Skocz do zawartości
IGNORED

Nauka od podstaw. UMIK-1 i REW (pomoc)

Rekomendowane odpowiedzi

A jazda po pokoju kolumnami może coś poprawić górny bas? Mam też subwooferek Rel T/X5, ale na razie odłączony

Subwoofer jest zawsze dobry, ale nie otwarza gornego basu, wiec odpada.

Mozesz kombinowac z jego specjalnym ustawieniem (z tylu, z boku,…) probowac zwalczyc ten peak 45Hz

T5x ma spadek już od około 100hz, można próbować tak ciąć kolumny i zestorić Rela.

Sam tak mam w sypialni z monitorkami NHT superzero i zszywa się znakomicie 😋

Sprawdź warianty ustawienia monitorów bo tu ewidentnie to wpływa na tą przepaść w wyższym basie. Co do zasady to te monitorki są strojone ze sporą górką w okolicy 130Hz na plus około 4bB, więc ta dziura jest tym bardziej nieuzasadniona. Tu jest problem ewidentny w wyższym basem i zapewne w odsłuchu nie ma tam żadnej enegii. Jest też olbrzymi mod rezonansowy pomieszczenia w okolicy 47Hz. Ten mod jest bardzo duży skoro te małe monitory co do zasady z ograniczonym mocno spl  z dołu tak bardzo go wzbudzają. To są dwie najistotniejsze rzeczy tutaj, które wpływają na jakość odbioru. Pogłos jest całkiem dobry i jak ktoś lubi trochę żywsze pomieszczeni to akceptowalny. Subwoofer pewnie da się jakoś w miarę sensownie zestroić z monitorami, ale pewnie wskazany byłby wyższy podział, przy takim konieczne byłoby symetryczne ustawienie suba względem monitorów. Mod 47Hz do ubicia DSP, w tradycyjny sposób walki z odpowiedzią pokoju półśrodki tu nic nie pomogą.

Edytowane przez Zwykły Drut

Po weekendzie będę miał trochę więcej czasu, to pojeżdżę kolumnami i zrobię pomiary, zobaczymy co się zmieni.

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

47 minut temu, xajas napisał:

Jak chcesz ciac kolumny?

Cabasse Abyss ma wbudowane DSP oraz wyjście subout, pewnie ma takie opcje, a jak nie to są pewne sposoby 😋

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Cabasse Abyss ma wbudowane DSP oraz wyjście subout, pewnie ma takie opcje, a jak nie to są pewne sposoby 😋

To DSP działa tylko z wybranymi kolumnami Cabasse.

Teraz muszę się nauczyć jak prawidłowo zestroić sub z kolumnami i jak się robi pomiar stereo 2+1 w REW.

1 godzinę temu, xajas napisał:

Pojezdz tez z subwooferem i miejscem siedzenia (troche do przodu)

Niestety kanapa jest nie do ruszenia i musi stać pod ścianą, można powiedzieć, że jest przybita gwoździami do podłogi 😉

Nie ma, z ustawieniem basu opcji nie przewidzieli, jest tylko 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Screenshot_2025-01-16-16-00-27-855_com_awox.stream.control.thumb.jpg.d859794a69bdef6a4c20bd328f8af317.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 23.01.2025 o 10:18, xajas napisał:

To sa gladkie plyty 100x50x7cm. Czyli na 4m2 potrzebujesz 8 sztuk

Moj superduper tool (moj majstersztyk) uwzglednia przebieg absorbcji poszczegolnych absorberow w calym zakresie. Moge je porownywac i odpowiedni pasownie do potrzeb wybrac.

Ukryta Zawartość

Przeciez to widac na wykresie

IMG_5775.thumb.jpg.b6ae7cb730dbae016578e0a1e41396be.jpg

Dlaczego nie za plecy?

Jak googlowałem, wyskoczyły mi piramidki. Ok, są to gładkie panele.

Wybacz, nie mam czasu analizować tego wszystkiego, a i nie mam głowy ostatnio.

Czy Twoje narzędzie uwzględnia umiejscowienie ustrojów? Obstawiałbym, że nie, a w teorii za plecami najwięcej jest góry, bo jest najbardziej kierunkowa. U mnie (10cm wełny) i u wielu znajomych, pochłanianie w tym miejscu za bardzo pochłonęło górę pasma względem reszty. W odbiorze - niestety nie mierzyłem wtedy. Nie mówię, że zawsze, ale za plecami częściej chyba sprawdza się rozpraszanie, ponieważ odpowiednio dobrany dyfuzor, nie wpływa tak na górę pasma. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

My tu nie potrzebujemy rozpraszania, my tu potrzebujemy pochlanianie, i to w zakresie basu.

BTW. Jesli siedzi bezposrednio pod sciana, to wieszanie dyfuzorow na tej scianie (bez odstepu do sluchacza) jest malo sensowne

Ukryta Zawartość

Jesli chcesz ograniczyc w takich absorberach pochlanianie wysokich, to mozesz probowac obwinac je cienka folia (taka jak na rolce do kuchni).

Tak, moj kalkulator nie uwzglednia miejsca umieszczenia dyfuzora w pomieszczeniu. Ale…
Przy wyborze umieszczenia absorberow kieruje sie innymi kryteriami niz „przetlumienie“ wysokich

BTW.

Wczoraj mialem okazje sprawdzic wplyw umieszczenia takich absorberow na pomiary.
Robilem pomiary w ciekawym pomieszczeniu, stosunkowo malym (17m2), ale z absolutnie odjazdowym sprzetem. I mielismy mozliwosc ustawic dwa panele 120x60x8 na przedniej scianie i na bocznych scianach. Na tylnych juz byly 4 takie same.

I tak to wyglada.

Mikroskopijny wplyw na przebieg charakterystyki (bez absorberow, z absorberami z przodu i z absorberami z boku)

Vergleich_Absorber_FG.thumb.jpg.36f3f6955cf612b197fcb2d6c98d869d.jpg

I troche wiekszy wplyw na czasy RT60 ale NIE w zakresie wysokich!

Vergleich_Absorber_RT.thumb.jpg.6fb9fe46b2ab9dcb8f68e6d3e8cac30e.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, xajas napisał:

My tu nie potrzebujemy rozpraszania, my tu potrzebujemy pochlanianie, i to w zakresie basu.

No to basu chyba nie pochłoniesz za głową. Choć kto wie jak ściana bardzo blisko. 

6 minut temu, xajas napisał:

Tak, moj kalkulator nie uwzglednia miejsca umieszczenia dyfuzora w pomieszczeniu

Nie mówiłem o dyfuzorach tylko ustrojach ogólnie. 

I troche wiekszy wplyw na czasy RT60 ale NIE w zakresie wysokich!

Bo nie testowaliście za głową!

.

Apropos wczesniej wspomnianego odjazdowego sprzetu. Dwie ciekawostki.
Nie moge pokazac calego sprzetu (kompletny Burmester + topowe Audio Physic).

1. pokaze tylko „kabelki“. Kablarze byli by w „siodmym niebie“.

Ukryta Zawartość

IMG_7748.thumb.jpg.e16859db362bc41fabe400cc70fe0396.jpg

2. W malym (tylko 17m2) i stosunkowo golym pomieszczeniu stoja WIELKIE topowe Audio Physic Cardeas.

Zgodnie z rozpowszechniona na tym forum legenda, musialy by sie UDUSIC️bo przeciez do takiego malego pomieszczenia pasuja tylko monitorki

Czy sie udusily?

Nie

Brzmialy ZNAKOMICIE
Znakomity przebieg charakterystyki

Frequenzgang_P2.thumb.jpg.67edf466804bc1a4f069a8a7fe3dc913.jpg

A ten dip (80Hz) i peak 110Hz zalatwia dwa aktywne basstrapy PSI Audio

PSIAudio.thumb.jpg.fb6abb08f1111781ba8b01c895803dc5.jpg

Tyle na temat tej forumowej histerii na temat wielkich glosnikow duszacych sie w malym pomieszczeniu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, xajas napisał:

A ten dip (80Hz) i peak 120Hz zalatwia dwa aktywne basstrapy PSI Audio

Zaciekawiłeś. Chciałbym zobaczyć charkę, po ustawieniu takich pułapek. Już googluje co to jest. 

...Tanie to to nie jest. Nikt nie mówił, że będzie.

Edytowane przez J4Z

.

Czy sie udusily?

Co kolwiek to znaczy. U mnie w pomieszczeniu tańsze, obiektywnie gorsze Telefunken TL 710 dokładniej rysowały na scenie. Dużo, dużo większe, lepsze TL 800 z tej samej linii budowały większe źródła, które w klasyce nachodziły na siebie, zakrywały się, po prostu tam gdzie było więcej źródeł mniejsze tl 710 pokazywały ich więcej. Nie wiem z czym ma to związek, ale tak było. Często u mnie większe kolumny przy tym samym ustawieniu grają większymi źródłami.

.

Bo nie testowaliście za głową!

Za glowa byly 4 takie absorbery

Czy to wyglada na przetlumione?

Nie!

Ukryta Zawartość

Czy ty wogole ogladasz te wykresy, ktore komentujesz?

Ukryta Zawartość

25 minut temu, xajas napisał:

Za glowa byly 4 takie absorbery

Czy to wyglada na przetlumione?

Ale ich wypływu nie testowaliście. Nie wiem, góra ma sporo niższy czas, ale skoro tak ma być. 

25 minut temu, xajas napisał:

Czy ty wogole ogladasz te wykresy, ktore komentujesz?

Nie znam Niemieckiego. Czy komentowałem wcześniej ten wykres w którymś momencie?

Edytowane przez J4Z

.

9 minut temu, J4Z napisał:

Nie wiem, góra ma sporo niższy czas, ale skoro tak ma być. 

Ma byc tak jak ta zielona linia przebiega

Edytowane przez xajas
W dniu 16.01.2025 o 18:15, marcinmarcin napisał:

Tak, ale parę razy mierząc na różnych sprzętach miałem wrażenie że ustawiając 75dB na różowym szumie, to potem jak przeleciał sweep robiąc te 75 (czy nawet 95dB na modzie) z jednej częstotliwości tylko, to było to już całkiem sporo dla kolumny. Nic nie wyniknie z ciut większej precyzji pomiaru odstępu od szumu a kolumny po dupie mogą dostać, zwłaszcza jak coś źle zrobić do tego.

Rew ma opcję uśredniania. Z listy wybiera się liczbę powtórzeń i w miejscu gdzie jest duży szum tła i nie ma możliwości wygenerowania tak głośnego sygnału, to każde takie powtórzenie zwiększa odstęp sygnału od szumu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi