Skocz do zawartości
IGNORED

Wilson Classic zamiast Elac Debut 2.0 b6.2 - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej 

Od jakiegoś czasu słucham na zestawie ONKYO TX-8250 + Elac Debut 2.0 b6.2 i jakoś przestaje mnie ten dzwięk cieszyć. 

Teraz udało sie zebrać pare złotych i w jednym z dużych sklepów znalazłem promkę na te Wilson Classic ( 2000 za pare), myślicie, ze warto dokonać zamiany? 

Pozdrawiam 

Irek 

16 minut temu, blurppp napisał:

Hej 

Od jakiegoś czasu słucham na zestawie ONKYO TX-8250 + Elac Debut 2.0 b6.2 i jakoś przestaje mnie ten dzwięk cieszyć. 

Teraz udało sie zebrać pare złotych i w jednym z dużych sklepów znalazłem promkę na te Wilson Classic ( 2000 za pare), myślicie, ze warto dokonać zamiany? 

Pozdrawiam 

Irek 

nie warto moim zdaniem 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jakościowo nie będzie to skok. Czego Ci obecnie brakuje? 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To jest szalenie trudne pytanie, ale chyba werwy, dynamiki. Wiesz jak słucham Stinga albo starej Tanity Tikaram to jest fajnie, ale jak sobie zapodam The Mission albo The Sisters of Mercy to brakuje w tym ognia. 

Próbowałem grać na KLIPSCH Reference R-50PM to z kolei wszysko mi "gwizdało" 

2 minuty temu, blurppp napisał:

To jest szalenie trudne pytanie, ale chyba werwy, dynamiki. Wiesz jak słucham Stinga albo starej Tanity Tikaram to jest fajnie, ale jak sobie zapodam The Mission albo The Sisters of Mercy to brakuje w tym ognia. 

Próbowałem grać na KLIPSCH Reference R-50PM to z kolei wszysko mi "gwizdało" 

obawiam się, że aby faktycznie odczuć skok, to i elektronika będzie do zmiany

Umów się na kilka odsłuchów i zobacz ile musisz wydać, aby było lepiej dla Ciebie 😉

Zapraszam i do nas: https://www.tophifi.pl/salony.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

A może coś w pobliżu używanego, bo ten budżet na wiele wśród nowych

kolumn nie pozwala, a z używanymi to już inna historia ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Konkrety padły by może po wskazaniu choćby przybliżonej lokalizacji,

a przynajmniej tablicy rejestracyjnej RBI czy GPU 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kraków 🙂 

a co do miejsca odsłuchu to dośc wąski pokój 3 x 4,5 cm , kolumny na długiej ścianie 

Repertuarowo od Sasa do Lasa, ale raczej bez muzyki opartej o rytm 

Gdybyś je przestawił na krótką 😉 to może:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo kolejne, już nieco dalej ... za to niezłe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam że się wtrącę, bo tak sobie tylko czytam, te quadral rhodium to po zdjęciu widzę że sprzedaje to ten chłopak co prowadzi na YouTube ten kanał audio styl czy jakoś tak, on tam recenzje sprzętu robi, kiedyś miał swoje taga harmony 

5 godzin temu, blurppp napisał:

Kraków 🙂 

a co do miejsca odsłuchu to dośc wąski pokój 3 x 4,5 cm , kolumny na długiej ścianie 

Repertuarowo od Sasa do Lasa, ale raczej bez muzyki opartej o rytm 

Znasz markę Polk?

W temacie Polk będzie ciężko z budżetem, bo nawet używane R200

kosztują więcej, a Signature ES50 bywają białe, co nie każdemu pasuje.

Czasem lepiej poczekać, dołożyć i być zadowolonym na 101% niż kupić gorsze i po miesiącu dość do wniosku, że chce się jednak czegoś fajniejszego. A pieniążki już poszły i się nie wrócą 🤷

R200... No jeśli tylko masz mocny wzmacniacz to spoko sprzęt za rozsądne pieniądze. A gdyby jeszcze wersja jubileuszowa... O to to... 😃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan

Słuchałem w denonie tych polk R i signature es i signature lepiej grały 🙂 to znaczy lepiej dla mnie, były bardziej detaliczne, te typ R grają bardziej ciepłym dźwiękiem,nie są takie kryształowe 🙂ogólnie odkryłem set roku, marantz pm 6007 i polk audio signature es 20, wszystko nowe sztuki i cena zestawu bodajże 3300zl 🙂 i także słuchałem tych es 50czy 55, też super grały,tylko że to podłogowe 🙂 kosztowały okolo 3500 para , także można kupić super seta,za nieduże pieniądze,tylko trzeba pojeździć posłuchać 🙂

Edytowane przez rafał50
Dopisanie myśli wątku

Dziekujuę wszystkim, te małe Polki pojadę posłuchać. Nie mam niestety mi9ejsca na podłogówki to tez w grę wchodzą tylko kolumny półkowe. 

Przy okazji w bardzo niskim budżecie rozważałem Audiosymptom i6m , obecnie w cenie 999 za parę. Fora sa podzielone, "Recenzenci " Entuzjastyczni . JA ma jakiś tgaki dystatns, nie wiem czemu  

Polki to dobry kierunek 🙂 Fajne, żywo grające, aczkolwiek rozsądnie neutralne w paśmie. Większą V-ką zagrają np. Monitor Audio Bronze 100, też warto posłuchać 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Rodowód jak Klipsch, więc za dużo bym sobie po Audiosymptom nie obiecywał.

Natomiast jakbyś po drodze znalazł portfel 😉 , to posłuchaj też Reserve. 

Panowie

Nim potwierdzę koszyk

To są te kolumny które polecacie i przy nich muzuka znowu powinna nabrać wigoru? 

Ukryta Zawartość

One kosztują 300 zł więcej niż tytułowe Wilsony Classic, więc tu nie będę oszczędzał 

Ukryta Zawartość

Nie no... Wersje specjalne zawsze są warte rozważenia. Ale jeśli nie bawią Cię gadżety to wersja standard też dobra.

Ostatecznie i tak efekt zależy od tego jak mocny masz wzmacniacz 🤷 

Krótko mówiąc: to naprawdę świetna oferta na głośnik. Brzmi świetnie, scena dźwiękowa jest szersza niż w przypadku większości głośników z falowodem, ale też dość skupiona. Największą wadą jest to, że jest wrażliwy na pozycjonowanie, choć pozwala to również dostosować wysokie tony do własnych upodobań. Zdecydowanie wybrałbym go zamiast L200, ale wydaje mi się, że to naprawdę dobra oferta jak na głośnik 6,5-calowy o tak solidnych wymiarach.

Dobra robota, Polk. [ Audio Science Review, "Polk Reserve R200: Spinorama i wymiary (naprawdę miła niespodzianka!)", maj 2021 ]

1 minutę temu, blurppp napisał:

ONKYO TX-8250 

To nie jest koniec możliwości tych kolumn 🙂

No dobra... Miałem tego nie pisać, ale zamiast zmieniać kolumny powinieneś kupić sensowny wzmacniacz. Tylko nie kolejny amplituner tylko prawdziwy piec stereo.

Słuchałem Onkyo TX-8270 i szału nie było. Szkoda pieniędzy na kolumny, skoro nie ma czym ich pogonić. 

Niestety tu znowu są schody, bo tanich i mocnych wzmacniaczy jest coraz mniej. Dobra wiadomość jest taka, że nawet przeciętny wzmacniacz zintegrowany jest dwie klasy wyżej od amplitunerów w tej samej cenie - znaczy jeśli kupisz prosty model a nie jakieś sieciowe g#wno, gdzie budżet poszedł w streamer 🤦

Przemyśl sprawę, bo czasem lepiej jest nic nie zmieniać, niż zmienić i wpaść w studnię wydatków 😉

@Gargan  Ale pewnie nie słuchałeś Onkyo z R200 😉 

A z góry zakładasz, że nie da rady tym monitorom. Uważam, że da radę a włożenie

do niego tunera czy modułu streamera wcale dźwięku wzmacniacza nie zdegraduje.

Bo to, że z jakimś Krellem zagrały by lepiej tego nikt nie podważa, jednak nie

brnijmy tu w jakieś absurdy ... bo wiadomo - każde lepiej zagrają, nawet Altusy 😉 

20 minut temu, Qaz12 napisał:

Też mnie te Polki interesują. R200 Anniversary Edition różnią się od zwykłej wersji tylko wyglądem, czy też grają też lepiej?

Poza zmianami w skrzyni mają ulepszone zwrotnice, okablowanie, terminale, komorę wysokotonowca i kilka innych poprawek. Nie jest to zmiana jak dzień i noc, ale na pewno dłużej pograją, bo są solidniejsze.

No i jest szpan, bo tylko 1000 kompletów. Audiofilia polega też na unikalności produktu 🙂 Tu masz unikalność i ładność za kilkaset euro. Jak dla mnie dobry deal 🙂

@audioburak to zakładamy się, że nasz kolega wróci z pytaniem czemu mu nie gra w ciągu 2 tygodni? 

To Onkyo to nie jest twoja Yamaha.

Ja tylko ośmielę się 😉 twierdzić, że powinny zagrać lepiej, niż Elac. 

• Pokaż nowe odpowiedzi