Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, RAF77 napisał:

Ale w twoim podoba mi się, że masz sloty na dyski SSD odrazu na płycie.
Ja muszę dokupować dodatkową kartę, na której mogę takie dyski podłączyć.

Taki na 4 dyski już miałem. Kupiłem nowy bo zależało mi na sieci 2.5 Gbps albo szybszej bo jednak szlag troche trafia człowieka jak trzeba sobie cos poprzerzucać aby przekodować itp. Teraz leci prawie 300 MB/s wiec faktycznie różnica jest. 

Dysków SSD pewnie nigdy nie użyję bo i po co. Obok mam mały serwerek z i5 8400 i dyskiem SSD na którym mam kontenery plex i docker. 

Nie chcę typowego Nas, jakby było inaczej już dawno by stał.
Wybrałem Zidoo bo zależało mi na jak najlepszej jakosci, a różnica jakaś mała jednak jest.
Raff niekoniecznie lepszy, rodzaj dysku i ich pojemność mają wpływ na ich grzanie. Te o większej pojemności będą cieplejsze bo mają więcej talerzy
Nas to wygodniejsze rozwiązanie.
A są przecież takie małe na 2 dyski.
Taki na 4 dyski już miałem. Kupiłem nowy bo zależało mi na sieci 2.5 Gbps albo szybszej bo jednak szlag troche trafia człowieka jak trzeba sobie cos poprzerzucać aby przekodować itp. Teraz leci prawie 300 MB/s wiec faktycznie różnica jest. 
Dysków SSD pewnie nigdy nie użyję bo i po co. Obok mam mały serwerek z i5 8400 i dyskiem SSD na którym mam kontenery plex i docker. 
Ja mam system na SSD i właśnie w ten sposób unikam tego żeby dyski działały cały czas. Słychać ich pracę tylko jak ogladam filmy. Normalnie tylko słychać lekki szum wentylatora.
(Serwer jest w sypialni ).
6 minut temu, RAF77 napisał:

(Serwer jest w sypialni

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ja mam serwerownie w garderobie. NAS, sieć, UPS, drukarka. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Opublikowano (edytowane)

Zamówiłem kabel usb - 3pin i ultra cichy wentylator 120mm i 80mm (15mm grubości), zobacze który lepiej się sprawdzi, zasile go z portu USB Zidoo, a wentylator umieszcze od dołu Zidoo bo tylko tam są otwory wentylacyjne (na piankową tasmę dwustronną, chyba że macie lepszy pomysł aby nie uzywać kleju? )
Może troche wiecej chłodnego powietrza będzie wpadać do środka, ale wymyśliłem  😆

Jak obstawiacie da to coś? 🤔

Swoją drogą w Z30 Pro mogli zrobić więcej tych otworów po bokach coś, a nie tylko od dołu.

Edytowane przez Fanek
1 godzinę temu, Chloru napisał:

Pamiętaj że wentylator musi mieć skąd zassac powietrze a zidoo nie ma bardzo wysokich nóżek. Szukasz problemów tam gdzie ich nie ma.

Tak brałem to pod uwagę, zamówiłem wentylator 15mm grubości. Ale myślałem też zrobić wyższe nóżki mam takie gumowe akurat 2cm wysokości przykleić do tych co są 

39 minut temu, przmor napisał:

Jeśli otwory wentylacyjne są tylko na dole i wtłoczysz przez nie duża ilość powietrza to którędy wyleci ono z obudowy?

Zostaje chyba tylko uchylić drzwiczki od kieszeni gdzie wkłada się dysk. 

To może lepiej uchylić drzwiczki i wentylatorem wyciągać powietrze z obudowy? Przydałby się jakiś filtr na wlocie żeby siedliska kurzu wewnątrz obudowy nie zrobić. Przetestuj różne rozwiązania z kierunkiem przepływu powietrza oraz z zamkniętymi i otwartymi drzwiczkami.

4 godziny temu, Chloru napisał:

Pamiętaj że wentylator musi mieć skąd zassac powietrze a zidoo nie ma bardzo wysokich nóżek. Szukasz problemów tam gdzie ich nie ma.

Wdg Ciebie olać te temp nawet jak dysk dochodzi do 50* i nic z tym nie robić? Ta obudowa nie ma otworów wentylacyjnych, tylko od dołu i tu jest po części problem bo te ciepło nie ma za bardzo którędy uchodzić, patrzyłem na poprzednie modele Z20 i Z10 i tam obudowa jest taka sama. Aż dziwne że nie poprawili tego.

Trafiłem wczoraj na jeden komentarz na Avs forum że ktoś też na to narzekal że mu się przez to dysk gotuje. Ten wentylator od dolu dodatkowo wyciąga powietrze, a nie wdmuchuje.

36 minut temu, przmor napisał:

To może lepiej uchylić drzwiczki i wentylatorem wyciągać powietrze z obudowy? Przydałby się jakiś filtr na wlocie żeby siedliska kurzu wewnątrz obudowy nie zrobić. Przetestuj różne rozwiązania z kierunkiem przepływu powietrza oraz z zamkniętymi i otwartymi drzwiczkami.

A gdyby wydmuchiwać powietrze od dołu z zamkniętymi drzwiczkami jak to zadziala gdyby powietrze nie miało gdise uchodzić jak myślisz?

Musisz poeksperymentować. Powietrze zawsze znajdzie sobie ujście, ważne żeby jego przepływ odbywał się "z sensem" czyli żeby przepływało wokół dysku.

9 minut temu, Fanek napisał:

Aż dziwne że nie poprawili tego.

Bo może nie trzeba? 

Ten wentylator od dolu dodatkowo wyciąga powietrze, a nie wdmuchuje.

Ciepłe powietrze unosi się do góry. Po co chcesz walczyć z fizyką? 

Ciepłe powietrze unosi się do góry. Po co chcesz walczyć z fizyką? 

A wentylator ciągnie je dół
A czy na górnej pokrywie są otwory wentylacyjne?
Nie ma.
Opublikowano (edytowane)

@przmor  tutaj zdjęcia z każdej strony. Wentylator znajduje się od dołu, tylko tam jest kilka otworów.

Chętnie posłucham wszelkich pomysłów, ida do mnie wentylator 80mm, 120mm, grille, filtr do nich i przejściówka do zasilenia ich z USB.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek
3 godziny temu, Fanek napisał:

Tak brałem to pod uwagę, zamówiłem wentylator 15mm grubości. Ale myślałem też zrobić wyższe nóżki mam takie gumowe akurat 2cm wysokości przykleić do tych co są 

42 minuty temu, Fanek napisał:

Aż dziwne że nie poprawili tego.

Znaczy TY wiesz lepiej od konstruktorów Zidoo, że to błąd konstrukcyjny?

Ciesz się chłopaku z nowej zabawki i nie wymyślaj na siłę problemów...

1 minutę temu, Gmow1977 napisał:

Znaczy TY wiesz lepiej od konstruktorów Zidoo, że to błąd konstrukcyjny?

Ciesz się chłopaku z nowej zabawki i nie wymyślaj na siłę problemów...

Szanuję każda konstruktywna wypowiedź 🙂 słucham was i być może faktycznie to wyolbrzymiam, ale to nie zmienia faktu że ten dysk jednak się grzeje bo nie ma dobrego chłodzenia. Chciałbym to trochę usprawnić aby trzymał powiedzmy te max 40* dla świętego spokoju.

Wczoraj na test włożyłem dysk 500gb WD domowy, ma pewnie 1 lub 2 talerze i po 1h miał 41* więc każdy dysk się tam grzeje wychodzi na to. Ten serwerowy 10TB miał 48* (więc jakoś mega też się nie grzeje i zostawię go) tylko chciałbym te chłodzenie lekko usprawnić.

A jeszcze pytanie do osób z NASami czy one chodzą u was 24/7 czy włączacie je tylko na czas odtwarzania plików? Jeśli to drugi jak je włączacie jeśli nie są w pobliżu innych urzadzen? Z apki na tel czy inaczej? Bo odnośnie NAS nie chce aby urządzenie chodziło mi non-stop, mógłbym je gdzieś w domu ustawić, ale nie chce do niego za każdym razem chodzić aby włączyć.

46 minut temu, Fanek napisał:

A jeszcze pytanie do osób z NASami czy one chodzą u was 24/7 czy włączacie je tylko na czas odtwarzania plików? Jeśli to drugi jak je włączacie jeśli nie są w pobliżu innych urzadzen? Z apki na tel czy inaczej? Bo odnośnie NAS nie chce aby urządzenie chodziło mi non-stop, mógłbym je gdzieś w domu ustawić, ale nie chce do niego za każdym razem chodzić aby włączyć.

Chodzą 24/7 po to są stworzone. Widać, żeś mało komputerowo obyty. Jest taki mechanizm jak Wake On LAN. Możesz zdalnie uruchomić urządzenie podłączone do sieci za pomocą np. aplikacji na telefonie. 

47 minut temu, Fanek napisał:

tylko chciałbym te chłodzenie lekko usprawnić.

Polecam akwarium z olejem mineralnym... dodatkowo wyciszy 🤣

Mam WoL na tel ale tylko do uruchamiania komputera jak nie ma mnie w domu + RDP, nie chce właśnie używać do tego tel aby wybudzać NAS. Nie potrzebuję też aby NAS chodził.mi 24/7 bo jest mi to zwykle zbędne. Raz jakieś zużycie dodatkowe prądu (pomimo fotowoltaike i automatyzacji domu -Smart home, rolety oświetlenie inne), nabijanie godzin na dyskach kręcących się w moim przypadku bez celu.

WoL znam tylko uruchamianie z innego kompa lub apka tel i chyba innej opcji nie ma tak? 

A w ten sposób nie chce tego robić, aby przy seansie gdzie włączam projektor, Ampli i Zidoo klikać coś jeszcze po telefonie.

Na pewno można ustawić jakieś uśpienie dysku, gdy żaden klient po sieci nie próbuje czegoś z dysku odczytać. Ustawisz np na pol godziny bezczynnosci i po seansie dysk pojdzie spać 😉

Tylko mnie nie pytaj o szczegoly. Mam jakiś stary NAS ale obecnie z niego nie korzystam.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

47 minut temu, Fanek napisał:

A w ten sposób nie chce tego robić, aby przy seansie gdzie włączam projektor, Ampli i Zidoo klikać coś jeszcze po telefonie.

Czyli robisz problem z tego, że dysk będzie miał 45 stopni przez 2-3h dziennie maks... Jakbyś chciał to kupię od Ciebie trochę godzin, najwidoczniej są Ci zbędne. 😉

Też uwazam, ze nawet jesli w zidoo dysk nagrzewa się do 50 stopni to przeciez trwa to tylko podczas oglądania filmu. I od razu po włączeniu zidoo temperatura nie skacze nagle z 20 na 50 tylko proces nagrzewania trwa jakiś czas. Jak juz osiągnie te 50 stopni to Ty juz będziesz kończył film 😁

Kupowanie NAS tylko po to, zeby robił za dysk dla zidoo tez nie ma sensu moim zdaniem. No i wtedy sam z30 z kieszenią na dysk też nie ma sensu, bo wystarczylby tanszy model Z9X 8K. Wlasnie w z30 dopłaciłeś do tego zeby mieć kieszeń na hdd...

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Opublikowano (edytowane)

Brewka zgadza się. Masz 100% racji.

Ale mimo wszystko siedzi mi w głowie że to się grzeje 🫣  odrzuce pomysł NAS, troszkę spróbuję schłodzić i tyle, a jak się nie da to chyba po prostu to przełknę, no dysku nie będę zwracał. Jak wczoraj zacząłem szukać to trafiłem że te Seagate Exos czy Ironhawk grzeją się jeszcze bardziej haha

Edytowane przez Fanek
Szanuję każda konstruktywna wypowiedź słucham was i być może faktycznie to wyolbrzymiam, ale to nie zmienia faktu że ten dysk jednak się grzeje bo nie ma dobrego chłodzenia. Chciałbym to trochę usprawnić aby trzymał powiedzmy te max 40* dla świętego spokoju.
Wczoraj na test włożyłem dysk 500gb WD domowy, ma pewnie 1 lub 2 talerze i po 1h miał 41* więc każdy dysk się tam grzeje wychodzi na to. Ten serwerowy 10TB miał 48* (więc jakoś mega też się nie grzeje i zostawię go) tylko chciałbym te chłodzenie lekko usprawnić.

Nas jest przeznaczony do pracy ciągłej ale możesz go sobie włączać i wyłączać z telefonu.

dysku nie będę zwracał. Jak wczoraj zacząłem szukać to trafiłem że te Seagate Exos czy Ironhawk grzeją się jeszcze bardziej haha

I jakby sie okazalo, ze po wymianie zamiast 50 stopni jest 55 albo 60 to dopiero miałbyś zmartwienie 🤣

2 godziny temu, Chloru napisał:

Polecam akwarium z olejem mineralnym... dodatkowo wyciszy 🤣

Jak juz to od razu syntetyk 😎

Panowie czy w Zidoo jest taka opcja że pokazuje jaki plik ostatnio się odtwarzało?
np sytuacja - w folderze kilka plików odcinków serialu i na którym się skończyło, inna ikona kolor czy coś?
W starym boxie podświetlało mi na niebiesko ostatnio odtwarzany plik (ogólnie ze wszystkch na dysku)

Tak. Wszystko jest w poster wall.
Na górze masz pasek z ostatnio oglądanymi i a jak wejdziesz na serial, to pokazuje które odcinki oglądałeś.

16 minut temu, RAF77 napisał:

Tak. Wszystko jest w poster wall.
Na górze masz pasek z ostatnio oglądanymi i a jak wejdziesz na serial, to pokazuje które odcinki oglądałeś.

Dzięki na razie odtwarzam przez przegladarke plików bo mieszam dyskami i taka troche faza testów.. docelowo wskocze na poster wall. A przez przegladarke plików chyba nic takiego nie ma?

• Pokaż nowe odpowiedzi