Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moja wina się okazało, podpiąłem inny dysk usb i już wszystko ok, wykrywa od strzała i stały transfer zapisu po LAN, jeden dysk usb chyba mi się sypie po prostu ;/
SMB dobrze działa.

Bezpiecznego odłaczania dysku usb nie znalazłem, chyba nie ma, więc lepiej odłączać na wyłączonym playerze.
Na razie działa wszystko, ale jeszcze nie wszystko testowałem 🙂

hehe

a ja zwalczyłem HDR u siebie.. trochę w KODI, trochę w JVC i jest całkiem spoko. Niestety co film to inne cyrki z HDR ale generalnie wszystkie da się obejrzeć, nieliczne testowane są lekko za ciemne ale niektóre efekciarsko dają po oczach. Wszystkie mają "prawidłowe" poziomy i kolory, czasem lekki niedosyt czerni ale ustawiłem na oko. Mam D1 ale nie chce mi się go wyciągać i walczyć ze starą wersją autocal.

Ustawienia które sugerował @RAF77 to według mnie strzał w kolano bo zaburzają równowagę i kolor. Teoretycznie można iść w tym kierunku ale we wszystkich 4 punktach a tu bez sprzętu się nie ruszymy.

To fajnie że jest progress u Ciebie

Mam pierwszy fackup, podłączyłem teraz Zidoo pod Epsona, w dzień testowałem i ustawiałem podpiety pod tv.
Pliki SDR mają teraz wyblakły jakiś kolor, powyłączałem wszystkie ulepszacze obrazu w Zidoo myślałem że może to, ale niestety. HDCP włączone, ustawiony priorytet na 12bit 4:2:2  i SDR wyblakły ;/

Pliki HDR chyba wszystko gra.

Ktoś podpowie o co tu chodzi? wzdaje mi się że przejrzałem wszystkie ustawienia.
I jeszcze jedno za dnia jak podpiąłem Zidoo pod tv to przy pierwszej konfiguracji pytał czy będzie podpiete pod tv ampli i coś jeszcze, zostawiłem że pod TV, teraz mam wpiety już w ampli, ale w menu nigdzie nie widze opcji tej wyboru - czy jest gdzieś ukryta czy trzeba robić reset factory i od poczatku pierwsza konfiguracja?

Z tym sdr to wygląda jakby chciał go przerobić na HDR i może temu te kolory są tak wyprane ale wydaje mi się że wszystko jest wyłączone hmm.

No może ktoś podpowie? 

Odpusvilem póki co i podpiąłem stary plajer Android

4 minuty temu, RAF77 napisał:

Wygląda jak by ci się zaciął na wysyłaniu HDR.

Jak to rozwiązać? 

Dodam że jak odpalam plik sdr to słysze na eEpsonie takie piknięcie właśnie jak wykrywa metafane HDR i się projektor przełącza.

Na starym playerze Android sdr to SDR wszystko gra

Edytowane przez Fanek
5 godzin temu, Fanek napisał:

Brewka a masz tam zawsze max łącza jak cos pobierasz i zapisujesz na dysku Zidoo?

W Z1000 dysk wewnętrzny podpięty jest chyba pod jakiś mostek usb->sata bo dysk jest widoczny w zidoo jako urządzenie usb. Gdy kopuuje pliki z pendriva to leci dośc wolno. Przez sieć takze idzie wolno ale zazwyczaj pobieram bezposrednio na zidoo. W nowym Z30 tez jest widoczny jako urządzenie usb. Czyli jakby w jednej obudowie była przejsciówka. Trochę słabo to rozwiązali bo wydajność zapisu i odczytu na tym traci. Konkretnych testów porownawczych nie robiłem bo byłem trochę zajęty, a dzisiaj po prostu odpoczywam😉

drugie czy da się jakos wymusić wyszukiwanie podpietego dysku USB w opcjach Zidoo?

Nie wiem ale raczej nic takiego nie widziałem w menu. W Z1000 po podłączeniu np pendriva od razu jest on widoczny. Moze problem z wydajnoscią zasilania dysku?

Jak podlączałem dysk ssd pod złącze sata w z1000 tez nie było problemów z wykrywaniem dysku. W nowym zainstalowałem dysk wewnetrzny (przełozyłem z z1000). 

Trzy - u Ciebie byl najnowszy firmware od razu? mi nie znalazl nowego mam v1.1.70 a to jest jescze z listopada 2024. Nie czesto wychodza aktualizacje do Zidoo?

Teraz z pamięci nie napiszę jaką mam wersję ale tez nie wyszukał aktualizacji. Niedawno pisałem o aktualizacji z1000 i tam tez automatyczne sprawdzanie aktualizacji pokazywało ze soft jest aktualny, a okazało się ze wyszło kilka aktualizacji o ktorych nawet nie wiedziałem. Dopiero ręczne pobranie pliku i instalacja softu rozwiązała problem pobierania napisów. Mozna powiedzieć ze ta funkcja sprawdzania aktualizacji wprowadzila mnie w błąd i nawet nie szukałem czy coś wyszło mysląc ze skoro sprawdza i nie znajduje to jest ok. W z30 podejrzewam ze tez tak moze być ale nie sprawdzałem bo miałem gości i nie chciało mi się nad tym długo siedzieć 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Już to co mi odpisałeś te problemy rozwiązałem 🙂

Z tym SDR teraz problem tylko ;/ ale chyba mi nie pomożesz w tej kwestii. 

No i nie mogę trochę przyzwyczaić się do tego menu wall, ale może kwestia czasu

Jak to rozwiązać? 
Dodam że jak odpalam plik sdr to słysze na eEpsonie takie piknięcie właśnie jak wykrywa metafane HDR i się projektor przełącza.
W ustawieniach wideo, nie mam teraz Zidoo pod ręką żeby dokładnie powiedzieć.
Miałem coś takiego niedawno, jak coś pozmieniałem tam i się okazało, że źle to ustawiłem. Wcześniej było dobrze ustawione.
4 minuty temu, Fanek napisał:

Z tym SDR teraz problem tylko ;/ ale chyba mi nie pomożesz w tej kwestii. 

Niestety nie bo moj proj tylko sdr łyka.

5 minut temu, Fanek napisał:

No i nie mogę trochę przyzwyczaić się do tego menu wall, ale może kwestia czasu

Zawsze mozesz przeglądać foldery i w taki sposob uruchamiać filmy. Nie trzeba uzywac poster walla 😎

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

7 minut temu, RAF77 napisał:
20 minut temu, Fanek napisał:
Jak to rozwiązać? 

A kiedy mógłbyś na to zerknąć please? 

I te ustawienia przy pierwszej konfiguracji do czego będzie podłączony TV coś jeszcze było do wyboru - czy aby to zrobić od nowa trzeba przywracać do fabryki czy to jest gdzieś ukryte w opcjach bo nie znalazłem? 

@brewka87 to może kojarzysz?

A jeszcze jak ustawiacie klatki Zidoo 24 FPS czy 23.976 jak lepiej?

W starym Android boxie ustawiałem 24 bo nie miałem innej opcji

Edytowane przez Fanek

W sumie to sam nie wiem na jakie ustawienia miało wpływ to którą opcję wybraliśmy przy pierwszej konfiguracji. Ja ustawiłem opcję podłączenia przez avr.

15 minut temu, Fanek napisał:

jeszcze jak ustawiacie klatki Zidoo 24 FPS czy 23.976 jak lepiej?

Ja ustawiłem na auto i chyba tak jest najlepiej

29 minut temu, RAF77 napisał:

Miałem coś takiego niedawno, jak coś pozmieniałem tam i się okazało, że źle to ustawiłem. Wcześniej było dobrze ustawione.

A czy pamiętasz że że przy pierwszej konfiguracji powinno być wszystko OK na ustawieniach default? Jutro przywrócę do fabryki zobaczę 

Czas podświetlenia przycisków na pilocie chyba nie da się zmienić? Jest trochę za krótko

19 godzin temu, Fanek napisał:

12bit 4:2:2 

10bit 4:2:0 tak masz zakodowane filmy i lepiej tak ustawić, po za tym 12 bit mało co obsługuje.

19 godzin temu, Fanek napisał:

Ktoś podpowie o co tu chodzi? wzdaje mi się że przejrzałem wszystkie ustawienia.

Chce wysłać HDR a projektor nie rozpoznaje HDR.

18 godzin temu, Fanek napisał:

Ja ustawiam na 60... 24 strasznie menu laguje a urządzenie i tak powinno dopasować do materiału wideo.

18 godzin temu, Fanek napisał:

A czy pamiętasz że że przy pierwszej konfiguracji powinno być wszystko OK na ustawieniach default?

no nie... ustawienia wido masz normalnie w opcjach nie musisz robić restartu. Ustawiasz zgodnie z tym co obsługuje twój sprzęt.

Edytowane przez fetek
3 minuty temu, fetek napisał:

Ja ustawiam na 60... 24 strasznie menu laguje a urządzenie i tak powinno dopasować do materiału wideo.

Mozna przeciez ustawic tak, zeby menu leciało w 60Hz, a po włączeniu filmu zidoo wysyła idealnie tak, jak jest plik. Czyli jesli plik jest w 23.976 to tyle "wypluwa" zidoo. 

Zaletą takiego ustawienia jest to, ze unikamy konwersji klatkażu. A jak wiadomo 60Hz to nie jest wielokrotność ani 24Hz, ani 23.976...

Gdy szybkość klatek jest konwertowana na inną niz natywnie w pliku, która nie jest jej wielokrotnością to pojawiają się drobne przycinki (okreslane jako "stuttering") na skutek tego, ze aby zachować oryginalną prędkość odtwarzania co jakiś czas jakaś klatka oryginalnego obrazu "wypada", albo musi być wyswietlona 2x.

Inaczej gdy mamy plik 25Hz i na wyjsciu playera ustawimy 50Hz. Wtedy po prostu kazda klatka wyświetlana jest x2. 

Tylko ze większosc filmow to standard 24/23.976.

Stuttering jest dobrze widoczny na ujęciach gdzie kamera porusza się w poziomie jednostajnym ruchem i objawia się drobnymi przycięciami (szarpnięciami) albo co gorsze "łamaniem" obrazu widocznym na pionowych elementach.

11 minut temu, fetek napisał:

No tak, dlatego nie wiem skąd to pytanie.

streamingi mają chyba 50hz. 

To jak odtwarzacz będzie na sztywno ustawiony na 60Hz to i tak będzie konwersja 50->60Hz. Dlatego ja polecam ustawić menu na 60Hz zeby wszystko ładnie się przewijało itp, a dodatkowo zaznaczyć opcję automatycznej szybkosci odswiezania.

Jedyny minus takiego rozwiązania jest taki, że po kazdym włączeniu odtwarzania projektor na chwile gubi synchronizacje gdy zidoo zmienia parametry na wyjsciu. Ja dodatkowo ustawiłem aby odtwarzacz "czekał" kilka sekund z rozpoczęciem odtwarzania własnie po to zeby dać projektorowi czas na złapanie synchro. W moim trwa to ładnych kilka sekund i tak dobrałem czas zeby mi nie ucinało właśnie tych kilku sekund filmu zanim projektor ogarnie nowe parametry odświeżania.

U mnie to defaultowe ustawiania urządzenia, sposób kodowania obrazu, przestrzeń barw wszystko dobiera sam i jeśli wymaga tego materiał to z automatu swapuje. 

Dlatego się trochę śmiałem że w Zidoo wszystko jeszcze ustawiamy ręcznie, ma to oczywiście swoje wady i zalety.

10 minut temu, fetek napisał:

U mnie to defaultowe ustawiania urządzenia, sposób kodowania obrazu, przestrzeń barw wszystko dobiera sam i jeśli wymaga tego materiał to z automatu swapuje. 

Dlatego się trochę śmiałem że w Zidoo wszystko jeszcze ustawiamy ręcznie, ma to oczywiście swoje wady i zalety.

A jakiego playera używasz?

4 minuty temu, fetek napisał:

nv shield 2019 pro

Też myślałem o tym gdy szukałem Zidoo, widzisz jakieś minusy urządzenia?

Edytowane przez Fanek
24 minuty temu, Fanek napisał:

Też myślałem o tym gdy szukałem Zidoo, widzisz jakieś minusy urządzenia?

hmm, zawsze jakieś są ale z czasem się do wszystkiego przyzwyczajamy. 

Ogólnie nie ma sytuacji że coś nie działa, wszystko śmiga od fabryki i jest to chyba najtańsze urządzenie w stawce. Miałem pliki z błędami, które nie działały mi na PC albo łapały jakieś lagi, tam chodzą bez problemu. Do tego dużo się dzieje automatycznie, bardzo szybko i bezproblemowo paruje się z TV, gdzie w LG nie działa mi połowa urządzeń w tym BD i dekoder NC+.

na pewno bym poprawił algorytm skalowania, jest dobry nawet bardzo ale trochę szumi. Fajne jest że jednym guzikiem na pilocie możesz go przełączyć.

Pilot jest fajny wygodny, jak go nie widzę to walę w stół i sam się podświetla, mega wygodna i fana sprawa.

Edytowane przez fetek

Ja w sumie tez sie zastanawialem nad shieldem ale naczytałem się opinii ze z każdą aktualizacją jest coraz bardziej przeładowany wodotryskami i sie rozmysliłem. Poza tym jakos ten wygląd mi nie pasował do powaznego urządzenia 🤣

53 minuty temu, brewka87 napisał:

Ja w sumie tez sie zastanawialem nad shieldem ale naczytałem się opinii ze z każdą aktualizacją jest coraz bardziej przeładowany wodotryskami i sie rozmysliłem. Poza tym jakos ten wygląd mi nie pasował do powaznego urządzenia 🤣

No jak to andorid.. tragedii nie ma ale na początku była pustka.. potem doszły jakieś sponsorowane bary.. potem sklep, wypożyczalnia itd.. Ogólnie 90% da się wyłączyć więc JESZCZE źle nie jest, do LG im daleko 😅

Fajnie że każda apka chodzi płynnie, canal+ wręcz zap... a na dwóch TV (samsung i LG) chodzi gorzej niż tragicznie.

wygląd przemilczmy.... zwłaszcza  "tubkę" w poprzedniej generacji.

Edytowane przez fetek
A kiedy mógłbyś na to zerknąć please? 
I te ustawienia przy pierwszej konfiguracji do czego będzie podłączony TV coś jeszcze było do wyboru - czy aby to zrobić od nowa trzeba przywracać do fabryki czy to jest gdzieś ukryte w opcjach bo nie znalazłem? 
[mention=33561]brewka87[/mention] to może kojarzysz?
W starym Android boxie ustawiałem 24 bo nie miałem innej opcji

Ta pierwsza konfiguracja nie jest ważna, bo i tak wszystko można pozmieniać.
Jutro popatrzę.
To jak odtwarzacz będzie na sztywno ustawiony na 60Hz to i tak będzie konwersja 50->60Hz. Dlatego ja polecam ustawić menu na 60Hz zeby wszystko ładnie się przewijało itp, a dodatkowo zaznaczyć opcję automatycznej szybkosci odswiezania.
Jedyny minus takiego rozwiązania jest taki, że po kazdym włączeniu odtwarzania projektor na chwile gubi synchronizacje gdy zidoo zmienia parametry na wyjsciu. Ja dodatkowo ustawiłem aby odtwarzacz "czekał" kilka sekund z rozpoczęciem odtwarzania własnie po to zeby dać projektorowi czas na złapanie synchro. W moim trwa to ładnych kilka sekund i tak dobrałem czas zeby mi nie ucinało właśnie tych kilku sekund filmu zanim projektor ogarnie nowe parametry odświeżania.
O widzisz, umknęła mi ta funkcja. Też muszę sobie to ustawić, bo dźwięk już leci a na wizję czekamy .
A jakiego playera używasz?
Kodi

@RAF77  ale mi chodzi o opcje jak pierwszy raz się uruchamia i pyta pod co będzie podłaczone Zidoo,  avr tv i coś jeszcze, tego w opcjach później już nigdzie nie mozna zmienić, bynajmniej nie znalazłem

Godzinę temu, Fanek napisał:

@RAF77  ale mi chodzi o opcje jak pierwszy raz się uruchamia i pyta pod co będzie podłaczone Zidoo,  avr tv i coś jeszcze, tego w opcjach później już nigdzie nie mozna zmienić, bynajmniej nie znalazłem

To zrob reset do fabrycznych i ustaw tym razem ze jest podłączony pod AVR. Nie pamiętam czy w Z1000 cos takiego ustawiałem.

Jaka masz wersje softu? Przed chwilą odpaliłem Z30 i pobrał aktualizację.

Obecnie mam 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Działają Ci zwiastuny?

Ukryta Zawartość

Nie powiem Ci bo na razie Zidoo odłączony, chciałem serial dokończyć a ten SDR mi oszukiwał kolory i podłączyłem stary box. Najpierw i tak musze ustawić czionke i efekty napisów tak jak lubie, a widze że troche się z tym zejdzie wszystkim, to już nawet dziś nie zaczynam...

To raczej pół dnia trzeba szykować w moim przypadku aby ustawić wszytkie preferencje, a w tygodniu ciężko. Dam znać na pewno jak ustawie wsio

Co do ekranu moge napisać, że przeskok jest duży, widać na białym też nierownomierność poświetlenia, prawa jest ciemniejsza, ale było to też widać na starym jak włączyłem plansze testową. Ale kto ogląda plansze testowe, przy filmie nie da się tego zauważyć raczej.  Czarny i kontrast dostały mocnego kopa, bardzo zadowolony jestem póki co!

Czuć zapach tylko takiej chemii czy gumy, temu że nowy, nie jest intensywny na szczęście, wietrze pokój raz dziennie, ciekawe kiedy to przejdzie jak myślicie?

Pare fotek tak na szybko

Ukryta Zawartość

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi