Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do 30m2

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, MCHammer2022 napisał:

@rafa z tym też się zgadzasz?

Czesciowo ale nie do konca. Wiedzac ze kubatura bedzie ogromna i pewnie brak modow na basie wybiore o innej charakterystyce w niskim zakresie niz do pomieszczenia malego, gdzie mody beda pewnikiem.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 minuty temu, rafa napisał:

Czesciowo ale nie do konca. Wiedzac ze kubatura bedzie ogromna i pewnie brak modow na basie wybiore o innej charakterystyce w niskim zakresie niz do pomieszczenia malego, gdzie mody beda pewnikiem.

Tu jest jeszcze jedna zmienna, o której trzeba pamietac. Wzmacniacz. Im lepiej kontroluje głośniki mówiąc potocznie trzyma je za mordę, tym mniejsze znaczenie ma wielkość głośnika w danej kubaturze. To akurat miałem możliwość przetestować u siebie. I to nie raz 

Panowie Piotrek7 i rafa. Nie o to chodzi żeby się spinać i sobie dokuczać. W tym wszystkim każdy ma po trochę racji. 

Rozmawiajcie na argumenty, jeżeli takie macie. Ja z tych sprzeczek nic nie rozumiem, bo nie jestem ani technikiem dźwiękowcem, ani zdeklarowanym audiofilem chociaż słuch mam całkiem niezły i z muzyką mam sporo doczynienia.

Każdy w tych tekstach przeczytał coś i do tego się odniósł. A dlaczego każdy ma po trochę racji? Bo inaczej rozchodzą się fale odbite w małym i dużym pokoju. Jednak parametry głośników w dużym pokoju z nie najlepszą akustyką muszą być chyba trochę inne? To takie moje rozważania, poprawcie jeżeli się mylę, ale z konkretami.

14 minut temu, oskmik napisał:

Panowie Piotrek7 i rafa. Nie o to chodzi żeby się spinać i sobie dokuczać. W tym wszystkim każdy ma po trochę racji. 

Rozmawiajcie na argumenty, jeżeli takie macie. Ja z tych sprzeczek nic nie rozumiem

Ja tez nie, dlaczego mnie wymieniasz. Chodzilo ci zapewne o kogos innego rozumiem..

9 minut temu, oskmik napisał:

Panowie Piotrek7 i rafa. Nie o to chodzi żeby się spinać

A czy my się spinamy? Nie wydaje mi się. To co piszę ma na celu zwrócenie uwagi na to, że dźwięk jest sumą wielu składników a bezkrytyczne powielanie stereotypów niczemu nie służy. Kiedyś słuchałem KEF Reference 5 w pomieszczeniu około 20 m2.  To było kapitalne granie. Tylko, że końcówka mocy i pre dorównywały klasą głośnikom 

Komentujcie tak żebym coś z tego zrozumiał. Co to mody?

3 minuty temu, rafa napisał:

Ja tez nie, dlaczego mnie wymieniasz. Chodzilo ci zapewne o kogos innego rozumiem..

Sorki. Stary dziad jestem i uczę się korzystać z takich form zdobywania wiadomości jak fora. Wybacz.

4 minuty temu, piotrek7 napisał:

A czy my się spinamy? Nie wydaje mi się. To co piszę ma na celu zwrócenie uwagi na to, że dźwięk jest sumą wielu składników a bezkrytyczne powielanie stereotypów niczemu nie służy. Kiedyś słuchałem KEF Reference 5 w pomieszczeniu około 20 m2.  To było kapitalne granie. Tylko, że końcówka mocy i pre dorównywały klasą głośnikom 

Czy uważasz, że połączenie Nad c338 i Kef q80sp to nie jest dobre rozwiącanie? Dobrze rozumiem?

3 minuty temu, oskmik napisał:

Co to mody?

Rezonanse pomieszczenia zwiazane z jego dlugoscia, szerokoscia i wysokoscia.

Powoduja ze pokoj jest srodowiskiem nie liniowym akustycznie (podbijaja jedne czestotliwosci a znosza/wyciszaja inne). Zaburzaja to co chcemy sluchac np z glosnikow czy nawet podczas zwyklej rozmowy.

1 minutę temu, rafa napisał:

Rezonanse pomieszczenia zwiazane z jego dlugoscia, szerokoscia i wysokoscia.

Powoduja ze pokoj jest srodowiskiem nie liniowym akustycznie (podbijaja jedne czestotliwosci a znosza/wyciszaja inne). Zaburzaja to co chcemy sluchac np z glosnikow czy nawet podczas zwyklej rozmowy.

Ok. Jasne. Na jakimś filmiku widziałem rysunek pokoju podzielony na kwadraty, taką siatka. Przesunięcie w odpowiednie miej kolumn powoduje inne odbicia, to samo dotyczy się miejsca odsłuchu. Tak?

Rezonanse pokoju to stala pomieszczenia. Dochodzi wyposazenie ktore dodatkowo zaburza akustycznie i wprowadza swoje zmienne.

A potem dopiero to co piszesz o pozycji zrodla dzwieku i pozycji odsluchu.

@oskmik w każdym razie nie słuchaj rad kolegów powyżej, że rozmiar kolumn nie dobiera się pod wielkość pokoju. Przyjmij, że do małego pokoju kupuje się kolumny małe a do dużego duże, chyba, że faktycznie chcesz słuchać tylko z bliska - wtedy do dużego pokoju możesz kupić kolumny małe.

3 godziny temu, oskmik napisał:

Czy uważasz, że połączenie Nad c338 i Kef q80sp to nie jest dobre rozwiącanie? Dobrze rozumiem?

Gdybym słuchał tej konkretnej kombinacji, mógłbym się wypowiedzieć na jego temat. Powtórzę zaś to, co napisałem wcześniej. Dobre granie to nie tylko głośniki i ich wielkość ale suma kilku składników. I jeśli ktoś bezkrytycznie utrzymuje, że duże głośniki nie mogą zagrać na wysokim poziomie w małym pomieszczeniu, po prostu nie ma pojęcia, o czym pisze. Niezależnie od ilości emotikonów, które napierdzieli w swoim poście.  Natomiast faktem jest, że nie jestem fanem tanich Nadów. Wolę takie marki jak Arcam, Primare czy Pioneer , które w połączeniu z Kef naprawdę fajnie się zgrywają. 

Każdy ma trochę racji. Każdy ma swoją rację. Tu jest Polska tu jest forum tu są dyskusje i niezgoda. 🙂

Czy to rozwiązuje wszystkie kwestie?

Czy autor tematu tu jest ? Czy śledzi ? Czy bierze udział w dyskusji? Czy ma jakieś pytania?

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Każdy ma trochę racji. Każdy ma swoją rację. Tu jest Polska tu jest forum tu są dyskusje i niezgoda. 🙂

Czy to rozwiązuje wszystkie kwestie?

Czy autor tematu tu jest ? Czy śledzi ? Czy bierze udział w dyskusji? Czy ma jakieś pytania?

Tak, jest,  odpowiada i nawet zadaje pytania.

W dniu 16.01.2025 o 13:48, rafa napisał:

Praktycznie w każdym pomieszczeniu są podbicia ... tylko w różnych miejscach (częstotliwościach).

W dniu 16.01.2025 o 17:17, MCHammer2022 napisał:

@oskmik w każdym razie nie słuchaj rad kolegów powyżej, że rozmiar kolumn nie dobiera się pod wielkość pokoju. Przyjmij, że do małego pokoju kupuje się kolumny małe a do dużego duże, chyba, że faktycznie chcesz słuchać tylko z bliska - wtedy do dużego pokoju możesz kupić kolumny małe.

Przecież wszyscy macie rację. Jak masz pokój 60m kwadratowych, w którym słuchasz z odległości 1 metra, to małe monitorki wystarczą do odpowiedniego SPL ... tak samo jak w pokoju 16m. Oczywiście w tym 60m ściany będą dalej, więc odbicia powinny być cichsze (zakładam że pokój nie jest całkowicie goły z akustyką łazienki).

Jak kolumny będą zestrojone bez podbicia na basie tylko na równo to nie będzie problemu.

Równo grające kolumny, to dobra baza do korekcji podbić pomieszczenia przez DSP. Widziałem wiele pomiarów bardzo równych kolumn w pomieszczeniach (nawet tych lepszych akustycznie) i zawsze na dole pasma był jakieś podbicia z powodu ścian. Coś w stylu: (czerwony to wykres odpowiedzi w pomieszczeniu, niebieski to krzywa korekcyjna, zielony to krzywa po korekcji)

3876c0614ee5f.png

Jeżeli stosujemy dodatkowe dsp w domu w takiej czy innej formie to jakie znaczenie ma to że kolumny mają równy przebieg charakterystyki w laboratorium?

• Pokaż nowe odpowiedzi