Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Polk Audio Legend L600

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zakupiłem ostatnio kolumny Polk Audio Legend L600 (86 dB, 4 Ω, min. 3.3 Ω). Kolumny według mnie świetne. Bardzo dobrze wykonane skrzynie (36 kg) i co najważniejsze dźwięk jakiego szukałem. Mocny bas, czytelne, gładkie średnie tony i nieagresywna, dokładna góra pasma. Moc, wypełnienie, przestarzeń. Czuć, że lubią prąd. Producent zaleca wzmacniacz 100 W i więcej.

Moje źródło to Wiim Ultra i DAC SMSL M500 mk3. Obecnie mam do nich wzmacniacz Roksan Caspian M2. Kolumny i wzmak grają w tym samy stylu. Jest gęsto, ciepło i trochę za mało kontroli na basie. Trochę zrobiło się tego za dużo. Wcześniej miałem Arie 926 i tu było bardzo fajnie, jednak L600 potrzebują innego wzmacniacza.

BTW. Podczas odsłuchu w salonie porównywałem Polki Reserve R700 z L600 na wzmacniaczu Vincent SV 228 i różnica miedzy kolumnami była bardzo mała. L600 wypadały trochę lepiej. Po podłączeniu mojego Caspiana nagle różnica między kolumnami zrobiła się spora na korzyść L600. Jakby kolumny dostały brakującego tlenu. Wysterowanie kolumn przez Caspiana było znacznie, znacznie lepsze pomimo, iż Vincent na papierze ma 2 x 120 W/8 Ω, 2 x 217 W/4 Ω a Caspian 2 x 90 W/8 Ω, 2 x 132 W/4 Ω. Także z tą mocą to nie wiadomo...

Poszukuję wzmacniacza z lepszą wydajnością prądową, kontrolą na basie i większą przestrzenia niż Caspian M2. Raczej delikatnie po ciepłej stronie. Nie żaden jazgotnik. Słucham każdego rodzaju muzyki w zależności od nastroju. Od Marylin Manson przez Jay Z po Erykah Badu. 60 % fun 40 % kulturalne granie. Zestaw musi być uniwersalny. Korzystam też z niego podczas oglądania TV.

Jeżeli chodzi o bas to najbardziej podoba mi się z klasy D. Dlatego pomyślałem że może coś w klasie D by tu pasowało:

- Peachtree Nova ?

- Gato ?

- Nad ?

- Marantz 30 lub PM 12SE?

Klasyczny wzmacniacz A/B:

- Musical Fidelity M6si

- Rotel 1592

Co jeszcze mogę sprawdzić według Was?

Budżet ok. 12 tys.

https://www.audiostereo.pl/topic/169127-wzmacniacz-do-polk-audio-legend-l600/

Cześć 🙂 Gato to bardzo fajny kierunek, w świetnej cenie mamy DIA-250S NPM

Posłuchałbym też na pewno Regi Elicit MK5 oraz Atolla IN200. Oba po cieplejszej stronie, zróżnicowany bas. Rega ma więcej barwy w sobie, bardzo dobre pre gramofonowe. Z Vincenta może SV-737 😉 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Albo coś lżejszego w basie, ale niestety tańszego - Rotel A 14 lub nawet numer mniejszy.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

43 minuty temu, audioburak napisał:

Albo coś lżejszego w basie, ale niestety tańszego - Rotel A 14 lub nawet numer mniejszy.

😀 nie musi być drogi. Wystarczy, że dobrze brzmi i jest porządnie zbudowany. Dlaczego akurta A14 a nie wyższa seria? Możesz powiedzieć coś więcej?

Ma to ścisły związek z wypełnieniem basu. Jeśli odczuwasz przy niektórych modelach

mimo wszystko jego nadmiar, to może lepiej takiego ryzyka nie podejmować 😉 

Jeśli nie ma takich obaw, a do tego powierzchnia poważna to na pewno Rotel 1592

czy 1572 będzie lepszym wyborem. Kontrola gwarantowana, pomijając już wyposażenie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, audioburak napisał:

Ma to ścisły związek z wypełnieniem basu. Jeśli odczuwasz przy niektórych modelach

mimo wszystko jego nadmiar, to może lepiej takiego ryzyka nie podejmować 😉 

Jeśli nie ma takich obaw, a do tego powierzchnia poważna to na pewno Rotel 1592

czy 1572 będzie lepszym wyborem. Kontrola gwarantowana, pomijając już wyposażenie.

Ilość basu bym zostawił. Zwiększyłbym jego szybkość i dodał lepsze kontury w porównaniu do Caspiana oraz zmiejszyłbym gęstość całości na rzecz większej przestrzeni. Dobry dac wbudowany to na pewno zaleta.

1 godzinę temu, Bacziwo napisał:

Ilość basu bym zostawił. Zwiększyłbym jego szybkość i dodał lepsze kontury w porównaniu do Caspiana oraz zmiejszyłbym gęstość całości na rzecz większej przestrzeni. Dobry dac wbudowany to na pewno zaleta.

Ja na Twoim miejscu sprawdził bym Naim'a XS3, ogółem wzmacniacz posiada sporo powietrza i na pewno prezentuje świetną przestrzeń.

Sprawdziłbym jeszcze Musical Fidelity M6si. Kiedyś miałem M3si i bardzo go lubiłem. Słyszałem M5si i też mi się podobał. Tylko M6si nigdy nie słyszałem, bo go akurat nie było na stanie.

34 minuty temu, Bacziwo napisał:

Sprawdziłbym jeszcze Musical Fidelity M6si. Kiedyś miałem M3si i bardzo go lubiłem. Słyszałem M5si i też mi się podobał. Tylko M6si nigdy nie słyszałem, bo go akurat nie było na stanie.

Fajne rozwinięcie tańszych modeli 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

20 godzin temu, Bacziwo napisał:

Patrząc przez pryzmat tego że podobał Ci się Caspian to szczerze wątpię że M6Si będzie czymś trafionym dla Ciebie. Pomyśl o tym Naim XS3 bo twierdzę że to będzie strzał w dziesiątkę.

15 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Patrząc przez pryzmat tego że podobał Ci się Caspian to szczerze wątpię że M6Si będzie czymś trafionym dla Ciebie. Pomyśl o tym Naim XS3 bo twierdzę że to będzie strzał w dziesiątkę.

Nie braknie mu mocy? Kolumny mają 86 dB, 4 Ω, min. 3.3 Ω. Lubią prąd jak duże Dynaudio, powiedzmy X38 bo akurat te miałem.

Co może nie pasować w M6si?

2 minuty temu, Bacziwo napisał:

Nie braknie mu mocy? Kolumny mają 86 dB, 4 Ω, min. 3.3 Ω. Lubią prąd jak duże Dynaudio, powiedzmy X38 bo akurat te miałem.

Według mnie nie, chcę Ci konkretnie doradzić i twierdzę że to dobry kierunek. Barwa powinna być trafion .

3 minuty temu, Bacziwo napisał:

Co może nie pasować w M6si?

Według mnie za ciepły, gęsty i trochę za bardzo poluzowany. Analizuje co piszesz i dochodzę do takich wniosków. Z drugiej strony patrząc te wzmacniacze to bardziej skok w bok i konkurencja dla Caspiana, a gdybyś chciał sensownej poprawy, to trzeba mierzyć wyżej.