Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Poszukuję najefektywniejszego rozwiązania, które pozwoliłoby mi przełączać się między trzema źródłami dźwięku dla słuchawek (i ewentualnie 2 z nich dla głośników), przy zachowaniu jakości i braku (zauważalnego) opóźnienia. Przy czym sytuacje mam dość specyficzną:

• W komputerze (źródło 1) mam już Xonara STX II, którego używam razem ze słuchawkami HD600. Nie chciałbym go nadpisywać zewnętrznym DACiem, ani stracić na jakości dźwięku. Słuchawki grają na ustawieniu high gain (64-300 Ohmów).
  • Źródło 2 to wzmacniacz gitarowy. W tej chwili jest to prosty Fender Mustang, więc w zasadzie mam tylko zwykłe wyjście słuchawkowe na jacka. Zależy mi też bardzo na braku zauważalnego opóźnienia. Byłoby fajnie, gdybym mógł sobie wmieszać podkład z PC, ale rozumiem, że to znacznie komplikuje sprawę (i nie wystarczy wtedy prosty switch). Nie jest to w każdym razie priorytet i mogę sobie poradzić inaczej.
  • Źródło 3 (które planuję w najbliższej przyszłości) to odtwarzacz blue ray. Tutaj rozumiem, że dedykowany interface audio będzie jednak potrzebny, chyba że możliwym byłoby wykorzystanie PC i Xonara.

To, co chciałbym osiągnąć, to przede wszystkim możliwość przełączania się między wszystkimi trzema źródłami na słuchawkach, bez konieczności ich przepinania i wykorzystując Xonara jako źródło z PC. W przypadku odtwarzacza mam chyba dwie opcje - albo zakupić do niego dedykowany DAC i osobny zestaw głośników, a wyjście słuchawkowe przekierować na switch, albo wykorzystać kartę dźwiękową w PC i przekierować dźwięk na głośniki/słuchawki podłączone do komputera. Obie są w zasadzie ok, bo do samego komputera wystarczają mi bardzo proste głośniki stereo, ale oczywiście preferowałbym drugie rozwiązanie i ich upgrade (o ile jest w ogóle możliwe i w miarę bezproblemowe).

Będę wam bardzo wdzięczny za sugestie jak najlepiej ogarnąć tę sytuację i odpowiedniego sprzętu. Nie mam na razie ustalonych preferencji cenowych, chociaż chciałbym celować we w miarę najtańsze rozwiązanie, które nie wpłynie zauważalnie na jakość i opóźnienia.

Nie łapię tego opisu... to Xonar ma być jednym ze źródeł czy to pod niego chcesz podpinać wzmacniacz gitarowy i ten odtwarzacz? Poza tym jaki będzie szedł sygnał: wszędzie analogowy? Nie masz nigdzie cyfry?

Stawiam, że potrzebujesz po prostu amplituner albo wzmacniacz, ale może się mylę...

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Cos takiego?

1) komputer do wejscia USB
2) gitara do wejscia analogowego 1 albo 2
3) BD do wejscia analogowego 3/4

Sluchawki do wyjscia sluchawkowego (z regulacja glosnosci)

Wzmacniacze/Glosniki do wyjsc 1/2 i 3/4 (z regulacja glosnosci)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5641.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O, jeszcze jest miejsce na wokal!

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

4 godziny temu, qbakos napisał:

Nie łapię tego opisu... to Xonar ma być jednym ze źródeł czy to pod niego chcesz podpinać wzmacniacz gitarowy i ten odtwarzacz? Poza tym jaki będzie szedł sygnał: wszędzie analogowy? Nie masz nigdzie cyfry?

Stawiam, że potrzebujesz po prostu amplituner albo wzmacniacz, ale może się mylę...

Rzeczywiście wyszedł mi lekko zagmatwany opis. 🙂

W założeniu, źródła mam trzy - komputer, wzmacniacz gitarowy i odtwarzacz blue-ray.

1. W komputerze jest ten Xonar, więc - jeśli dobrze rozumiem - dźwięk na słuchawki można wyprowadzić albo przez wyjście słuchawkowe albo S/PDIF. Ten sygnał nie musi być już przez nic przepuszczony, jedynie możliwy do wybrania jako źródło dla tego, co w danej chwili słyszę w słuchawkach.
  2. Drugie źródło to wzmacniacz gitarowy, który sam z siebie nie potrzebuje dodatkowego wzmacniacza ani przepuszczenia przez nic, ale jest dość prosty i ma tylko zwykłe gniazdo do wpięcia słuchawek.

Na tym etapie w zasadzie sytuacja jest bardzo prosta, bo chyba wystarczyłby najprostszy switch 2->1,  do którego przekierowałbym sygnał z wyjść słuchawkowych (chociaż nie wiem na ile rezystancja HD600 jest problemem przy niebezpośrednim podłączeniu do karty/wzmacniacza). Chciałbym, żeby sygnał z obu źródeł nie był już w żaden sposób dodatkowo przetwarzany, po prostu był "wybieralny". PC ma też zestaw głośnikowy wpięty w Xonara.

Moja główna komplikacja wynika z tego, że chciałbym jeszcze w cały system włożyć odtwarzacz blue-ray. W taki sposób, żeby móc wybierać go jako źródło dla słuchawek, a najlepiej też jednego zestawu głośników.

4 godziny temu, qbakos napisał:

Stawiam, że potrzebujesz po prostu amplituner albo wzmacniacz

3 godziny temu, xajas napisał:

Cos takiego?

Zastanawiam się właśnie czy to nie jest jedyne rozwiązanie, jeśli chcę włączyć w cały system odtwarzacz. Obchodziłbym też wtedy całkowicie Xonara w przypadku PC (gdybym wpiął się przez USB), prawda? Chciałbym tego mimo wszystko uniknąć.

Nie dałoby się go może jednak wykorzystać jako "wzmacniacz", na przykład łącząc odtwarzacz przez S/PDIF? Wtedy mógłbym użyć tylko prostego przełącznika dla wyjścia słuchawkowego z komputera/wzmacniacza. Wybaczcie, jeśli gadam kompletne głupoty. 😄 

Gdybym zdecydował się jednak zorganizować coś osobnego dla odtwarzacza i nabył tylko prosty przełącznik do komputera/wzmacniacza, czy jest coś na co powinienem zwrócić uwagę wybierając go? Wystarczy najtańszy z popularnych, z przynajmniej 2 wejściami?

Edytowane przez mcook
19 godzin temu, mcook napisał:

Nie dałoby się go może jednak wykorzystać jako "wzmacniacz", na przykład łącząc odtwarzacz przez S/PDIF? Wtedy mógłbym użyć tylko prostego przełącznika dla wyjścia słuchawkowego z komputera/wzmacniacza.

A ten Xonar jest zewnętrzny? Jakie ma wejścia, nie można jego wykorzystać do przełączania? Wpinasz tam SPDIF z odtwarzacza, jeśli ma takie wejście i tu problem masz rozwiązany. Jeśli ma jeszcze wejście analogowe to tam wpinasz wzmacniacz gitarowy.

20 godzin temu, mcook napisał:

Gdybym zdecydował się jednak zorganizować coś osobnego dla odtwarzacza i nabył tylko prosty przełącznik do komputera/wzmacniacza, czy jest coś na co powinienem zwrócić uwagę wybierając go? Wystarczy najtańszy z popularnych, z przynajmniej 2 wejściami?

Jeden z sygnałów jest cyfrowy, nie możesz tego mieszać z analogiem.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9