Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Fanek napisał:

Z30 Pro rozwiązuję wszelkie problemy z dyskiem, jak na stronie c4i jest 2300 a tutaj poniżej 1800 sprzedają i jeszcze na tym zarabiają to jakie marże musza być na tych urzadzeniach 0_0
No mówie Ci od tygodnia przeglądam te Playery i cena jest świetna, a sama maszynka ma wszystko co potrzebne, 30 dni na zwrot masz, bierz i w weekend siadamy do testów!  Może to rozwiąże twoje problemy z HDR. A mówie oni tą cene zmienią, już widziałem takie promki na Amazonie

Ogólnie pójdę w tym kierunku zwłaszcza po dzisiejszych testach ale Z30PRO mi zbędny. Za 2 miesiące wszystko wynoszę i zaczynam remont, do tematu wrócę na zimę. 

Jak bym miał tyle czasu czekać aż mi się uruchomi sprzęt to bym chyba dostał białej gorączki🫣 
Z ciekawości zmierzę czas ile zidoo zajmuje wyświetlenie ekranu z filmami. Czyli od wciśnięcia przycisku, zasilania. Zakładam że dużo szybciej niż 45sek.
No ja biorę jeden z tych dwóch, jeśli zadziała ten port SATA to ten i troche zaoszczedze, jeśli nie to dopłace i Zidoo Z30 PRO.
Jak coś nie będzie grało to 14 dni zwrot
No ale może jeszcze posiadacze jednego i drugiego wypowiedzą się PLUSY i MINUSY jednego i drugiego
Sata, działa normalnie, jak w pc. Pilot jest podświetlany, bardzo przydatne przy projekcji. Epson chyba też ma podświetlany, jak pamiętam...
2 godziny temu, RAF77 napisał:

Z ciekawości zmierzę czas ile zidoo zajmuje wyświetlenie ekranu z filmami. Czyli od wciśnięcia przycisku, zasilania. Zakładam że dużo szybciej niż 45sek.Sata, działa normalnie, jak w pc. Pilot jest podświetlany, bardzo przydatne przy projekcji. Epson chyba też ma podświetlany, jak pamiętam...

Pilot Epsona ma podświetlenie tak, ale ja tylko uruchamiam z niego projektor i odkładam do końca seansu gdy go wyłączam, tyle :). No ale mimo wszystko to przydatny fitcher te podświetlenie.

Odpisali mi jak zapytałem o te SATA aby używać dodatkowego zasilania do dysku bo ten port moze nie dac rady, że urządzenie ma za słaby zasilacz, dziwne trochę ale już nie taki istotne dla mnie bo i tak wziąłem Zidoo z kieszenią.  

A z ciekawości w jakim urządzeniu tak używasz?

1 godzinę temu, RAF77 napisał:

Z ciekawości zmierzę czas ile zidoo zajmuje wyświetlenie ekranu z filmami. Czyli od wciśnięcia przycisku, zasilania. Zakładam że dużo szybciej niż 45sek.

Jeszcze raz...🫣

To nie Dune potrzebuje na odpalenie 45 sec tylko cały proces odpalenia salki tyle zajmuje

Filmik jest dość stary i miał na celu pokazać tylko jak menu Dune  wygląda po starcie.

Jak wiecie moja salka jest zautomatyzowana.Czyli wszystkie procesy startu poszczególnych urządzeń łącznie z oświetlneniem i ekranem,są sterowane przez zewnętrzne urządzenie.Ono ma swoje algorytmy i ustawione odpowiednie opuźnienia ,aby urządzenia nie kolidowały ze sobą .No i nie wywaliły mi bezpieczników....Jest tego trochę.😅To ,że na filmiku trwa to 45 sec do uzyskania obrazu na projektorze nie oznacza ,że Player potrzebuje aż tyle aby się wybudzić z stand by...

Teraz jest jeszcze lepiej bo zamiast pilota zarządza Alexa i temat się jeszcze bardziej pogłębił😁

Nie dysponuję obecnie najnowszym nagraniem ,które prezentuje cały proces za pomocą Alexy .Ale chyba czas się zmusić i coś nagrać😅

Czy to takie trudne?

Czasem wydaje mi się ,że tu dzieci zaglądają a nie dorośli ludzie ...

Gmow coś na pewno napisze jak potestuje sprzęt, w tej chwili mam stary już player Fergusona.

Jaki dysk 16TB masz włożony pamiętasz? Będę coś szukał, tutaj wiadomo liczy się cena 

Ja mam w zidoo podswietlany pilot ale jak dla mnie to jest jego wada. Podswietlane są tylko obwodki klawiszy wiec i tak dokladnie nie widać jaki przycisk sie wciska. Bardziej juz wyczuwam pod palcem na pamięć ktory gdzie sie znajduje. Wada tego pilota polega na tym ze ma bardzo duzy apetyt na baterie. Ze wszystkich pilotow ktore posiadam ten od Zidoo jest najbardziej prądozerny i drenuje 3 paluszki AAA w jakieś 2 miesiące max. Inne działają rok albo dłuzej na 2 paluszkach. Np w marantzu mam podswietlany pilot ale to podswietlenie jest włączane dedykowanym przyciskiem z boku wiec uzywam kiedy faktycznie potrzebuję i baterie trzymają bardzo dlugo.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

29 minut temu, Fanek napisał:

Jaki dysk 16TB masz włożony pamiętasz? Będę coś szukał, tutaj wiadomo liczy się cena 

Przy tych pojemnościach to  nie są tanie dyski .Ale masz spokój na lata...

Ja mam Toshibe ,którą mi polecono tu na forum  Jestem zadowolony...Choć pomalutku już się ciasno robi 😅

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tak na koniec to poproś administrację forum aby te posty dotyczące Zidoo i Dune przenieśli do tematu ,który założyłeś obok .Bo tu to już od tematu dawno odpłyneliśmy...😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977

Ukryta Zawartość

masz tu dysk klasy enterprise w cenie N300.

Co wy tam trzymacie że to nie wystarcza 😄 ??

2 godziny temu, brewka87 napisał:

Ja mam w zidoo podswietlany pilot ale jak dla mnie to jest jego wada. Podswietlane są tylko obwodki klawiszy wiec i tak dokladnie nie widać jaki przycisk sie wciska. Bardziej juz wyczuwam pod palcem na pamięć ktory gdzie sie znajduje. Wada tego pilota polega na tym ze ma bardzo duzy apetyt na baterie. Ze wszystkich pilotow ktore posiadam ten od Zidoo jest najbardziej prądozerny i drenuje 3 paluszki AAA w jakieś 2 miesiące max. Inne działają rok albo dłuzej na 2 paluszkach. Np w marantzu mam podswietlany pilot ale to podswietlenie jest włączane dedykowanym przyciskiem z boku wiec uzywam kiedy faktycznie potrzebuję i baterie trzymają bardzo dlugo.

u to słabo, w JVC wymieniałem raz.. a kilka lat już ma. Marantz też ma tragiczne podświetlenie ale przy takim gównianym pilocie to najmniejsza wada.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek

Cena netto za  Toshibę, to taka normalna

A tak równo 10TB co mi znajdziecie w najlepszej cenie? 😛

Edytowane przez Fanek
43 minuty temu, fetek napisał:

Co wy tam trzymacie że to nie wystarcza 😄 ??

Jak sie trzyma ripy na dysku po kilkadziesiąt GB to dysk szybko mozna zapełnić. To nie czasy plikow divix gdzie film wazył 700MB, a taki z dzwiękiem AC3 srednio 1,5GB 😉 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

@brewka87 a Ty jaki masz dysk włożony? Polecasz coś? Co najtaniej wychodzi?

Tak się zastanawiam czy brać też pod uwagę używane z przebiegiem powiedzmy 7000h i mało startów bez błędów (zdjęcie z CrystaldiskInfo) czy tylko nowy. Używany serwerowy 10TB od znajomego 

I w ogóle czy dopłacać do serwerowego czy po prostu najtańszy 10TB WD brać, bo myślę że 10 chyba starczy, 16 to już inna cena się robi ;/

W tej chwili mam podpięty po  USB  2x2TB, ale chcę w kieszeń po prostu jeden włożyć 

Edytowane przez Fanek
18 minut temu, Fanek napisał:

Ty jaki masz dysk włożony? Polecasz coś? Co najtaniej wychodzi?

Ja mam 4TB ale nie pamiętam co to za dysk. Kupiłem jako uzywany ale za grosze wiec nie marudzę. 

19 minut temu, Fanek napisał:

czy brać też pod uwagę używane z przebiegiem powiedzmy 7000h i mało startów bez błędów (zdjęcie z CrystaldiskInfo) czy tylko nowy

Dane SMART dysku mozna wyzerowac, więc screeny z programow diagnostycznych nie są wiarygodne. Czasem skan dysku zrobiony jest tak zeby pokazać zalety i ukryć wady. Sprzedawcy uzywanych dyskow często kombinują jak sie da, zeby tylko sprzedać.

25 minut temu, Fanek napisał:

Tak się zastanawiam czy brać też pod uwagę używane z przebiegiem powiedzmy 7000h i mało startów bez błędów (zdjęcie z CrystaldiskInfo) czy tylko nowy. Używany serwerowy 10TB od znajomego 

Ja do używanych dysków nie mam zaufania.

Miałem nowe 4TB dedykowane do stacji NAS od western Digital  i po 5 latach  się oba wysypały.

Teraz mam Segate iron wolf...Odpukać działają,ale mam inny problem .Choć dyski są zapełnione w 1/10 to apka pokazuje że mało miejsca na dysku jest...Jakieś sugestie?

Ja korzystam z Apple AirPort Extreme plus do niego mam podpięte stację dysków Unitek i dwa dyski Seagate Ironwolf Nas po 8TB, uruchamiam filmy poprzez InFuse i trwa to 15-20 sekund zależy czy DVD czy Blu Ray 

Edytowane przez Pan Nikt
Zapomniałem podać nazwę dysków
9 minut temu, Gmow1977 napisał:

Miałem nowe 4TB dedykowane do stacji NAS od western Digital  i po 5 latach  się oba wysypały.

Teraz mam Segate iron wolf...Odpukać działają,ale mam inny problem .Choć dyski są zapełnione w 1/10 to apka pokazuje że mało miejsca na dysku jest...Jakieś sugestie?

A jakiej serii miałeś te WD 4TB pamiętasz może? U Ciebie to chodzi 24/7 czy tylko na czas filmu włączasz?

1 minutę temu, Fanek napisał:

Ciebie to chodzi 24/7 czy tylko na czas filmu włączasz?

Te w stacji chodzą 24/7 ten w Dune tylko jak film leci ewentualnie jak kopiuję coś z NAS...

Modelu nie pamiętam ale to też dedykowane do NAS były

Czasem te dedykowane do NAS zyją krocej niz te zwykłe. Tylko ze za te "dedykowane" mozna wołać więcej kasy. A i tak najwięcej zalezy od szczęscia i pewnie partii produkcyjnej.

Pilot Epsona ma podświetlenie tak, ale ja tylko uruchamiam z niego projektor i odkładam do końca seansu gdy go wyłączam, tyle :). No ale mimo wszystko to przydatny fitcher te podświetlenie.
Odpisali mi jak zapytałem o te SATA aby używać dodatkowego zasilania do dysku bo ten port moze nie dac rady, że urządzenie ma za słaby zasilacz, dziwne trochę ale już nie taki istotne dla mnie bo i tak wziąłem Zidoo z kieszenią.  
A z ciekawości w jakim urządzeniu tak używasz?
Używałem tego sata z dyskiem 4tb, na początku jak kupiłem Zidoo, bo później kupiłem serwer NAS i używam do tej pory.
Wygodniejsze rozwiązanie.

Fajny ten z kieszenią ale serwer wygodniejszy niż przekładanie dysku.
Chyba, żeby kopiować na dysk po sieci, bez wyciągania go z urządzenia...
Jeszcze raz...🫣
To nie Dune potrzebuje na odpalenie 45 sec tylko cały proces odpalenia salki tyle zajmuje
Filmik jest dość stary i miał na celu pokazać tylko jak menu Dune  wygląda po starcie.
Jak wiecie moja salka jest zautomatyzowana.Czyli wszystkie procesy startu poszczególnych urządzeń łącznie z oświetlneniem i ekranem,są sterowane przez zewnętrzne urządzenie.Ono ma swoje algorytmy i ustawione odpowiednie opuźnienia ,aby urządzenia nie kolidowały ze sobą .No i nie wywaliły mi bezpieczników....Jest tego trochę.To ,że na filmiku trwa to 45 sec do uzyskania obrazu na projektorze nie oznacza ,że Player potrzebuje aż tyle aby się wybudzić z stand by...
Teraz jest jeszcze lepiej bo zamiast pilota zarządza Alexa i temat się jeszcze bardziej pogłębił
Nie dysponuję obecnie najnowszym nagraniem ,które prezentuje cały proces za pomocą Alexy .Ale chyba czas się zmusić i coś nagrać
Czy to takie trudne?
Czasem wydaje mi się ,że tu dzieci zaglądają a nie dorośli ludzie ...

No spoko, nie denerwuj się .
Przy tych pojemnościach to  nie są tanie dyski .Ale masz spokój na lata...
Ja mam Toshibe ,którą mi polecono tu na forum  Jestem zadowolony...Choć pomalutku już się ciasno robi

Ukryta Zawartość

A tak na koniec to poproś administrację forum aby te posty dotyczące Zidoo i Dune przenieśli do tematu ,który założyłeś obok .Bo tu to już od tematu dawno odpłyneliśmy...
Też mam takie 4x8tb w serwerze.
Są jak najbardziej Ok.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, brewka87 napisał:

Jak sie trzyma ripy na dysku po kilkadziesiąt GB to dysk szybko mozna zapełnić. To nie czasy plikow divix gdzie film wazył 700MB, a taki z dzwiękiem AC3 srednio 1,5GB 😉 

no dobra ale od 2 lat prawie filmów nie ma 😅 Ja tylko dzięki starym zapasom coś zajmuje.

2 godziny temu, Fanek napisał:

I w ogóle czy dopłacać do serwerowego czy po prostu najtańszy 10TB WD brać, bo myślę że 10 chyba starczy, 16 to już inna cena się robi ;/

wszystko kwestia ceny i serii.

2 godziny temu, Gmow1977 napisał:

kosze, swapy takie tam ?

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Czasem te dedykowane do NAS zyją krocej niz te zwykłe. Tylko ze za te "dedykowane" mozna wołać więcej kasy. A i tak najwięcej zalezy od szczęscia i pewnie partii produkcyjnej.

no trochę bez przesady, cywilne dyski to straszne śmietanki które na gwarancji mogą pasć kilka razy.

Jaka apka, gdzie są podłączone?
Ja korzystam z Apple AirPort Extreme plus do niego mam podpięte stację dysków Unitek i dwa dyski Seagate Ironwolf Nas po 8TB, uruchamiam filmy poprzez InFuse i trwa to 15-20 sekund zależy czy DVD czy Blu Ray 
Bardzo lubię Infuse.
43 minuty temu, fetek napisał:

no dobra ale od 2 lat prawie filmów nie ma 😅 Ja tylko dzięki starym zapasom coś zajmuje.

A kto powiedział, ze trzeba oglądać tylko nowości? Ja co jakiś czas odkrywam starszy film albo serial, ktory mi umknął w momencie premiery. Dzięki temu mam jeszcze co oglądać, bo te nowe to jakieś nieporozumienie. Jesli chodzi np o seriale to nawet wolę oglądac produkcje starsze, zakończone. Po pierwsze nie muszę czekać rok albo 2-3 lata na kolejny sezon (czasem nawet dluzej). Po drugie przynajmniej mam pewnosc ze serialu nie skasują po kilku pierwszych odcinkach. Naciąłem się juz tak.

2 minuty temu, brewka87 napisał:

A kto powiedział, ze trzeba oglądać tylko nowości? Ja co jakiś czas odkrywam starszy film albo serial, ktory mi umknął w momencie premiery. Dzięki temu mam jeszcze co oglądać, bo te nowe to jakieś nieporozumienie. Jesli chodzi np o seriale to nawet wolę oglądac produkcje starsze, zakończone. Po pierwsze nie muszę czekać rok albo 2-3 lata na kolejny sezon (czasem nawet dluzej). Po drugie przynajmniej mam pewnosc ze serialu nie skasują po kilku pierwszych odcinkach. Naciąłem się juz tak.

U mnie na dyskach jest ponad 1000 filmów właśnie DVD i bardzo uwielbiam wracać do tych filmów z tamtych czasów, wojenne Sci-fi czy przygodowe... właśnie oglądam film z Balem pt Władcy Ognia w 5.1 zaś za chwilę będę oglądał U-571

10 minut temu, brewka87 napisał:

Ja generalnie oglądam "starocie", bo z nowości średnio jest co 😛

7 minut temu, Pan Nikt napisał:

U mnie na dyskach jest ponad 1000 filmów właśnie DVD i bardzo uwielbiam wracać do tych filmów z tamtych czasów, wojenne Sci-fi czy przygodowe... właśnie oglądam film z Balem pt Władcy Ognia w 5.1 zaś za chwilę będę oglądał U-571

Ja już to przerabiałem i stwierdziłem że wolę nie psuć pozytywnych wspomnień. Mam odłożone kilka tytułów jak titanic, u-571, star warsy w maksymalnie dobrych kopiach jakie zostały wydane i czekam z nimi na nowy setup.

Po za tym jest sporo contentu serialowego a czas i życie nie jest z gumy, oglądanie czegoś po kilka razy to dla mnie strata czasu.

9 minut temu, fetek napisał:

oglądanie czegoś po kilka razy to dla mnie strata czasu.

Ostatnio oglądałem te filmy 6-8 lat temu gdy zacząłem gromadzić kolekcję a wcześniej oglądałem te filmy gdy wychodziły w swoich latach produkcji, i tak uwielbiam kino do 2010 roku bo później zaczęto już odgrzewać stare filmy odświeżając je które to już nie miały tego czaru, tej magi wciągania w akcję 

No i do dnia dzisiejszego jeszcze dużo, bardzo dużo filmów nie ma na BD a gdzie w wydaniach 4K stąd na dyskach taka kolekcja DVD 

1 godzinę temu, fetek napisał:

oglądanie czegoś po kilka razy to dla mnie strata czasu.

Ja chyba nie policzę ile razy oglądałem Gladiatora. Pierwszy raz na kasecie VHS z wypozyczalni jak tylko sie pojawił 😁 Nawet niedawno sobie obejrzałem zeby zatrzeć złe wrazenie po obejrzeniu gniota pt Gladiator 2 🤣 Lubię ten film i co kilka lat do niego wracam. Mimo upływu lat takie produkcje się po prostu nie starzeją. A ze mam kiepską pamięć to mogę sobie raz na jakiś czas wrócić do jakiegoś tytułu i nadal oglądam z przyjemnością.

2 godziny temu, fetek napisał:

kosze, swapy takie tam ?

no trochę bez przesady, cywilne dyski to straszne śmietanki które na gwarancji mogą pasć kilka razy.

Mówisz szukać dysku do NAS/ Monitoringu?  piszesz to z doświadczenia że troche tego przerobiłeś czy coś?
Może jakiś artykuł czy testy?

• Pokaż nowe odpowiedzi