Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Gorąca prośba o pomoc w temacie doboru sprzętu do tworzonego KD. Poszukuję możliwości poprawy dźwięku w telewizorze. Obecnie tv podłączony jest do ministereo Denona. Problemem są głównie słabo słyszalne dialogi. Pomieszczenie około 30 m2, część telewizyjna to jakieś 15 m2. Wykorzystanie urządzenia to przede wszystkim TV + maksymalnie 20% muzyka. W pomieszczeniu nie ma możliwości pociągnięcia kabli do subwoofera i głośników satelitarnych stąd te elementy muszą być bezprzewodowe. Głośniki tylne postanowiłem zostawić na później a na początek zbudować zestaw 3.1 - amplituner, głośniki podstawkowe, głośnik centralny i subwoofer podłączony bezprzewodowo. Mam spore ograniczenia jeżeli chodzi o miejsce, ponieważ całość fronty + centralny muszą stać na szafce RTV o szerokości 100 cm. Dodatkowo wysokość do TV (wisi nad szafką) to 28 cm. Chciałbym osiągnąć cel bez zbędnych przeróbek salonu. W przyszłości planowałem też dodać bezprzewodowe satelity do 5.1. Z wstępnych poszukiwań własnych i rozmów w sklepach utworzył mi się taki zarys:

Amplituner Yamaha RX-V4a 

Głośniki podstawkowe: tu ograniczenie wysokości - Tesli 2 Indiana Line 

Głośnik centralny: Tesi 7 Indiana Line

Subwoofer: Indiana Line Basso 840 + transmiter Marmitek Anywhere 640 (zaproponowany jako rozwiązanie niezależne od domowej sieci Wifi).

Jako alternatywa do frontów znalazłem Heco Victa Prime 202 oraz Taga Harmony tavS ale powiedziano mi, że tu najlepsze będą Tesi 2. 

Będę bardzo wdzięczny za porady w kwestii złożenia zestawu jak wyżej. Z góry dziękuję za pomoc!

Za dużego wyboru nie będzie. Bierz Tesi; będzie komplet z centralnym 😉

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-tesi-2.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ok. Dzięki za info.

Chciałbym nieco zmodyfikować zapytanie. Udało mi się wygospodarować trochę więcej miejsca między TV a szafką RTV. 

Obecnie mam do dyspozycji 33 cm więc taka będzie maksymalna wysokość kolumny.

Jakie fronty można zastosować do takiej wysokości? Oczywiście głośnik centralny + subwoofer wcale nie musi być tesi.

Chciałbym tylko żeby całość grała z Yamahą Yamaha RX-V4a. Możliwości modeli o większej ilości kanałów raczej nie wykorzystam a zależy mi też na możliwościach bezprzewodowych.

Zaproponowano mi też kolumny Sonus Faber Lumina 1.

Doradzi ktoś jak stworzyć taki zestaw? Niestety jestem raczej zielony w temacie...

Jestem w podobnej sytuacji, utworzyłem też odpowiedni temat. Mi znajomy polecił Polk Audio TL1700. Nie znam sie na dźwięku, nigdy nie słyszałem tych głośników, ale to ponoć dobra budżetowa opcja. Może cię zainteresuje. Mi średnio kolor pasuje do wystroju, ale chyba ostatecznie je wezmę. Brakuje w internecie rozbudowanych poradników na temat budżetowego audio. Być może dlatego, że to kwestia bardzo subiektywna?

Dziękuję za Twoją sygestię.

Raczej myślałem o klasycznych podstawkowych + centralny + sub. 

Wielkościowo z tego co znalzłem:

HECO victa Prime 202

Taga harmony tavS

Indiana line tesi 2

Polk audio r100

Polk audio sygnature elite es15

Monitor audio bronze 50

Kef q1 meta

Sonus faber lumina 1

Fyne audio f500

Dali oberon 1

Żadnych nie słyszałem ale wg. info, które udało mi się zebrać to skłaniam się w kierunku Dali Oberon 1 lub Monitor Audio lub Sonus faber. 

I tu utknąłem 🙂 Nie wiem czy to dobry wybór i na które postawić, nie wiem czy wymienione mają szansę grać z yamaha rx-v4a i nie wiem jaki centralny i sub (jeśli potrzebny) do tego dobrać. 

Liczę więc na pomoc specjalistów

Ciekawa jest też kwestia podłączania kolumn 4 Ohm, bo nie znam panelu Yamahy,

a wtedy nie tylko trzeba to brać pod uwagę impedancję ( np, Elac Debut - 6 Ohm )

ale przełamując stereotypy po prostu położyć monitor frontowy na boku.

W ten sposób wybór chyba się nieco rozszerzy 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

18 godzin temu, audioburak napisał:

Ciekawa jest też kwestia podłączania kolumn 4 Ohm, bo nie znam panelu Yamahy,

a wtedy nie tylko trzeba to brać pod uwagę impedancję ( np, Elac Debut - 6 Ohm )

Mógłbyś proszę rozwinąć? Niestety głupi jestem w tym temacie i nie do końca łapię. Czy masz na myśli, że yamaha rx-v4a może nie poradzić sobie z głośnikami 4 Ohm? 

18 godzin temu, audioburak napisał:

ale przełamując stereotypy po prostu położyć monitor frontowy na boku.

W ten sposób wybór chyba się nieco rozszerzy 😉 

Podoba mi się podejście 🙂 Niestety wtedy tracę na szerokości i mogę nie zmieścić między kolumnami głośnika centralnego. Całość max 100 cm

Pomierzyłem dokładnie i wychodzi mi, że mogę zmieścić głośniki Sonus Faber Lumina II a nie jeden jak pisałem wyżej.

Myślicie, że warto? Z jakim centralnym i jakim subem to zestawić? I czy Yamaha rx-v4a da sobie z tym radę czy trzeba iść w coś wyższego? V6A?

Jeśli możesz zerknąć to zarówno w manualu, jak na tylnej ściance Yamahy na polu,

gdzie są zaciski głośnikowe jest napisane ile Ohm minimum może być.

Co do dobierania centralnego, to wystarczy, że barwę będzie miał podobną,

czyli do np. Luminy II coś z tekstylną kopułką; ceny zaczynają się już od 250 zeta 😉 

I to za nowe.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gwoli ścisłości - nie posiadam tego amplitunera, dopiero planuję kupić 😅

Zdjęcie z neta. Z tyłu napisane, że impedancja min 6 Ohm, więc rozumiem, że Lumina 2 odpada z Rx-V4a. Drugie zdjęcie to Rx-V6a - tu wynika, że na fronty może być 4 Ohm jeśli reszta jest minimum 6 Ohm? Dobrze to rozumiem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.dc3dd957ea54f462834b238ad3003205.png

Pytanie czy jest sens brać takie głośniki do KD i czy dadzą radę bez suba...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobrze rozumiesz i wtedy wybór jest dużo większy.

Jeśli ma to być KD, to bez suba będzie mocno zubożone, bo jednak oddzielny

kanał swoje robi. Mało jest zresztą kolumn w wymiarze do 33 cm, które by dawały

namiastkę subwoofera, a jeśli już, to kosztują "nieco" więcej.

Mając w systemie subwoofer możesz kupować dowolne maluchy, bo ich braki na dole

uzupełni właśnie sub, który możesz sobie wyregulować wg. potrzeb.

W dniu 13.01.2025 o 08:36, pureass napisał:

i nie wiem jaki centralny

Ze wzgledu na spojnosc dobrze miec z tej samej serii co przody.. jak sie da oczywiscie. I im wiekszy tym lepiej.

To bardzo wazny kanal.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Myślałem o Sonus Faber Lumina 2 na fronty. Podobno dobre głośniki i akurat mi wejdą pod tv. Centralny z tej serii niestety również 4 Ohm więc nie pasuje do Yamahy rx-v6a. 

Podrzucisz jakiś centralny do 2000 zł? O neutralnym wyglądzie?

Chyba, że olać sonusy i wziąć całość z jednej linii np. Monitor Audio Bronze 50 + centralny Monitor Audio Bronze C150. Wtedy tańsza Yamaha rx-v4a powinna być ok i budżet dużo mniejszy. 

Suba dałbym np. Indiana line Basso 840?

Będzie coś z tego Waszym zdaniem Szanowni Eksperci?

Jeszcze raz dzięki za wszystkie podpowiedzi. Zaczyna mi się chyba układać powoli. 

To co oni pisza na temat impedancji czesto ma sie nijak do rzeczywistosci. Np wiele kolumn oznaczonych jako 8 ma spadki do 4-6.

I tak dla przykladu zarowno te Sonusy jak i te Bronze 50 maja spadek do 4.1ohm 🙂 

Tylko ja bym sie tak bardzo nie przejmowal chyba ze grasz czesto bardzo glosno. Ale wtedy to i tak za slaby, rachityczny amplitunerek. Ja bym na twoim miejscu staral sie kupic jak najmocniejszy ampli a kolumny ktore lepiej ci graja.

Monitor Audio w tym porownaniu sa minimalnie lzejsze dla wzmacniacza pod wzgledem impedancji ale to wiele nie zmienia.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY