Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA R-N803D monitory

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, juro napisał:

GS10 są fajne, ale trzeba wiedzieć, że mają poluzowany bas, a kolega chciał z jak najlepszym basem.

Ja bym zaproponował Acoustic Energy, albo Dynaudio.

Cieplejszy, poluzwoany nie znaczy że gorszy. Dla jednego lepszy, dla drugiego gorszy. Ogłem pod kątem jakości GS stawiają senswony poziom i warto polecić ten model.

2 godziny temu, juro napisał:

Poluzowany, znaczy nie do końca kontrolowany, niepunktualny. Miałem wrażenie, że nie nadąża za resztą pasma i odstaje jakością od średnicy, a zwłaszcza góry, stereofonii i sceny tych kolumn. "Miększy" vel. misiowaty bas może być jak najbardziej, co kto lubi, ale nie może chodzić własnymi ścieżkami. 

Mówimy o monitorach do 10m2...

Powtórze dla Yamahy lepiej brać kolumny o większej skuteczności (nawet na 5 metrów kwadratowych) MA to kolosalne znacznie przy cichym  odsłuchu

Edytowane przez Kris2024
Godzinę temu, Planeta Dźwięku napisał:

Cieplejszy, poluzwoany nie znaczy że gorszy. Dla jednego lepszy, dla drugiego gorszy. Ogłem pod kątem jakości GS stawiają senswony poziom i warto polecić ten model.

A nie jest tak, ze lepszy jest wtedy, kiedy jest odtwarzany z mozliwie jak najwieksza precyzja zblizajaca go jak najbardziej do oryginalu.

Dlaczego w domu stope perkusji mamy sluchac zmiekczona? 

Moim zdaniem mowi to o tym ze sprzet znieksztalca, przeinacza i falszuje to co artysta chcial przekazac.

Sio z takim sprzetem.

24 minuty temu, Kris2024 napisał:

Powtórze dla Yamahy lepiej brać kolumny o większej skuteczności (nawet na 5 metrów kwadratowych) MA to kolosalne znacznie przy cichym  odsłuchu

Im bardziej skuteczne kolumny, tym mniej trzeba krecic galka wzmocnienia, ale trzeba sobie zdawac sprawe, ze wzmacniacze tranzystorowe produkuja najwiecej znieksztalcen przy nizkich poziomach glosnosci. Pomijajac przesterowanie oczywiscie.

Dlatego w malym pomieszczeniu, gdzie bedzie siedzial blisko ZG lepszym rozwiazaniem moga okazac sie kolumny o malej skutecznosci, ktore pozwola wykorzystac wyzsze zakresy mocy wzmacniacza.

36 minut temu, BlueDot napisał:

A nie jest tak, ze lepszy jest wtedy, kiedy jest odtwarzany z mozliwie jak najwieksza precyzja zblizajaca go jak najbardziej do oryginalu.

Moim zdaniem mowi to o tym ze sprzet znieksztalca, przeinacza i falszuje to co artysta chcial przekazac.

Sio z takim sprzetem.

Im bardziej skuteczne kolumny, tym mniej trzeba krecic galka wzmocnienia, ale trzeba sobie zdawac sprawe, ze wzmacniacze tranzystorowe produkuja najwiecej znieksztalcen przy nizkich poziomach glosnosci. Pomijajac przesterowanie oczywiscie.

Dlatego w malym pomieszczeniu, gdzie bedzie siedzial blisko ZG lepszym rozwiazaniem moga okazac sie kolumny o malej skutecznosci, ktore pozwola wykorzystac wyzsze zakresy mocy wzmacniacza.

Zniekształcenia THD: 0,07 %. Nie jestes w stanie tego usłyszeć i to w żadnym zakresie mocy. A dlaczego głosniej ? BO przy małej skutecznosci kolumn słuchajac cicho usłyszysz 50% faktycznej zawartosci dzwieku. (nawet w mikro pomieszczeniu). Jak słcham na moich kolumnach nr 1 o 89db skutecznosci i jpotem przełacze na kolumny nr 2  które maja skuteczność 91db te nr 2  graja prawie dwa razy głosniej przy tej samej nastawie na wzmacniaczu. nr 1 i nr 2 sa 4 omowe paradoks nr 1 wazy 46 kg nr 2 wazy 21 kg. Innym tematem to jest sygnatura brzmieniowa kolumn a to juz temat rzeka ...... i kazda kolumna gra inaczej...AMEN

Edytowane przez Kris2024
37 minut temu, Kris2024 napisał:

BO przy małej skutecznosci kolumn słuchajac cicho usłyszysz 50% faktycznej zawartosci dzwieku

Dlatego bedziesz dawal glosniej a dajac glosniej zwiekszasz moc wyjsciowa a zwiekszajac moc wyjsciowa oddalasz sie od obszaru w ktorym powstaja znieksztalcenia.

39 minut temu, Kris2024 napisał:

nr 1 wazy 46 kg nr 2 wazy 21 kg

To raczej nie ma znaczenia w tym temacie.

9 minut temu, BlueDot napisał:

Dlatego bedziesz dawal glosniej a dajac glosniej zwiekszasz moc wyjsciowa a zwiekszajac moc wyjsciowa oddalasz sie od obszaru w ktorym powstaja znieksztalcenia.

To raczej nie ma znaczenia w tym temacie.

nie jestem spacjalistą w dziedzinie akustyki i nie do końca to jednak rozumiem (fakt jest taki ze te 89db maja lepsze brzmienie ale to raczej chodzi o budowę a nie skuteczność) A co do brzmienia ja osobiscie cenie brzmienie zblizone do naturalnego. wyrosłem z efekciarstwa typu Klipsch

Edytowane przez Kris2024
44 minuty temu, Kris2024 napisał:

Zniekształcenia THD: 0,07 %

0.1% dopiero powyzej 6.5W, wiec przy wysokoskutecznych kolumnach w malym pomieszczeniu nie bedzie wesolo.

2 minuty temu, Kris2024 napisał:

nie jestem spacjalistą w dziedzinie akustyki i nie do końca to jednak rozumiem (fakt jest taki ze te 89db maja lepsze brzmienie ale to raczej chodzi o budowę a nie skuteczność)

Zauwaz ze moze to byc spowodowane wlasnie tym, ze przy tych co maja 89dB wzmacniacz odkrecasz bardziej.

Sluchasz mniej znieksztalcen.

15 minut temu, BlueDot napisał:

0.1% dopiero powyzej 6.5W, wiec przy wysokoskutecznych kolumnach w malym pomieszczeniu nie bedzie wesolo.

Zauwaz ze moze to byc spowodowane wlasnie tym, ze przy tych co maja 89dB wzmacniacz odkrecasz bardziej.

Sluchasz mniej znieksztalcen.

Wiesz bo to jest tak że słuchajc normalnie tych 91db jak przełączę na te 89 db to tak jakbym słyszał mniej zawartości/tresci  dzwieków (ale nie słysze zakłóceń) tylko tak jakby ten dzwiek przeszedł przez sitko i część w sitku została. Jak porównuję brzmienie nr z nr 2  (to zawsze muszę sciszać te 91 db ) i wówczas mozna to jakos próbowac porównywać i słychać Giga róznice brzemieniowe ale na zblizonym do siebie słyszalnym poziomie głosności PS jak nie słucham muzyki głosno zeby była jasność

Edytowane przez Kris2024
1 minutę temu, Kris2024 napisał:

Wiesz bo to jest tak że słuchajc normalnie tych 91db jak przełączę na te 89 db to tak jakbym słyszał mniej dzwieków (ale nie słysze zakłóceń) tylko tak jakby ten dzwiek przeszedł przez sitko i część w sitku została

Bo jest ciszej. To chyba normalne ze jak cos jest ciszej to slyszysz mniej niuansow.

Jak postawisz ksiazke 2 metry od siebie, to tytul moze przeczytasz, ale jej zawartosci juz nie.

No chyba ze tytul jest napisany literami tak malymi jak zawartosc ksiazki. 

13 minut temu, BlueDot napisał:

Bo jest ciszej. To chyba normalne ze jak cos jest ciszej to slyszysz mniej niuansow.

Jak postawisz ksiazke 2 metry od siebie, to tytul moze przeczytasz, ale jej zawartosci juz nie.

Dobre porównanie zaczynam kumać. Tym bardziej xo to pomieszcenie 40 metrów a punkt odłsuchowy oddalony jest ok 4 metrów od linii czoła kolumn (nawet teraz podszedłem blizej i faktycznie słychac wiecej jak jestem blizej :)))) a najlepszy wystarczajaco fajny dzwiek jak ma wzmacniaczu mam ustawiony przedział pomiędzy -40db a -30db (w miejscu dosłuchowym) to -30db to juz dla mnie jest bardzo głosno. -40db jest super w ciagu dnia wieczór -60db ( itu pojawia sie juz zanik szczegołów i dynamiki 

Edytowane przez Kris2024
13 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

Zgadzsm się 

12 godzin temu, BlueDot napisał:

nie jest tak, ze lepszy jest wtedy, kiedy jest odtwarzany z mozliwie jak najwieksza precyzja zblizajaca go jak najbardziej do oryginalu.

Taki płytki szybki to jest zgodny z oryginałem?

12 godzin temu, BlueDot napisał:

Bo połączenie z twardo grającym wzmacniaczem może dać "naturalna" co kolwiek to znaczy.

Dobry przykład taka perkusja i brzmienie jak na żywo. Na żywo czyli jak? 

Na koncercie to też przechodzi przez milion dsp i jest reprodukowane przez kolumny estradowe. Więc mówimy o perkusji w mieszkaniu?  Bez ingerencji w nią elektroniki. 

Czyli trzeba taka perkusje wypożyczyć bić po garach potem szybko przełączyć na kolumny i sprawdzić czy jest to samo. 

Potem przez dwa dni będziemy mieli stępiony słuch i szum w uszach ale po dwóch dniach...... Bajeczka bo jest to samo.

Dobrze rozumiem?

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Taki płytki szybki to jest zgodny z oryginałem?

Zgodny z oryginalem raczej nigdy nie bedzie, ale jak najbardziej do niego zblizony.

Slyszales kiedys poluzowana stope perkusji na zywo?

Ja nie. I w domu tez nie chce takiej sluchac bo to bedzie zafalszowanie.

Musiał bym się zastanowić czy słyszałem kiedyś stopę perkusji bez wzmacniaczy.... 

Nie pamiętam. 

No ponownie dodam. Poluzowanie w kolumnach może być zniwelowane przez wzmacniacz i w jaki sposób prowadzi dolny zakres 🙂

Ja słyszałem, bo na niej grałem i może trudno oddać ją "na żywo" ale niemniej

teraz słucham zwykle z cyfry i system daje radę.

Był kiedyś na Chesky Records test dynamiki perkusji i przyznaję, że oddawał 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Musiał bym się zastanowić czy słyszałem kiedyś stopę perkusji bez wzmacniaczy....

Serio? Skad w takim razie wiesz czy dany zestaw gra w miare prawdziwie, czy oszukuje i znieksztalca? Co jest dla Ciebie punktem odniesienia?

49 minut temu, audioburak napisał:

Ja słyszałem, bo na niej grałem

Ale to nie do końca ma przełożenie na hifi.  Bo zasadniczo, żeby stopa nie zlewała się z gitarą basową,  nagrywa się ją podkreślając wyższe harmoniczne. Więc oczywiście na małych monitorach z podbitym 50-100Hz stopa będzie nap.lać, ale do pełnego dźwięku tej górki trzeba się pozbyć, a zadbać o w miarę równe zejście w okolice 30-40Hz

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

57 minut temu, BlueDot napisał:

Co jest dla Ciebie punktem odniesienia?

Punkt odniesienia jest jeden: kaprys. Jak ktoś trafi w kaprys, to mówi "naturalne". A każdy instrument brzmi inaczej, każda płyta jest inaczej nagrana, każda akustyka wprowadza inne zniekształcenia i każdy użytkownik ma inny kaprys. Dlatego jeden powie "te kolumny brzmią naturalnie a tamte są be", a drugi "te są be, a tamte brzmią naturalnie".

A jeśli za wyznacznik naturalnego brzmienia uznać brzmienie na żywo, to najbliżej będzie rozp.dol robiony np przez B&W... ale B&W rzadko są określane jako "naturalne", ba! są przeciwieństwem tego, co zwykło się określać jako "naturalne".

Ps

Też kiedyś grałem.

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Punkt odniesienia jest jeden: kaprys. Każdy instrument brzmi inaczej, każda płyta jest inaczej nagrana, każda akustyka wprowadza inne zniekształcenia i każdy użytkownik ma inny kaprys. Dlatego jeden powie "te kolumny brzmią naturalnie a tamte są be", a drugi "te są be, a tamte brzmią naturalnie".

A jeśli za wyznacznik naturalnego brzmienia uznać brzmienie na żywo, to najbliżej będzie rozp.dol robiony np przez B&W... ale B&W rzadko są określane jako "naturalne", ba! są przeciwieństwem tego, co zwykło się określać jako "naturalne".

Ps

Też kiedyś grałem.

Pfffff B&W  to niewinny bobas. Klipsch to dopiero gra naturalnie........ :))))) żarcik taki. A tak napoważnie wszyscy wiemy ze nie ma czegos takiego jak w pełni naturalne brzmienie zestawów Hi-FI wszystkie z nich sa mniej lub bardziej odchylone od prawdy. I co tak naprawde jest prawdą.... o to jest pytanie. Prawda jest ze kazdy z nas szuka odpowiadajacego mu brzmienia i dla kazdego to brzmienie bedzie inne. A co jest koszmarem początkujących puszukwaczy prawdy brzmieniowej ? latanina dopasowywanie i gonienie króliczka którego nigdy nie da sie złapać.

Edytowane przez Kris2024

Kolejnym tematem, który mnie bawi są odsłuchy sprzętu w salach odsłuchowych. W sali odłsuchowej brzmi tak a przynosimy do domu i brzmi inaczej ( to normalne ). Z tym wzmacniaczem kolumny brzmia tak a z innym już inaczej (to normalne). Wymienimy kabel zasilajacy wzmacnia ooooo znowu zmiana (norma). Mozna tak w nieskończoność..... tylko po co ....

Edytowane przez Kris2024
36 minut temu, szymon1977 napisał:

Punkt odniesienia jest jeden: kaprys. Jak ktoś trafi w kaprys, to mówi "naturalne". A każdy instrument brzmi inaczej, każda płyta jest inaczej nagrana, każda akustyka wprowadza inne zniekształcenia i każdy użytkownik ma inny kaprys. Dlatego jeden powie "te kolumny brzmią naturalnie a tamte są be", a drugi "te są be, a tamte brzmią naturalnie".

Ps

Też kiedyś grałem.

Chodzi o to zeby dazyc do idealu.

Idealem jest instrument grajacy na zywo.

24 minuty temu, BlueDot napisał:

Przykro mi, ale z powodów, które zacytowałeś, nie ma czegoś takiego. Ne ma ideału, bo nawet jak puścisz inne wydanie tej samej płyty, to ideał pójdzie w p...

A swoją drogą to ja nie chciałbym, żeby metal brzmiał u mnie jak na żywo, skoro może brzmieć lepiej.

Jak na żywo, mówisz ...

A na którym koncercie, ile i czego wziął wtedy akustyk i na którym miejscu siedziałeś ?

A metal ma brzmieć śmietnikowo, bo nie po to chłopcy parę lat pracowali nad soundem 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To co słyszymy u nas na sprzęcie w domu jest tyle razy przetworzone i przemielone (plus akustyka naszego pomieszczenia), ze ma sie to nijak to dźwieku poczatkowego. To do czego ja doszedłem i dla mnie jest najwygodniejsze  i najpraktyczniejsze to minimalizm ...Yamaha RN2000A (wszystko w jednym odchodzą mi dylamaty zwiazane z okablowaniem sygnałowym) . Kabel zasilajacy + kable głosnikowe nad inymi nie musze sie zastanawiać. I nie chce juz powrotu do rozdzielania wzmacniacza, przedwzmacniacza końcówki mocy stremera...... nie potrzebne mi te dylematy , słucham spokojniei tyle (właczony pure direct i mam swiety spokój)

Edytowane przez Kris2024
54 minuty temu, audioburak napisał:

Jak na żywo, mówisz ...

A na którym koncercie, ile i czego wziął wtedy akustyk i na którym miejscu siedziałeś ?

A metal ma brzmieć śmietnikowo, bo nie po to chłopcy parę lat pracowali nad soundem 😉 

Niby tak... ale dzięki sprytnej realizacji, gitara basowa nie zlewa się ze stopą, a tego na koncercie jakoś nie idzie uniknąć. M. in. dlatego hi-fi brzmi lepiej od oryginału.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ne ma ideału, bo nawet jak puścisz inne wydanie tej samej płyty, to ideał pójdzie w p...

Zwroc uwage co napisalem a pozniej zacytuj jeszcze raz.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Niby tak... ale dzięki sprytnej realizacji, gitara basowa nie zlewa się ze stopą, a tego na koncercie jakoś nie idzie uniknąć. M. in. dlatego hi-fi brzmi lepiej od oryginału.

Ja tam wole na zywo.

A ty swiat wolisz ogladac/doswiadczac na zywo, czy z telewizora? 

Tylko pytam, bo jezeli muzyke wolisz z glosnikow, to moze swiat zwiedzasz przez telewizor.

W sumie... W domu cieplo, nie pada, nie pizdzi, mozna siedziec i pierdziec w fotel twierdzac ze tak jest lepiej.

38 minut temu, BlueDot napisał:

Zwroc uwage co napisalem a pozniej zacytuj jeszcze raz.

Zwróciłem uwagę - mam zacytować jeszcze raz swoją zacytować odpowiedź odpowiedź?

39 minut temu, BlueDot napisał:

A ty swiat wolisz ogladac/doswiadczac na zywo, czy z telewizora? 

Na tę chwilę w wielu gatunkach produktem jest materiał nagrany na CD, a koncert tylko próbą jego odtworzenia. Bywa i tak, że muzyka na żywo w zasadzie nie istnieje.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Na tę chwilę w wielu gatunkach produktem jest materiał nagrany na CD, a koncert tylko próbą jego odtworzenia. Bywa i tak, że muzyka na żywo w zasadzie nie istnieje.

Mieszkasz w jaskini?

Zwróciłem uwagę

Nie zwrociles.

7 godzin temu, audioburak napisał:

Ja słyszałem, bo na niej grałem i może trudno oddać ją "na żywo" ale niemniej

teraz słucham zwykle z cyfry i system daje radę.

Był kiedyś na Chesky Records test dynamiki perkusji i przyznaję, że oddawał 😉 

No i które kolumny lepsze do perkusji takie szybkie twarde czy miękkie?

6 godzin temu, BlueDot napisał:

Serio? Skad w takim razie wiesz czy dany zestaw gra w miare prawdziwie, czy oszukuje i znieksztalca? Co jest dla Ciebie punktem odniesienia?

To co lubię 🙂

DŻwirki trąbki na żywo nie lubię jest dla mnie głośna i krzykliwa. Na sprzęcie mogę.

Dla nie wyznacznikiem jest muzyka jeśli ki się podoba wciąga mnie i mam z tego radość i mnie nie męczy to jest to. 

Czy szukam naturalnego systemu? Litości NIE! Przecież zawsze to powtarzałem 🙂

5 godzin temu, BlueDot napisał:

Uważam że muzyka grana na żywo jest inna.

Na tę chwilę w wielu gatunkach produktem jest materiał nagrany na CD, a koncert tylko próbą jego odtworzenia

I to swiadczy o tym ze stopa z CD brzmi lepiej niz na zywo? 

To po co dazy sie do mozliwie najwierniejszego zapisu dzwieku a nastepnie do mozliwie najwierniejszego jej odtworzenia?

Jezeli jakis producent celowo znieksztalca brzmienie swojego sprzetu, to taki sprzet jest zwykla kupa zlomu.

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

DŻwirki trąbki na żywo nie lubię jest dla mnie głośna i krzykliwa. Na sprzęcie mogę.

Ale jest taka opcja ze Ty nawet nie jestes pewien czy gra trabka, bo jej nigdy na zywo nie slyszales. To samo tyczy sie perkusji.

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Uważam że muzyka grana na żywo jest inna

No jest, bo jest najprawdziwsza.

Wolissz miec w domu oryginalny obraz znanego artysty, czy wolisz patrzec sie na jego zdjecie bo jest bardziej rozmazane?

9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

trąbki na żywo nie lubię jest dla mnie głośna i krzykliwa

Moj tesc gra na saksofonie i na zywo brzmi on tak, ze nawet systemy za pierdylion dolarow nigdy nie zrobily na mnie takiego wrazenia. 

Tylko na zywo, wszystko inne to lepsza/gorsza karykatura.

• Pokaż nowe odpowiedzi