Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy lubi co lubi, każdy ma jakiegoś lub jakichś swoich faworytów,albo to ze względu na wygląd,lub ze względu na dźwięk 🙂 akurat Pylon dla mnie, nie jest jakimś faworytem, mają serię budżetowych kolumny dla Kowalskiego,tylko tyle że w tym segmencie są też inne i w podobnych lub często nizszych cenach, a grają często lepiej 🙂 szkoda że nie możemy wspólnie komisyjnie przysiąść i porównać, potem mają Zirkona, świetnie grają,bardzo klarowne zrównoważone brzmienie, no ale w tej cenie,mamy już taką konkurencję że...... Nie mówiąc o stolarce konkurentów, często o wiele lepsza, teraz piszecie o Jasperze, to już taki Pylonowski hajend raczej i ten wygląd 😍 tyle że znów w tej cenie mamy już taką konkurencje, że zapewne te pylony by leżały i kwiczały 🙂 jest taka konkurencja na rynku, że dziwię się że ten Pylon to jeszcze istnieje 🙂 chyba musi tam mało osób pracować, żeby być rentownym 🧐

3 godziny temu, J4Z napisał:

Tak, też najpierw usłyszałem wzmakach, ale kilka modeli kolumn też widnieje na stronie, w tym spore na szerokopasmówce. Posłuchałbym.

Tak, sprawdziłem teraz.

Bo wcześniej firmę znałem ze wzmacniaczy i tego właśnie streamera w jakiejś gazecie audio chyba był test.

Kolumny ciekawe rzeczywiście. 😉

2 godziny temu, arturo_waw napisał:

trudno mi z ekonomicznego punktu widzenia zrozumieć jak mała manufaktura może w tej samej cenie zaproponować lepszą jakość niż potężne przedsiębiorstwo, z latami zdobywania „know how”,

Jeśli to mowa o Pylon Audio, to żadne potężne przedsiębiorstwo w którym znaleźli się również byli pracownicy znanej marki Altus z Wrześni, jak dobrze kojarzę. Firma młodziutka jak na określenie "potężne przedsiebiorstwo".

Poza tym dość nachalna polityka marketingowa zrobiła swoje w tym kraju, do czego przyczyniły się również salony audio. Jest takie forum obok, gdzie całkiem niedawno było mnóstwo wątków o Pylonach, wszędzie tylko polecano Pylony, jak ktoś szukał wzmacniacza to i tak zaraz polecane były Pylony i tak do zrzygania. 

Ja to bałem się w tamtym czasie zaglądać do lodówki, czy mi jakiś Pylon z niej nie wypadnie.

😆

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

7 godzin temu, sir.jax napisał:

Jeśli to mowa o Pylon Audio, to żadne potężne przedsiębiorstwo w którym znaleźli się również byli pracownicy znanej marki Altus z Wrześni, jak dobrze kojarzę. Firma młodziutka jak na określenie "potężne przedsiebiorstwo".

Można sobie sprawdzić raport finansowy spółki (żadna tajemnica), myślę że byłbyś zaskoczony 🙂 Oczywiście nie jest to Samsung, ale jak na polska firmę z lokalnym kapitałem w tak małej branży to dla mnie „wow”. No i od dłuższego czasu są na giełdzie, więc w rozumieniu biznesowym owszem - są potężnym przedsiębiorstwem bez dwóch zdań. Stawiam dobrą butelkę że żadna inna PL firma z tej branży nie generuje nawet 30% ich obrotu.

Poza tym dość nachalna polityka marketingowa zrobiła swoje w tym kraju, do czego przyczyniły się również salony audio. Jest takie forum obok, gdzie całkiem niedawno było mnóstwo wątków o Pylonach, wszędzie tylko polecano Pylony, jak ktoś szukał wzmacniacza to i tak zaraz polecane były Pylony i tak do zrzygania. 

I znów - czysto biznesowo to akurat powód do przyklaśnięcia, że zbudowali tak skuteczną strategię RTM i RTC (route to market i route to consumer), że są wszędzie i polecają ich „wszyscy” - zarówno dealerzy jak i konsumenci. 

8 godzin temu, rafał50 napisał:

piszecie o Jasperze, to już taki Pylonowski hajend raczej i ten wygląd 😍 tyle że znów w tej cenie mamy już taką konkurencje, że zapewne te pylony by leżały i kwiczały 🙂

Ale mialeś okazję chociaż słuchać i faktycznie porównywać czy tak gadasz dla samego gadania?:) Bo jak jak wybierałem swoje 2,5 roku temu to zjezdziłem trochę salonów i porywnalem je z kilkunastoma innymi modeli (oczywiście dużych brandów, nie manufaktur) i w stosunku jakość/cena/design wypadły zdecydowanie najlepiej. A porównywałem np. z takimi markami jak Monitor Audio Gold, Audio Physic, Vienna Acoustic, PMC etc. 

8 godzin temu, rafał50 napisał:

jest taka konkurencja na rynku, że dziwię się że ten Pylon to jeszcze istnieje 🙂 chyba musi tam mało osób pracować, żeby być rentownym 🧐

To tylko dowód na to jak niewiele wiesz o biznesie 😉

Poza tym dość nachalna polityka marketingowa zrobiła swoje w tym kraju, do czego przyczyniły się również salony audio.

Zapewne Pylon oferował salonom wysokie marże i stąd jego szeroka obecność i proponowanie klientom. Ostatnio nawet pracownik Q21 oznajmił publicznie, że prywatnie kupił Pylony Diamond 28. Pytanie tylko czy to był chwyt marketingowy Q21 czy faktycznie tak dobrze Pylony grają na tle salonowej konkurencji? W ogóle fakt kupienia przez doświadczonego audiofila nowych kolumn a nie używanych (czyli lepszych dźwiękowo za tę samą cenę) jest dla mnie podejrzany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022
6 minut temu, MCHammer2022 napisał:

W ogóle fakt kupienia przez doświadczonego audiofila nowych kolumn a nie używanych (czyli lepszych dźwiękowo za tę samą cenę) jest dla mnie podejrzany.

A co tu podejrzanego? Jako pracownik sklepu, mógł je zapewne kupić po cenie hurtowej, bez marży swojego pracodawcy. 
Czyli było to pewnie 45-50% ceny katalogowej dla Kowalskiego. Za pachnące nówki, w swoim wybranym kolorze czy okleinie. Które potem z powodzeniem odsprzeda (ma sklepowy komplet, jest 1 właścicielem). Też bym kupił, niezależnie jaka to byłaby marka gdybym miaL możliwość na takich warunkach. 

5 minut temu, arturo_waw napisał:

A co tu podejrzanego? Jako pracownik sklepu, mógł je zapewne kupić po cenie hurtowej, bez marży swojego pracodawcy. 
Czyli było to pewnie 45-50% ceny katalogowej dla Kowalskiego. Za pachnące nówki, w swoim wybranym kolorze czy okleinie. Które potem z powodzeniem odsprzeda (ma sklepowy komplet, jest 1 właścicielem). Też bym kupił, niezależnie jaka to byłaby marka gdybym miaL możliwość na takich warunkach. 

ale przecież to pylony 😱

czy w momencie kupna był pod wpływem ekstremalnie silnych środków odurzających lub przymusu fizycznego, to wyjaśni prowadzone na szeroką skalę śledztwo.

Edytowane przez Zbi_Rek

Arturo_waw, słuchałem długo tych zyrkonów i miałem ze sprzedawcami Pylona pyskówke,czytaj naganiaczami.

Bardzo jesteś w porządku człowiek,fajny temat założyłeś,masz sporo do powiedzenia,ale biorę Cię pod lupę 🧐 coś mi tu nie gra, że wybrałeś Pylony,po porównaniu z audio physic i vienna acoustic i atc ,nie przyjmuję tego do wiadomości,a głowę i uszy mam bezstronne, coś tu jest nie tak 🧐

8 minut temu, rafał50 napisał:

Arturo_waw, słuchałem długo tych zyrkonów i miałem ze sprzedawcami Pylona pyskówke,czytaj naganiaczami.

Bardzo jesteś w porządku człowiek,fajny temat założyłeś,masz sporo do powiedzenia,ale biorę Cię pod lupę 🧐 coś mi tu nie gra, że wybrałeś Pylony,po porównaniu z audio physic i vienna acoustic i atc ,nie przyjmuję tego do wiadomości,a głowę i uszy mam bezstronne, coś tu jest nie tak 🧐

wątek z lokowaniem produktu 🤭

1 godzinę temu, arturo_waw napisał:

Czyli było to pewnie 45-50% ceny katalogowej dla Kowalskiego.

Podejrzane jest to, że albo dostał rabat 50% na wszystkie marki a mimo to wybrał Pylony albo dostał rabat 50% tylko na Pylony i dlatego je wybrał. 😉

1 godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

wątek z lokowaniem produktu 🤭

Tak jest:)

Tak naprawdę jestem pracownikiem firmy Pylon i dlatego zacząłem wątek od tego że Pylony chce sprzedać i kupić inną markę 😀🙃

A tak zupełnie serio, można mieć różne gusta i opinie (ja nikogo nie próbuje przekonać że Pylony są super), ale trzeba im oddać że biznes robią świetnie, a też przy okazji (nie celowo) moim zdaniem wnieśli audio na polskim rynku na wyższy poziom, popularyzując budżetowe hi-fi wśród przeciętnych Kowalskich i po prostu wprowadzając podstawowe stereo pod strzechy (np. kosztem marketowych soundbarow). 

52 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Podejrzane jest to, że albo dostał rabat 50% na wszystkie marki a mimo to wybrał Pylony albo dostał rabat 50% tylko na Pylony i dlatego je wybrał. 😉

No i tu pewnie już możliwości są tylko dwie:

1. Inne firmy tak dużych rabatów nie udzielają 

2. Owy sprzedawca lubi i ceni tę markę/konkretny model 

Kończę tematów Pylonów, bo naprawdę ktoś pomyśli że mam coś z nimi wspólnego🙃

I wracając do wątku głównego podzielę się informacją, że czekam na termin odsłuchu FS Accordo 😍 

Tych ? 

Ukryta Zawartość

Piękne monitory, wygladowo to chyba poszły w stolarkę sonus faber,albo ten sam stylista je projektował 🧐 piękne wyrafinowane brzmienie, wiele smaczków,pachnie elegancją 🙂 tylko że one za parę,to ponad 30 koła,a Ty chciałeś do 15 tysi chyba ?🤔 Bo znowuż w cenie ponad 30 tysi, to zaczynamy temat od nowa, bo to już gruba forsa i może okazać się, że za tą kwotę mamy ...........🙂 Nie pylony,nie nie nie, pylony jako podstawki będą nam służyć,do tych monitorów 😁

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, arturo_waw napisał:

Ok, ale wciąż przy cenach hurtowych to na pewno nie jest taka różnica jak na www.

Ale klient koncowy nie kupuje w hurtowni tylko gotowy projekt w ktory glownie wliczony jest koszt pracy, pomyslu, marketingu, pozycji marki itd.. a koszty materialowe czy nawet transportu sa jednymi malo istotnych.

Dlatego w Pylonach masz zwrotnice na tanich elementach bo tam najwiecej oszczedza sie na produkcji masowej. Manufaktura nie musi tak oszczedzac.

Kolumny Akustyka maja duzo lepszy tweeter a ich pomiary sa dostepne na stronie. Ten projekt wygrywa bezapelacyjnie.

3 godziny temu, arturo_waw napisał:

Można sobie sprawdzić raport finansowy spółki (żadna tajemnica), myślę że byłbyś zaskoczony 🙂 Oczywiście nie jest to Samsung, ale jak na polska firmę z lokalnym kapitałem w tak małej branży to dla mnie „wow”. No i od dłuższego czasu są na giełdzie, więc w rozumieniu biznesowym owszem - są potężnym przedsiębiorstwem bez dwóch zdań. Stawiam dobrą butelkę że żadna inna PL firma z tej branży nie generuje nawet 30% ich obrotu.

Bo najlepiej sie zarabia na produktach budzetowych ale masowych. Daleko nie szukac popatrz na producentow kaw rozpuszczalnych..ale czy to swiadczy ze robia dobra kawe?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Niestety to nie Pylon 😢

Ukryta Zawartość

Monitor Audio Studio 89.

To też nie  jest Pylon 🤷

polychna-akustyka-mission-zx-2-high-gloss-black-29899701194450.thumb.webp.ec87b64d3b9a468f213d96e4a6a36fef.webp

Mission w dwóch smakach ZX-2 i QX-2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, rafa napisał:

Bo najlepiej sie zarabia na produktach budzetowych ale masowych

Tylko czy to świadczy o tym, że firma nie może być „potężnym przedsiębiorstwem” bo bazuje na sprzedaży produktów masowych?  Może. 

I czy to oznacza, że nie może jednocześnie produkować produktów premium? 
Na przytoczonym przez Ciebie przykładzie: właścicielem marki Nescafe (pewnie najpopularniejszej kawy w PL), jest firma Nestle która jest jednocześnie właścicielem Nespresso i kawy Starbucks. 
I to że firma ma szerokie portfolio produktów, skierowane do różnych grup docelowych i różnych konsumentów świadczy o tym, że jest właściciwie zarządzana i buduje silną pozycję na rynku.
Żeby nie używać już przykładu firmy na P, to z tego samego powodu taki np. Monitor Audio ma linie Bronze, Silver, Gold i Platinum. 

2 godziny temu, rafa napisał:

ale czy to swiadczy ze robia dobra kawe?

I czy to ze owy MA robi serie Bronze oznacza ze nie może robić dobrych kolumn w serii Platinum? 🙂 Jak najbardziej może. 

3 godziny temu, Gargan napisał:

Pylony za 30'000 PLN 🤩

To by było coś! 😀

I wcale bym się nie zdziwił gdyby za jakiś czas, taki model wypuścili. 
A potem nie zdziwił się jeszcze raz, gdyby ten model w takim np. Wietnamie świetnie się im sprzedawał.

PS Można robić screeny, za jakieś 3 lata mogę odszczekać jak się to nie sprawdzi 🙂 

8 godzin temu, arturo_waw napisał:

Co z tego? Altus z Wrześni też miał zaplecze, kapitał, ba nawet labo na poziomie europejskim i co z tego wyszło?

Każdy wie.

Teraz po latach próbują się odrodzić-odświeżyć, tyle tylko że tak jak wtedy, tak dzisiaj są polskie manufaktury, które w przerwie śniadaniowej potrafią zaprojektować lepsze głośniki niż Altus przez wszystkie swoje najlepsze lata.

Tak, że ten...

😁

2 godziny temu, arturo_waw napisał:

Nestle która jest jednocześnie właścicielem Nespresso i kawy Starbucks. 
I to że firma ma szerokie portfolio produktów, skierowane do różnych grup docelowych i różnych konsumentów świadczy o tym, że jest właściciwie zarządzana i buduje silną pozycję na rynku.

Raczej skierowane dla mas, naprawdę myślisz, że marketowe kawy są czymś wyjątkowym? 

Dla Kowalskiego, który zaparza plujkę może i owszem.

Podałeś właśnie przykład masówki 1:1 z Pylonem. 

9 minut temu, arturo_waw napisał:

Są firmy dobre (jak Fezz czy Lampizator) i te słabe lub średnie (jak Tonsil) i myślę że nie kategoria cenową jest tutaj wyrocznią dla sukcesu. 

W przypadku tej firmy (Tonsil) nie ma żadnego sukcesu, ani w kategorii cenowej ani brzmieniowej niestety.

1 minutę temu, arturo_waw napisał:

Ja o chlebie, Ty o niebie:) 

Ty raczej o czym innym...

Zachowujesz się jak świeżo upieczony magister, czy inny doktorant po zarządzaniu i marketingu.

Daj już spokój,  bo temat wątku jest jasny i klarowny.

Teraz, sir.jax napisał:

W przypadku tej firmy (Tonsil) nie ma żadnego sukcesu, ani w kategorii cenowej ani brzmieniowej niestety.

„- Ala ma kota.”

„- Nie ma znaczenia czy kot Ali jest biało-czarny.”

Poddaje się, wybacz:) 

Niech będzie że Pylon ani inna polska firma za żadne skarby świata nie może wyprodukować produktu premium i nigdy go nie wyprodukuje, bo wywodzi się z kategorii budżetowej i jej nazwa nie kojarzy się audiofilsko. A tym bardziej dlatego że gdzieś kiedyś Tonsil nie odniósł sukcesu! 
Amen.

Tonsil ZgC-50-8-44 

Mega sprzęt za rozsądne pieniądze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, arturo_waw napisał:

„- Ala ma kota.”

„- Nie ma znaczenia czy kot Ali jest biało-czarny.”

Poddaje się, wybacz:) 

Niech będzie że Pylon ani inna polska firma za żadne skarby świata nie może wyprodukować produktu premium i nigdy go nie wyprodukuje, bo wywodzi się z kategorii budżetowej i jej nazwa nie kojarzy się audiofilsko. A tym bardziej dlatego że gdzieś kiedyś Tonsil nie odniósł sukcesu! 
Amen.

Weź Ty idź z tym na jakieś forum finansistów, marketingowców i zarządzania biznesem.

Tu jest mowa o monitorach do 16m².

6 minut temu, Gargan napisał:

Tonsil ZgC-50-8-44 

Mega sprzęt za rozsądne pieniądze

Zyyyy pewnością.  Jak patrzę na taką filtrację, zerotnice i okablowanie, to mam odruchy wymiotne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Gargan napisał:

Tonsil ZgC-50-8-44 

Mega sprzęt za rozsądne pieniądze.

Ukryta Zawartość

Super, świetnie się wpasowuje w moje oczekiwania 😀

7 minut temu, sir.jax napisał:

Weź Ty idź z tym na jakieś forum finansistów, marketingowców i zarządzania biznesem

Dobrze szefie, już przestaje 😉

Ukryta Zawartość

10 minut temu, sir.jax napisał:

Zyyyy pewnością.  Jak patrzę na taką filtrację, zerotnice i okablowanie, to mam odruchy wymiotne.

Ukryta Zawartość

Lepsze od wielu modeli z bieżącej produkcji 🤪

Miałem kiedyś takie i grały całkiem nieźle 🙂

Ukryta Zawartość

58 minut temu, Gargan napisał:

Miałem kiedyś takie i grały całkiem nieźle

Chyba w stosunku do oczekiwań 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, Gargan napisał:

Lepsze od wielu modeli z bieżącej produkcji 🤪

Miałem kiedyś takie i grały całkiem nieźle 🙂

Serio ?

😂😂😂

7 minut temu, rafa napisał:

Chyba w stosunku do oczekiwań 

Do tego co było przed tem również, no i pewno elektronika też "godna" głośników.  😉

Edytowane przez sir.jax

• Pokaż nowe odpowiedzi