Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, rafał50 napisał:

w domu lodówka stara rozpadająca się, remont mieszkania,a ja na forum kolumny oglądam, masakra!!!! 😁😁😁 

Remont zrób i zaadoptuj mieszkanie pod nowe audio. Lodówkę zostaw póki jeszcze nie grzeje a chłodzi (poniżej 20*C jest ok). Pamiętaj, lodówka nigdy nie zagra jak nowe audio. Nie ma za co 🙂

@rafał50

Wuj z lodówką! Zima jest! Za okno wystawiasz 😁

4000 PLN to żadne pieniądze! 

Bierz te Polk Legend... Baba powydziera się trochę i w końcu ochrypnie - będzie spokój. Bierz kolumny! 😁

Edytowane przez Gargan
3 godziny temu, Gargan napisał:

@rafał50 Taga to chińczyk 🙂

Lumin to też Chińczyk i gdzie jest Taga, a gdzie Lumin.

Auralic zresztą też.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, arturo_waw napisał:

A ja się trochę dziwię. 
Potencjalnie mniejsza marża ale na dużym wolumenie (ilość sprzedawanych paczek) i możliwości cross-sellingu (np. Sprzedaży wzmaka w pakiecie) + przyszłościowa lokalizacja Kowalskiego i przywiązanie go do tego sklepu, musi się raczej opłacać. 
Pokazuje to przykład największych, którzy Pylona w ofercie mają. 

A ja uważam, że właściciel zachował się świetnie odrzucając Pylona. Chodzi tutaj o zasadę uczciwej i zdrowej konkurencji. Klient wybierze co jest dla niego lepsze. A tak Pylon albo MY, albo oni. Mega słabe podejście 😕 Dla mnie duży SZACUNEK jeszcze raz dla właściciela sklepu.

10 minut temu, sir.jax napisał:

Lumin to też Chińczyk i gdzie jest Taga, a gdzie Lumin.

Auralic zresztą też.

Mało co w tej chwili nie jest robione w Chinach- czy tego chcemy czy nie. Jak coś mi się podoba to kupuje i tyle. 🙂 I jak wszędzie czy to Europa, Azja, Ameryka są produkty lepsze i gorsze.

Edytowane przez Kuki12325
3 godziny temu, rafał50 napisał:

A propo polskich kolumn,szkoda że nigdzie nie można posłuchać Bmn, sporo ludzi chwali 🙂 ale byłem na stronie Bmn, odjechał facet

Facet nie tylko z cenami odjeżdża, do niedawna Michał @Mikelas76 mial tej marki kolumny, może Ci powiedzieć co to takiego i w jakich warunkach gość zbija te swoje skrzynki.

Pylon jest dla Pylonowców, kto miał do czynienia z sensowniejszymi markami nie traci czasu na Pylony.

Na szczęście jest jeszcze bardzo dobra manufaktura tworząca naprawdę bdb kolumny, szkoda, że niedoceniana i nie tak popularna jak wspomniane dwie firmy.

Edytowane przez sir.jax

Czyli Bmn nie jest warte, z tego co zrozumiałem? 🤔  wszedłem na zagraniczne fora, czytam o polk audio r200 versus l200 legend ,angielskiego nie znam,ale jest tłumacz na polski, i ludzie piszą że różnice są nie warte tej ceny, różnią się zejściem na basie większym w l200 ,co mi akurat potrzebne nie jest, wielkość skrzynki l200 ciut większe, dźwiękiem nie wiele ponoć się różnią, różnica też w okleinie jest, porty ponoć lepsze w r 200 🤔 a różnica cenowa jest duża, ogólnie ciężkie to są kolumny do wysterowania,bo mają po 86db i 85.5db aczkolwiek r 200 już od ośmiu omów,l 200 są bardziej wymagające do wzmacniacza,a więc może nie warto dokładać tyle kasy do legend? Słuchałem o wiele tańszych es 20 signature i grały mega super i detalicznie i równo i z wykopem,kolumny za tak niską cenę 🤔 r200 chyba grają cieplej od es, jeden właściciel es 20 napisał że zmęczyły go, że za jaskrawe i że bas dudnił 🤔 

Edytowane przez rafał50
Dopisanie myśli wątku
Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, sir.jax napisał:

Facet nie tylko z cenami odjeżdża, do niedawna Michał @Mikelas76 mial tej marki kolumny, może Ci powiedzieć co to takiego i w jakich warunkach gość zbija te swoje skrzynki.

Pylon jest dla Pylonowców, kto miał do czynienia z sensowniejszymi markami nie traci czasu na Pylony.

Na szczęście jest jeszcze bardzo dobra manufaktura tworząca naprawdę bdb kolumny, szkoda, że niedoceniana i tak popularna jak wspomniane dwie firmy.

Z tych które ja słyszałem ciekawe rzeczy robi:

1. Akustyk,

2. Akkus,

3. Audiothlon- Eneer

4. YB Audio

Dużo dobrego ludzie piszą o Audiosynergii- jednak się nie wypowiem bo tutaj nie słyszałem i Zapacoustics.

16 godzin temu, sir.jax napisał:

Musisz zatem napisać do producenta piasku kwarcowego dla dzieci Sablo i przy okazji podważyć badania PZH dopuszczające ten piasek do użytku.  😁

Co do ołowiu nie chce z tym dyskutować, bo chcesz czy nie tego pierwiastka nie unikniesz w środowisku,  farby, kosmetyki, ubrania itd. 

Żeliwo jest bezpieczne dla zdrowia, z niego są wykonywane naczynia, patelnie, garnki etc.

Korozja powierzchniowa pewno ma miejsce kiedy są spełnione ku temu warunki, szczerze wątpię, żeby szczelnie zamknięte w tubach standów kulki żeliwne zmieszane z piaskiem  kwarcowym ulegały korozji w pomieszczeniu zamkniętym jakim jest pokój w mieszkaniu. Może gdybym miał wilgotność na poziomie 80%, ale nie w normalnych warunkach.

Uważam, że bardzo mocno naginasz i niepotrzebnie wywołujesz panikę.

🤭

19 minut temu, J4Z napisał:

JAG ponoć też są spoko, ale to już chyba naprawdę nisza jest. 

JAG jest znany ze wzmacniaczy lampowych i chyba jakiś strumieniowiec lampowy gdzieś mi śmignął w recenzjach. 
Jak zaczął robić kolumny to chyba później niż elektronikę.

9 minut temu, sir.jax napisał:

JAG jest znany ze wzmacniaczy lampowych i chyba jakiś strumieniowiec lampowy gdzieś mi śmignął w recenzjach. 
Jak zaczął robić kolumny to chyba później niż elektronikę.

Tak, też najpierw usłyszałem wzmakach, ale kilka modeli kolumn też widnieje na stronie, w tym spore na szerokopasmówce. Posłuchałbym.

.

Godzinę temu, rafał50 napisał:

ogólnie ciężkie to są kolumny do wysterowania,bo mają po 86db i 85.5db aczkolwiek r 200 już od ośmiu omów,l 200 są bardziej wymagające do wzmacniacza,a więc może nie warto dokładać tyle kasy do legend?

Realne 86db wydaje mi się raczej nie aż tak trudnym obciążeniem dla wzmacniaczy. Oczywiście niejeden klęknie ale dopiero blisko lub w okolicach 80db robi się gorąco.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Godzinę temu, Kuki12325 napisał:

Akustyk

Hmm może włożę kij w mrowisko.
Ale czy faktycznie manufaktura zawsze w tej samej cenie może zaproponować dużo lepszą jakość? 

Tutaj przykład ze strony producenta, kolumn na dokładnie takich samych 2 revelatorach i tylko wyższym niż w Jasperach wysokotonowcu, za podobne podobne pieniądze jak można kupić Pylony.

Nie wiem oczywiście co tam jest jeszcze w środku, no ale sama stolarka, design bryły no i marka (co ma znaczenie przy odsprzedaży) na pewno na korzyść Pylona. Aaa no i 5 letnia gwarancja Pylona. Więc jaki sens wybierać takiego „Akustyka” w tym konkretnym przypadku? 

Mylę się?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, arturo_waw napisał:

Ale czy faktycznie manufaktura zawsze w tej samej cenie może zaproponować dużo lepszą jakość? 

Tutaj przykład ze strony producenta, kolumn na dokładnie takich samych 2 revelatorach i tylko wyższym niż w Jasperach wysokotonowcu, za podobne podobne pieniądze jak można kupić Pylony.

Nie wiem oczywiście co tam jest jeszcze w środku, no ale sama stolarka, design bryły no i marka (co ma znaczenie przy odsprzedaży) na pewno na korzyść Pylona. Aaa no i 5 letnia gwarancja Pylona. Więc jaki sens wybierać takiego „Akustyka” w tym konkretnym przypadku? 

Mylę się?

IMG_0943.png

Byś musiał posłuchać 🙂 Ja mając do wyboru Pylon czy Akustyk w ciemno biorę Akustyka 🙂

1 minutę temu, Kuki12325 napisał:

Ja mając do wyboru Pylon czy Akustyk w ciemno biorę Akustyka 🙂

A czy taka opinia. 

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

I taka.

Jest faktycznie obiektywna? Czy może wynika z tego, że dla „audiofila” Pylon to taki „volkswagen” branży audio, bo robi produkty dla mas, duża część ich portfolio to produkty z kategorii „low budget” no i nie brzmi tak dumnie w środowisku jak „kraftowa manufaktura”? 🙂 

Pytam zupełnie szczerze (nie po to żeby rozpętać jakąś „gownoburze”).

Ekspertem w dziedzinie dźwięku nie jestem, ale już na biznesie się trochę znam. 

I trudno mi z ekonomicznego punktu widzenia zrozumieć jak mała manufaktura może w tej samej cenie zaproponować lepszą jakość niż potężne przedsiębiorstwo, z latami zdobywania „know how”, parkiem maszynowym, pewnie dobrymi inżynierami na pokładzie, komorą bezechową, doświadczeniem w produkowaniu stolarki dla zagranicznych brandów itp. 

Przecież choćby na zakupie przetworników, mala manufaktura nie może konkurować z takich molochem w kontekście warunków handlowych u producenta owych głośników. 

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, arturo_waw napisał:

A czy taka opinia. 

I taka.

Jest faktycznie obiektywna? Czy może wynika z tego, że dla „audiofila” Pylon to taki „volkswagen” branży audio, bo robi produkty dla mas, duża część ich portfolio to produkty z kategorii „low budget” no i nie brzmi tak dumnie w środowisku jak „kraftowa manufaktura”? 🙂 

Pytam zupełnie szczerze (nie po to żeby rozpętać jakąś „gownoburze”).

Ekspertem w dziedzinie dźwięku nie jestem, ale już na biznesie się trochę znam. 

I trudno mi z ekonomicznego punktu widzenia zrozumieć jak mała manufaktura może w tej samej cenie zaproponować lepszą jakość niż potężne przedsiębiorstwo, z latami zdobywania „know how”, parkiem maszynowym, pewnie dobrymi inżynierami na pokładzie, komorą bezechową, doświadczeniem w produkowaniu stolarki dla zagranicznych brandów itp. 

Przecież choćby na zakupie przetworników, mala manufaktura nie może konkurować z takich molochem w kontekście warunków handlowych u producenta owych głośników. 

Uważam, że projekt tych akurat manufaktur będzie lepszy i brzmieniowo podobają mi się bardziej. Akustyk to akurat dystrybutor SS w Polsce 🙂 Myślę, że troszkę o nich wie więcej niż Pylon. To tylko moje zdanie. Ktoś inny może zdecydować, że mu bardziej pasuje Pylon i ok.

6 minut temu, Kuki12325 napisał:

Akustyk to akurat dystrybutor SS w Polsce 🙂 Myślę, że troszkę o nich wie więcej niż Pylon.

Ten argument kupuje, może mieć znaczenie:) 

6 minut temu, Kuki12325 napisał:

To tylko moje zdanie. Ktoś inny może zdecydować, że mu bardziej pasuje Pylon i ok.

I dzięki za nie. Nie jestem żadnym wyznawcą „Pylonów”, pytam bo po prostu próbuje zrozumieć też mechanizmy biznesowe tej jakże ciekawej branży 🙂 

20 minut temu, arturo_waw napisał:

Mylę się?

Ukryta Zawartość

Nie wiem ile kosztują Pylony nie śledzę Tej marki - ale może błąd wynika z tego ze Akustyk podaje ceny za parę kolumn 🙂
Wysoki u Akustyka to konstrukcja Illuminatora a w Pylonach Discovery ponad dwa razy tańsze.
Zwrotnice w Pylonach coprawda nie ma biedy ale też nie ma fajerwerków - dosyć taniutkie.

Z manufakturami jest tak ze trzeba się trochę znać zeby u Nich kupować aby nie naciąć się na czarodziejów.
kupując kolumny używane tez trzeba mieć jakiekolwiek wyczucie i pojecie - bardzo łatwo kupic zaorane kolumny.
odsprzedawalność produktów dobrych manufaktów i problem z tym związany powoli zanika - bo Ludki coraz częściej potrafią używać kalkulator i wiedzą ze znaczek nie kosztuje nie jednokrotnie 2-3 krotności ceny za podobny wyrób. A same wielkie znane marki to już nie ta sama klasa co 20-30 lat temu w porównaniu do niszy. Bo ta nisza często gęsto robi lepiej i solidniej i nie zleca montazu w chinach. - ale to nie wynika z chciwości samych producentów tylko systemu dystrybucji i sprzedazy jaki mamy.

Sama kalkulacja tej opłacalnosci sama w Sobie jest dosyć zabawna. Bo nikt nie widzi ile zaoszczędził przy zakupie wyjściowym tylko widzi tą stratę przy sprzedaży

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, zapacoustics napisał:

Zwrotnice w Pylonach coprawda nie ma biedy ale też nie ma fajerwerków - dosyć taniutkie.

Zarówno Akustyk jak i Ty dajecie chyba ciut więcej.  Oczywiście też nie ma chyba co przesadzać z ultra drogimi komponentami. Nie piszę o Topologii bo tutaj już muszą się wypowiedzieć osoby które budują kolumny. Druga sprawa, że Jaspery się podobają i chyba chętnie je ludzie kupują.

zwrotnica Jasper 23- źródło: szymonfaber

13.jpg

Nie wiem ile kosztują Pylony nie śledzę Tej marki - ale może błąd wynika z tego ze Akustyk podaje ceny za parę kolumn 🙂

Nie, nie - żaden błąd. 
Bardzo podobna jest cena transakcyjna za parę owych Jasperow, które wyciągnąłem do tego porównania. 

Wysoki u Akustyka to konstrukcja Illuminatora a w Pylonach Discovery ponad dwa razy tańsze

W tym modelu za 14k, wysokotonowiec to chyba akurat też Revelator, więc ta różnica na 2 szt przy cenie hurtowej to może być pewnie 300? 400? Max 500? Zakładam że nie więcej. A myślę że dużo większą różnicę na korzyść w drugą stronę robi koszt zakrzywionej skrzynki Jasperow niż tej prostej od Akustyka. 

Sama kalkulacja tej opłacalnosci sama w Sobie jest dosyć zabawna. Bo nikt nie widzi ile zaoszczędził przy zakupie wyjściowym tylko widzi tą stratę przy sprzedaży

Jeśli faktycznie przy zakupie wyjściowym zaoszczędził, co na powyższym przykładzie Akustyka pozwoliłem sobie zakwestionować:) 

Za pozostałą część odp. dziękuję, zgadzam się 🙂 

Edytowane przez arturo_waw
Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, arturo_waw napisał:

W tym modelu za 14k, wysokotonowiec to chyba akurat też Revelator, więc ta różnica na 2 szt przy cenie hurtowej to może być pewnie 300? 400? Max 500? Zakładam że nie więcej. A myślę że dużo większą różnicę na korzyść w drugą stronę robi koszt zakrzywionej skrzynki Jasperow niż tej prostej od Akustyka. 

https://akustyk.com.pl/p/56/24/scan-speak-d2608913000  Jasper

https://akustyk.com.pl/p/56/59/scan-speak-r2904700009 Akustyk

przepraszam w tym modelu, którym podałeś jest Illumimnator

https://akustyk.com.pl/p/56/90/scan-speak-r3004662000

Stolarka bardziej wymagająca u Pylona.

Kolumny znanych marek kupuję się też dla ładnych pudełek. Niestety produkty manufakturowe zwykle są... oszczędne estetycznie.

Tak wiem, że liczy się tylko dźwięk, ale jeśli mogę wybrać między ładnym Sonus Faber a paskudnym czymś no to wolę dopłacić. 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Gargan napisał:

Kolumny znanych marek kupuję się też dla ładnych pudełek. Niestety produkty manufakturowe zwykle są... oszczędne estetycznie.

Tak wiem, że liczy się tylko dźwięk, ale jeśli mogę wybrać między ładnym Sonus Faber a paskudnym czymś no to wolę dopłacić. 

Dlatego każdy znajdzie coś dla siebie na rynku 😉 

8 minut temu, Kuki12325 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   Jasper

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Akustyk

Stolarka bardziej wymagająca u Pylona.

Ok, ale wciąż przy cenach hurtowych to na pewno nie jest taka różnica jak na www.

Podsumowując, w jednym produkcie  - droższy wysokotonowiec i pewnie zwrotnica, w drugim - ciekawsza i droższa skrzynka, możliwość personalizacji (np wybranego koloru RAL), 5 letnia gwarancja + znane logo. 

Trudno mi na tym (konkretnym) przykładzie stwierdzić więc, że owa manufaktura to „dużo lepszy wybór za te same pieniądze”. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturo_waw
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, arturo_waw napisał:

Ok, ale wciąż przy cenach hurtowych to na pewno nie jest taka różnica jak na www.

Podsumowując, w jednym produkcie  - droższy wysokotonowiec i pewnie zwrotnica, w drugim - ciekawsza i droższa skrzynka, możliwość personalizacji (np wybranego koloru RAL), 5 letnia gwarancja + znane logo. 

Trudno mi na tym (konkretnym) przykładzie stwierdzić więc, że owa manufaktura to dużo lepszy wybór. 

Bo ciężko po suchych danych coś stwierdzić. Najlepiej posłuchać- często niestety u kogoś w przypadku manufaktury. A jeśli się nie da to pozostaje zaryzykować i wziąć w ciemno (oczywiście jeśli taka forma nas interesuję). W innym wypadku szukamy modeli znanych firm i kupujemy 🙂 

Nadpiszę jeszcze, że mój wywód absolutnie nie ma na celu dyskredytować firmy Akustyk (pozdrawiam), ani jakiejkolwiek innej małej manufaktury. 

Ot, taka powierzchowna analiza z czystej ciekawości, rodzaj „case study” 🙂

@zapacoustics Adamie, poznałem Cię już trochę i wierzę że jesteś super ekspertem w temacie i Twoją ofertę też wciąż rozważam:) 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, arturo_waw napisał:

Nadpiszę jeszcze, że mój wywód absolutnie nie ma na celu dyskredytować firmy Akustyk (pozdrawiam), ani jakiejkolwiek innej małej manufaktury. 

Ja również nie dyskredytuje znanych firm i nie twierdzę, że będzie gorzej niż z manufaktury. To naprawdę każdy musi ocenić sam.

Godzinę temu, arturo_waw napisał:

Nie, nie - żaden błąd. 
Bardzo podobna jest cena transakcyjna za parę owych Jasperow, które wyciągnąłem do tego porównania. 

Z zdradzisz gdzie się kupuje nowe Jaspery za tą cenę - Producent i salony podają 25k za parę.

• Pokaż nowe odpowiedzi