mam jakie mam i póki co nic lepszego nie wymyślę .

Na wstępie życzę wszystkim zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia 😀

Powiem ,że w moich warunkach , to trzeba będzie chyba zostać póki co przy TV . Projektor i jego głośność , to na pewno nie jest do tego , aby powiesić go nad głową , bo jest tak głośny ,że bardzo mnie wpienia ! A druga rzecz , to lipa z dźwiękiem , ekran zabija tak skutecznie wysokie tony🤬 ,że równie dobrze można by było odłączyć fronty  .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 24.12.2024 o 21:33, Rosomak19 napisał:

Projektor i jego głośność , to na pewno nie jest do tego , aby powiesić go nad głową ,

Zmień projektor albo (grzebała jesteś 😅) wsadź go do Hushboxa...

W dniu 24.12.2024 o 21:33, Rosomak19 napisał:

A druga rzecz , to lipa z dźwiękiem , ekran zabija tak skutecznie wysokie tony🤬 ,że równie dobrze można by było odłączyć fronty

Albo folia perforowana,albo Fronty po bokach i centralny pod ekranem.Ewentualnie wszystko pod ekranem😉

Edytowane przez Gmow1977
22 godziny temu, brewka87 napisał:

Ja mam projektor nad głową. Chodzi w trybie normal (czyli taki odpowiednik eko w innych projach bo tu jest jeszcze high) i chłodzenie jest naprawdę ciche. Słyszę go dopiero wtedy jak zrobię pauzę albo jest naprawdę cicha scena ale nawet wtedy wlasciwie o tym nie myslę. Po chwili się przyzwyczajam do tego cichego szumu i przestaje zwracać na niego uwagę. Oczywiście są też projektory bardzo głośne, które dekoncentrują widza podczas seansu.

To co zacytowałem powyżej to moja odpowiedź z innego tematu o projektorach ale akurat idealnie tu pasuje.

25 minut temu, Gmow1977 napisał:

Zmień projektor albo (grzebała jesteś 😅) wsadź go do Hushboxa...

Nie wiem czy jest sens robić boxa do jakiegoś szumiącego projektora prezentacyjnego (w sumie to nawet nie wiem czy padł w tym temacie jego model).

Jak jest bardzo głosny to chyba nawet po zamknięciu w pudełku będzie go słychać, bo przecież pudło nie może być szczelne ze względu na przepływ powietrza. Ewentualnie można ten dźwięk odizolować za pomocą jakiejś półki pod ekranem która skieruje jego hałas w innym kierunku. 

29 minut temu, Gmow1977 napisał:

Albo folia perforowana,albo Fronty po bokach i centralny pod ekranem.

👍

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 godziny temu, brewka87 napisał:

Ewentualnie można ten dźwięk odizolować za pomocą jakiejś półki pod ekranem która skieruje jego hałas w innym kierunku. 

No właśnie 😅

Dobrze kombinujesz brewka ....Klucz do sukcesu dobrze zaprojektować to pudło i je wygłuszyć.

W swoim temacie opisywałem budowę takiego Huschboxa. U mnie sprawdził się przy Epsonie wyśmienicie.

Kolega coś tam dłubie. To może wydłubie i Hushboxa. 

11 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Fronty po bokach i centralny pod ekranem.Ewentualnie wszystko pod ekranem😉

Nie mam miejsca , aby kolumny postawić po bokach , jak by było , to  nie było by problemu , centralny stoi pod ekranem na

podstawce (jest taki sam jak fronty , po spróbowaniu takiej samej kolumny na centralny jak font , nie uznaję tych małych

pierdziawek) . Wczoraj poszedłem na kompromis i położyłem fronty na boku , (sopranami na zewnątrz ) i dałem ciut wyżej

ekran , aby trochę odsłonił soprany . Można powiedzieć ,że jest akceptowalnie .

Nad jakimś wyciszeniem projektora tak się  zastawiałem , ale i tego (zdobycznego) nie będę docelowo używał , nie dość

,że głośny , lampa do wymiany (ponad 4 tys godzin i to widać, bo obraz kiepski ) to i rozdzielczość słaba .

Trzeba coś kupić przynajmniej te FHD . Chciałbym coś od czasu do czau obejrzeć na większym ekranie, choć warunki są

słabe ,żeby to zrobić tak jakbym chciał , bo jak nie ma miejsca to żebyś się za przeproszeniem zesrał , to pewnych rzeczy

nie przeskoczysz .

11 godzin temu, brewka87 napisał:

(w sumie to nawet nie wiem czy padł w tym temacie jego model).

Nic specjalnego , stary model Benq MW512 , wziąłem od szwagra na próbę , czy w ogóle bawić się w projektor .

9 godzin temu, Gmow1977 napisał:

W swoim temacie opisywałem budowę takiego Huschboxa

Możesz linka porzucić , co tam wykombinowałeś ?

• 2 tygodnie później...

Aktualizując temat , powiem wam ,że trochę pooglądałem i mam taką opinie na temat tego materiału odblaskowego , że jest lipa ! Nie wiem skąd skośnoocy wzięli te kąty widzenia 🤔 bo już niewielki kąt patrzenia powoduje spore zmiany jasności w odbieranym obrazie. Niestety ,aby ten materiał spełniał swoje zadanie , trzeba siedzieć idealnie na wprost ,a projektor musi być także ustawiony , najlepiej prostopadle do ekranu . Na początku powiesiłem projektor pod sufitem, to obraz był bardzo ciemny ,obniżyłem go do takiego poziomu ,że jest 20cm nad głową i dalej jest duża różnica w poziomie jasności , jak się podniosę pod sam projektor . Także trzeba szukać normalnego materiału bez udziwnień .

25 minut temu, Rosomak19 napisał:

Aktualizując temat , powiem wam ,że trochę pooglądałem i mam taką opinie na temat tego materiału odblaskowego , że jest lipa !

Z jednej strony szkoda, że nie wypaliło ale z drugiej strony aż chciałoby się napisać "a nie mówiłem?" 😉

Czasem trzeba się sparzyć na własnej skórze żeby się przekonać. Pocieszające w tym wszystkim to, że zapewne nie utopiłeś w tym dużo kasy. Czas poświęcony na ekran był więcej warty ale z drugiej strony przynajmniej teraz już wiesz na 1000% że to lipa. Szanuję także to, że tu wróciłeś i uczciwie napisałeś. Są tacy, co nawet jak zmienią zdanie to nie napiszą tego na forum 😁 obyś znalazł jakiś odpowiedni materiał bo szkoda żeby się mechanizm zmarnował niewykorzystany.

Edytowane przez brewka87

Za materiał dużo nie dałem , a reszta się nie zmarnuje , kwestia znalezienia czegoś innego i wklejenia na wałek kasety .

Ciekawe jak by się to jeszcze spisało , pod krótkoogniskowym projektorem ? Może jeszcze nie należy tego skreślać ?

45 minut temu, Rosomak19 napisał:

Ciekawe jak by się to jeszcze spisało , pod krótkoogniskowym projektorem ? Może jeszcze nie należy tego skreślać ?

Odpowiedź brzmi - jeszcze gorzej.

Po pierwsze projektor krótkoogniskowy, a tym bardziej ultra krótkoogniskowy rzuca obraz pod dużo większym kątem, więc na ekranie miałbys jeszcze ciemniejszy obraz. A po drugie - przy większym kącie padania swiatła jeszcze bardziej byłyby widoczne wszelkie niedoskonałości ekranu. Znasz metodę równania/weryfikacji ścian "pod halogen"? To tak samo działa, niewielkie zniekształcenia zdeformują bardzo obraz, a u Ciebie jest bardzo pognieciony materiał.

Oczywiście jak chcesz się przekonać to zawsze możesz sprawdzić.. 😜

Przy projektorze UST zwykłe wiszące ekrany sobie "nie radzą" pod względem płaskosci powierzchni dlatego zalecane są ramowe albo takie z napinaczami po bokach. Są filmy na youtubie pokazujące ten problem. 

Nawet na lekko pofalowanym materiale nie uzyskasz z projektora UST prostokątnego obrazu.

Masz rację , zapomniałem o tym 🤔 ,no nic trzeba odwiedzić gościa od rolet i zapytać , jaki ktoś tam brał materiał , co mówił ,że dobrze mu się sprawdził przy projekcji . Lub poszukać gdzieś ten zwykły biały na ekrany rozwijane .

• 1 miesiąc później...

Taka mała aktualizacja , wywaliłem ten materiał odblaskowy z uwagi na bardzo małe kąty widzenia . Zamówiłem u gościa od rolet białą podgumowaną tkaninę . Z testów wyszło ,że lepiej wyświetlać na tej podgumowanej stronie . Teraz obraz jest tak samo widoczny pod każdym kątem . Projektor powędrował z powrotem pod sufit . Powiem ,że 1.7m długości tej tkaniny mieści się na styk w mojej kasecie z racji ,że jest sporo grubsza. 

Takie pytanie , co sądzicie o tym modelu projektora Optoma ZH400  , warto kupić ?

42 minuty temu, Rosomak19 napisał:

Takie pytanie , co sądzicie o tym modelu projektora Optoma ZH400  , warto kupić ?

Jesli juz szukasz projektora do kina domowego to rozglądaj się za projektorem dedykowanym do KD, a nie jakims prezentacyjnym/biznesowym. Podejrzewam, ze laserowe źródło swiatła to jego jedyna zaleta. Producent nie chwali się ile (i jakiego koloru) segmentów posiada koło barwne, ani tez tym jaka jest jego prędkość. Nie wiadomo jaki jest kontrast natywny (podany jedynie dynamiczny). To są kluczowe parametry projektorów DLP decydujące o odwzorowaniu barw i widocznym (lub nie) efekcie tęczy oraz kontraście. 

Zazwyczaj większa jasność uzyskiwana jest kosztem gorszego odwzorowania kolorów.

Jak masz gdzie to sprobuj wypozyczyć na testy i będziesz wiedział czy to jest to.. 🙂

Jesli producent jakimiś parametrami się nie chwali to zazwyczaj oznacza to, ze nie ma sie czym chwalić...

1 minutę temu, Fanek napisał:

W DLP dochodzi kwestia efektu tęczy, jeśli nie miałeś wcześniej doczynienia z DLP sprwdz google o co chodzi.

Teraz ma Benqa DLP

Niestety to ze w jednym projektorze efekt teczy nie dokucza, nie znaczy ze w innym nie będzie... Wystarczy ze koło kolorów będzie pracowało wolniej i/lub będzie miało mniej segmentów...

W dniu 26.12.2024 o 01:09, Gmow1977 napisał:

No właśnie 😅

Dobrze kombinujesz brewka ....Klucz do sukcesu dobrze zaprojektować to pudło i je wygłuszyć.

W swoim temacie opisywałem budowę takiego Huschboxa. U mnie sprawdził się przy Epsonie wyśmienicie.

Kolega coś tam dłubie. To może wydłubie i Hushboxa. 

przy JVC problem jest tylko przy HDR bo wtedy faktycznie robi się głośniej ale samo wyeliminowanie uchwytu i postawianie go na półce otępiło szum wentylatorów.

Ja niestety nie mam miejsca, projektor i tak jest w ścianie.

Co prawda w miedzyczasie Kino Domowe to juz nie moja specjalnosc, ale 20 lat temu to byl moj temat i intensywnie sie tym zajmowalem. Takze ekranami.

Czyli…

Za „moich czasow“ klasyka materialow na ekrany w kinach domowych byla „Opera Weiss“ firmy Gerrits. Na wszystkich forach, sklepach, bla bla bla w kregach KD wszyscy pisali i uzywali wlasnie ten material. Jest dostepny zarowno jako „normalny“ jak i „perforowany“ czyli dzwiekoprzepuszczalny (glosniki za ekranem) w dwoch wersjach z rozna wielkoscia perforacji w zaleznosci od odleglosci od ekranu

Co prawda, wszystko jest po niemiecku (nie chce mi sie tlumaczyc), ale mysle ze pokapujecie o co chodzi i znajdziecie to w sieci / w Polsce

Ukryta Zawartość

IMG_5995.thumb.jpg.27fba9df3592b3a663eebc73953c9232.jpg

IMG_5996.thumb.jpg.3c59deae1dd231c0a4e41c1862c2effb.jpg

IMG_5997.thumb.png.ce37e2abf4997efa9c6151b21b12bdf1.png

IMG_5998.thumb.jpg.61ec3af41eb1d2acc8cf1b5da54a2017.jpg

IMG_5999.thumb.jpg.dae59ef3bcef40a377c2f353b015a95f.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, Rosomak19 napisał:

Hmm to może jednak na lampie Optoma UHD38X    ?

A cos Ty się na te Optomy uparł? 🤔😜

• Pokaż nowe odpowiedzi