Skocz do zawartości
IGNORED

"Biurkowe" stereo na początek przygody (prawie) swieżaka

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, na wstępie się przywitam bo jestem tu stosunkowo nowy (jako aktywny użytkownik).

Rozglądam się za swoim pierwszym zestawem stereo do użytku na biurku.

Główne zastosowanie to tidal do muzyki, granie na konsoli i okazjonalne filmy.

Budżet jaki na ten moment chce przeznaczyć to okolice 4k. 

Kolumny będą stały na tyłach biurka i będą przede wszystkim odsłuchiwane siedząc właśnie przy nim. 

Nie wiem czy w tym kontekście akustyka pomieszczenia będzie miała znaczenie ale na wszelki wypadek podam od razu konfig:

Pomieszczenie 4.5x2.5, biurko ustawione w samym kącie, stykając dlugi bok blatu z długa sciana i krótki z krótka (przemeblowanie nie wchodzi w grę). Kolumny stałyby stosunkowo blisko ścian. 

Świat stereo w dobrym wydaniu to dla mnie nowość, ale słuchawkowo mam kilka zestawów, z których jestem bardzo zadowolony i być może na podstawie poniższej listy pomożecie mi coś dobrać żeby oddawały ducha tychże słuchawek:

1. Schitt bifrost -> schiit lyr2 -> Audeze LCD2f

2. Audeze Maxwell

3. Ibasso dx160 -> Mangird tea / fiio fh5

Idealnie jakby się dało uzyskać bas planarów, średnicę lcd2 i jakas sensowna scenę 😆

Na pewno nowy zestaw stereo nie może mieć męczącej góry bo jestem na nią "uczulony".

Zależy mi na brzmieniu muzykalnym do czerpania przyjemności z muzyki. Nie bawię się w analitykę.

Słucham różnych gatunkow muzyki z wykluczeniem jazzu, muzyki klasycznej i koncertów. 

Dodatkowo wolałbym żeby proponowane sprzęty nie były zbyt duże, bo na biurku już mam sporo zajętego miejsca.

Wstępnie rozglądałem się za wiim ampem pro i kolumnami jak dali oberon 3 czy kef q350 jednak mam obawy co do ich gabarytów (i sensowności używania takich kolumn na potrzeby "biurkowe").

Co do wiim jestem niemalże przekonany przede wszystkim ze względu na kompaktowość i funkcjonalności które dokładnie wpisują się w to czego potrzebuję. Oczywiście rozważę również inne propozycje.

A może mamy tutaj jakiś sklep który zrobi ciekawa ofertę? 😁

Z używek widziałem jeszcze całkiem ciekawe egzemplarze:

• Kef LSX II
  • Fyne Audio F500
  • Dali Menuet SE (tutaj budżet byłby mocno naciągnięty bo z tego co czytałem trzeba je napędzić konkretnym wzmakiem)

Pytanie czy którykolwiek z powyższych wpisywałby się w moje wymagania/oczekiwania które opisałem.

Dopisz Usher S 520 i Elaca Debut z 5 lub 6 w tytule 😉 Indiany Diva czy Tesi.

Ale i tak ww. wymienione są za tanie ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć, na wstępie się przywitam bo jestem tu stosunkowo nowy (jako aktywny użytkownik).

Rozglądam się za swoim pierwszym zestawem stereo do użytku na biurku.
Główne zastosowanie to tidal do muzyki, granie na konsoli i okazjonalne filmy.
Budżet jaki na ten moment chce przeznaczyć to okolice 4k. 

Kolumny będą stały na tyłach biurka i będą przede wszystkim odsłuchiwane siedząc właśnie przy nim. 
Nie wiem czy w tym kontekście akustyka pomieszczenia będzie miała znaczenie ale na wszelki wypadek podam od razu konfig:
Pomieszczenie 4.5x2.5, biurko ustawione w samym kącie, stykając dlugi bok blatu z długa sciana i krótki z krótka (przemeblowanie nie wchodzi w grę). Kolumny stałyby stosunkowo blisko ścian. 
Świat stereo w dobrym wydaniu to dla mnie nowość, ale słuchawkowo mam kilka zestawów, z których jestem bardzo zadowolony i być może na podstawie poniższej listy pomożecie mi coś dobrać żeby oddawały ducha tychże słuchawek:
1. Schitt bifrost -> schiit lyr2 -> Audeze LCD2f
2. Audeze Maxwell
3. Ibasso dx160 -> Mangird tea / fiio fh5

Idealnie jakby się dało uzyskać bas planarów, średnicę lcd2 i jakas sensowna scenę
Na pewno nowy zestaw stereo nie może mieć męczącej góry bo jestem na nią "uczulony".
Zależy mi na brzmieniu muzykalnym do czerpania przyjemności z muzyki. Nie bawię się w analitykę.
Słucham różnych gatunkow muzyki z wykluczeniem jazzu, muzyki klasycznej i koncertów. 
Dodatkowo wolałbym żeby proponowane sprzęty nie były zbyt duże, bo na biurku już mam sporo zajętego miejsca.
Wstępnie rozglądałem się za wiim ampem pro i kolumnami jak dali oberon 3 czy kef q350 jednak mam obawy co do ich gabarytów (i sensowności używania takich kolumn na potrzeby "biurkowe").
Co do wiim jestem niemalże przekonany przede wszystkim ze względu na kompaktowość i funkcjonalności które dokładnie wpisują się w to czego potrzebuję. Oczywiście rozważę również inne propozycje.
A może mamy tutaj jakiś sklep który zrobi ciekawa ofertę?

Zakladam ze mowimy o lewym kacie

Odsun biurko o 40cm od sciany.
Za biurkiem postaw maly lowboard/regalik
Na lowbobordzie mozesz postawic podlogowki,… (co ci dzwiekowo/cenowo pasuje). Jesli wolisz monitory, to uzyj podstawek postawionych na lowboardzie albo powies je na scianie na wysokosci uszu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_0055.thumb.jpg.429852c8987f4b631bc017f447141dfc.jpg

Dzieki temu masz:
- super stereo (sensowny trojkat/rozstawienie/odleglosci)
- dodatkowe miejsce na lowbordzie, gdzie znika cala elektronika i inne duperele z biurka

A potem zainstaluj na komputer EqualizerAPO i dopasuj brzmienie do wlasnych preferencji.

Laczny efekt ZNAKOMITY

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, xajas napisał:

Zakladam ze mowimy o lewym kacie

Odsun biurko o 40cm od sciany.
Za biurkiem postaw maly lowboard/regalik
Na lowbobordzie mozesz postawic podlogowki,… (co ci dzwiekowo/cenowo pasuje). Jesli wolisz monitory, to powies je na scianie na wysokosci uszu.

Ukryta Zawartość

IMG_0055.thumb.jpg.429852c8987f4b631bc017f447141dfc.jpg

Dzieki temu masz:
- super stereo (sensowny trojkat/rozstawienie/odleglosci)
- dodatkowe miejsce na lowbordzie, gdzie znika cala elektronika i inne duperele z biurka

A potem zainstaluj na komputer EqualizerAPO i dopasuj brzmienie do wlasnych preferencji.

Laczny efekt ZNAKOMITY

W moim przypadku jest to prawy kąt, ale z grubsza można uznać że to to samo. Odsunięcie biurka niestety nie wchodzi w grę, bo będę siedział "w oknie" (na końcu tej krótszej ściany mam spore okno), a do tego w tym narożniku, na obu ścianach będa wisieć monitory (w sensie nie głośniki, tylko wyświetlacze 😄). No i mam już tam przygotowane tunele pod kable itd stąd niestety jakiekolwiek przemeblowania nie wchodzą w grę 😕

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to pozostaje ci „sluchawkowy“ setup, do ktorego jestes przyzwyczajony (ekstremalnie szerokie rozstawienie glosnikow lewy/prawy, jak w sluchawkach). To psuje efekt stereo.

Ale jesli jestes gotow na ciekawy eksperyment, to mozesz wyprobowac efekt CrossFeed, uzywany w odsluchac przez sluchawki (zakladam ze to znasz, a jesli jeszcze nie, to najwyzszy czas sie z nim zapoznac!). Dzieki temu mozesz osiagnac bardziej naturalne odwzorowanie stereo

Ten efekt mozesz wyprobowac miedzy innymi w wspomnianym powyzej EqualizerAPO, Roon itp.

2 minuty temu, xajas napisał:

No to pozostaje ci „sluchawkowy“ setup, do ktorego jestes przyzwyczajony (ekstremalnie szerokie rozstawienie glosnikow lewy/prawy, jak w sluchawkach). To psuje efekt stereo.

Ale jesli jestes gotow na ciekawy eksperyment, to mozesz wyprobowac efekt CrossFeed, uzywany w odsluchac przez sluchawki (zakladam ze to znasz, a jesli jeszcze nie, to najwyzszy czas sie z nim zapoznac!). Dzieki temu mozesz osiagnac bardziej naturalne odwzorowanie stereo

Ten efekt mozesz wyprobowac miedzy innymi w wspomnianym powyzej EqualizerAPO, Roon itp.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pierwszy akapit. Czyli postawienie jakichkolwiek głośników (przykładowo Kef LSX II) na biurku (które w moim przypadku ma wymiary 160 x 90), np na jakichś stojakach nie zda egzaminu (w sensie będę tracił dużo potencjału takiego sprzętu)?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pierwszy akapit. Czyli postawienie jakichkolwiek głośników (przykładowo Kef LSX II) na biurku (które w moim przypadku ma wymiary 160 x 90), np na jakichś stojakach nie zda egzaminu (w sensie będę tracił dużo potencjału takiego sprzętu)?

Dobrze zrozumiales. Tracisz potencjal.

Dupiate szerokie rozstawienie. Slyszysz lewo i prawo, a dziura po srodku.

Ukryta Zawartość

Aby porownac te pomysly, wystarczy ze cofniesz fotel o 40-50cm do tylu, to zobaczysz, czy to lepiej brzmi

BTW.
Nie wierze, ze przy dostepnych 250, wysuniecie biurka powoduje siedzenie w oknie

Moje biurko powyzej ma 160x80 

Pamietaj, sensowne ustawienie glosniki/suedzenie to NAJTANSZA i najbardziej EFEKTYWNA metoda optymilizowania jakosci reprodukcji. To podstawa. Nie skompensujesz jej nawet najlepszym sprzetem.

Ukryta Zawartość

W oknie juz teraz prawie siedzę, jak widać na załączonym obrazku (proszę nie oceniać bałaganu bo dopiero się wprowadzam do nowego domu, a tego Marshalla dostałem kiedyś za darmo do telefonu 🤣).

Z testami też na razie ciężko bo nie mam czego użyć do testów. Stąd caly wątek bo chciałbym coś kupić 😛

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie szukam rozwiązania, ale wolałbym nie odsuwać się od ściany, również ze względu na monitory/wyświetlacze które będą wisieć na obu ścianach (na ten moment ich oczywiście nie ma).  Z tego powodu celuje zdecydowanie w jakiś kompaktowy zestaw, typowo "do pracy". 

Na konkretny zestaw stereo będę celował w salon, jak już zabiorę się za urządzanie tamtego pomieszczenia. Wtedy budżet będzie też odpowiednio wyższy.

Doceniam Twoje uwagi, nie żebym się próbował spierać czy coś 😄.  Po prostu chciałbym dobrać coś pod ten nieoptymalny konfig. Mam swiadomość że w jakimś stopniu mnie ogranicza, ale po to jest to forum, żeby ktoś znacznie bardziej doświadczony coś doradził 🙂 

1 godzinę temu, blady888 napisał:

Zda ci egzamin, Kef LSX II nie są wymagające co do ustawienia.Grają naprawdę fajnie, neutralnie. W tej nowszej 2 wersji bardzo fajna apka do sterowania muzą. Miałem dwie pary jeszcze pierwszej wersji i bardzo się sprawdzały.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Teraz, treinerek napisał:

Zda ci egzamin, Kef LSX II nie są wymagające co do ustawienia.Grają naprawdę fajnie, neutralnie. W tej nowszej 2 wersji bardzo fajna apka do sterowania muzą. Miałem dwie pary jeszcze pierwszej wersji i bardzo się sprawdzały.

Neutralnie, ale nadal muzykalnie? Jak z górą i basem w tych głośniczkach? Sub będzie potrzebny czy basowo dają radę w pojedynkę na biurku?

Musowo posłuchać, bo nie bardzo wierzę w słuchanie z mniej niż metr monitorów

z twardą kopułką - góra może być męcząca dla części słuchaczy.

Trzeba się też liczyć z ewentualną ingerencją w poziom góry pasma i stąd ja bym

optował za monitorkami używanymi - gwarancja.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, blady888 napisał:

Neutralnie, ale nadal muzykalnie? Jak z górą i basem w tych głośniczkach? Sub będzie potrzebny czy basowo dają radę w pojedynkę na biurku?

Jakiegoś wielkiego ciepła to się nie spodziewaj, one nie są ani za bardzo jasne ani nie grają po ciemnej stronie. Góra jest ok nie męczy nawet przy dłuższych odsłuchach. Bas jest, mi wystarczał w pokoju 20m2, ale w razie czego możesz go dodać w ustawieniach , a jak jeszcze będzie ci go za mało to dokupisz suba. Ale w odległości jakiej chcesz słuchać powinno ci być ok. U mnie stały tak 160 cm od siebie po obu stronach telewizora 55cali i do słuchania muzy siadałem 2 metry od nich, a jako dźwięk z tv też  się sprawdzały. Słaby był bluetooth(cicho, kiepsko brzmiało), ale ja Tidala czy Qobuza puszczałem z fona po wifi. Ja miałem pierwszą wersję tam aplikacja do puszczania muzy była słaba, a czy Tidal Connect był to nie pamiętam( w nowych wersjach jest na pewno),dlatego najlepiej lubiłem Tidala czy Qobuza puszczać po UPnP z apki Mconnect.

Ta nowa wersja ma już fajną i łatwą apkę do puszczania muzy.

Tak to u mnie wyglądało, one są malutkie około 23cm wysokości i 15-16 cm szerokości i głębokości, tylko wiadomo z tyłu dochodzą kable to potrzeba ciut więcej miejsca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kefczerwone2.thumb.jpg.939a9aba899459745228dcb709a9b657.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

KEFy LSX II, czy LSX II LT to bardzo fajne opcje moim zdaniem. Neutralne granie, ale osobiście rozważałbym subwoofer w ich przypadku, bo ilością dołu nie grzeszą. Nie jest to też granie jak LCD-2, bliżej FH5 😉 

Wrzuć jednak zdjęcie stanowiska, bo przy ustawieniu ekranów na ścianach może być problem z rozsądnym ustawieniem kolumn.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

16 minut temu, Q21 napisał:

KEFy LSX II, czy LSX II LT to bardzo fajne opcje moim zdaniem. Neutralne granie, ale osobiście rozważałbym subwoofer w ich przypadku, bo ilością dołu nie grzeszą. Nie jest to też granie jak LCD-2, bliżej FH5 😉 

Wrzuć jednak zdjęcie stanowiska, bo przy ustawieniu ekranów na ścianach może być problem z rozsądnym ustawieniem kolumn.

Stanowisko generalnie jeszcze nie jest skończone, ale będzie wyglądać tak jak na zdjęciu z uwzględnieniem tych brzydkich czerwonych linii. Tzn widoczny monitor 32" idzie na ścianę boczna, a drugi prawdopodobnie 43" idzie na środek. Oba będą wisiały na wieszakach z możliwością sporej regulacji. Biurko ma 160x90. Sprzęty typu laptop, konsola itp zawsze mogę jakoś poprzestawiać .

A tak z czystej ciekawości jakie kolumny graja podobnie do lcd2? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, blady888 napisał:

Stanowisko generalnie jeszcze nie jest skończone, ale będzie wyglądać tak jak na zdjęciu z uwzględnieniem tych brzydkich czerwonych linii. Tzn widoczny monitor 32" idzie na ścianę boczna, a drugi prawdopodobnie 43" idzie na środek. Oba będą wisiały na wieszakach z możliwością sporej regulacji. Biurko ma 160x90. Sprzęty typu laptop, konsola itp zawsze mogę jakoś poprzestawiać .

Ukryta Zawartość

Spróbuj ustawić biurko na środku ściany, a nie w narożniku. 

Ukryta Zawartość

Jakiekolwiek większe przestawienie biurka odpada bo w tym narożniku mam przygotowaną całą elektrykę pod wszystkie moje sprzęty, przepusty kablowe w ścianach itp. Na etapie "projektowania" nie brałem pod uwagę jakiegokolwiek systemu audio innego niż słuchawki, ale jak widać trochę mi się odmieniło 🫠

Może coś z Argon Audio. Jest zestaw amp z kolumienkami lub monitory aktywne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może takie, aktywne

Ukryta Zawartość

bądź większe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

53 minuty temu, ProjectPi napisał:

A może takie, aktywne

Ukryta Zawartość

bądź większe

Ukryta Zawartość

Wiem, że to forum audio i wygląd nie gra, ale kurczę jakie to jest brzydkie 😅 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, blady888 napisał:

Wiem, że to forum audio i wygląd nie gra, ale kurczę jakie to jest brzydkie 😅 

Nie wiem, jakoś dotąd nie przyszło mi to do głowy, a używam dłuższy czas.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Zadne

Jesli masz elektrycnie podnoszone biurko, to wieszanie monitora na scianie jest malo sensowne
3 godziny temu, blady888 napisał:

Wszystkie będą całkiem inaczej budowały scenę. W kwestii samej sygnatury to może KEF Q Concerto Meta. Z aktywnych nic mi nie przychodzi do głowy, ale można szukać czegoś z DSP i dopasować granie pod siebie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

7 minut temu, xajas napisał:

Zadne

Jesli masz elektrycnie podnoszone biurko, to wieszanie monitora na scianie jest malo sensowne

Ma sens jeśli się kupi odpowiednie uchwyty, a mi się takie udało znaleźć (z regulacją wysokości na szynie, oczywiście ręczną).

• Pokaż nowe odpowiedzi