Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalne kolumny podłogowe do Audiolab 6000a play

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

Jest to mój pierwszy wątek, więc proszę o wyrozumiałość 🙂

Pod koniec roku padł mi wzmacniacz harman kardon hk 450, wymieniłem go na Audiolab 6000a play. Gra z kolumnami podstawkowymi Yamaha NS-G 30 MK II. Dźwięk się znacząco paweł. Rozważam wymianę kolumn na większe, podłogowe. Grają w salonie ok. 33 mkw otwartym na kuchnię. 

Z żoną słuchamy bardzo różnej muzyki,  do tego TV, więc chciałbym, żeby zestaw był uniwersalny. Myślę o kolumnach używanych w cenie do 2 tys. Sporo już się tego naoglądałem na OLX i zgłupiałem 🙂

zależy mi na niskoschodzącym i kontrolowanym basie, wyraźnej średnicy,względnie szerokiej scenie.Obecnie moim faworytem jest Dali Ikon 6 i raczej liniowej charakterystyce. Co o tym sądzicie?

10 godzin temu, mati454 napisał:

Dźwięk się znacząco paweł

🙃

Tu by się przydał ten opis jeszcze raz.

Ten wzmacniacz nie jest zbyt mocny więc też nie możesz mu podłączyć byle czego. Ale gra bardzo przyjemnie więc jest to do zrobienia.

Dali ikon wspomniane przez Ciebie to brzmienie V z mocno zarysowana góra i co ciekawe ciepłym dołem. To nie jest częste połączenie. Przyjemne dla utwór nowych, dobrze zrealizowanych. Męczące jeśli słuchasz starego rocka. 

Moim zdaniem ciekawie zagrają klipsch F2 albo f3. Stare ale jare kolumny. Z tym audiolabem będzie ciekawie.

Kolejnymi propozycjami były by monitor audio seria RX 6 jeśli znajdziesz, albo starsze rs albo heco metax XT tu model 501 albo rzadziej spotykany 701

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć 🙂 

Audiolab jest fajnie uniwersalny. Możesz tu rozważać Polki, Monitor Audio. Może jakieś KEFy z serii Q się trafią, będzie przyjemne i ciepłe granie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 lata temu kolega poprosił mnie o pomoc w doborze pierwszego poważniejszego stereo w rozsądnej cenie. Stanęło na Audolabie 6000 wzmacniacz plus CD. W salonie audio odsluchiwalismy ich z Polkami, chyba Heco oraz z Audiosymptom i6. Audiolab najlepiej zgrał się z tymi ostatnimi i na nich stanęło. Super dźwięk za tamte pieniądze. Zdaje się, że dziś możesz kupić nowe w cenie zbliżone do Twojego budżetu. Polecam posłuchać. 

Do 33m2 to nawet Audiosymptom i8. Tylko w wersji z ciemnymi głośnikami, bo te z miedziany i jak u Klipscha gra gorzej. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

W dniu 13.01.2025 o 07:16, Piotr Sonido napisał:

🙃

Tu by się przydał ten opis jeszcze raz.

Ten wzmacniacz nie jest zbyt mocny więc też nie możesz mu podłączyć byle czego. Ale gra bardzo przyjemnie więc jest to do zrobienia.

Dali ikon wspomniane przez Ciebie to brzmienie V z mocno zarysowana góra i co ciekawe ciepłym dołem. To nie jest częste połączenie. Przyjemne dla utwór nowych, dobrze zrealizowanych. Męczące jeśli słuchasz starego rocka. 

Moim zdaniem ciekawie zagrają klipsch F2 albo f3. Stare ale jare kolumny. Z tym audiolabem będzie ciekawie.

Kolejnymi propozycjami były by monitor audio seria RX 6 jeśli znajdziesz, albo starsze rs albo heco metax XT tu model 501 albo rzadziej spotykany 701

Nie za bardzo widzę opcji edycji. Miało być, że się poprawił. Znacząco lepszy bas, chociaż wciąż go brakuje. Z drugiej strony przy filmach dialogi jakby lekko spod koca. Więc raczej odpadają kolumny z brzmieniem V, więc to Dali to raczej zły pomysł.

Tych Heco ani F3 nigdzie nie widzę, ale jak trafię to może posłucham. 

Monitor Audio jest ich trochę na rynku, nawet w moich okolicach ale mają bas refex z tyłu, a nie będę mógł się odsunąć od ściany więcej niż 30 cm, więc nie wiem - w sumie pewnie powinienem o tym wspomnieć. 

W dniu 13.01.2025 o 13:01, Q21 napisał:

Cześć 🙂 

Audiolab jest fajnie uniwersalny. Możesz tu rozważać Polki, Monitor Audio. Może jakieś KEFy z serii Q się trafią, będzie przyjemne i ciepłe granie 🙂 

Z Kefa to czym się będzie różnic q900 od 950? Ewentualnie czy q700 dadzą radę na 33 m + kuchnia (w sumie to już blisko 40mkw będą)

W dniu 15.01.2025 o 21:35, treinerek napisał:

Do 33m2 to nawet Audiosymptom i8. Tylko w wersji z ciemnymi głośnikami, bo te z miedziany i jak u Klipscha gra gorzej. 

Ładne one są i wysoka efektywność. I średnica ponoć niezła. 

W dniu 15.01.2025 o 20:50, Pablo15099 napisał:

3 lata temu kolega poprosił mnie o pomoc w doborze pierwszego poważniejszego stereo w rozsądnej cenie. Stanęło na Audolabie 6000 wzmacniacz plus CD. W salonie audio odsluchiwalismy ich z Polkami, chyba Heco oraz z Audiosymptom i6. Audiolab najlepiej zgrał się z tymi ostatnimi i na nich stanęło. Super dźwięk za tamte pieniądze. Zdaje się, że dziś możesz kupić nowe w cenie zbliżone do Twojego budżetu. Polecam posłuchać. 

Daleko od ściany stoją? Jak się sprawdzają? Ciekawe jak by wypadły na tle Monitor Audio RX/RS

12 godzin temu, mati454 napisał:

Z Kefa to czym się będzie różnic q900 od 950? Ewentualnie czy q700 dadzą radę na 33 m + kuchnia (w sumie to już blisko 40mkw będą)

Q950 są bardziej przejrzyste, z lepszym detalem i sceną. Na taki metraż raczej bym szedł w nie niż Q7xx

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

19 godzin temu, mati454 napisał:

Nie za bardzo widzę opcji edycji. Miało być, że się poprawił. Znacząco lepszy bas, chociaż wciąż go brakuje. Z drugiej strony przy filmach dialogi jakby lekko spod koca. Więc raczej odpadają kolumny z brzmieniem V, więc to Dali to raczej zły pomysł.

Tych Heco ani F3 nigdzie nie widzę, ale jak trafię to może posłucham. 

Monitor Audio jest ich trochę na rynku, nawet w moich okolicach ale mają bas refex z tyłu, a nie będę mógł się odsunąć od ściany więcej niż 30 cm, więc nie wiem - w sumie pewnie powinienem o tym wspomnieć. 

To nawet lepiej bo dosuwając je do ściany poprawisz ich charakterystykę basu stanie się on po prostu większy. Nie obawiałbym się akurat kolumny Monitor Audio ustawionych bliżej ściany 

Są kolumny które faktycznie reprodukują taki rodzaj basu nieco cieplejszy bardziej mozolny który normalnie może się podobać i to właśnie on przy zbliżeniu do ściany może powodować dudnienie w danym pomieszczeniu tak nie grają kolumny monitora audio. 

Kef 950 do ściany Nie dosuwaj bo to jest właśnie typ kolumny która gra obficie i ciepło na basie 

Jakbyś trafił używki Elac Debut Reference F5 używane to też warto do tego wzmacniacza. Tu zawsze plus, że można najpierw posłuchać u nas w salonie i samemu ocenić 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

21 godzin temu, mati454 napisał:

Monitor Audio RS6 czy 8 przy moim metrażu byś sugerował z audiolabem?

Ja lubię duże kolumny do 33 m spokojnie wsadziłbym ósemki ale jeżeli różnica w cenie będzie spora i znajdziesz w bardzo dobrej cenie szóstki to jak najbardziej one też się nadadzą

W dniu 17.01.2025 o 17:45, mati454 napisał:

Monitor Audio RS6 czy 8 przy moim metrażu byś sugerował z audiolabem?

RS8 🙂 

• 5 tygodni później...

Trafiłem Monitor Audio RS8 w dobrej cenie i stanie. No i kolor czarny. Od kilku dni stoją w salonie i jestem bardzo zadowolony. 

Dzięki wszystkim za pomoc. 

Niech służą 🙂