Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, Fanek napisał:

Mówisz szukać dysku do NAS/ Monitoringu?  piszesz to z doświadczenia że troche tego przerobiłeś czy coś?
Może jakiś artykuł czy testy?

do odtwarzacza bym nie przesadzał, tu masz cykliczną pracę więc po prostu nie kupuj g*wna. Wszystko kwestia ceny, czasem taniej da się znaleźć dobre dyski.

33 minuty temu, brewka87 napisał:

Ja chyba nie policzę ile razy oglądałem Gladiatora. Pierwszy raz na kasecie VHS z wypozyczalni jak tylko sie pojawił 😁 Nawet niedawno sobie obejrzałem zeby zatrzeć złe wrazenie po obejrzeniu gniota pt Gladiator 2 🤣 Lubię ten film i co kilka lat do niego wracam. Mimo upływu lat takie produkcje się po prostu nie starzeją. A ze mam kiepską pamięć to mogę sobie raz na jakiś czas wrócić do jakiegoś tytułu i nadal oglądam z przyjemnością.

też mam, czeka na lepsze czasy

teraz mi bardzo brakuje filmów wojennych, od lat jesteśmy utopieni tandetnym sifi

Edytowane przez fetek
Synlogy Disk station
Hmm. Mam qnap ale tak myślę, co może zajmować tyle miejsca... W qnap jest coś takiego jak migawki, to taka jakby kopia całego systemu z ustawieniami, jak jest to włączone np. , że robi migawkę codziennie, to może szybko dysk zapchać.
Nie wiem jak jest w Synology I jak masz poustawiane...
58 minut temu, fetek napisał:

do odtwarzacza bym nie przesadzał, tu masz cykliczną pracę więc po prostu nie kupuj g*wna. Wszystko kwestia ceny, czasem taniej da się znaleźć dobre dyski.

też mam, czeka na lepsze czasy

teraz mi bardzo brakuje filmów wojennych, od lat jesteśmy utopieni tandetnym sifi

A jak mówisz 5400 czy 7200prm na dysk do filmów, jak lepiej?
Btw jak się cytuje tylko fragment wypowiedzi tutaj? 😄

11 minut temu, RAF77 napisał:

robi migawkę codziennie, to może szybko dysk zapchać

Codzienna migawka to trochę bez sensu. Z drugiej strony można ustawić liczbę migawek, te starsze będą usuwane. 
Tak więc za wiele miejsca na dysku one nie zajmują.

10 minut temu, Fanek napisał:

A jak mówisz 5400 czy 7200prm na dysk do filmów, jak lepiej?
Btw jak się cytuje tylko fragment wypowiedzi tutaj? 😄

nie ma znaczenia 

7 minut temu, NRK napisał:

Codzienna migawka to trochę bez sensu. Z drugiej strony można ustawić liczbę migawek, te starsze będą usuwane. 

Nie mam pojęcia dlaczego dysk się zapełnia .

Ostatnio doszło nawet do tego ,że przeniosłem cały folder z filmami do tego na Dune .A tam raptem 180 Gb  się zwolniło...

Jak  żyć panie premierze jak żyć?,

No można, ja wcale tego nie używam. Po prostu zastanawiam się, co mogło zapchać dysk...
Nie mam pojęcia dlaczego dysk się zapełnia .
Ostatnio doszło nawet do tego ,że przeniosłem cały folder z filmami do tego na Dune .A tam raptem 180 Gb  się zwolniło...
Jak  żyć panie premierze jak żyć?,
Ja bym zrobił reset serwera.
Teraz, RAF77 napisał:
54 minuty temu, NRK napisał:

No można, ja wcale tego nie używam. Po prostu zastanawiam się, ci mogło zapchać dysk...

Spoko, ja mam ustawione chyba na 1 migawka na miesiąc. W sumie, to nie wiem czy jest sens tego używać.

2 minuty temu, Fanek napisał:

Jak jest ustawiony RAID1 lub wyższy to nie ma sensu ustawiać migawki.

rozmawiacie o dwóch różnych sprawach

26 minut temu, NRK napisał:

Tu masz podane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki sprawdzę👍

22 minuty temu, RAF77 napisał:

Ja bym zrobił reset serwera.

Po resecie nie stracę danych?

Ukryta Zawartość

28 minut temu, Gmow1977 napisał:

stracisz

poszukaj na necie, widziałem że błędy się zdarzają, na bank jest jakieś rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Miałem na myśli raczej instalację systemu od nowa, nie reset konta.
Stracisz, jeśli system jest na tym samym dysku co dane. Musisz je wcześniej zgrać gdzieś.

Ja mam system na osobnym dysku SSD. Wyciągam dyski z danymi i mogę robić reset, potem wkładam dyski i wszystko się odbudowuje.

Ukryta Zawartość

prawdopodobnie to jest błąd zapisany na udziale więc sam restart może nic nie dać. 

zakładając że to jest błąd.

Edytowane przez fetek
31 minut temu, fetek napisał:

prawdopodobnie to jest błąd zapisany na udziale więc sam restart może nic nie dać. 

zakładając że to jest błąd.

Kosz wyczyściłem jak @NRKradził ...Ale dupa nic nie dało 3.68 TB fizycznej  przestrzeni a ja mam 50GB wolnego miejsca.No lipa jest...

Jak znajdę trochę czasu to muszę te dyski na nowo postawić 🤨

6 minut temu, Gmow1977 napisał:

Kosz wyczyściłem jak @NRKradził ...Ale dupa nic nie dało 3.68 TB fizycznej  przestrzeni a ja mam 50GB wolnego miejsca.No lipa jest...

Jak znajdę trochę czasu to muszę te dyski na nowo postawić 🤨

co dokładnie pokazuje Ci złą przestrzeń ? przeliczałeś volumeny ? co wypluwa du -h -d1 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
Jak nie umiesz w konsoli to polecam WinDirStat do namierzenia dużych folderów/plikow na dysku.
A to nie pod windows program, czasem...
My tu piszemy o serwerze Nas, Synology.
Teraz, RAF77 napisał:

A to nie pod windows program, czasem...

Ukryta Zawartość

My tu piszemy o serwerze Nas, Synology.

No i?

Ukryta Zawartość

Jesli dysk sieciowy jest zmapowany w systemie windows to widoczny jest dla innych aplikacji jak dysk lokalny. Czyli program uruchomiony na windows pokaze najwieksze pliki w katalogu. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

16 minut temu, brewka87 napisał:

Jesli dysk sieciowy jest zmapowany w systemie windows to widoczny jest dla innych aplikacji jak dysk lokalny. Czyli program uruchomiony na windows pokaze najwieksze pliki w katalogu. 

Nie musi być nawet zmapowany... 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, Chloru napisał:

Nie musi być nawet zmapowany... 

Jesli jednak jest to wlasciwie jest pewnosc ze kazda aplikacja taki dysk zobaczy tak jakby to byl dysk lokalny 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Dobra bo offtop mi robicie xD

Jak ktoś chce porozmawiać to zapraszam do dyskusji - dysk na dane lepiej 5400 czy 7200rpm ? 

7200 plusy że pewnie trochę szybszy dostęp do plików, ale czy to będzie jakiś ułamek sekundy czy się odczuje, czy dysk 5400 będzie bardziej trwały? Dysk na filmy.

Czy nie patrzeć na to w ogóle i wybrać coś z WD ? :). Bo co do Seagate to mam mieszane doświadczenia

Edytowane przez Fanek
2 minuty temu, Fanek napisał:

Jak ktoś chce porozmawiać to zapraszam do dyskusji - dysk na dane lepiej 5400 czy 7200rpm ? 

Przecież już tutaj padło - do filmów bez znaczenia. 5400 będzie cichszy.

Jak nie będzie chodził 24/7 to można wziąć cokolwiek. Zresztą jak masz mieć 1 dysk to i tak trzeba się liczyć z tym, że padnie. Nieważne co kupisz. To loteria. 

• Pokaż nowe odpowiedzi