Skocz do zawartości
IGNORED

Czy opłaca się kupić odtwarzacz bluray Ultra hd 4k? Mam telewizor z 4K

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, MarcinRejek napisał:

niczym się nie różni od modelu 800😉

UHP -1

to bylo to a nie 800

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zreszta to nie ma znaczenia , w kregu tanich BD  , sa bardzo dobre i warte swojej ceny.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, marcusSE napisał:

UHP -1

to bylo to a nie 800

IMG_2792.jpeg

Zreszta to nie ma znaczenia , w kregu tanich BD  , sa bardzo dobre i warte swojej ceny.

A co ja napisałem? 800 to wykastrowany odtwarzacz bez wyświetlacza i bez wyjść stereo tak jak to miał model H1 i 1000 po za tym niczym się nie różnią... różnica to jest między 824 a 9004 Panasonic-a i tutaj to widać... Sony miał tylko jeden model b.dobry 5000ES w lata świetności tego formatu... 

7 minut temu, MarcinRejek napisał:

A co ja napisałem? 800 to wykastrowany odtwarzacz

A ja napisalem  ze to nie ma najmniejszego znaczenia , powtórzę jeszcze raz jezeli ktos nadal jest zainteresowany ogladaniem na bd/dvd i szuka jakiegos taniego zarazem przyzwoitego BD to Sony jest fajnym wyborem. Chcesz cos wiecej trzeba poszukac gdzie indziej. 

Jeszcze nie mam tego Soniaka będzie w poniedziałek, ale odebrałem dziś film Kler. Obejrzałem oczywiście w Full HD. Ten soniak co zamówiłem ma ten upscaling do 4K. Ciekawy jaki wtedy będzie obraz na tym filmie. Prawdziwe 4K to nie będzie ale jestem ciekaw.

Gość

(Konto usunięte)
39 minut temu, wieloryb napisał:

to nie będzie ale jestem ciekaw.

Wygładzi Ci trochę obraz oraz zredukuje ziarno do minimum ale będzie nadal widoczne... 

W dniu 21.01.2025 o 01:03, MarcinRejek napisał:

Jak kogoś nie stać to kombinuje jak Koń pod górę😉

Czyste zdroworozsądkowe podejście do tematu, gdy oszczędzając średnio ~50% na filmie a wydając na filmy miesięcznie średnio -1 tys... to dlaczego mam przepłacać? i oddawać pieniądze na frajer gdy mogę je wydać na dziecko lub więcej filmów... gdy mi się dany film nie spodoba odsprzedaje bez straty, jest jeszcze wiele wiele innych aspektów "za".

Przypomnij ile razy kupowałeś odtwarzacze, płyty, głośniki, telewizory, projektory? ... bo to dopiero są kombinacje alpejskie 😉  albo wspominane tutaj raty to przecież to też kombinowanie...

Jakie z tego morał? wszyscy kombinujemy 🙂

W dniu 21.01.2025 o 08:14, wieloryb napisał:

Ano właśnie wszystko po szkopsku, nawet jakbym chciał kupić na raty w tym niemieckim sklepie(pomijam fakt czy w ogóle bym dostał kredyt) to napewno dostałbym umowe po niemiecku. 

Na amazonie jeszcze taniej nowy model

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)
58 minut temu, bl4ck napisał:

~50% na filmie a wydając na filmy miesięcznie średnio -1 tys

Ja za 50 filmów na bd dałem 790 zł używki ale w idealnym stanie... 

Godzinę temu, bl4ck napisał:

oddawać pieniądze na frajer

Dlatego ja kupuję używki😎 te stare wydania, jedynie te na bierząco wychodzące kupuję nowe... 

gdy mi się dany film nie spodoba odsprzedaje bez straty, jest jeszcze wiele wiele innych aspektów "za".

Tylko kto Ci kupi jak nie ma tłumaczenia🤪

kupowałeś odtwarzacze

Teraz mam 4 -ty, 

telewizory

Miałem tylko 3 w swoim życiu, 

projektory

Dwa topowe JVC RS1000 i 2000

28 minut temu, rafa napisał:

Ja płaciłem 210€ więc miałem taniej🤪 

Jestem biedakiem, na rencie, sam już na tym świecie bo tata i mama nie żyją, więc kombinuje i biore na raty. Jakbym miał odkładać i kupić to musiałbym odkładać z pół roku a takto mam już w poniedziałek. Kombinuje ;)

Z ciekawosci otworzyłem pudla z plytami dvd i bluray , prawde mowiac odkad pozbylem sie calego sprzetu to do dzis ani razu nie sprawdzilem czy tak naprawde ps5 odtwarza i jak w jaki sposób, bd i dvd bo nie bylo takiej potrzeby. Gdzies tez tam wyczytalem  ze ps5 nie odtwarza dvd i cd 🤔. Dzis sprawdzilem totalna bzdura wszystko chodzi bez problemu , jedynie obsluga bez zwyklego  pilota to meczarnia i katastrofa 🙄. Fajnie bylo pogladac okladki i zdjecia na pudelkach przez ta chwilke ale jednak stanowczo to juz nie dla mnie , bedzie czas to posortuje plytki i niech ida do ludzi którzy to dalej używają i maja z tego frajde. Jezeli kolega ”wieloryb ” zainteresowany moge cos tam  wysyłać free 😉 , jak cos to na priv. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, marcusSE napisał:

Jezeli kolega ”wieloryb ” zainteresowany moge cos tam  wysyłać free 😉 , jak cos to na priv. 

Bardzo fajna inicjatywa 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, wieloryb napisał:

Jestem biedakiem, na rencie, sam już na tym świecie bo tata i mama nie żyją, więc kombinuje i biore na raty. Jakbym miał odkładać i kupić to musiałbym odkładać z pół roku a takto mam już w poniedziałek. Kombinuje 😉

Ja nie mam nic do ciebie, żadnej aluzji czy czegoś takiego... mój komentarz tyczył się płyt kupowanych gdzieś tam za granicami Polski.

A co do twojego playera to kupiłeś to na co cię było stać, i nikt tego nie neguje☺️ Tak że będziesz zadowolony👍

Ale ok spokojnie ja tylko chciałem powiedzieć że kupiłem właśnie taki na jaki było mnie stać. Także ja nie mam żadnych pretensji 🙂 Spoko wszystko w porządku. 

W dniu 21.01.2025 o 07:26, wieloryb napisał:

Powiedzmy że jestem w trakcie zakupu Sony UBP-X700 bo wziąlęm go na raty w sumie  z kosztami kredytu za 1200 zł. Nie wiem czy nie przepłaciłem ale kupiłem nówke na morele.net

Nie lepiej było dołożyć te 100zl do X800? X700 przy nim to zabawka. 

W dniu 21.01.2025 o 09:14, wieloryb napisał:

Ano właśnie wszystko po szkopsku, nawet jakbym chciał kupić na raty w tym niemieckim sklepie(pomijam fakt czy w ogóle bym dostał kredyt) to napewno dostałbym umowe po niemiecku. 

Możesz se wziąć na allegro przez te ich raty bez żadnych kosztów. Chyba że nie mieszkasz w PL. 

W dniu 21.01.2025 o 12:45, MarcinRejek napisał:

Ponoć oprócz wyświetlacza i wyjść stereofonicznych to niczym się nie różni od modelu 800😉

Co jak co,, ale nie rozumiem tych oszczędności na ekranie w tych odtwarzaczach. Nie wiem czemu zabrali w X800. 

?👈

No właśnie tu się troche zdupiłem bo dopiero póżniej zauważyłem że ten X800 jest niewiele droższy. No ale już trudno, po ptokach, umowa kredytowa zawarta i wycofać się chyba nie moge...

W dniu 21.01.2025 o 17:22, wieloryb napisał:

Jeszcze nie mam tego Soniaka będzie w poniedziałek, ale odebrałem dziś film Kler. Obejrzałem oczywiście w Full HD. Ten soniak co zamówiłem ma ten upscaling do 4K. Ciekawy jaki wtedy będzie obraz na tym filmie. Prawdziwe 4K to nie będzie ale jestem ciekaw.

Zabawka jak za czasów upscalingu w odtwarzaczach DVD do HD. 

?👈

21 minut temu, wieloryb napisał:

No ale już trudno, po ptokach, umowa kredytowa zawarta i wycofać się chyba nie moge...

Możesz.

W dniu 21.01.2025 o 17:22, wieloryb napisał:

Ten soniak co zamówiłem ma ten upscaling do 4K. Ciekawy jaki wtedy będzie obraz na tym filmie. Prawdziwe 4K to nie będzie ale jestem ciekaw.

Nie rozumiesz idei upscalngu w takich urządzeniach on nie sprawia że obraz jest lepszy on po prostu staje się "znośny", z braku wiedzy po prostu dajesz się nabrać na takie "opisy".

Druga sprawa to te Sony które kupiłeś ma między innymi dwa tryby obrazu które znacząco różnią się od siebie, pierwszy z nich to tryb auto który w przypadku podłączenia do telewizora "nie Sony" oczyszcza obraz co dla purystów obrazu jest kategorycznie zabronione, gdy natomiast podłączymy go do telewizora Sony i jeśli zajdzie poprawa komunikacja wtedy to telewizor odpowiada za upscaling. Jest jeszcze tryb bezpośredni który nie przetwarza obrazu w żaden sposób i upscalowany przez odtwarzacz trafia do telewizora.

Edytowane przez bl4ck

Zadzwoniłem do morele.net i okazało się że można zmienić na ten X800 ,dopłaciłem 170 zł i będe miał tego X800.

10 minut temu, wieloryb napisał:

Zadzwoniłem do morele.net i okazało się że można zmienić na ten X800 ,dopłaciłem 170 zł i będe miał tego X800.

Dobra decyzja. 

?👈

• 2 tygodnie później...
W dniu 23.01.2025 o 10:23, wieloryb napisał:

Podziel się jak twoje wrażenia z użytkowania?

No własnie. Tyle osob się zaangażowało w dyskusję i pewnie chętnie poczytają 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Od razu pisze że nie mam jeszcze żadnego filmu w prawdziwym 4K. Moge się podzielić z wrażenia upscalingu do 4K. Kupiłem filmy na blurayu Kler, Złoto dla zuchwałych, Tylko dla orłów, oraz na dvd Ranczo Wilkowyje. Może odniose się do Złoto dla zuchwałych i Tylko dla orłóch bo to stare filmy podejrzewam z przełomu lat 60 i 70. Oczywiście są to wersje zremasterowane. Nie jestem może poetycko mistrzem ale miałem porównanie bo puściłem sobie na bluray LG(bez upscalingu) no i tym Sony z upscalingiem do 4K. No różnica jest bardzo duża. Na LG widać troche tak jak był ten film nakręcony z tego przełomu lat 60 i 70. Natomiast Na sony obraz jest żywszy, bardziej bym powiedział kolorowy. I dokładniejszy tzn. nie widać tak dużych pikseli. Może to zasługa po części bo w tv włączyłem HDR.

Narazie jestem spłukany finansowo ale za dwa tygodnie jak dostane kase to kupie film w bluray 4K. Wtedy będe mógł naprawde podzielić się wrażeniami.

A jak wrazenia jesli chodzi o kulture pracy napędu, szybkosc wczytywania płyty, responsywnosc menu i tym podobne sprawy?

W ogóle nie słychać napędu. Płyta wczytuje się bardzo szybko. Po włożeniu płyty do napędu trzeba czekać dosłownie 3 sekundy i pojawia się menu. Tak samo jest szybki start jak chcemy odtwarzać film. Menu jest w miare przyjazne, ja osobiście zrobiłem od razu update oprogramowania. I działa wporzo. 

Dobrze ze zmieniłeś z tego X700 na X800, bo tam ta budowa wygląda wiele gorzej. Napęd wygląda na taki sam, ale X700 nie sprawiał wrażenia solidnego. Obudowa jest tam tak cienka że wygina się jak go weźmiesz do ręki. 

Ukryta Zawartość

interno_FDS5898_c.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafal735r

?👈

Nie śledziłem wcześniej wątku.

Mam tego soniaka x800, w mojej ocenie. Cena do jakości - jest spoko. Jedyny minus, czasami losowo potrafi się zwiesić w środku seansu 4K.

Ten Bd Sony jest calkiem ok , obecnie nie ma zbyt dużego wyboru na rynku . Wydaje mi sie ze gdyby mial kupic teraz BD , tez bym wybral Sony , hmmmn no moze jednak Panasonica 😉
Zebralo mi sie na sentymenty 🤔, moje stare Bd mialem wersje srebna i czarna ,czarna byla bd mk2 . 

Ukryta Zawartość

IMG_2875.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi