Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Gargan napisał:

Jak określić, który model np. YB będzie dla mnie najlepszy? Mogę tylko przypuszczać, że Bise, ale pewności nie mam. A może jakiś inny? Mogę wszystkie podstawkowe wypożyczyć i przetestować? No nie mogę

W przypadku YB jesteście w błędzie. 
Do odsłuchu w siedzibie firmy spokojnie znajdziecie z 10 różnych modeli kolumn. 
No ale trzeba ruszyć cztery litery a nie narzekać na forum. 😀

To jest YB Bise Standard. 

Zamieniłbym to jak schodzi się u dołu front obudowy z podłogą - nie rozumiem czemu wszyscy zostawiają ten podbródek? Taki ostry kant, chyba żeby łatwiej się uderzyć, kiedy coś robisz na podłodze obok kolumny i zapomnisz, że sporo wystają poza podstawki.

Chętnie bym je wypożyczył, bo mają idealne wymiary. Wątpię, żeby się dało. A jeśli nawet to zamrożę sobie jakieś 10~12k. Nie można zrobić jakiejś uproszczonej wersji za 5~6k do wypożyczania? 

Problemem takich manufaktur jest też brak powtarzalności. Kontaktujesz się z firmą, że podoba Ci się jakiś model a oni z miejsca mówią, że to co na zdjęciach to powstało w jednej parze i już takiego nie dostaniesz. Ale ja chciałem dokładnie takie! No i rozczarowanie. Co mi po dowolności? To nie Porsche RWB, a chcą chyba pozować na taki model sprzedażowy. No to niech mi takie kolumny złożą w 48 godzin na moich oczach jak tacy mądrzy 🤪

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

16 minut temu, TubeAudioMusic napisał:

Każdy model YB i innych, w pokoju z niskim i zrównoważonym pogłosem oraz możliwością korekcji w najniższym paśmie. 
Czy Towarzystwo jeszcze nie pokumało o co chodzi w domowym audio?

No chętnie poczytam o co chodzi w domowym audio?

12 minut temu, NRK napisał:

W przypadku YB jesteście w błędzie. 
Do odsłuchu w siedzibie firmy spokojnie znajdziecie z 10 różnych modeli kolumn. 
No ale trzeba ruszyć cztery litery a nie narzekać na forum. 😀

Co mi po odsłuchu w siedzibie firmy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan

ja swoje kolumienki zamówiłem u Witka z akkus, wpierw podesłał mi kolumienki na chatę do posłuchania i po tygodniu robił parkę dla mnie....tak powinno być 🙂 

Godzinę temu, Gargan napisał:

Mogę wszystkie podstawkowe wypożyczyć i przetestować? No nie mogę

Pytałem. Do wypożyczenia (przynajmniej z monitorów) jest tylko 1 model, najtańszy jak dobrze kojarzę i akurat taki który też wizualnie mi np. nie odpowiada 😞

5 minut temu, rafał50 napisał:

I jak te akkus ? Jakie masz ? Nazwę znam i tylko tyle 

czysto i szybko jak to jest z przetwornikami accutona....model redwine 71

46 minut temu, Gargan napisał:

Problemem takich manufaktur jest też brak powtarzalności. Kontaktujesz się z firmą, że podoba Ci się jakiś model a oni z miejsca mówią, że to co na zdjęciach to powstało w jednej parze i już takiego nie dostaniesz

Z tym też się zgodzę. Rozmawiałem z nimi i w sumie to brzmiało trochę tak „mamy ten model, z takimi głośnikami, ale może byc też na tamtych albo jeszcze tamtych jak potrzeba, ale już w innej obudowie, ale też jednak dopiero prototyp, a w styczniu będziemy robili jeszcze inny model, a tamten już nie będzie, a ten jeszcze nie wiadomo za ile itp itd.”. I w sumie to z absolutnie niczym konkretnym z tej rozmowy nie wyszedłem.
Wierze że dla doświadczonych graczy, którzy wiedzą dokładnie czego chcą to jest super podejście, ale dla kogoś mniej doświadczonego i zdecydowanego to jakaś konkretna oferta ramowa by się zdecydowanie przydała (jakie głośniki, jaka buda i za ile), a wraz z nią modele demonstracyjne. 
Oczywiście wierzę że jak tam potencjalnie pojadę to pewnie coś bym wybrał, no ale gdyby nie Wasze reko, to po samej takiej rozmowie raczej bym 400km nie chciał jechać nie znając żadnych konkretów. 

To nie zarzut, tylko moja percepcja. 

Godzinę temu, TubeAudioMusic napisał:

Twoje „piękne” już są. Pod tą stertą propozycji. Masz jeszcze siłę i ochotę? 
Za chwileczkę przez drzewa lasu nie zobaczysz.

Ale już wstępnie do drzewa przebrałem 🙂 Teraz tylko odsłuchy, a to wymaga czasu.

27 minut temu, arturo_waw napisał:

Pytałem. Do wypożyczenia (przynajmniej z monitorów) jest tylko 1 model, najtańszy jak dobrze kojarzę i akurat taki który też wizualnie mi np. nie odpowiada 😞

No właśnie.... Wizualnie to on mi odpowiada, ale jest słabszy od tego co już mam. Po co mam to nawet pożyczać?

45 minut temu, mztv napisał:

czysto i szybko jak to jest z przetwornikami accutona....model redwine 71

To Ty masz fajne monitory, z tego co widziałem to drogie, tak się chowasz z takimi monitorami,nic się nie chwalisz 😁 cicha woda brzegi rwie, patrzyłem na YouTube,ale nigdzie nie ma prezentacji,tylko foty w necie 

2 godziny temu, Gargan napisał:

To jest ogromny błąd małych manufaktur, że ciężko wypożyczyć od nich kolumny. Powinni mieć jakieś pokazowe wersje, np. bez forniru, z nędznymi terminalami na trochę słabszych komponentach, bez maskownic itp. Takie bieda-opcje, żeby tylko usłyszeć jak to mniej więcej będzie grać. Często nawet jeśli do nich pojedziesz to nic nie posłuchasz. 

Jak określić, który model np. YB będzie dla mnie najlepszy? Mogę tylko przypuszczać, że Bise, ale pewności nie mam. A może jakiś inny? Mogę wszystkie podstawkowe wypożyczyć i przetestować? No nie mogę.

Bez sensu taka propozycja skoro stolarka jest najdroższa z tego plus robocizna na zrobienie projektu.

Koszt terminali czy elementów zwrotnic poza produktami z górnej półki nie robi większej różnicy w skali jednej pary kolumn.

Ale ja myślę że chodzi o coś innego z tymi kolumnami demo. Manufaktury i tak dużo sprzedają i są zadowoleni z tego wolumenu i nawet nie chcą większej sprzedaży bo musieliby podejść do produkcji w inny bardziej masowy sposób, zatrudniać dodatkowych ludzi i użerać się z dodatkową biurokracją itd..

1 godzinę temu, Gargan napisał:

że to co na zdjęciach to powstało w jednej parze i już takiego nie dostaniesz

Która firma ci tak odpowiedziała?

Z tego co ja wiem każda poważna manufaktura ma zrobioną pełną dokumentację każdej pary indywidualnej jaką robi.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Tak, a potem się dowiesz, że nie bardzo chce im się z tym bawić albo jakiś rodzaj forniru nie jest dostępny. Zaproponują Ci inną obudowę. A skąd mam wiedzieć czy w innej budzie zagra tak samo? Tym bardziej, że ta co chcesz to jest inaczej zrobiona od tej z propozycji - inna strukturalnie.

Nie ważne, która firma. Byli grzeczni i nic mnie nie kosztowali więc nie będę robić antyreklamy.

43 minuty temu, Gargan napisał:

Zaproponują Ci inną obudowę. A skąd mam wiedzieć czy w innej budzie zagra tak samo?

Teraz fantazjujesz 😉 Nie mogą ci proponować innej obudowy bo obudowa to część projektu.

A fornir ustalasz na początku składając zamówienie i wtedy już wiesz co jest dostępne.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

11 minut temu, rafa napisał:

Teraz fantazjujesz 😉 Nie mogą ci proponować innej obudowy bo obudowa to część projektu.

A fornir ustalasz na początku składając zamówienie i wtedy już wiesz co jest dostępne.

Nic tak mnie nie wnerwia, jak to gdy ktoś zarzuca mi kłamstwo.

Jeśli mówię, że ktoś mi zaproponował inną obudowę do tych samych kolumn to znaczy, że tak było. 

"Jeżeli chodzi o ******** to w takiej konfiguracji jak widać na zdjęciach one kosztowałyby 20 tys zł / parę . Jednak w tym przypadku projekt można uprościć i potanić. Wariant który pokazujemy był wykonany ze sklejki klejonej plasterków tak aby było widać przekrój sklejki. Boki były fornirowane. Całość lakierowana na półmat z grubą warstwą lakieru.

Takie wykonanie obudowy było pod pomysł klienta ale można to uprościć bo te obudowy były drogie i strasznie pracochłonne. Pomysł sklejania tego z plasterków pochłaniał duże ilości materiału a odsłonięty przekrój sklejki może fajnie wyglądał ale był bardzo czasochłonny w wykończeniu bo trzeba było najpierw trzeba było uzupełnić wady drobne wady sklejki, potem zabezpieczyć przed możliwością pojawienia się klawiszowania między warstwami a na koniec wylakierować grubą warstwą lakieru.

Dużo prościej i równie fajnie można to zrobić tak jak to robiliśmy w przypadku ******* : https://********/ . Tu mamy grubą klepkę dębową na 4 ścianach plus boki fornirowane okleiną do wyboru albo również może być dębem jeżeli kolor miałby być jednolity. Szkielet konstrukcji wykonany jest klasycznie z MDFu. Taką obudowę zrobi się o wiele szybciej i taniej a efekt wizualny wcale nie będzie gorszy. Pozostaną miękkie, zaokrąglone krawędzie obudowy. I w takim wykonaniu *********** mogłyby kosztować 17500zł / parę."

Chyba jest różnica pomiędzy obudową wyciętą z bloku sklejonej sklejki w porównaniu do obudowy z klepek dębowych ze szkieletem MDF?

3 minuty temu, Gargan napisał:

Jednak w tym przypadku projekt można uprościć i potanić.

Jeżeli to nie jest tak, że zrobili wersję wyjątkową ze sklejki na specjalne zamówienie i ryzyko klienta, a to co Ci proponują to ich standardowa konstrukcja, to jest to jakiś absurd.

@juro Na stronie internetowej producenta jako ilustracja do opisu modelu jest właśnie ta wersja klejona z listewek, czy tam sklejki. Wygląda obłędnie, więc się zainteresowaniem tym modelem myśląc, że to jest standard. Okazało się, że to zupełnie inna obudowa niż to co w regularnej produkcji. Żeby napisali na zdjęciu "wersja specjalna" a obok było zdjęcie "wersji standardowej" to nie byłoby sprawy. Tu jest jednak inaczej. Typowe zagranie na wabia. 

To tak jakby B&W wrzucił w reklamie zdjęcie 705, a tak naprawdę sprzedawał 706. Przetworniki takie same. Tylko trochę inne te obudowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Gargan napisał:

No zrzutu ekranu Ci nie przedstawię, bo za dużo danych osobowych. 

W każdym razie - można się zaskoczyć przy zamawianiu w manufakturach. 

dlatego trzeba czytać odnośniki napisane mikrodrukiem i oznaczone. *

Godzinę temu, Gargan napisał:

Chyba jest różnica pomiędzy obudową wyciętą z bloku sklejonej sklejki w porównaniu do obudowy z klepek dębowych ze szkieletem MDF?

Pewnie sonicznie byłoby tak samo, więc w czym problem? Mogłeś zamówić droższą wersję - Twój wybór. Wg mnie bardzo uczciwe podejście producenta. A zaskoczony to mógłbyś być, jakbyś zamówił droższą, a otrzymał tańszą wersję 😄 

Edytowane przez mandek
17 minut temu, Zbi_Rek napisał:

dlatego trzeba czytać odnośniki napisane mikrodrukiem i oznaczone. *

Tak znamienity duet przetworników wymagał odpowiedniej oprawy. Niewielka, wykonana ze sklejkowych klepek obudowa, została  pokryta brzozą karelską na bokach a następnie wykończona w niezwykle subtelny, przyjemny dla oka i dłoni sposób. Zaokrąglenia na górze i dole, miękkie krawędzie boczne wraz z  gładko wykończonym, satynowym lakierem, sprawiają niezwykle przyjemne wrażenie. Od razu widać, że jest to coś wyjątkowego.
Wyprowadzony z tyłu obudowy system bas reflex został wyposażony w specjalnie do tego celu zaprojektowany  układ tłumienia rezonansów własnych. Wszystko po to aby praca układu bas reflex była jak najczystsza i nie zakłócała wyższych częstotliwości. Wnętrze obudowy skrywa również zwrotnicę, wykonaną z doskonałej jakości elementów firm Jantzen Audio i Mundorf a srebrzone okablowanie dopełnia całości.

No dobra to jest opis tej obudowy. 

Gdzie są te gwiazdki, bo nie mogę znaleźć? 🤷 Wciąż szukam opisu standardowej wersji zrobionej z MDF.

6 minut temu, mandek napisał:

Pewnie sonicznie byłoby tak samo, więc w czym problem? Mogłeś zamówić droższą wersję - Twój wybór. Wg mnie bardzo uczciwe podejście producenta. A zaskoczony to mógłbyś być, jakbyś zamówił droższą, a otrzymał tańszą wersję 😄 

Różne materiały i technologie skutkują innym zachowaniem obudowy. Skoro bawimy się w grubą audiofilię to wszystko ma znaczenie i nie chcę MDF skoro projekt jest na blok sklejony z listewek. Po MDF za 20k to sobie pójdę do ProAC czy innego B&W i przynajmniej będę wiedział, że tak ma być, a u Xavian dostanę prawdziwe drewno.

12 minut temu, Gargan napisał:

Różne materiały i technologie skutkują innym zachowaniem obudowy.

Musiałbyś to sprawdzić - powinieneś zamówić te kolumny w obu wersjach i przeprowadzić test ABX 😄

Pewnie, że tak zrobię. Zacznę od zbiórki na forum 40k PLN żeby kupić obydwie wersje i przeprowadzić testy. 

Potem będę wypożyczać te paczki po kolei ludziom, którzy dorzucili się do zakupu na czas proporcjonalny do wysokości wpłaty. 

To może chwycić. 

Zaraz podam numer konta do wpłat 😀

38 minut temu, Gargan napisał:

Tak znamienity duet przetworników wymagał odpowiedniej oprawy. Niewielka, wykonana ze sklejkowych klepek obudowa, została  pokryta brzozą karelską na bokach a następnie wykończona w niezwykle subtelny, przyjemny dla oka i dłoni sposób. Zaokrąglenia na górze i dole, miękkie krawędzie boczne wraz z  gładko wykończonym, satynowym lakierem, sprawiają niezwykle przyjemne wrażenie. Od razu widać, że jest to coś wyjątkowego.
Wyprowadzony z tyłu obudowy system bas reflex został wyposażony w specjalnie do tego celu zaprojektowany  układ tłumienia rezonansów własnych. Wszystko po to aby praca układu bas reflex była jak najczystsza i nie zakłócała wyższych częstotliwości. Wnętrze obudowy skrywa również zwrotnicę, wykonaną z doskonałej jakości elementów firm Jantzen Audio i Mundorf a srebrzone okablowanie dopełnia całości.

No dobra to jest opis tej obudowy. 

Gdzie są te gwiazdki, bo nie mogę znaleźć? 🤷 Wciąż szukam opisu standardowej wersji zrobionej z MDF.

Różne materiały i technologie skutkują innym zachowaniem obudowy. Skoro bawimy się w grubą audiofilię to wszystko ma znaczenie i nie chcę MDF skoro projekt jest na blok sklejony z listewek. Po MDF za 20k to sobie pójdę do ProAC czy innego B&W i przynajmniej będę wiedział, że tak ma być, a u Xavian dostanę prawdziwe drewno.

najbardziej istotna "gwiazdka"

* drogi kliencie, zastoswane materiały, komponenty oraz technologie nie mają znaczenia, gdyż tak czy inaczej utopiłeś ok. 20 koła peelenów 🤭 

p.s.

na pocieszenie, nie ty pierwszy i nie ostatni

informujemy, że z kwoty zysku netto, przekazujemy 1% dla fundacji wspierającej opiekę nad jeleniami

Koledzy, podpowiecie jakieś źródło (może być na forum ale nie musi) w którym znajdę jakieś pogłębione informacje nr. wyższości (lube też nie?) monobloków nad współdzieloną końcówką mocy? Przez lupkę same drobne wątki tylko znalazłem. 

Zakładam że jak już uporam się z zakupem monitorów, to tak jak ktoś już sugerował - docelowo będzie potrzebny mocniejszy piecyk, a że mam jeszcze chwilę urlopu to mógłbym się zagłębić w temat, przynajmniej w teorię 🙂

Z góry dziękuję . 

Edytowane przez arturo_waw

Ooooo to arturo waw widzę że ma odłożoną grubszą flotę 😬 

Wszedłem na yb audio, szukałem cen i nie ma nigdzie, dopiero na jakiejś anglo jezycznej stronie znalazłem ceny w juro 😁

@arturo_waw ale co tu źródłować? Trzeba posłuchać 😀

Tylko może uściślijmy:

chodzi Ci o dedykowane mono-bloki jako osobne urządzenia czy architekturę dual-mono w jednej obudowie? Pełne dual-mono czy takie semi-dual-mono jak mam w Rega? Dwa osobne przedwzmacniacze czy jeden przedwzmacniacz z dwoma niezależnymi końcówkami mocy? Ile to ma kosztować? Wiesz, jak masz kupić jakieś tanie i badziewne dual-mono to lepiej drogie stereo. Jak mocno chcesz obciążać sprzęt? Czy efekty stereo przykuwają twoją uwagę, bo jeśli słuchasz głównie starych nagrań na winylu nagranych w mono albo katujesz sąsiadów utworami z internetu w formacie joint-stereo to dual-mono nie ma sensu 😀 Jest wiele pytań 😀

Link:

Ukryta Zawartość

wss-dual-mono-stereo-amplification-infographic.thumb.png.3dc222823c7cc322e9d1e56e7007fd74.png

6 minut temu, rafał50 napisał:

Ooooo to arturo waw widzę że ma odłożoną grubszą flotę 😬 

Wszedłem na yb audio, szukałem cen i nie ma nigdzie, dopiero na jakiejś anglo jezycznej stronie znalazłem ceny w juro 😁

Się nie sugeruj - jak z nimi porozmawiasz to wyjdzie, że 3x tyle 🤪

Eeeee... On nie odłożył. Żona go rozpieszcza 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Gargan napisał:

Tylko może uściślijmy:

chodzi Ci o dedykowane mono-bloki jako osobne urządzenia czy architekturę dual-mono w jednej obudowie?

No przecież napisałem - monobloki vs współdzielona końcówka mocy (tj. dual mono w 1 jednej budzie) 🙂 

80% streaming (Roon), 20 % winyl

O budżecie narazie nie myślę, tylko o samych różnicach i +/- obu rozwiązań i zgłębienia trochę tematu. 

Z zalet to mono-bloki są:

1) kosztowne

2) zabierają miejsce

3) żrą więcej prądu 

4) potrzebują więcej okablowania 

5) są mniej wygodne w użytkowaniu 

6) jeśli używasz pojedynczego przedwzmacniacza to nadal nie jest Dual-Mono na 100%

7) wymagają lepszego stolika

Dzięki ale to Twoje prywatne przemyślanie i subiektywne zdanie jak się domyślam.
A ja pytałem bardziej o źródło wiedzy, gdzie sam mógłbym się trochę więcej dowiedzieć, na podstawie obiektywnych danych:) 

Tutaj może nie off topujmy bo zaraz rozpęta się dyskusja co lepsze, a nie tego dotyczy temat 😉

Podziękował✌️

• Pokaż nowe odpowiedzi