Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

ujawnij w jakie uznane manufaktury masz na myśli

Ja bym jeszcze dopisał pana Witolda Albeckiego z Akkus.

Edytowane przez Krzychu72

arturo_waw

Bez tego co napisałem,to Twoje wysiłki są bezcelowe.

Posiadanie kolumn podstawkowych to duze wyzwanie.

"Nic nie musze" niczego nie zmienia,to nie "czarodziejski zaklecie".

Problem pozostaje.

Edytowane przez tomek7776
12 minut temu, Gargan napisał:

Uhhhh... Będzie drogo, albo drożej 😀

Raczej na 100 procent budżet tego nie udźwignie.😀

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, tomek7776 napisał:

Bez tego co napisałem,to Twoje wysiłki są bezcelowe.

Posiadanie kolumn podstawkowych to duze wyzwanie.

"Nic nie musze" niczego nie zmienia,to nie "czarodziejski zaklecie".

Problem pozostaje.

A dlaczego w ogóle uważasz że jest jakiś problem? Albo będzie? 
Czy jest jakiś wzór matematyczny (składający się z wybranego modelu monitorów, budżetu na podstawki i ilości W wzmacniacza) który 0/1 decyduje o tym czy sprzęt zagra albo nie?

Myślę że dla każdego ten „idealny” poziom jest inny (o ile w ogole istnieje) i nie jest to żaden próg, który się osiąga całkowicie lub też całkowicie daleko jest od niego. 

Już teraz jestem bardzo zadowolony z tego poziomu który mam, a wierzę że po zmianie będzie tylko lepiej (a jeśli nie idealnie to nawet dobrze - będę miał do czego dążyć w przyszłości 😉). 

@NRK gdybym miał tyle kasy co Ty wydałeś na te dwie małe kolumienki to życie bym sobie od nowa ułożył gdzieś na Filipinach 😀 🏝️💃🍹

6 minut temu, Gargan napisał:

@NRK gdybym miał tyle kasy co Ty wydałeś na te dwie małe kolumienki to życie bym sobie od nowa ułożył gdzieś na Filipinach 😀 🏝️💃🍹

Gdyby tam chociaż dostępu nie było do internetu to nawet byśmy Ci się złożyli 🙂😉

3 minuty temu, arturo_waw napisał:

A dlaczego w ogóle uważasz że jest jakiś problem? Albo będzie? 
Czy jest jakiś wzór matematyczny (składający się z wybranego modelu monitorów, budżetu na podstawki i ilości W wzmacniacza) który 0/1 decyduje o tym czy sprzęt zagra albo nie?

Myślę że dla każdego ten „idealny” poziom jest inny (o ile w ogole istnieje) i nie jest to żaden próg, który się osiąga całkowicie lub też całkowicie daleko jest od niego. 

Już teraz jestem bardzo zadowolony z tego poziomu który mam, a wierzę że po zmianie będzie tylko lepiej (a jeśli nie idealnie to nawet dobrze - będę miał do czego dążyć w przyszłości 😉). 

40 letnia praktyka moja i moich kolegow z tego hobby.

Kolumny podstawkowe z różnych powodów wymagają mocnych i bardzo mocnych wzmacniaczy.

Do tego nikt Ci jeszcze nie powiedział..że są potrzebne wybitne standy...zazwyczaj kupujesz kolumny podstawkowe bez standów.a jeśli nawet ze standami...to miernej jakości.

Dobre standy są KOSZTOWNE.

Na forum jest dużo tematów o tym.

Obecnie masz jako takie podłogówki...zostań przy nich.lub przy innych podłogówkach.

18 minut temu, NRK napisał:

Raczej na 100 procent budżet tego nie udźwignie.😀

Ukryta Zawartość

Dobrze że akustyka dźwiga. 🤭

Ukryta Zawartość

.

5 minut temu, tomek7776 napisał:

Obecnie masz jako takie podłogówki...zostań przy nich.lub przy innych podłogówkach

Dziękuje pięknie za radę Sensei, ale nie skorzystam 🙂

PS Dla Ciebie „jako takie”, dla mnie świetne. Punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia 😉

8 minut temu, chudeusz napisał:

Gdyby tam chociaż dostępu nie było do internetu to nawet byśmy Ci się złożyli 🙂😉

Skąd wiesz, że mają internet?

@arturo_waw bardzo dobre podstawki to teraz jakieś 1500 PLN. Jak by nie patrzeć kawałek grosza 🤷 Do tego drobny piasek budowlany... Tanio nie będzie 🤔

Gargan

Piaskiem sie nie zasypuje.Przynajmnie w tej branży.Ołowianym śrutem.chyba z 60zł kg.

Ukryta Zawartość

Prosilłem nie trolluj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek7776

No właśnie z tym śrutem to może być przypał, bo podstawki nie powinny być zbyt ciężkie, szczególnie jeśli do nich przykręcasz kolumny. 

Piasek to dobry kompromis z optymalną masą i tłumieniem.

33 minuty temu, Gargan napisał:

Te akurat nie moje😜

5 minut temu, Gargan napisał:

No właśnie z tym śrutem to może być przypał, bo podstawki nie powinny być zbyt ciężkie, szczególnie jeśli do nich przykręcasz kolumny. 

Nie jest to prawda.

jeśli się myle rozwiń temat.

p.s jak myślisz jakie role mają do spełnienia standy....

5 minut temu, Gargan napisał:

za ciężkie ? 

rozwiń temat (może być ciekawie 🤭)

42 minuty temu, arturo_waw napisał:

Dziękuje pięknie za radę Sensei, ale nie skorzystam 🙂

PS Dla Ciebie „jako takie”, dla mnie świetne. Punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia 😉

Kolega chyba próbuje ci wytłumaczyć, ze nowe monitory, jak jeszcze mają być ładne, to nie będą w tym budżecie grać lepiej niż to co masz, strzelam ze byś musiał pomnożyć razy dwa 

1 minutę temu, krolewicz napisał:

Kolega chyba próbuje ci wytłumaczyć, ze nowe monitory, jak jeszcze mają być ładne, to nie będą w tym budżecie grać lepiej niż to co masz, strzelam ze byś musiał pomnożyć razy dwa 

Rozumiem. Mimo wszystko zaryzykuję.

Poza tym, nie zawsze oczekiwanie musi być takie żeby było „lepiej”. Może po prostu „inaczej”? 

Fajnie jest sobie zmieniać w życiu. Taniej i łatwiej kolumny niż np. kobietę 😉

4 minuty temu, arturo_waw napisał:

Fajnie jest sobie zmieniać w życiu. Taniej i łatwiej kolumny niż np. kobietę 😉

polemizowałbym... 🤭

Edytowane przez Zbi_Rek

Może faktycznie warto do tematu podejść nieco chłodniej. Jeżeli szukasz monitorów do takiej muzyki jak podałeś (referencyjny bas) to ja nie za bardzo rozumiem jak niepełnopasmowe kolumny mają to dobrze zagrać. Bo znakomita większość monitorów ma bardzo poważne ograniczenie w postaci odtwarzania dolnego pasma. Stąd później szukanie supermocnych wzmacniaczy, ratowanie się subami, czy po prostu zaklinanie rzeczywistości twierdzeniami typu: mi to wystarcza, dla mnie jest ok, itp. 

Sam mam w jednym systemie monitory, godzę się na ich ograniczenia, ale wiem że cudów z nich nie wyciągnę - jeżeli w spec grają od 50Hz, czyli w rzeczywsistości pewnie od 60, to podstawy basowej z nich nie będzie.

@arturo_waw sugerowano ci tu kilka ciekawych konstrukcji z budżetu i powyżej.

Jeśli nie masz ciśnienia, by kolumny zmieniać już tu i teraz to może jednak warto nieco dłużej poodkładać kasę i wsłuchać się w glosy przedmówców (np. Franco Serblin Accardo - dla mnie bajeczne) ale szukaj tego co Tobie brzmieniowo odpowiada. Sprawdź coś czego nie bierzesz pod uwagę, np. monitory Falcon Acoustic M10 (w twoim budżecie). Kto wie, może będziesz zaskoczony (nie patrz na parametry).

• Pokaż nowe odpowiedzi