Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam problem z ustawieniem atyskatingu w Pro-Ject RPM 1 Carbon. Wymieniłem wkładkę na Grado Prestige Green i po skalibrowaniu, wyważeniu ramienia, ustawieniu nacisku na 1,7 jeśli ustawię antyskating na 1,7 ramię ładnie opada pionowo ale na płycie bez rowków ucieka do środka i to bardzo szybko, Jeśli ustawię atyskating tak, że po opadnięte ramię stoi w miarę równo to nie ma szans na to żeby opadło pionowo tylko przy opadaniu ściąga je na zewnątrz. Przy wcześniejszej Ortofon OM 5E nie było takiego problemu.

https://www.audiostereo.pl/topic/169104-problem-z-ustawieniem-antyskatingu/
  • Moderatorzy
1 godzinę temu, fiil napisał:

Witam Mam problem z ustawieniem atyskatingu w Pro-Ject RPM 1 Carbon. Wymieniłem wkładkę na Grado Prestige Green i po skalibrowaniu, wyważeniu ramienia, ustawieniu nacisku na 1,7 jeśli ustawię antyskating na 1,7 ramię ładnie opada pionowo ale na płycie bez rowków ucieka do środka i to bardzo szybko, Jeśli ustawię atyskating tak, że po opadnięte ramię stoi w miarę równo to nie ma szans na to żeby opadło pionowo tylko przy opadaniu ściąga je na zewnątrz. Przy wcześniejszej Ortofon OM 5E nie było takiego problemu.

Pierwsza sprawa, to gładka płyta średnio się nadaję do ustawiania AS. 

Jeśli na podpórce windy Ci znosi ramię, to spróbuj ją wyczyścić, odtłuścić...

Jeśli ucieka na gładkiej płycie to na takiej z rowkami będzie "uciekać" jeszcze bardziej. Widocznie nowa igła powoduje większe tarcie o powierzchnię płyty niż stara.

Gładka płyta do ustawiania AS to ściema.
Ustaw wg instrukcji i słuchaj. Gdyby balans się zmienił to można spróbować nieco zmienić AS.

Jeśli ucieka na gładkiej płycie to na takiej z rowkami będzie "uciekać" jeszcze bardziej. Widocznie nowa igła powoduje większe tarcie o powierzchnię płyty niż stara.

Poniżej postaram się wkleić obrazek pt. "Skąd się biorą dzieci". Nie wiem dlaczego, ale ten mit z gładką płytą wyjątkowo mi działa na nerwach aac974f1e4d092955a3fd2b0ff1deb58.jpg625d436ca0ffddddd82ca6df770b3edd.jpg

Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka

1 minutę temu, bolo_senor napisał:

prawda , że ściema 👍

Oczywiście. Wystarczy spojrzeć na obrazek wyżej. Siła skatingu zależy od długości ramienia, kąta offsetu i siły nacisku. A ponieważ długość i offset w ramieniu się raczej nie zmienia to siła AS zależy jedynie od nacisku (przyjmuje się że wsp. tarcia jest jednakowy dla wszystkich płyt). Stąd polecenie w instrukcjach: ustaw AS na taką samą wartość jak nacisk.

C.B.D.U.

• Moderatorzy
6 minut temu, arpeggione napisał:

przyjmuje się że wsp. tarcia jest jednakowy dla wszystkich płyt). Stąd polecenie w instrukcjach: ustaw AS na taką samą wartość jak nacisk.

Dla płyt i owszem, ale dla różnych szlifów również?

niestety tak fajnie nie jest , bo w instrukcji ramion orto i thorensa są dwie inne skale dla sferyka i eliptyka i na mokro więc tarcie się zmienia , bo inną powierzchnie ma sferyk a inną mikro line lub eliptyk.

• Moderatorzy

Ja na jednej z wędek mam coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Marcinus napisał:

Dla płyt i owszem, ale dla różnych szlifów również?

Oczywiście że to bzdura. Jak wyżej napisał @bolo_senor.

Dlatego trzeba też posłuchać płyty testowej lub mono 😄 

11 minut temu, Marcinus napisał:

Ja na jednej z wędek mam coś takiego:

MS 505 jak mniemam. Piękny kawałek porządnej inżynierskiej roboty 🙂 

Edytowane przez arpeggione
6 minut temu, Marcinus napisał:

Słabo 🙂 

tak też myślałem , ale wracając do czystej płyty na żadnym ramieniu patent z czystą płytą nie działa ni w ząb.

2 minuty temu, arpeggione napisał:

acz po japońsku przekombinowany.

ale ładny.

Edytowane przez bolo_senor
  • Moderatorzy
1 minutę temu, bolo_senor napisał:

tak też myślałem , ale wracając do czystej płyty na żadnym ramieniu patent z czystą płytą nie działa ni w ząb.

Hmmm, a w sumie ciekawe jak by to się "sprawdziło" na innych tworzywach, szkło, stal itd...

Chyba na PW założę tajną grupę testującą 🙂 

• Moderatorzy
12 minut temu, arpeggione napisał:

Zgadza się i do tego niedrogiej 

24 minuty temu, bolo_senor napisał:

acz po japońsku przekombinowany.

ale ładny.

A mnie się nie podoba (wizualnie), ale uważam, że są to w miarę proste rozwiązania.

Godzinę temu, Marcinus napisał:

A mnie się nie podoba (wizualnie), ale uważam, że są to w miarę proste rozwiązania.

a no tak po japońsku , tu sznurek , tu patyk , tam gumka , tu pomalujemy plastik by było taniej -  a tu do kręcenia damy jebitną toczoną z miedzi gałkę pochromowaną na bogato z grawerową laserem skalą i śrubą mikrometryczną , potem tytan , platyna - wartą połowę ceny ramienia tylko po to by naciągnąc coś co mogło by zwisać :D

takie przekobinowanie miałem na myśli.

choć ja bym wolał taką tarczę jak w starym telefonie , albo korbę od żuka do kręcenia , a same ramię ważyło by tyle co ruska maszyka do mięsa i malowane by było farbą młotkową😄

Co do wyglądu , to trzeba przyznać że japończycy mają swój własny styl w tt , a takie narody jak włochy chyba nie.

Edytowane przez bolo_senor
  • Moderatorzy
7 godzin temu, bolo_senor napisał:

a no tak po japońsku , tu sznurek , tu patyk , tam gumka , tu pomalujemy plastik by było taniej -  a tu do kręcenia damy jebitną toczoną z miedzi gałkę pochromowaną na bogato z grawerową laserem skalą i śrubą mikrometryczną , potem tytan , platyna - wartą połowę ceny ramienia tylko po to by naciągnąc coś co mogło by zwisać :D

takie przekobinowanie miałem na myśli.

choć ja bym wolał taką tarczę jak w starym telefonie , albo korbę od żuka do kręcenia , a same ramię ważyło by tyle co ruska maszyka do mięsa i malowane by było farbą młotkową😄

Co do wyglądu , to trzeba przyznać że japończycy mają swój własny styl w tt , a takie narody jak włochy chyba nie.

Mnie się to ramię nie podoba wyłącznie dlatego że jest "S", poza tym jest super. Mam dwa ramiona ważone dynamicznie i zastanawiam się dlaczego w dzisiejszych czasach żaden "geniusz" nie potrafi czegoś takiego skonstruować.

12 godzin temu, Marcinus napisał:

Pierwsza sprawa, to gładka płyta średnio się nadaję do ustawiania AS.

10 godzin temu, arpeggione napisał:

Gładka płyta do ustawiania AS to ściema.

Nie pierwszy raz spotykam się z takimi stwierdzeniami, dlatego pytam: jak, w takim razie, ustawić antyskating?

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

• Moderatorzy
5 minut temu, fozzie napisał:

Nie pierwszy raz spotykam się z takimi stwierdzeniami, dlatego pytam: jak, w takim razie, ustawić antyskating?

Ukryta Zawartość

Ostatnie 4 ścieżki na stronie A

Ukryta Zawartość

35 minut temu, Marcinus napisał:

Mam dwa ramiona ważone dynamicznie i zastanawiam się dlaczego w dzisiejszych czasach żaden "geniusz" nie potrafi czegoś takiego skonstruować.

bo teraz ma być tanio  i żeby nie za-trwałe było , by był interes

19 minut temu, Marcinus napisał:

Ostatnie 4 ścieżki na stronie A

Czyli na ucho ustawiam? Czy jeszcze jakieś mierniki potrzebne?

Nie ma tańszego sposobu? :) 😉

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

• Moderatorzy
23 minuty temu, fozzie napisał:

Nie ma tańszego sposobu? 🙂 😉

Hmmm, dopiero teraz spojrzałem na cenę 😞 . Ja kiedyś kupowałem tę płytę chyba za 100

23 minuty temu, fozzie napisał:

Czyli na ucho ustawiam? Czy jeszcze jakieś mierniki potrzebne?

Niepotrzebne mierniki. Wystarczą uszy, ale bardzo przydatne do tego są słuchawki.

Ta płyta rownież nadaje się do ustawienia AS:

Ukryta Zawartość

Natomiast ta płyta jest dobra, ale akurat ścieżkę do AS, to potraktowano po macoszemu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcinus

Co ja widzę? Ramię MA 505 jest przekombinowane? A ja tak jestem nim zachwycony... W porównaniu z ramieniem mojego Duala 701 to rocket science.

W kwestii ustawienia AS, czy azymutu polecam darmowy program Audacity - doskonale widać wszelkie nierównomierności w kanałach. Ale jest jedno "ale" - trzeba zainwestować w płytę testowa. Bez tego ani rusz.

51 minut temu, mood napisał:

Co ja widzę? Ramię MA 505 jest przekombinowane? A ja tak jestem nim zachwycony...

przecież to tylko moja subiektywna opinia - po co zaraz ten sarkazm .

bardzo się cieszę że jesteś nim zachwycony.

• Moderatorzy
Godzinę temu, mood napisał:

W kwestii ustawienia AS, czy azymutu polecam darmowy program Audacity

Do AS wystarczy sama płyta testowa, a Audacity to owszem przydatne jest ogólnie

Godzinę temu, mood napisał:

Co ja widzę? Ramię MA 505 jest przekombinowane?

Przekombinowane to może nie jest, ale do najprostszych nie należy. Za to jego obsługa, to bajka.

Natomiast to ramię jest w budowie proste, ale już jego obsługa wymaga trochę cierpliwości :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jakoś z wyglądu to prostotą nie grzeszy 😄 (o wyglądzie rozmawialiśmy)

a technicznie jest przekombinowane , dużo tych części , jakby chcieli sprzęt pomiarowy zrobić. Ale taki ich styl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor
  • Pokaż nowe odpowiedzi