Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wkładki MM na MC w Technics SL-1500CEG-K

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
14 minut temu, Renia239 napisał:

To prawda, że niejednokrotnie spotkałem się z opiniami, że na średnich i lekkich 103 słabo grają, ja pierwszy set miałem na AT MG 10 teraz drugi już wstawiłem na 13a przyjrzę się  bliżej tematowi na razie różnica wydaje mi in "+"  ciężko powiedzieć jak jest naprawdę bo nigdy nie miałem okazji słuchać 103 na mitycznych 30 g jak na razie jestem zadowolony ze 103 i nie planuje zmian wkładek wszystko mi się w niej podoba. Próbuje ściągnąć  "SE-10Σ", 20g 🙂 stosowaną przeciwwagę już zakupiłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedyś chciałem kupić ten koszyk, ale, że żadnym cywilizowanym portalu nie było, to dałem sobie spokój. On jest ciężki, tak jak i legenda. Natomiast Denon jakiś czas temu wydał jubileuszową wersję Dl-103 z hedshellem o nazwie DL-A110 i taki zestaw waży 18,5g, czyli sam koszyk 10g.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Marcinus napisał:

Dl-103 z hedshellem o nazwie DL-A110

Przyglądałem się temu zestawowi ale odpuściłem jako nie warty swojej ceny, sądzę , że w niczym nie będzie lepszy od AT  MG 10

Tu się płaci za okolicznościowy charakter produktu. Kupić, nie otwierać. Schować głęboko na dnie szafy i wrzucić za 15-20 lat na jakiś portal aukyjny 

• Moderatorzy
36 minut temu, Renia239 napisał:

Przyglądałem się temu zestawowi ale odpuściłem jako nie warty swojej ceny, sądzę , że w niczym nie będzie lepszy od AT  MG 10

Biorąc pod uwagę, że można wynegocjować ze 30%, to koszyk by wyszedł ok 1000zł, taka cena w obecnych czasach jest do przyjęcia. Ja bym kupił, ale optycznie nie jest w moim guście, no i sto trójki wolę z literkami.

36 minut temu, Marcinus napisał:

Biorąc pod uwagę, że można wynegocjować ze 30%, to koszyk by wyszedł ok 1000zł, taka cena w obecnych czasach jest do przyjęcia. Ja bym kupił, ale optycznie nie jest w moim guście, no i sto trójki wolę z literkami.

Zgadza się najtaniej mogłem  wyciągnąć ten zestaw za 2 600 zł ze 103 R to mniej więcej koszyk by wyszedł 1000.  W dwóch wersjach wychodziła ta limitka z R i bez ???

Edytowane przez Renia239
  • Moderatorzy
56 minut temu, Renia239 napisał:

Zgadza się najtaniej mogłem  wyciągnąć ten zestaw za 2 600 zł ze 103 R to mniej więcej koszyk by wyszedł 1000.  W dwóch wersjach wychodziła ta limitka z R i bez ???

Hmmm, z eRką chyba nie było

Wielkie dzięki za odzew. Jak dla mnie to nieoceniona pomoc. Mam pytanie: co sądzicie o wkładce GOLDRING ELITE MC (ogólnie i w kontekście wstawienia do Technicsa SL-1500CEG)?

Edytowane przez Danich ZupaFactory
4 godziny temu, Danich ZupaFactory napisał:

Wielkie dzięki za odzew. Jak dla mnie to nieoceniona pomoc. Mam pytanie: co sądzicie o wkładce GOLDRING ELITE MC (ogólnie i w kontekście wstawienia do Technicsa SL-1500CEG)?

W jakim zestawie to miało by grać, wzmak, preamp, klumny ? Jak dla mnie zbyt wyrafinowana wkładka do tego drapak, nie mówiąc o wymaganiach w zakresie pozostałego toru.

Edytowane przez Renia239
  • Moderatorzy
4 godziny temu, Danich ZupaFactory napisał:

Ja nigdy nie słyszałem tej wkładki, jak również nie kojarzę aby ktoś ją miał. W sumie dziwne, bo te wkładki od lat są w ofercie wielu sklepów. Natomiast Goldring Eroica, to swego czasu trochę osób posiadało.

1 godzinę temu, Renia239 napisał:

W jakim zestawie to miało by grać, wzmak, preamp, klumny ? Jak dla mnie zbyt wyrafinowana wkładka do tego drapak, nie mówiąc o wymaganiach w zakresie pozostałego toru.

Pre - w tej chwili mam Trigon Vanguard III,

Wzmacniacz - Rotel S14

Kolumny - Audio Physic Classic 8

• Moderatorzy
11 minut temu, Danich ZupaFactory napisał:

Pre - w tej chwili mam Trigon Vanguard III

To już zakupiłeś pod wkładkę MC?

Nie wiem jaki ma dźwięk to pre, ale z takimi nastawami, powinno obsłużyć prawie wszystkie wkładki MC, może prócz tych bardzo nisko napięciowych (poniżej 0,2mV).

• Moderatorzy
1 minutę temu, Danich ZupaFactory napisał:

Ano kupiłem okazyjnie.

No właśnie widziałem, że jeden z naszych partnerów ma niezłą promkę 🙂 

Ano...

4 minuty temu, Marcinus napisał:

No właśnie widziałem, że jeden z naszych partnerów ma niezłą promkę 🙂 

Ano...

1 godzinę temu, Danich ZupaFactory napisał:

Pre - w tej chwili mam Trigon Vanguard III,

Wzmacniacz - Rotel S14

Kolumny - Audio Physic Classic 8

To jak dla mnie  wsadzenie tam GOLDRING ELITE MC to przerost formy nad treścią, na początek to postawił na jakiego ekliptyka typu  AT-OC9XEB (na Amazonie masz poniżej 1 kzł) czy denona dl 103 ze wskazaniem na Dl 103 bo on jest po ciemniejszej stronie sam mam w obydwóch Technicsach i nie ma co wybrzydzaj super wkładka. Po roku grania ok. 1200 h i  wymienisz zużytą wkładkę jak Ci się nie spodoba kupisz inną ale na początek nie inwestowałbym więcej w ten tor który masz.

• Moderatorzy
1 minutę temu, Renia239 napisał:

to przerost formy nad treścią

Trochę przesadzasz.

2 minuty temu, Renia239 napisał:

na początek to postawił na jakiego ekliptyka typu  AT-OC9XEB

To może być początek i zarówno koniec, bo kolega się zniechęci do winylu 🙂 .

Nie obraź się, ale w tej wkładce jest dobra tylko cena. A wyższych szlifów XSH czy XML, do głośników AP bym nie proponował, bo może być za ostro, choć nie znam tego Rotela.

2 minuty temu, Marcinus napisał:

Nie obraź się, ale w tej wkładce jest dobra tylko cena. A wyższych szlifów XSH czy XML, do głośników AP bym nie proponował, bo może być za ostro, choć nie znam tego Rotela.

Barwa zbliżona jak dla mnie  103R na pewne dużo lepsza od Ortofona 2M Red. Sądzę że Dl 103 będzie będzie bezpieczną  propozycją zarówno jakościową jak i cenową, ja nie znam ludzi którzy jednoznacznie nie lubią 103 i powiedzą, że to zła wkładka.

13 minut temu, Marcinus napisał:

Nie obraź się, ale w tej wkładce jest dobra tylko cena

Nie obrażam się ale nie raz dla ceny warto jest zbudować nawet cały to jak u mnie rocznie lecą 2 wkładki na rok lekko licząc, nie uśmiechało by się wydawać wydawać 7-8 tysięcy na wkładki rocznie.

• Moderatorzy

Jako ciekawostkę i zaprzeczenie obiegowym opinią, muszę jednak napisać, że sto trójki wcale nie mają za wiele basu.

1 minutę temu, Renia239 napisał:

Nie obrażam się ale nie raz dla ceny warto jest zbudować nawet cały to jak u mnie rocznie lecą 2 wkładki na rok lekko licząc, nie uśmiechało by się wydawać wydawać 7-8 tysięcy na wkładki rocznie.

Hmm, może i jest w tym rozsądek. Ja to wiem, że przesadzam, bo ostatnio kupuje po dwie miesięcznie. Nie licząc jakiś używek, które kupuje w celach poznawczych i często idą dalej w świat.

• Moderatorzy

Ech, nie dokończyłem z tym basem. Sto trójki grają głównie średnicą i mają sporo "low midl", które są odbierane za niskie pasmo, ale przyjemnie to gra, szczególnie z literką R, czy LCII, bo to moim zdaniem to samo.

15 godzin temu, Marcinus napisał:

A jakie wrażenia na obecnej wkładce z nowym pre?

Odrobinę lepiej niż na wbudowanym (jakby przejrzyściej i jaśniej), ale bez wielkiej zmiany.

13 godzin temu, Marcinus napisał:

Trochę przesadzasz.

Rotel gra dość neutralnie i tak mi pasuje. W tej chwili całe pasmo mi odpowiada. Po dodaniu podstawek IsoAcoustic Gaia II momentami bas jest na granicy akceptowalności, ale to zależy od nagrania (raczej rzadko się tak zdarza). Ten preamp Trigona też raczej nie koloryzuje brzmienia.

13 godzin temu, Renia239 napisał:

No ja tak dużo nie słucham winyli. Chcę mieć po prostu możliwość przesłuchania na przyzwoitym poziomie. Wolę też wydać ciut za dużo niż się potem zastanawiać czy od razu nie było warto tak zrobić. A w tym Goldringu jest też ciekawe to, że producent wymienia igłę (trzeba wysłać do UK, nie wiem ile to wyjdzie, podejrzewam, że 2/3-3/4 ceny). No, ale balans pomiędzy ceną i możliwościami też warto znaleźć..

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wpisy.

🙂

• Moderatorzy
29 minut temu, Danich ZupaFactory napisał:

A w tym Goldringu jest też ciekawe to, że producent wymienia igłę (trzeba wysłać do UK, nie wiem ile to wyjdzie, podejrzewam, że 2/3-3/4 ceny). No, ale balans pomiędzy ceną i możliwościami też warto znaleźć..

Większość producentów, ma program wymiany igieł, lub całych wkładów z bonifikatą. Niestety nasi sprzedawcy niechętnie o tym informują.

Ortofon ma na stronie zakładki odnośnie napraw i wymian. Z tego co pamiętam, naprawa jest możliwa w droższych wkładkach i kosztuje ok 50% wartości nowej (wymieniają wszystko, prócz obudowy), na tańsze wkładki jest bonifikata na wymianę chyba 30%.

50 minut temu, Marcinus napisał:

Większość producentów, ma program wymiany igieł, lub całych wkładów z bonifikatą. Niestety nasi sprzedawcy niechętnie o tym informują.

Ortofon ma na stronie zakładki odnośnie napraw i wymian. Z tego co pamiętam, naprawa jest możliwa w droższych wkładkach i kosztuje ok 50% wartości nowej (wymieniają wszystko, prócz obudowy), na tańsze wkładki jest bonifikata na wymianę chyba 30%.

No i kolejne ciekawe info. Dzięki. 🙂

8 godzin temu, Danich ZupaFactory napisał:

No, ale balans pomiędzy ceną i możliwościami też warto znaleźć..

Szczerze to żadnej przepaści pomiędzy tym Goldrigiem ELITE MC a Denonem 103 nie zauważysz. Od 20 lat chodzę na Audio Show gdzie mogę posłuchać  tych  hi - endowych  torów analogowych i jakoś nie przekonuje, że jest jakaś gigantyczna przepaść pomiędzy tym co mam.

Edytowane przez Renia239
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 18.12.2024 o 10:30, Marcinus napisał:

Naprawa to koszt ok. 70% ceny katalogowej nowej wkladki, "wymiana" to upust 25% od ceny zakupu nowej wkładki u autoryzowanego sprzedawcy i wcale nie dotyczy tańszych wkładek , ale wszystkich  wkładek MC z wyłączeniem wkładek SPU.

• Moderatorzy
3 godziny temu, Nil napisał:

Naprawa to koszt ok. 70% ceny katalogowej nowej wkladki, "wymiana" to upust 25% od ceny zakupu nowej wkładki u autoryzowanego sprzedawcy i wcale nie dotyczy tańszych wkładek , ale wszystkich  wkładek MC z wyłączeniem wkładek SPU.

Wróciłeś i znowu zaczynasz od trollowania.

Każdy może wejść na stronę Orto i sprawdzić, co właśnie zrobiłem i naprawa tak jak pisałem, koszt ok 50% nowej. Tańszych wkładek jest możliwa tylko wymiana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 18.12.2024 o 09:56, Danich ZupaFactory napisał:

No ja tak dużo nie słucham winyli. Chcę mieć po prostu możliwość przesłuchania na przyzwoitym poziomie. Wolę też wydać ciut za dużo niż się potem zastanawiać czy od razu nie było warto tak zrobić. A w tym Goldringu jest też ciekawe to, że producent wymienia igłę (trzeba wysłać do UK, nie wiem ile to wyjdzie, podejrzewam, że 2/3-3/4 ceny). No, ale balans pomiędzy ceną i możliwościami też warto znaleźć.

Teraz poczytałem trochę na angielskich forach , że jakaś absolutna rewelacja do ramion Technicsa jest  Otofon Concorde Music Bronze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , dobra igła fine line, odpada temat headshella i zgodności, pewnie też kupie  skora takiekie ochy, achy są nad nią. Piszą, że lepsza od Bronze 2m, porównują ją do Nagaoki Mp 200 i MP 500 a to już wysoka pólka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Renia239
  • Moderatorzy
22 minuty temu, Renia239 napisał:

Teraz poczytałem trochę na angielskich forach , że jakaś absolutna rewelacja do ramion Technicsa jest  Otofon Concorde Music Bronze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , dobra igła fine line, odpada temat headshella i zgodności, pewnie też kupie  skora takiekie ochy, achy są nad nią. Piszą, że lepsza od Bronze 2m, porównują ją do Nagaoki Mp 200 i MP 500 a to już wysoka pólka.

Stare Concordy były o wiele lepsze, nawet nie piszę o dźwięku a praktycznym wykorzystaniu. Miały regulowany przesięg i azymut, do tego w komplecie był praktyczny przyrząd do ustawiania azymutu. Kup stary generator i do tego igłę OM30, lub OM 40.

Te nowe, to wygląda jakby na siłę wypuścili aby nie używać starych igieł, bo kształt oprawki się zmienił.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi