Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, meloV8 napisał:

Kolumny, jako ostatnie i najbardziej skomplikowane ogniwo systemu audio ma największy wpływ na to, co słyszymy.

Pelna moja zgoda, choc wielu twierdzi,ze zrodlo jest najwazniejsze.

Prawdą jednak bedzie gdy napiszesz: „kolumny w danym pomieszczeniu”.

Jesli Ty jak branza calkowicie pomijasz pomieszczenie odsluchowe to ja osobiscie nigdy komercyjnie nie skrzystalbym z twoich uslug czy produktow. Sorry.

Napisalem juz powyzej ze JBL4350 na pewno w pomieszczeniu autora wątku beda bardzo zlym wyborem. Pomimo niebieskiego frontu 😉 .

6 minut temu, Kyle napisał:

2,5m to już średnie-dalsze pole i wymagany relatywnie spory SPL (mierząc z 1m). Moim zdaniem tutaj wskazane byłoby mieć coś ... sporego.

To był tylko odsluch porownawczy, kolumny zagraly znakomicie, a z takich pudelek na buty nie oczekuję zrobienia dyskoteki 😉 . Poza tym ostatnio zauwazylem, ze wolę sluchać ciszej niz glosniej.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

5 minut temu, pmcomp napisał:

Jesli Ty jak branza calkowicie pomijasz pomieszczenie odsluchowe to ja osobiscie nigdy komercyjnie nie skrzystalbym z twoich uslug czy produktow. Sorry.

Taka mała prośba. Nie imputuj mi czegoś, czego nigdy nie napisałem, nie powiedziałem ani nawet nie zasugerowałem.

Dzięki z góry.

19 minut temu, meloV8 napisał:

Zwyczajnie przyjmuje, że doświadczone osoby mają pojęcie o akustyce i jak ogromny ma ona wpływ na brzmienie, dlatego pomijam tę kwestię.

Bardzo czesto te doswiadczone osoby pakuja swoj sprzet wart dziesiatki czy nawet setki tysiecy PLN do pomieszczen ze szkla i betonu i cmokaja z zachwytu jak im to wspaniale gra.

I co im wtedy powiesz?

Edytowane przez pmcomp

10 minut temu, pmcomp napisał:

To był tylko odsluch porownawczy, kolumny zagraly znakomicie, a z takich pudelek na buty nie oczekuję zrobienia dyskoteki 😉 . Poza tym ostatnio zauwazylem, ze wolę sluchać ciszej niz glosniej.

Ja też słucham nie głośno, jednak przy podwojeniu odległości wymagany jest 5dB większy SPL kolumny w pomieszczeniu (czyli by uzyskać np. 75dB z 2,5m, to kolumna musi grać 80dB z 1,25m itd.) ... a im większe SPL tym większe zniekształcenia szczególnie w dolnym skraju pasma. Małe kolumny, jeszcze nie odciążone subem, delikatnie mówiąc nie są optymalne do większych odległości.

Mała kolumna z ~6" wooferem nie zagra przyzwoicie szerokiego pasma (brak subwoofera), z odpowiednią precyzją (poziom zniekształceń, dynamika) przy odległości odsłuchu 2,5m z odpowiednim SPL (absolutnie NIE dyskotekowym)

Edytowane przez Kyle
7 minut temu, meloV8 napisał:

Taka mała prośba. Nie imputuj mi czegoś, czego nigdy nie napisałem, nie powiedziałem ani nawet nie zasugerowałem.

Dzięki z góry.

Bardzo proszę. Nie bylo to moja intencja, interpretuje jedynie twoje slowa, cytuję: To nie jest temat o akustyce pokoju.

Powtorze, kolumny nie graja w przestrzeni kosmicznej tylko w jakims pomieszczeniu o jakiejs akustyce i nie powinno, czy wręcz nie wolno jej pomijać.

Kolumny i pomieszczenie to jedność jesli chodzi o dzwiek. Takie jest moje zdanie.

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Kolumny i pomieszczenie to jedność jesli chodzi o dzwiek. Takie jest moje zdanie.

Zapominasz o odległości odsłuchu. Wielkie kolumny w wielkim pomieszczeniu mogą nie nadawać się do użytku, jak ktoś będzie chciał słuchać z np. 1m. (brak dostatecznego "połączenia" fal z głośników niekoncentrycznych w punkcie odsłuchowym)

Edytowane przez Kyle
9 minut temu, Kyle napisał:

Zapominasz o odległości odsłuchu. Wielkie kolumny w wielkim pomieszczeniu mogą nie nadawać się do użytku, jak ktoś będzie chciał słuchać z np. 1m. (brak dostatecznego "połączenia" fal z głośników niekoncentrycznych w punkcie odsłuchowym)

Wlasnie to napisalem. Doprecyzuję więc: kolumny dobrane i ustawione w pomieszczeniu to jednośc jesli chodzi o dzwiek.

🙂 .

Nie ustawia sie malych monitorkow w rogach pomieszczenia 6 x 8 metrow i nie ustawia sie w takim samym pomieszczeniu JBL4350 w odleglosci jednego metra od siebie.

Podobnie jak nie wsadza sie palca w ogień, nie kapie sie we wrzatku i nie jezdzi 200 km/h po lesnych, gorskich duktach.

Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, meloV8 napisał:

Ja bym powiedział, że 90% brzmienia to kolumny, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że dzisiaj można kupić doskonałe wzmacniacze za niewielkie pieniądze. Niestety nie da się kupić doskonałych kolumn za niewielkie pieniądze.

Nie ma doskonałych wzmacniaczy za niewielkie pieniądze. Doskonały wzmacniacz z poprawnych kolumn zrobi doskonałe kolumny.

Edytowane przez Gargan
4 minuty temu, Gargan napisał:

Nie ma doskonałych wzmacniaczy za niewielkie pieniądze. Doskonały wzmacniacz z poprawnych kolumn zrobi doskonałe kolumny.

można przyjąć takie założenie, ale tylko pod warunkiem dotknięcia różdżką z firmowego sklepu w Hogwart 💫

13 minut temu, Gargan napisał:

Doskonały wzmacniacz z poprawnych kolumn zrobi doskonałe kolumny.

To nie jest możliwe. Doskonały wzmacniacz co najwyżej nic nie spartoli ponad to, co spartolą niedoskonałe kolumny 😉

18 minut temu, Zbi_Rek napisał:

można przyjąć takie założenie, ale tylko pod warunkiem dotknięcia różdżką z firmowego sklepu w Hogwart 💫

U mnie te czary się sprawdzają. 

Podobnie jak u milionów użytkowników najgorszych kolumn świata - Xavian i Dynaudio ex æquo 😄

13 minut temu, Gargan napisał:

U mnie te czary się sprawdzają. 

Podobnie jak u milionów użytkowników najgorszych kolumn świata - Xavian i Dynaudio ex æquo 😄

zabrzmiało podobnie jak to, że przecież miliardy much nie mogą się mylić... 😉

Edytowane przez Zbi_Rek
12 minut temu, Kyle napisał:

Nie wiem jak Xavian (bo nie znam), ale co Ty chcesz od Dynaudio, że nazywasz je najgorszymi kolumnami świata?

Nie wiem jak źle Dynaudio grają napędzane np. Unitrą 😉 ale ... Dynaudio Consequence napędzane monosami d'Agostino to najlepszy dźwięk jaki słyszałem w życiu. Oczywiście dla mnie i moim zdaniem. 

Chociaż te też bym przygarnął:

stacks-image-6b57dbf.jpg

Edytowane przez pmcomp

Teraz, Gargan napisał:

Dynaudio na słabym wzmacniacz to tragedia. Xavian również.

A nie ... wszystko na słabym wzmacniaczu to tragedia ??? 😉  

Edytowane przez pmcomp

Opera są tylko nieco gorsze... Chyba, że wzmacniacz to jakieś dychawiczne, lampowe badziewie wychwalane w prasie hobbystycznej jako mega produkt - no to faktycznie jest lipa 😄

Dzięki za duże zainteresowanie tematem 😉

Widzę, że poruszyliście też temat odległości miejsca odsłuchowego oraz skuteczności kolumn. Poniżej dorzucam jak to docelowo ma wyglądać w moim pokoju.

I tym samym pytanie, czy takie ustawienie i odległości cokolwiek zmieniają w temacie wyboru kolumn?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 minut temu, arturo_waw napisał:

Widzę, że poruszyliście też temat odległości miejsca odsłuchowego oraz skuteczności kolumn. Poniżej dorzucam jak to docelowo ma wyglądać w moim pokoju.

I tym samym pytanie, czy takie ustawienie i odległości cokolwiek zmieniają w temacie wyboru kolumn?

Ukryta Zawartość

Ja tam się nie znam ale napisze co nastąpiło u mnie. 

Jak mialem xaviany to nie musiałem patrzeć na kierunkowość.

Xaviany sprzedałem i zrobiłem własne kolumny na głośniku szerokopasmowym, teraz musze mieć je dobrze ustawione bo niskie tony uciekają niemiłosiernie. Może to tez warto wziąć pod uwagę .

Ukryta Zawartość

Ja mam piękne, wokal Skawińskiego zakatarzony.

W dniu 22.12.2024 o 17:27, arturo_waw napisał:

średnio wizualnie mi do tej nowej przestrzeni pasują.

Co do aspektu wizualnego polecam wygaszenie dimmerem wszystkiego u słuchanie w kompletnej ciemności 

To p i ę k n e

W dniu 22.12.2024 o 17:27, arturo_waw napisał:

Zależy mi na świetnej stereofonii, czarującej barwie i dobrej dynamice już od niskiego poziomu głośności (słucham muzy głównie wieczorami). 

A ja n o c ą (wyłącznie)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

11 minut temu, xetras napisał:

Co do aspektu wizualnego polecam wygaszenie dimmerem wszystkiego u słuchanie w kompletnej ciemności 

Tutaj pozwolę się całkowicie nie zgodzić. O ile zgadzam się że jasne światło przeszkadza, o tyle klimatyczne, ciepłe, delikatne, ambientowe oświetlenie ma wg mnie wręcz zaskakująco pozytywny wpływ na ogólny odbiór muzyki (i relaks zarazem).

Przed remontem pokoju bawiłem się nawet z „projektorem mgławicy” na suficie i to było naprawdę świetne doświadczenie w połączeniu z muzyką. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturo_waw
W dniu 22.12.2024 o 22:10, tomek7776 napisał:

W EA1 jest tweter z ferrofluidem,i sorry po ćwierćwieku go tam nie ma,jest stwardniała maź.

A jak ona gra?

2 minuty temu, arturo_waw napisał:

klimatyczne, ciepłe, delikatne, ambientowe oświetlenie ma wg mnie wręcz zaskakująco pozytywny wpływ na ogólny odbiór muzyki (i relaks zarazem).

Może tak być.

Kiedyś zamarzyłem na stałe mieć taki sufit ale mi ten kaprys minął.

24 minuty temu, arturo_waw napisał:

Ukryta Zawartość

Oczywiście oś promieniowania zestawów głośnikowych m u s i być skierowana na słuchacza (lub na tylną ścianę), czyli nie tak jak na rysunku.

4 godziny temu, pmcomp napisał:

pakuja swoj sprzet wart dziesiatki czy nawet setki tysiecy PLN do pomieszczen ze szkla i betonu i cmokaja z zachwytu jak im to wspaniale gra.

Co chcesz od szkła i betonu? To też audio.

PS 

Okna i ściany muszą być

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

9 minut temu, xetras napisał:

Oczywiście oś promieniowania zestawów głośnikowych m u s i być skierowana na słuchacza (lub na tylną ścianę), czyli nie tak jak na rysunku

Tak jest w istocie, zaznaczyłem tylko w ten sposób odległość przekątnych od siedziska do kolumn (czerwony) i linii ustawienia kolumn (zielono). 

6 godzin temu, Kuki12325 napisał:

Trzeba być świadomym wybierając monitory. Suba nie potrzebuje i nawet przez chwilę o nim nie myślałem. 

zdaję sobie też sprawę, że są osoby którym tego basu będzie za mało. Druga sprawa, wiara często wstawia wielkie paki nie mając warunków i zamiast basu słuchają rezonansów i z uśmiechem na twarzy twierdzą że mają referencyjny bas 😉

Sorka z offa, „wiara”? Poznaniak?

Moim zdaniem niepotrzebnie uparłeś się na monitory, masz bezkompromisowe podejście, ładny pokój dedykowany a chcesz iść w kolumny wielkości pudełka po butach, które z natury rzeczy są kompromisem 

poza tym,  nie sądzę żeby omawiane wcześniej monitory zagrały lepiej po cichu niż to co masz, zaraz się okaże że potrzebujesz wzmacniacz bo nie uciągnie tych 82db z propozycji padających 

ja mam w podobnym metrażu, trochę w japońskim stylu,  wciśnięte wielkie kolumny z 15’ głośnikiem, skala dźwięku i dynamika nie do zrobienia na monitorach, a na pewno nie w tym budżecie 

1 godzinę temu, arturo_waw napisał:

czy takie ustawienie i odległości cokolwiek zmieniają w temacie wyboru kolumn?

Byłbym sceptyczny jeśli chciałbyś zakupić małe kolumny (np. dwudrożne z 5" wooferem), które mają samodzielnie zagrać całe pasmo. Oczywiście jeden użytkownik przygniecie bardziej kolumny niż inny, ale zakładając standardowe słuchanie (nie jakoś bardzo głośno ciężki metal, ale też nie jakieś ciche plumkanie muzyki relaksacyjnej) po prostu radzę wziąć to pod uwagę. 2,5m kolumna-ucho to już jest trochę odległości.

17 minut temu, Kuki12325 napisał:

🤣🤣🤣🤣tak. Jak urazilem

to sorry.

Niee, też pochodzę z Poznania ale wygnało mnie na Kaszuby 20 lat temu, w sercu nadal poznaniak z Wildy. 
A propo’s w temacie, osobiście uważam że większą krzywdę można zrobić dużą kolumną w małym pomieszczeniu niż odwrotnie, co najwyżej zabraknie najniższych ale nie koniecznie. Osobiście jestem szczerym fanem podstawkowców . Mój serdeczny przyjaciel ma w 20m2 Jamo Concert 8 i uwierzcie że basu nie brakuje nic a nic, ot kwestia kolumn i akustyki ale to sami wiecie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi