Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Allmr napisał:

Może faktycznie warto do tematu podejść nieco chłodniej. Jeżeli szukasz monitorów do takiej muzyki jak podałeś (referencyjny bas) to ja nie za bardzo rozumiem jak niepełnopasmowe kolumny mają to dobrze zagrać.

Ale dla mnie priorytetem nie jest referencyjny bas, tylko przestrzeń, dynamika i lekko ciepła, fajna barwa. Bas oczywiście jest ważny, ale nie najważniejszy 🙂

51 minut temu, irimi napisał:

Jeśli nie masz ciśnienia, by kolumny zmieniać już tu i teraz to może jednak warto nieco dłużej poodkładać kasę i wsłuchać się w glosy przedmówców (np. Franco Serblin Accardo - dla mnie bajeczne) ale szukaj tego co Tobie brzmieniowo odpowiada. Sprawdź coś czego nie bierzesz pod uwagę, np. monitory Falcon Acoustic M10 (w twoim budżecie).

Ciśnienia nie mam i za wszystkie propozycje dziękuję, nie zamykam się na inne niż wstępnie wybrałem. Ale akurat ten model ze względu na design odpada. 

Co do kasy - nie chodzi o dozbieranie, po prostu ten budżet uważam za właściwy (a celuje w rynek wtórny lub modele ex demo więc to katalogowo będą pozycje już po ok 30k). 

Accordo - bardzo mi się podobają, jak będę mial opcje to na pewno sprawdzę 🙂

5 godzin temu, NRK napisał:

Raczej na 100 procent budżet tego nie udźwignie.😀

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Masz PULSE od YB Audio? Jak one grają, bo właśnie się przymierzam do zakupów... 🤔

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, tomek7776 napisał:

Gargan

Piaskiem sie nie zasypuje.Przynajmnie w tej branży.Ołowianym śrutem.chyba z 60zł kg.

Można, ale lepiej śrut żeliwny lub ołowiany plus piasek, ale nie budowlany.  @Gargan budowlany to może być beton. 🙂

5 godzin temu, Gargan napisał:

No właśnie z tym śrutem to może być przypał, bo podstawki nie powinny być zbyt ciężkie, szczególnie jeśli do nich przykręcasz kolumny. 

Hmmmm, że co proszę? 

Po pierwsze to standy jak najcięższe, moje po zasypaniu 4 tub standu ważą 34kg każda. 

Kto przykręca kolumny do standów, Ty tak robisz? To gratuluję chłopie.

Jprdl 🤦

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

31 minut temu, sir.jax napisał:

Można, ale lepiej śrut żeliwny lub ołowiany plus piasek, ale nie budowlany.  @Gargan budowlany to może być beton.

Jprdl 🤦

piasek (kwarcowy oczywiście) i kulki ołowiane/żeliwne to już historia

powyższe to materiały inwazyjne, a to co poniżej już już jest wolne od tej istotnej wady

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
23 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

piasek (kwarcowy oczywiście) i kulki ołowiane/żeliwne to już historia.

powyższe to materiały inwazyjne, a to co poniżej już już jest wolne od tej istotnej wady

Nadal są dostępne, to żadna historia.

A jaka wadę ma np. śrut,  czy kulki żeliwne i na czym polega ta inwazyjność, tak samo jak piasek kwarcowy do piaskownicy dla dzieci, który raczej musi spełniać warunki i normy bezpieczeństwa.

Edytowane przez sir.jax

25 minut temu, sir.jax napisał:

Nadal są dostępne, to żadna historia.

A jaka wadę ma np. śrut,  czy kulki żeliwne i na czym polega ta inwazyjność, tak samo jak piasek kwarcowy do piaskownicy dla dzieci, który raczej musi spełniać warunki i normy bezpieczeństwa.

to że są dostępne, to nie znaczy, że stosowanie ich w tym zakresie jest wolne od zagrożeń

prowokujesz czy rzeczywiście wsypałbyś piasek kwarcowy dzieciakim do piaskownicy ? 🤔

15 minut temu, Zbi_Rek napisał:

to że są dostępne, to nie znaczy, że stosowanie ich w tym zakresie jest wolne od zagrożeń

prowokujesz czy rzeczywiście wsypałbyś piasek kwarcowy dzieciakim do piaskownicy ? 🤔

Ale jakich zagrożeń, czym zagraża mi staliwo, żeliwo wsypane do standów z dosypanym piaskiem?

Nie prowokuję, taki piasek jest dostępny w Leroy Merlin, czy innym OBI.

Pierwsze z brzegu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

19 minut temu, sir.jax napisał:

Ale jakich zagrożeń, czym zagraża mi staliwo, żeliwo wsypane do standów z dosypanym piaskiem?

Nie prowokuję, taki piasek jest dostępny w Leroy Merlin, czy innym OBI.

Pierwsze z brzegu:

Ukryta Zawartość

Pisrwsze z brzegu

Czy dzieci mogą bawić się piaskiem kwarcowym?

Nie zaleca się zastępowania piasku do zabawy w piaskownicy dla dzieci piaskiem kwarcowym ze względu na potencjalne zagrożenie dla zdrowia, jakie niesie ze sobą pył kwarcowy .8 sie 2023

oddziałiywanie ołowiu na organizm raczej nie wymaga uświadamianiu (pewnie dlatego oiminąłeś ten wypełniacz)

żeliwo-zawiera węgiel, więc podatność na rdzewienie powierzchniowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
42 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

Pisrwsze z brzegu

Czy dzieci mogą bawić się piaskiem kwarcowym?

Nie zaleca się zastępowania piasku do zabawy w piaskownicy dla dzieci piaskiem kwarcowym ze względu na potencjalne zagrożenie dla zdrowia, jakie niesie ze sobą pył kwarcowy .8 sie 2023

oddziałiywanie ołowiu na organizm raczej nie wymaga uświadamianiu (pewnie dlatego oiminąłeś ten wypełniacz)

żeliwo-zawiera węgiel, więc podatność na rdzewienie powierzchniowe

Musisz zatem napisać do producenta piasku kwarcowego dla dzieci Sablo i przy okazji podważyć badania PZH dopuszczające ten piasek do użytku.  😁

Co do ołowiu nie chce z tym dyskutować, bo chcesz czy nie tego pierwiastka nie unikniesz w środowisku,  farby, kosmetyki, ubrania itd. 

Żeliwo jest bezpieczne dla zdrowia, z niego są wykonywane naczynia, patelnie, garnki etc.

Korozja powierzchniowa pewno ma miejsce kiedy są spełnione ku temu warunki, szczerze wątpię, żeby szczelnie zamknięte w tubach standów kulki żeliwne zmieszane z piaskiem  kwarcowym ulegały korozji w pomieszczeniu zamkniętym jakim jest pokój w mieszkaniu. Może gdybym miał wilgotność na poziomie 80%, ale nie w normalnych warunkach.

Uważam, że bardzo mocno naginasz i niepotrzebnie wywołujesz panikę.

Edytowane przez sir.jax

3 godziny temu, sir.jax napisał:

Można, ale lepiej śrut żeliwny lub ołowiany plus piasek, ale nie budowlany.  @Gargan budowlany to może być beton. 🙂

Hmmmm, że co proszę? 

Po pierwsze to standy jak najcięższe, moje po zasypaniu 4 tub standu ważą 34kg każda. 

Kto przykręca kolumny do standów, Ty tak robisz? To gratuluję chłopie.

Jprdl 🤦

Pogratuluj producentom kolumn, bo w obudowach montują gniazda do śrub służących do mocowania kolumn na podstawkach - wcale nie ciężkich tylko np. z drewna lub aluminium, albo strunowych.

Piasek w stojaku jest szczelnie zamknięty. Co Wam niby może zagrażać? Luzem nie leży ani nie pyli, bo nie ma gdzie ani jak.

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

Piasek kwarcowy stosuje np, do piaskowania trawnika- ok 1 tony rocznie na 100m2 trawnika. Dlaczego w budowlance jest dostępny i szeroko stosowany ? Oczywiście nie tylko w budowlance

"Piasek kwarcowy to niezwykły surowiec, który wykorzystuje się w przemyśle budowlanym, szklarskim, przy produkcji biżuterii, naczyń, przyrządów optycznych i wielu innych, ale ma też zastosowanie w ogrodnictwie."

9 godzin temu, arturo_waw napisał:

Co do kasy - nie chodzi o dozbieranie, po prostu ten budżet uważam za właściwy (a celuje w rynek wtórny lub modele ex demo więc to katalogowo będą pozycje już po ok 30k). 

Arturo, chyba już więcej sensownego się nie dowiesz z tego wątku, temat za bardzo się rozmywa ... 

Posłuchaj jeszcze paru modeli i wybierz to co się najbardziej Tobie spodoba. .

PS. Posłuchaj czegoś z Chario, obecnie gram na Chario i mam swoisty sentyment do tej firmy. Trzymam kciuki. Powodzenia

13 godzin temu, NRK napisał:

Nie, to nie moje. Ja mam wyższy model😜 Mnie osobiście 2way nie interesuje. 😀

Ale to już chyba nie monitory, tylko jakieś podłogówki - jaki to jest "wyższy" model, mając na uwadze, że w Pulse drivery są naprawdę z najwyższej półki?

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, mandek napisał:

Ale to już chyba nie monitory, tylko jakieś podłogówki - jaki to jest "wyższy" model, mając na uwadze, że w Pulse drivery są naprawdę z najwyższej półki?

Najwyższe modele purifii, seasa, scana, czy sb to już jeden pies. Z wszystkich można zrobić ciekawe i bardzo dobre kolumny. Każdy z tych przetworników będzie miał swoje brzmienie, a co wybierze użytkownik to już kwestia gustu. 

wstawianie dużych paczek do małego pokoju, najczęściej przy ścianach, bez choć minimalnej adaptacji to proszenie się o duże problemy. Oczywiście z małymi również należy zadbać o jakieś tam minimum. 

Edytowane przez Kuki12325
7 godzin temu, szpakowski napisał:

Posłuchaj jeszcze paru modeli i wybierz to co się najbardziej Tobie spodoba. .

I finalnie może się okazać, że autor wątku nic lepszego od Pylonów Jasper nie znajdzie. 😉

18 minut temu, rafał50 napisał:

Polemizował bym,Pylon z cenami tak odlatuje, że niedługo unitre dogoni 😁

Ale cena katalogowa vs transakcyjna znacząco się różni 😉

Nie wiedzieć czemu, wspólnie z dealerami przyjęli (albo im narzucili) taki model, w którym cena 100 jest wywindowana mocno w górę, od której potem uzyskuje się duży rabat (przynajmniej w modelu Jasper). 

PS Jak jest popyt, a jest (w przeciwieństwie do Unitry) to można ceny windować 🙂 

Edytowane przez arturo_waw
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, arturo_waw napisał:

Ale cena katalogowa vs transakcyjna znacząco się różni 😉

Nie wiedzieć czemu, wspólnie z dealerami przyjęli (albo im narzucili) taki model, w którym cena 100 jest wywindowana mocno w górę, od której potem uzyskuje się duży rabat (przynajmniej w modelu Jasper). 

ale kilku zawsze na mniejszy rabat ustrzelą i o to w tym wszystkim chodzi. Gdzieś kiedyś czytałem, że przy dystrybucji Pylon nie jest dobrym kompanem. Jakiś salon miał ultimatum albo oni albo inna polska manufaktura. Salon wybrał manufakturę z Bydgoszczy. I się nie dziwię.

1 minutę temu, Kuki12325 napisał:

. I się nie dziwię

A ja się trochę dziwię. 
Potencjalnie mniejsza marża ale na dużym wolumenie (ilość sprzedawanych paczek) i możliwości cross-sellingu (np. Sprzedaży wzmaka w pakiecie) + przyszłościowa lokalizacja Kowalskiego i przywiązanie go do tego sklepu, musi się raczej opłacać. 
Pokazuje to przykład największych, którzy Pylona w ofercie mają. 

Godzinę temu, mandek napisał:

Monitory. Obudowa jest trochę większa niż w tych Pulse. No ale tam siedzi jeszcze 28 cm revelator na basie w OZ.😀 

Przetworniki odrobinę droższe, no ale czy lepsze, to już kwestia gustu. 

58 minut temu, Gargan napisał:

Przetworniki są tej samej jakości

Trzeba by było postawić jedne obok drugich i wtedy zdecydować co lepsze.  Inaczej to wróżenie z fusów. 🙈

A propo polskich kolumn,szkoda że nigdzie nie można posłuchać Bmn, sporo ludzi chwali 🙂 ale byłem na stronie Bmn, odjechał facet z cenami lepiej niż Pylon 😁 aż oczy przecierałem 🤣 z polskich dla Kowalskiego to chyba najbardziej taga harmony, i jakość i wykonanie i dźwiękowo ,tak mi się wydaje 🙂 słuchałem tych platinum i diamond i naprawdę bardzo dobre wspomnienia mam 🙂

9 minut temu, Kuki12325 napisał:

Jakiś salon miał ultimatum albo oni albo inna polska manufaktura.

Ot, żadne zaskoczenie. 
Strategia siły w negocjacjach jest powszechnie stosowana. Zdziwiłbym się, gdyby tak nie robili. 

3 minuty temu, rafał50 napisał:

A propo polskich kolumn,szkoda że nigdzie nie można posłuchać Bmn, sporo ludzi chwali 🙂 ale byłem na stronie Bmn, odjechał facet z cenami lepiej niż Pylon

Tu też się nie dziwię. 
Niska popularność = mała skala sprzedaży = duża marża.

Pylon skalę ma przeogromną (pchają na Azję paczki tysiącami) więc mogą sobie pozwolić na niższy zysk netto na 1 parze.

Piękne te mission 🙂 ciekawe jak brzmią 🙂 mówicie że Pylona pchają na Azję i tam są cenione ? Wiem że taga składana w Chinach,ale firma polska,z Piaseczna chyba

Muszę Wam się zwierzyć 😁 straszne jest to audio,ta nasza pasja i to forum jest straszne!!!! Chodzą mi po głowie monitory, że chciałbym mieć, ale po co mi? Przecież mam kolumny, wszystko mam 😀 ale dalej mi chodzą po głowie,bo Was czytam, potem wchodzę na olx i widzę za 4 tysiące polk audio legend l 200 lekko używane,no okazja no !!!! A w domu lodówka stara rozpadająca się, remont mieszkania,a ja na forum kolumny oglądam, masakra!!!! 😁😁😁 

• Pokaż nowe odpowiedzi