Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR-x2800h jakie głośniki?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Nie znam się na audio\video dlatego pomyślałem że pomożecie mi. Potrzebuje pomocy w dobraniu głośników do Denon AVR-x2800h. Mają one służyć głownie do muzyki-80%, filmów i PS. Bardzo podobają mi się głośniki z firmy Klipsch. Dokładnie rozważałem Klipsch Reference Premiere RP-6000F ale niestety są za duże do mojego salonu. Chodzi mi żeby był zestaw minimum 2 frontowe plus centralny głośnik. Może być inna podobna konfiguracja. Czy np Klipsch R-40M mogłyby być zamiast RP-6000F na front? i do tego dorzucić centralny np: Klipsch R-50C lub R-30C? Czy to w ogóle ma sens? Nie znam się czy to są aktywne czy pasywne. Dlatego miło byłoby gdybyście się wypowiedzieli... Wrzucam poniżej zdjęcie salonu, żebyście mniej więcej widzieli o co mi chodzi. (Te dwa stare głośniki  na zdjęciu są do wyrzucenia. Używam je bo narazie nie mam innych.) pozdrawiam serdecznie. PS.Jeżeli zapomniałem dodać jakichś ważnych informacji, dajcie znać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_5633.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy głębokość szafki da luz tym monitorom Klipscha, bo mają BR z tyłu

i byłoby dobrze zostawić trochę miejsca. Głębokość tych głośników to 22 cm.

Poza tym do muzyki centralny głośnik jest zbyteczny, natomiast jeśli chcesz

monitory, to przydał by się bardziej subwoofer. W kinie czy PS tym bardziej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

tak, będzie luz, nie ma problemu z tym.  Czyli Klipsch R-40M  jako frontowe po bokach i np do tego R-80SW subwoofer czy R-121SW bardziej?

Od przybytku głowa nie boli, więc pewnie ten na 12" wooferze.

Jednak jeśli mały pokój, to może by wystarczył i z 8" ...

Zależy od Twojego zapotrzebowania 😉 na bas.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja mam 15m2 i TYLKO monitory, ale co człowiek, to inne potrzeby.

Czy słuchałeś Klipscha, czy może kierujesz się TYLKO designem, bo jeśli tylko,

to jednak proponuję posłuchać chwilę dłużej. 

Do kina są OK, ale w muzyce nie zawsze się sprawdzają ... i nie każdemu

A co masz podpięte do tych monitorów, tzn jaki sprzęt?

Czym się kieruje? przeglądałem na kilku forach i denon plus Klipsch fajnie się uzupełniają. tzn. według niektórych denon jest spokojniejszy, bardziej ciepła barwa, Klipsch bardziej dynamiczny( osoby które posiadają taki zestaw tak mówią). 

Ja chciałbym wykorzystać jakoś tego  Denona dlatego szukam do niego głośników..

Jakie masz monitory, jeżeli to nie tajemnica?

mam jeszcze pytanie techniczne. Czy R-50M są pasywne? spokojnie je podłączę do demona bez problemu?

Poważne 😉 ( sygn ) bo z wooferem 8,5" ale nie firmowe, a DIY.

Jeśli masz zaufanie do tych opinii, to trzeba brać i tyle, a jeśli będą nowe,

to niemal bez ryzyka, bo zawsze można je zwrócić w rozsądnym terminie.

Cześć 🙂 Jakim budżetem dysponujesz na całość?

Nie musisz iść w RP-6000F, ale w RP-600M II i centralny z serii RP moim zdaniem jest warto pójść. Przeskok ze zwykłej serii Reference jest bardzo duży. Sub w kinie to też konieczność, lepiej iść w R-121SW, czy używanego SPL, albo nowego też z serii RP 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No ty tam żywcem nie masz miejsca na rozłożenie kina domowego więc jeżeli nie masz zamiaru zmieniać ustawienia tego systemu z przodu to absolutnie nie pokusi w kino domowe. 

Druga sprawa ten centralny klipcha r50 to tragedia jest 

W takim położeniu A to i tak zalecam ci jednak zmiany delikatną ustawień zdecydowanie system stereo. A co za tym idzie także wybór wzmacniacza stereo. 

Nie idź w amplituner kina domowego tylko ze względu na funkcjonalność bo jest to spora ograniczenie i nie tędy droga

dzięki wszystkim za odpowiedz.Dzieki za wasz czas.  Na dzień dzisiejszy takie ustawienie pokoju musi zostać przez rok, później będzie generalny remont wiec bedzie duzoo więcej miejsca. ostatecznie narazie zdecydowałem się na Monitor Audio Silver 100 7G. 
Mam w związku z tym pytanie: jak podłączyć poprawnie te głośniki ( mają Bi- wire) do Denona x2800h? Czy to ma sens czy normalnie podłączyć?

poniżej link do  zdjęcia tyłu Denona x2800h

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli się zdecydujesz na ten amplituner kinowy co jak mówię odradzam no to tak wykorzystaj w nim bi amping 

Pamiętaj!

Abyś usunął zworki łączące wyższą i niższą częstotliwość w kolumnach. 

A jeżeli chodzi o opcję w amplitunerze to musisz zobaczyć w instrukcji. Bo w różnych modelach to jest różnie 

Czasem front podłącza się pod górę a czasem pod dół pasma. Jest to wszystko ładnie opisane w instrukcji

@Dawid Mazurek Myślałeś może o kolumnach wieszanych na ścianie?

Jeśli Twój amplituner ma opcję Bi-Amp (czyli osobne końcówki mocy dla niskich i wysokich tonów) to możesz tego spróbować. Bi-Wire (czyli pojedyncza końcówka mocy obsługuje tony wysokie i niskie, a tylko masz podwójne okablowanie) nie bardzo ma sens. Zamiast kupować kiepskie kable o podwójnej długości, lepiej kupić lepsze kable o normalnej długości.

W twoim amplitunerze jest opcja Bi-Amp więc można skorzystać. Gorzej nie będzie 🙂

Tylko nie kupuj kabli aluminiowych 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan