Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Fanek napisał:

A jakie masz próbki? nazwy możesz podać?

Z próbek oryginalnych mam tylko Adeo perforowane AT (niestety format A4), i ekran ramowy, który kupiłem na OLX, ale nie jest transparentny akustycznie. A zwykłe materiały dopiero będę kupował do testów.

Acha co do testów próbek i zdjęć to chyba nie ma co robić, przejrzałem co zrobiłem telefonem i różnice są kosmetyczne na małym formacie, to widać dopiero siedząc przed ekranem.

Więc chyba nie ma sensu wrzucać zdjęć

Weź tez pod uwagę to, ze na małej próbce przyklejonej na srodku obrazu nie zauwazysz tego czy ekran będzie powodował hot spot. Zbyt mala powierzchnia zeby to zaobserwować. Jesli po przesunięciu widza względem ekranu szybko spada jasność obrazu to ja bym na taki ekran uwazał, zeby się nie okazało ze będzie na srodku jasny, a na krawędziach ciemny gdy juz powiesisz pełnowymiarowy ekran.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, brewka87 napisał:

Weź tez pod uwagę to, ze na małej próbce przyklejonej na srodku obrazu nie zauwazysz tego czy ekran będzie powodował hot spot. Zbyt mala powierzchnia zeby to zaobserwować. Jesli po przesunięciu widza względem ekranu szybko spada jasność obrazu to ja bym na taki ekran uwazał, zeby się nie okazało ze będzie na srodku jasny, a na krawędziach ciemny gdy juz powiesisz pełnowymiarowy ekran.

Wczoraj zrobiłem taki test na białym tle, przykleiłem próbke z lewej strony - zrobiłem zdjęcie z kanapy, przykleiłem próbke na sodek ekranu - zdjęcie, próbka prawa strona ekranu zdjecie, nastepnie zrzuciłem to na kompa i w Paincie ustawiłem je obok siebie zobaczyć ile różnic się biały odcień. Lewa i środek bardzo niewiele, ale prawa strona już widocznie ciemniejsza jest.
Zrobiłem ten test na dwóch próbkach - Black Diamond i podpisana po prostu "Grey", na obu była widoczna różnica odcień białego lewa i prawa strona ekranu, lewa i środek ekranu OK. Pomyślałem na początku - "ale wtopa trzeba szukać nowych próbek".

Zrobiłem jeszcze jeden test zdjęcie białego ekranu matt white gain 1.0 który wisi w tej chwili na ścianie, lewa i prawa strona ekranu - i porównanie w Paincie. I tutaj też jest widoczna różnica - więc po prostu umiejscowienie projektora z rogu pokoju tak wpływa na to nawet na białym zwykłym ekranie. Powiem że przez tyle lat (mam w tej chwli 4-ty projektor) nigdy nie zauważyłem różnicy w odcieniach czy jasności lewa - prawa strona ekranu 100 cali. Przejścia po prostu są delikatne i płynne i nie widać tego, dopiero na to wpadłem przy robieniu testów.

Trzeba też wziąć poprawke, że to zdjęcia robione aparatem telefonu nie w idealnie tym samym położeniu, a biały różnie potrafi wypadać na zdjęciach, wydaje się na nich nawet szary, ale na żywo jest idealnie biały (biała powierzchnia ekranu).
Poniżej lewa i prawa strona ekranu na białym płótnie, zaznacze jeszcze raz że tutaj wyglada na szare, ale jest idealnie biały kolor na żywo, tak zdjęcie wychodzi, w każdym razie jest różnica odcieni na zdjęciach, na żywo ciężko tą różnice dostrzec:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dwóch czy trzech salonów mówili mi, że ALR się nie sprawdzi u mnie. Tutaj @fetek  miał chyba racje, że jak projektor nie jest odwrócony to może być ok z ALR mimo użycia lens shift.

Tutaj wrzuce jeszcze przejścia na Black diamond ta sama procedura testowa tylko w więcej miejsach umieszczona

obraz.thumb.png.d334f3e925642f8818546797c06a85cf.png

Tutaj koniec wydaje się już ciemniejszy odcieniem sporo wdg zdjęć, to jeszcze 100" (220cm szerokość) a docelowy będzie 130" (290+ cm). I jest lekka niewiadoma przy ekranie dłuższym o 70+cm jak będzie wyglądało na prawym końcu 😄  już chyba trzeba bedzie zaryzykować poprostu, te przejścia powinny być jednak płynne.

Dodam na koniec, że kolor biały na każdej próbce szarek (mam ich 5) traci swoją biel, no ale tego widzę się nie przeskoczy, niby na Magic Screen ludzie pisali że u nich biały to dalej idealnie biały, ale nie mam ich próbek i już trochę dość mam pisania i dzwonienia dalej 🙂

-----------
TLDR:  no chyba że moje testy w ten sposób nie mają sensu i ktoś mnie poprawi ??
-----------

Od najciemniejszej do najjaśniejszej próbki:
- Ambient grey 1 od Adeo - tu czarny kolor dostaje największego kopa i nasycenie barw, ale też największy spadek jasności, na ekranie 130 może być jednak troche przyciemno
- Black Diamond od Kraftmann - mówią, że to ich najlepsze i najdroższe płótno, nie wiem czy jeszcze jacyś producenci ekranów używają tego, ale to chyba nie jest Black diamon od Screen Innovation bo tam ma gain 1.4, a tutaj od Kraftmann 0.8

Ukryta Zawartość

Kraftmann mówi, że to ALR, po testach czerń bardzo dobra prawie identyczna jak Ambient grey 1, kolory dostają dużo kontrastu, spadek jasności jest ale trochę mniej niż AG1
- "Grey" od Kraftmann - poprawa czerni mocno widoczna, ale nie tak smolista jak na Black Diamond, spadek jasności nie duży
- Reference grey Kraftmann - średnia poprawa czerni i kolorów, mały spadek jasności
- Reference grey Adeo - średnia poprawa czerni i kolorów, mały spadek jasności, najsłabiej wypada z 5 próbek

Dwa zdjęcia - poziomy kwadrat AG1, pod nim niższy poziomy Black diamond:

1a.thumb.jpg.f4bf1c58962a214e162d8e5a6390c493.jpg

Tutaj od lewej AG1, Diamond, Grey, RG Kraftmann, RG Adeo
1b.thumb.jpg.7f5fdc12486ff9534c0ce7aa3115cee3.jpg

edit: dwie poniżej nie moge usunąć coś się zrąbało 😄

obraz.png

obraz.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek

To chyba ten Black Diamond Kraftmanna, gain 0.8 ALR, tylko ta próbka co dostałem nie ma czarnego tyłu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Fanek napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dwóch czy trzech salonów mówili mi, że ALR się nie sprawdzi u mnie. Tutaj @fetek  miał chyba racje, że jak projektor nie jest odwrócony to może być ok z ALR mimo użycia lens shift.

czym to argumentowali ?

Ja bym nie schodził z gain poniżej 1.0.

Gratuluje wyrwania.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, fetek napisał:

czym to argumentowali ?

Ja bym nie schodził z gain poniżej 1.0.

Gratuluje wyrwania.

Nie argumentowali, Black diamond ma 0.8, Reference grey Adeo 0.5 , Ambient grey 1 Adeo 0.9  jak tak przeglądałem różnych producentów to większość szarych/ ALR ma gain poniżej 1.0. Magic Screen wiem, że ma powyżej 1, ale tam max do 120" i sami mi też dodatkowo odradzili swój ekran.

W tej chwili zastanawiam się już tylko nad Black Diamond (ALR) od Kraftmanna i Grey 0.9 i wybiorę jeden z nich, w poniedziałek zamawiam. Ciągle mnie zastanawia czy ten Black diamond nie będzie za ciemny przy 130" i obraz nie będzie jak to ujęto "zbyt intensywny", że Grey jest "delikatniejszy". No ale gdyby okazało się za ciemno można dać więcej jasności z ustawień projektora prawda?

A Ty masz też ALR tak?  widziałem chyba jakiś twój post w starszym temacie.
Jaki masz w ogóle ekran, projektor i jak pokój wygląda?

ALR mają strukturę może dlatego odradzają.

34 minuty temu, Fanek napisał:

Jaki masz w ogóle ekran, projektor i jak pokój wygląda?

podstawowy ekran od MS, wtedy innych nie było. X7900 rzucam z ~3.8 metrów.

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, fetek napisał:

ALR mają strukturę może dlatego odradzają.

podstawowy ekran od MS, wtedy innych nie było. X7900 rzucam z ~3.8 metrów.

Odradzali ze wzg na umiejscowienie projektora w rogu pokoju.
Oglądasz lampa na ECO ? na tym ekranie za ciemno nie jest? choć ten model JVC ciemny nie jest prawda? sufit i ściany jasne? a jak z efektem HDR u Ciebie?
Pytam czy nie jest za ciemno bo, gdybym kiedyś zmieniał tego Epsona na JVC to nie chciałbym zmieniać ekranu.

Edytowane przez Fanek

oglądam w eco i nie raz dostaje po oczach. Epsony są jaśniejsze.

Nie mam urządzenia z mapowaniem tonów więc hdru nie używam, techniczne dema wyglądały ładnie.

Edytowane przez fetek
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, fetek napisał:

oglądam w eco i nie raz dostaje po oczach. Epsony są jaśniejsze.

Nie mam urządzenia z mapowaniem tonów więc hdru nie używam, techniczne dema wyglądały ładnie.

No ale filmy w 4K HDR pewnie oglądasz i metadane są prawidłowo przez player rozpoznawane

Edytowane przez Fanek
9 godzin temu, Fanek napisał:

No ale filmy w 4K HDR pewnie oglądasz i metadane są prawidłowo przez player rozpoznawane

nie oglądam, na TV z wyłączonym mapowaniem też się nie da oglądać. Dlatego nie rozumiem Twojego parcia.

Edytowane przez fetek
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, fetek napisał:

nie oglądam, na TV z wyłączonym mapowaniem też się nie da oglądać. Dlatego nie rozumiem Twojego parcia.

No ale przecież materiał z HDR i szeroką paletą barw w pliku mkv wygladaja dużo lepiej niż materiał SDR, to z czego ogladasz materiały filmy inne na JVC?

Edytowane przez Fanek

@fetek  jeszcze pytanko, Ty przy ALR masz projektor umieszczony na środku ekranu?

Jutro zamawiam i też chyba padnie na ALR, mimo że mam w rogu pokoju,

1 godzinę temu, Fanek napisał:

No ale przecież materiał z HDR i szeroką paletą barw w pliku mkv wygladaja dużo lepiej niż materiał SDR, to z czego ogladasz materiały filmy inne na JVC?

znowu zaczynasz ? bo masz wyprane kolory, obraz jest bardzo ciemny albo jasny, masz nierówne poziomy i wariujący kontrast. Prosto mówiąc wygląda to masakrycznie i do SDR nie ma startu.

chcesz mieć HDR to musisz wyłożyć kupę kasy, to drogi sport.

21 minut temu, Fanek napisał:

Ty przy ALR masz projektor umieszczony na środku ekranu?

tak

Edytowane przez fetek

U mnie HDR bardzo dobrze wygląda na JVC, bez żadnych dodatkowych urządzeń. Tylko zidoo i JVC.

Są wyjątki, które można by poprawić ale ogólnie jest ok.
Zauważyłem, że jest to zależne od tego jaki zakres HDR ma materiał filmowy.
Najlepiej wygląda (max call 1000, min call 200)
Np Dune part one , miała max call 750 I właśnie był ciut za ciemny obraz ale większość filmów ma te max call 1000 I jest dobrze.

JVC x7900
Zidoo z9x
Adeo reference grey 0.9
Pokój zaciemniony czarnym velurem minimum 1.5m od ekranu (sufit, ściany, podłoga )

Piszę minimum, bo maksimum, to cały zaciemniony czarnym velurem ale tego mi się nie chce rozkładać za każdym razem. To zaciemnienie jest zakładane tylko na czas projekcji.

36 minut temu, RAF77 napisał:

U mnie HDR bardzo dobrze wygląda na JVC, bez żadnych dodatkowych urządzeń. Tylko zidoo i JVC.

Np Dune part one , miała max call 750 I właśnie był ciut za ciemny obraz ale większość filmów ma te max call 1000 I jest dobrze.

JVC x7900
Zidoo z9x
Adeo reference grey 0.9
Pokój zaciemniony czarnym velurem minimum 1.5m od ekranu (sufit, ściany, podłoga )

Piszę minimum, bo maksimum, to cały zaciemniony czarnym velurem ale tego mi się nie chce rozkładać za każdym razem. To zaciemnienie jest zakładane tylko na czas projekcji.

Ja wybrałem 130 cali ALR 0.8 mam biały sufit i jasne ściany poza tą na której wisi ekran, mam nadzieję że obraz nie będzie za ciemny, testowałem też reference Grey na próbkach i na próbce ALR lepiej wypadł, no ale zobaczymy jak to będzie na dużym ekranie.

Czekam aż wyprodukują ten ekran.

5 godzin temu, RAF77 napisał:

JVC x7900
Zidoo z9x

nie chce mi się w to wierzyć.

też zauważyłem pewne zależności, do tego sam rip może stanowić jakiś problem bo zależnie od ustawień odtwarzacza można otrzymać różny efekt i niektóre filmy faktycznie da się obejrzeć ale to obok HDR nie stało. 

Ciągle tylko nie rozumiem dlaczego techniczne dema wyglądają dobrze a filmy nie, myślałem że to problem ripowania ale sprawdzałem te same pliki na TV z mapowaniem tonów i na NZ8, wyglądały bardzo dobrze. Chciałem spróbować na iso ale nie znalazłem.

Edytowane przez fetek

A wpisałeś sobie ustawienia dla HDR, które podali na amerykańskim forum w temacie o tym projektorze. Pisaliśmy kiedyś o tym w temacie o JVC x7900 .

Aaa, ty już nie masz x7900. To nie pomogę. Zamów sobie kalibrację HDR, to ci ogarną temat.

17 minut temu, RAF77 napisał:

A wpisałeś sobie ustawienia dla HDR, które podali na amerykańskim forum w temacie o tym projektorze. Pisaliśmy kiedyś o tym w temacie o JVC x7900 .

tam nie ma zbyt wielu ustawień, nie czytałem masz gdzies link pod ręką ?

wszystkie tematy ograniczały się do konwersji na SDR, najlepszy efekt

Edytowane przez fetek
tam nie ma zbyt wielu ustawień, nie czytałem masz gdzies link pod ręką ?
wszystkie tematy ograniczały się do konwersji na SDR, najlepszy efekt
Są trzy parametry, które znacznie wpływają na obraz HDR. Sporo poprawiają.
Mogę Ci podać przy następnym uruchomieniu projektora, może w weekend.
Mówisz o tym
picture tone 7 lub 11
dark level 3
bright level -7
temat na HDTV a źródło z AVS ?

Tak o te właśnie mi chodziło.

Ja tam jeszcze dałem przysłonę na -4 chyba i jeszcze parę innych ale to już bardziej kosmetyka. Oczywiście nieodzownym jest mieć super czarno, przynajmniej 1m od ekranu. Czarny welur najlepszy. Bo to bardzo ale to bardzo wpływa na jakość obrazu.
7 minut temu, RAF77 napisał:

Mogę Ci podać przy następnym uruchomieniu projektora, może w weekend. temat na HDTV a źródło z AVS ?

A te 3 parametry odnoszą się także jakoś do Epsona 9400 ? Może gdzieś widziałeś na forach jakiejś ustawienia pod niego? chętnie bym protestował 

Edytowane przez Fanek
9 godzin temu, Fanek napisał:

Ja wybrałem 130 cali ALR 0.8

Ktory konkretnie wybrałes?

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Ktory konkretnie wybrałes?

Black Diamond od Kraftmanna, wypadł najlepiej z 5 testowanych próbek. Tu gdzieś w poście opisałem każda próbka mniej więcej 

Chcialem dokładny link do tej konkretnej tkaniny.

Jesli kupiłes ten (opisany jako black diamond)

W dniu 8.02.2025 o 13:50, Fanek napisał:

Ukryta Zawartość

To on jest CLR czyli Ceiling Light Rejection dedykowany do projektora UST. Ty masz projektor Standard Throw albo inaczej Long Throw czyli dalekiego rzutu.

Ukryta Zawartość

41 minut temu, RAF77 napisał:

temat na HDTV a źródło z AVS ?

Ja tam jeszcze dałem przysłonę na -4 chyba i jeszcze parę innych ale to już bardziej kosmetyka. Oczywiście nieodzownym jest mieć super czarno, przynajmniej 1m od ekranu. Czarny welur najlepszy. Bo to bardzo ale to bardzo wpływa na jakość obrazu.

tak myślałem, przy ALR nie ma sensu ale i tak sufit walę na czarno "jedynką"

spacer.png

piękny HDR... aż oczy krwawią, naprawdę nie widzicie jak słaby obraz jest na tych zdjęciach ?

41 minut temu, RAF77 napisał:

Mogę Ci podać przy następnym uruchomieniu projektora, może w weekend.

Nie musisz ale dziękuje, to nie rozwiązuje żadnego problemu a fabryczne ustawienia są całkiem dobre. 

Zobrazuje najprościej jak się da, za ciemny film ze złym kontrastem próbujesz naprawić podstawowymi poziomami, problemu przestrzeni barw nawet nie dotykasz. Nie tędy droga i nic sensownego z tego nie wyjdzie, naradę lepiej oglądać SDR.

Edytowane przez fetek
31 minut temu, RAF77 napisał:

Oczywiście nieodzownym jest mieć super czarno, przynajmniej 1m od ekranu. Czarny welur najlepszy. Bo to bardzo ale to bardzo wpływa na jakość obrazu.

Potwierdzam. Kiedys miałem (w innym pomieszczeniu i z innym projektorem) zaciemnione 3 metry od ekranu czarnym materiałem sciany, sufit oraz ciemną podłogę do tego "ekran" namalowany szarą farbą i kontrast wystrzelił bardzo do góry względem jasnych ścian. I nie był to welur, tylko jakiś tani czarny materiał.

31 minut temu, Fanek napisał:

A te 3 parametry odnoszą się także jakoś do Epsona 9400 ? Może gdzieś widziałeś na forach jakiejś ustawienia pod niego? chętnie bym protestował 

To są ustawienia takie jak kontrast czy jasność, każdy ma inne warunki i inne ustawienia, pomijam już fakt że projektory nie są identyczne.

17 minut temu, brewka87 napisał:

To on jest CLR czyli Ceiling Light Rejection dedykowany do projektora UST. Ty masz projektor Standard Throw albo inaczej Long Throw czyli dalekiego rzutu.

no to by było ciekawe... może są różne wersje.

• Pokaż nowe odpowiedzi