Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, brewka87 napisał:

Chcialem dokładny link do tej konkretnej tkaniny.

Jesli kupiłes ten (opisany jako black diamond)

To on jest CLR czyli Ceiling Light Rejection dedykowany do projektora UST. Ty masz projektor Standard Throw albo inaczej Long Throw czyli dalekiego rzutu.

Tak ten, rozmawiałem z człowiek z Kraftmanna i mówiłem mu jaki mam projektor i powiedział, że jak jest $$$ to ten może być. Jest stosowany też do klasycznych projektorów, to ALR. Myśle że gdyby był tylko do UST to by go nie rekomednował

clr-ust-black-diamond-fabric-specs.jpg

Edytowane przez Fanek
3 minuty temu, Fanek napisał:

Tak ten, rozmawiałem z człowiek z Kraftmanna i mówiłem mu jaki mam projektor i powiedział, że jak jest $$$ to ten może być. Jest stosowany też do klasycznych projektorów, to ALR

z ALR nie ma nic wspólnego, UST to zupełnie inna bajka. Resztę sobie wyguglaj.

2 minuty temu, Fanek napisał:

powiedział, że jak jest $$$ to ten może być.

Pytanie czy chciał dobrze doradzić, czy raczej sprzedać drozszy ekran wyczuwając ze jednak jest $$$

4 minuty temu, Fanek napisał:

Jest stosowany też do klasycznych projektorów, to ALR

Piszesz, ze to ALR i wklejasz obrazek ze specyfikacją, ktora mowi ze to CLR pod UST... 🤔

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

@brewka87 jeszcze zarobisz dorbą flaszkę.. teraz jestem ciekaw czy próbki które dostał poprawnie sprawdził, chodzi mi o strukturę.

Edytowane przez fetek
8 minut temu, Fanek napisał:

Myśle że gdyby był tylko do UST to by go nie rekomednował

Zwroć uwagę, ze projektory UST rzucają obraz z bardzo małej odległości na ekran pod duzym kątem (zamocowane nad lub pod ekranem) i teraz obraz rzucany z dołu ekranu moze się odbić od tych "ściętych rowków" idealnie w stronę widza. Jesli rzucisz obraz z projektora zamocowanego na wysokości głowy, to ten ekran odbije jego swiatło... w podłogę..

7 minut temu, fetek napisał:

teraz jestem ciekaw czy próbki które dostał poprawnie sprawdził, chodzi mi o strukturę.

Sam tego jestem ciekawy ale uprzedzałem ze te ekrany trzeba prawidłowo zorientować względem projektora i widza. Tym bardziej ze na małej probce moze nie być bardzo widoczne to, ze ekran nieprawidlowo odbija światło (o tym tez wspominałem)

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 minuty temu, brewka87 napisał:

Zwroć uwagę, ze projektory UST rzucają obraz z bardzo małej odległości na ekran pod duzym kątem (zamocowane nad lub pod ekranem) i teraz obraz rzucany z dołu ekranu moze się odbić od tych "ściętych rowków" idealnie w stronę widza. Jesli rzucisz obraz z projektora zamocowanego na wysokości głowy, to ten ekran odbije jego swiatło... w podłogę..

Rozumiem, dzięki za uwage. Tak sprawdziłem  teraz tą próbke, poświeciłem na nią latarką, sprawdziłem pod światło jedną i drugą strone, w pionie i poziomie i nie widać tam tych rowków poziomych, powierzchnia raczej wydaje się gładka.

Napisze do nich dla wszystkiego dopytam

W dniu 3.02.2025 o 19:50, brewka87 napisał:

Przy ALR w zaleznosci od jego konstrukcji wazny jest kąt padania swiatła z projektora i kąt padania swiatła otoczenia ktore ma byc rozproszone. Dawaj jakies fotki z projekcji 😁

Dokładnie w poscie powyzej o tym wspomniałem..

2 minuty temu, Fanek napisał:

nie widać tam tych rowków poziomych, powierzchnia raczej wydaje się gładka

Poswieć pod roznymi kątami tą latarką patrząc na wprost próbki i sprawdz czy z jakiegoś kąta padania swiatło jest bardziej odbijane. 

Jest tez mozliwosc taka, ze to zwykłe szare płótno a tylko opis jest dorobiony tak zeby wyglądał na high-tech... 😎

jeden ekran ile zachodu...

4 minuty temu, Fanek napisał:

Rozumiem, dzięki za uwage. Tak sprawdziłem  teraz tą próbke, poświeciłem na nią latarką, sprawdziłem pod światło jedną i drugą strone, w pionie i poziomie i nie widać tam tych rowków poziomych, powierzchnia raczej wydaje się gładka.

tego nie zobaczysz gołym okiem.. przeplot akustyczny tak ale nie strukturę UST / ALR

Teraz, fetek napisał:

tego nie zobaczysz gołym okiem..

Tak, to są bardzo drobne rowki i tego raczej pod mikroskopem trzeba by szukac ale porównanie odbicia światła juz mozna zrobić i powinno to być widać nawet z latarką jesli juz taki "sprzęt" zaprzęgamy do testów 😉

15 minut temu, brewka87 napisał:

Dokładnie w poscie powyzej o tym wspomniałem..

Poswieć pod roznymi kątami tą latarką patrząc na wprost próbki i sprawdz czy z jakiegoś kąta padania swiatło jest bardziej odbijane. 

Jest tez mozliwosc taka, ze to zwykłe szare płótno a tylko opis jest dorobiony tak zeby wyglądał na high-tech... 😎

Nie widać tego, pod różnymi kątami świeciłem, być może próbka też za mała. Powierzchnia wydaje się raczej gładka.
Na Amient grey 1 od Adeo jak poświecić widać takie poziome rowki jakby, ale tam mówili że to ALR jest. ALR może też mieć te poziome rowki jakby?

Ale też jak wcześniej pisałem, Ambient grey 1 Adeo i ten Black diamond miały prawie identyczne czernie i kolory, ale Adeo bardziej przyciemniał i dlatego BD wybrałem. Jak je przyłożyć so siebie na światło dzienne to minimalnie różnicą się "odcieniami szarego".

"Jest tez mozliwosc taka, ze to zwykłe szare płótno a tylko opis jest dorobiony tak zeby wyglądał na high-tech..."   - może tak też być

Edytowane przez Fanek
6 minut temu, Fanek napisał:

Nie widać tego, pod różnymi kątami świeciłem, być może próbka też za mała.

No ale mi nie chodzi o to zebyś rowki na ekranie zobaczył tylko sprawdził patrząc na wprost próbki jak odbija swiatło gdy swiecisz na nią latarką pod roznymi kątami. Jesli swiatło z kazdej strony odbija się w stronę widza identycznie to raczej nie jest to CLR ( jezeli ekran juz zamowiles to moze nawet lepiej).

Edytowane przez brewka87

5 minut temu, brewka87 napisał:

No ale mi nie chodzi o to zebyś rowki na ekranie zobaczył tylko sprawdził patrząc na wprost próbki jak odbija swiatło gdy swiecisz na nią latarką pod roznymi kątami. Jesli swiatło z kazdej strony odbija się w stronę widza identycznie to raczej nie jest to CLR ( jezeli ekran juz zamowiles to moze nawet lepiej).

Wydaje mi sie ze w strone widza sie odbija, tak mi sie wydaje, ale kto tam juz wie.
Zamwoilem, ale jeszcze nie oplacilem.

Napisalem, zobaczymy co odpisza

Edytowane przez Fanek
25 minut temu, Fanek napisał:

Wydaje mi sie ze w strone widza sie odbija, tak mi sie wydaje, ale kto tam juz wie.

Fanek, czy Ty czytasz ze zrozumieniem to co się do Ciebie pisze? To ze się cos odbija to oczywiste. Chodzi o to czy swiatło padające na ekran pod różnym kątem odbija się zawsze tak samo czy jednak różnie (mniej lub bardziej) w stronę widza.

Mam wrazenie ze im dokładniej tłumaczę to jestem gorzej rozumiany 😜 

Dobra, jeszcze jedno podejscie...

Poloz probkę np na stole, zaświeć na nią latarką np pod kątem 45 stopni i patrząc na wprost badanej próbki zacznij ją obracac nie ruszając latarką. Jesli obracając probkę zmienia się jasność tzn ze jednak jest to CLR dedykowany do projektora UST. Innej prostszej metody na sprawdzenie chyba juz nie wymyslę 😁

Edytowane przez brewka87

20 minut temu, brewka87 napisał:

Fanek, czy Ty czytasz ze zrozumieniem to co się do Ciebie pisze? To ze się cos odbija to oczywiste. Chodzi o to czy swiatło padające na ekran pod różnym kątem odbija się zawsze tak samo czy jednak różnie (mniej lub bardziej) w stronę widza.

Ja juz na dzisiaj odpuszczam bo mam wrazenie ze im dokładniej tłumaczę to jestem gorzej rozumiany 😜

Sorki tak napisałem uproszaczając, za bardzo uproszczajac. Ale mimo wszystko nawet przeykleilem do sciany jeszcze raz probke to nie jest miarodajny test. Wydaje sie ze odbija sie tak samo, ale sie wydaje. Miarodajny w teorii, ale w prakatyce nie
Konczymy na dzis 🙂

Nie zmienia sie jasnosc jak krece wdg testu co napisales

Edytowane przez Fanek
Godzinę temu, brewka87 napisał:

Fanek, czy Ty czytasz ze zrozumieniem to co się do Ciebie pisze?

moderator zasugerował by ignorować takich userów 😎

Godzinę temu, Fanek napisał:

Sorki tak napisałem uproszaczając, za bardzo uproszczajac. Ale mimo wszystko nawet przeykleilem do sciany jeszcze raz probke to nie jest miarodajny test. Wydaje sie ze odbija sie tak samo, ale sie wydaje. Miarodajny w teorii, ale w prakatyce nie
Konczymy na dzis 🙂

Możliwe że próbka jest zbyt mała by przeprowadzić ten test, to co wkleiłeś wyraźnie pokazuje że jest to ekran UST, który zupełnie inne zastosowanie.

Nie kupuj na gwałt, może warto się wstrzymać, pomyśleć nad przeniesieniem projektora itd.

Ja ALR kupiłem bo się poddałem, nikt nic sensownego nie doradził a wszystko w teorii wypadało gorzej. Miałem bardzo tani projektor a z efektu byłem zadowolony więc tematu nie drążyłem. Na JVC jest inaczej, dużo lepiej ale nie wiem czy zostanę przy tego typu ekranie i projektorze.

Edytowane przez fetek
Nie musisz ale dziękuje, to nie rozwiązuje żadnego problemu a fabryczne ustawienia są całkiem dobre. 
Zobrazuje najprościej jak się da, za ciemny film ze złym kontrastem próbujesz naprawić podstawowymi poziomami, problemu przestrzeni barw nawet nie dotykasz. Nie tędy droga i nic sensownego z tego nie wyjdzie, naradę lepiej oglądać SDR.
No właśnie widać nawet na zdjęciu że masz brzydki ten HDR. Może masz zepsuty projektor albo ten cały ekran ALR, tak ci kaszani obraz.
U mnie obraz jest bardzo fajny dla oka. Sdr, ciut gorszy jest od HDR.
Generalnie preferuję materiał w HDR z odpowiednim zakresem jasności.
Paleta barw, jest jak najbardziej poprawnie odtwarzana,, standardowo.
Ja nie mam żadnych problemów z kolorami w HDR.
3 godziny temu, RAF77 napisał:

No właśnie widać nawet na zdjęciu że masz brzydki ten HDR. Może masz zepsuty projektor albo ten cały ekran ALR, tak ci kaszani obraz.

To jest zdjęcie z wątku na HDTV po zaaplikowaniu ustawień o których rozmawialiśmy. Nikt  nie zwrócił uwagi że obraz jest słaby i błędny a wielu poklepało. Tyle są warte fora. 

Co gorsza samo podejście udowodniania że ludzie totalnie nie wiedzą w czym tkwi problem, poprawny obraz mieli tylko ludzie z odtwarzaczami BD. 

3 godziny temu, RAF77 napisał:

U mnie obraz jest bardzo fajny dla oka. Sdr, ciut gorszy jest od HDR.
Generalnie preferuję materiał w HDR z odpowiednim zakresem jasności.
Paleta barw, jest jak najbardziej poprawnie odtwarzana,, standardowo.
Ja nie mam żadnych problemów z kolorami w HDR.

Pokaż foto.

Czytałem bardzo wiele tematów dotyczących tej problematyki i nigdzie nikt nie uzyskał poprawnego HDR, konkluzja była zawsze jedna HDR -> SDR.

Naprawdę nie wierzę że masz tyle szczęścia 🙂

Edytowane przez fetek
14 minut temu, Fanek napisał:

Ja też nie mam problemów z HDR jakby co, mam w tej chwili trzeci projektor z HDR.

Fetek podrzuć jakieś zdjęcia jak u Ciebie to wyglada

Nie jesteś w stanie tego zweryfikować.

Wgranie nowych krzywych HDR również niczego nie poprawia, jest masę komentarzy typu "seemed very washed out - same problem I had before."

Edytowane przez fetek

Moje oczy są w stanie zweryfikować, że obraz wygląda okej, tutaj z poprzedniego Epsona 7300, dodam że mocno skompresowane bo można na forum wrzucić max 2mb, a nie chce już mi się bawić, zajmują po 200kb z pierwotnego kilku mb, a i kto próbował robić zdjęcia telefonem wie że to wcale nie takie proste.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
IMG_20180618_2325142.thumb.jpg.d6c1c6e49601f52ae3fc194a7c3d7e72.jpg

@fetek  pokaż jak to u Ciebie wygląda może coś doradzimy

18 godzin temu, fetek napisał:

moderator zasugerował by ignorować takich userów 😎

Możliwe że próbka jest zbyt mała by przeprowadzić ten test, to co wkleiłeś wyraźnie pokazuje że jest to ekran UST, który zupełnie inne zastosowanie.

Nie kupuj na gwałt, może warto się wstrzymać, pomyśleć nad przeniesieniem projektora itd.

Ja ALR kupiłem bo się poddałem, nikt nic sensownego nie doradził a wszystko w teorii wypadało gorzej. Miałem bardzo tani projektor a z efektu byłem zadowolony więc tematu nie drążyłem. Na JVC jest inaczej, dużo lepiej ale nie wiem czy zostanę przy tego typu ekranie i projektorze.

To nie jest zakup na gwałt bo od 3 tygodni pisze emaile i rozmawiam z ludzmi z salonów, aby doradzili/ dobrali + próbki i nie chce tracić na to już więcej czasu, chce po prostu zamknąć temat. Projektora też niestety nie przeniose bo to za dużo roboty w salonie po remoncie, żałuje tylko że zostawiłem biały sufit, no ale trudno. Dzięki mimo wszystko za potencjalną rade

Zapytałem ich o ten ekran CLR UST, to odpisali mi coś w stylu "że to zupełnie do innego zastosowania i inne parametry" , więc po prostu mają różne płótna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

40 minut temu, Fanek napisał:

@fetek  pokaż jak to u Ciebie wygląda może coś doradzimy

Załóżmy że jest podobnie do tego co wkleiłem choć efekt jest różny zależnie od ustawień kodi. Jaki masz pomysł ?

40 minut temu, Fanek napisał:

Moje oczy są w stanie zweryfikować, że obraz wygląda okej, tutaj z poprzedniego Epsona 7300, dodam że mocno skompresowane bo można na forum wrzucić max 2mb, a nie chce już mi się bawić, zajmują po 200kb z pierwotnego kilku mb, a i kto próbował robić zdjęcia telefonem wie że to wcale nie takie proste.

Biorąc pod uwagę że masz jasną ścianę a tutaj jest czarna jak smoła to oglądam efekt bardzo mocnej obróbki przez aplikacje a mimo to obraz jest powiedzmy że poprawny (pierwsze zdjęcie) co sugeruje że w realu jest inaczej. Na drugim zdjęciu widać że aplikacja / matryca nie poradziła sobie z przepaleniami.

no ale to tylko zdjęcia.

Edytowane przez fetek
8 minut temu, fetek napisał:

Załóżmy że jest podobnie do tego co wkleiłem choć efekt jest różny zależnie od ustawień kodi. Jaki masz pomysł ?

Biorąc pod uwagę że masz jasną ścianę a tutaj jest czarna jak smoła to oglądam efekt bardzo mocnej obróbki przez aplikacje a mimo to obraz jest powiedzmy że poprawny (pierwsze zdjęcie) co sugeruje że w realu jest inaczej. Na drugim zdjęciu widać że aplikacja / matryca nie poradziła sobie z przepaleniami.

no ale to tylko zdjęcia.

Ale nie widziałem co wklejałeś?  gdzie, podeślij linka

Mam ciemną ścianę na której wisi ekran, pozostałe są jasne, tam nie ma żadnej obróbki, to zdjęcie prosto z pamięci telefonu, którego już dodatkowo nie mam. Na drugim zdjęciu to nie przepalenia tylko odbicia od sufitu w jasnej scenie nieba.

Ja używam Mx Player na boxie z androidem, jeśli to ma znaczenie. Kodi nie używam, poka jak to u Ciebie wyglada

jest na poprzedniej stronie, 3 od dołu

Na drugim zdjęciu to nie przepalenia tylko odbicia od sufitu w jasnej scenie nieba.

Niebo jest raczej ok, o ile pamiętam brzydkie fabrycznie, przepalenie masz dużo niżej... zero detalu.

Mam ciemną ścianę na której wisi ekran

nawet czarna ściana będzie łapać światło i nie będzie idealnie czarna. To teraz ją pomalowałeś na biało ?

Ja używam Mx Player na boxie z androidem

nie znam, nie sprawdzałem innego. Zobaczę i  dam znać.

Edytowane przez fetek

Czytałem końcówke strony na telefonie i przeoczyłem to zdjęcie, faktycznie średnio, ale to może taki kadr akurat trafiłeś/ tak zdjęcie wyszło, chyba że stwierdzasz to po obejrzeniu całego filmu "jak słaby obraz jest na tych zdjęciach" , zakładam że żródło filmu było dobrej jakości. U Ciebie lewy górny na jasnej scenie też widać degradacje lekką czerni od odbicia.

Ściany mam takie, gdy robione było to zdjecie i aktualnie nadal, tutaj wrzucałem post #35, ściana na której wisi ekran to ciemny zielony  mat w rzeczywistości, a pozostałe trzy tak jak przy projektorze kremowe.

U Ciebie być może problem tkwi w Kodi jeśli mówisz, że kolory wyprane, kiedyś przetestowałem troche tych playerów na androida i najlepiej wypadł właśnie MX Player. Daj znać koniecznie po testach

Edytowane przez Fanek
26 minut temu, Fanek napisał:

Czytałem końcówke strony na telefonie i przeoczyłem to zdjęcie, faktycznie średnio, ale to może taki kadr akurat trafiłeś/ tak zdjęcie wyszło, chyba że stwierdzasz to po obejrzeniu całego filmu "jak słaby obraz jest na tych zdjęciach" , zakładam że żródło filmu było dobrej jakości. U Ciebie lewy górny na jasnej scenie też widać degradacje lekką czerni od odbicia.

To NIE JEST MOJE ZDJĘCIE !!! i osobiście nie widzę tam żadnej czerni 😝

Wszystkie zdjęcia takie są, wszystkie obrazują klasyczny problem z HDR.

39GDFBG.jpeg

Ściany mam takie, gdy robione było to zdjecie i aktualnie nadal, tutaj wrzucałem post #35, ściana na której wisi ekran to ciemny zielony  mat w rzeczywistości, a pozostałe trzy tak jak przy projektorze kremowe.

To jest jasnozielona obwódka, reszta to biała ściana. Przy poprawnej ekspozycji wszystko byłoby widoczne.

U Ciebie być może problem tkwi w Kodi jeśli mówisz, że kolory wyprane, kiedyś przetestowałem troche tych playerów na androida i najlepiej wypadł właśnie MX Player. Daj znać koniecznie po testach

Może tak być, dlatego konsole sprawdziłem na TV i NZ8, HDR był mega dobry.

Z tego co widzę on jest tylko na zwykłego androida.

Edytowane przez fetek

A co to NZ8 ?

Wydawało mi się że pisałeś że masz JVC x7900

Ukryta Zawartość

tak mam x7900.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, fetek napisał:

Ukryta Zawartość

tak mam x7900.

Masz dwa projektory w domu?

Ukryta Zawartość

Pokaż foto.
Czytałem bardzo wiele tematów dotyczących tej problematyki i nigdzie nikt nie uzyskał poprawnego HDR, konkluzja była zawsze jedna HDR -> SDR.
Naprawdę nie wierzę że masz tyle szczęścia

No widzisz właśnie jak foto się nadaje do pokazywania, oceniania obrazu. .
Ja myślałem, że to twój "brzydki obraz" a to niby ten "ładny" był na zdjęciu.

Nikt ci nie karze wierzyć.
Ja napisałem jak jest u mnie.
Na ekranie alr i bez zaciemnienia konkretnego, nigdy nie będziesz miał super obrazu z projektora.
I jeszcze kodi jako odtwarzacz , przecież to się nie nadaje do HDR, absolutnie.
Mam ciemną ścianę na której wisi ekran, pozostałe są jasne, tam nie ma żadnej obróbki, to zdjęcie prosto z pamięci telefonu, którego już dodatkowo nie mam. Na drugim zdjęciu to nie przepalenia tylko odbicia od sufitu w jasnej scenie nieba.
Ja używam Mx Player na boxie z androidem, jeśli to ma znaczenie. Kodi nie używam, poka jak to u Ciebie wyglada
Mx player, Kodi, to się nadaje na telefonie oglądać.
Weźcie kupcie sobie jakieś odtwarzacze prawdziwe.
  • Pokaż nowe odpowiedzi