Skocz do zawartości
IGNORED

Czy przewody polskiej marki Melodika to dobry wybór?

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

W lepszych systemach jest to niemożliwe, chyba że mówimy o kablach za grosze (typu 100zł za interkonekty) z Aliexpress.

Za stówkę można sobie sklecić dobry IC na przewodzie OCC KaCsa. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

Można też kupować używane bo umówmy się rynek wtórny dla kabli jest ciężki. Ale tu trzeba uważać na podróbki. Paragon albo pudełko mile widziane. 

15 minut temu, Piotr Sonido napisał:

rynek wtórny dla kabli jest ciężki.

W sensie, że ciężko kupić czy ciężko sprzedać?

4 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

W sensie, że ciężko kupić czy ciężko sprzedać?

Ciężko sprzedać. 

Oczywiście nie mówię tutaj o kablach w stylu Hama czy melodika ze szpuli.

Myślę że jeżeli ktoś się interesuje używanymi kablami audiofirmowymi na przykład kimber, nordost, audioquest , chord i tak dalej to trafił już na informację że podróbki tych kabli na rynku wtórnym zdarzają się dość często

W dniu 5.02.2025 o 16:57, Piotr Sonido napisał:

Purple rain bardzo mocno tłumi górę pasma

O!
Sa jakieś wykresy?
Czemu tłumi górę pasma?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

9 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

O!
Sa jakieś wykresy?
Czemu tłumi górę pasma?

Bardzo dobre pytanie. Musisz napisać do producenta czy to był zabieg celowy czy tak wyszło. 

Podziel się z nami później refleksja. 

@Pseudodrummer

Tłumi górę pasma bo nie ma jednolitej struktury a jakąś plecionkę czy linkę.

Żeby góra była bez strat trzeba używać kabli typu Litz. Ale ja się nie znam ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 godzin temu, audioburak napisał:

@Pseudodrummer

Tłumi górę pasma bo nie ma jednolitej struktury a jakąś plecionkę czy linkę.

Żeby góra była bez strat trzeba używać kabli typu Litz. Ale ja się nie znam ... 😉 

Chodzi o naskórkowośc,która ma znaczenie przy Mhz?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Wbrew pozorom pewien procent melomanów to słyszy w pasmie akustycznym.

Bez powodu Reson czy Nordost nie pojawili się na rynku.

Zresztą - co Ci szkodzi spróbować, czy słyszysz ?

Jednak wyłącznie muzyka "tartaczna" nie sprzyja takim porównaniom,

może to być  tylko marnowanie czasu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mam też taki problem z interkonektorem Albedo Blue. Jest to kabel srebrny. Mam go w systemie z Audiolab 6000A i Wharefedale 12.1. Problem był taki że wszystko cały dzwięk jest agresywny, taki "atakujący" tzn. gra poprawnie ale aż zbyt poprawnie w szczególności jeśli chodzi o wysokie tony. I zrobiłem eksperyment i zamiast tych Albedo podłączyłem zwykły kabelek cinch i wtedy wszystko się uspokoiło nie było natarczywe i agresywne.

Moja prośba. Czy moglibyście mi doradzić jaki kupić interkonektor że by spełniał moje muzyczne wymagania. Żeby grał spokojnie, z kulturą, nie agresywne, ale też żeby nie przymulał. Budżet do 1000 zł.

4 minuty temu, wieloryb napisał:

Moja prośba. Czy moglibyście mi doradzić jaki kupić interkonektor że by spełniał moje muzyczne wymagania. Żeby grał spokojnie, z kulturą, nie agresywne, ale też żeby nie przymulał. Budżet do 1000 zł.

QED Reference Audio 40:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   

Ukryta Zawartość

No jeśli on gra spokojnie, z kulturą, nie agresywnie to super. I cena bardzo dobra. Czy ktoś ma ten przewód u siebie w swoim systemie audio? Gra tak jak tu napisałem?

57 minut temu, spokojnie napisał:

QED Reference Audio 40:

Ukryta Zawartość

Też mi go ostatnio polecano. A co sądzisz o Audioquestach takich jak np. Evergreen, Golden Gate, Big Sur, Sydney?

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Mark75X napisał:

A co sądzisz o Audioquestach takich jak np. Evergreen, Golden Gate, Big Sur, Sydney?

Niestety nie pomogę. Żadnego z IC Audioquesta nie używałem, więc nie mam zdania na ich temat.

2 godziny temu, spokojnie napisał:

moglibyście mi doradzić jaki kupić interkonektor że by spełniał moje muzyczne wymagania. Żeby grał spokojnie, z kulturą, nie agresywne, ale też żeby nie przymulał. Budżet do 1000 zł.

Purist audio Genesis lub Acoustic Zen Wow (jeszcze lepiej Matrix, ale bardzo rzadko się pokazuje) , używki pojawiają się co jakiś czas.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

5 godzin temu, spokojnie napisał:

Ja już mam wybrany IC.

Tak szybko? Gdy ja kupowałem kabel to zamówiłem trzy modele i je testowałem u siebie. Jeden wybrałem a resztę odesłałem (bo zakup na odległość czyli 14 dni na zwrot).

6 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Tak szybko? Gdy ja kupowałem kabel to zamówiłem trzy modele i je testowałem u siebie. Jeden wybrałem a resztę odesłałem (bo zakup na odległość czyli 14 dni na zwrot).

Szybko? Mam tego QEDa ze trzy lata jak nie dłużej. Kiedy wybierałem słuchałem Melodiki, Nordosta, Chorda i w końcu Reference Audio 40, na którym poszukiwania zakończyłem, bo zrobił z dźwiękiem to na czym mi zależało i nie było potrzeby szukać dalej.

@spokojnie sorry, pomyliłem cię z autorem wątku.

A słuchałeś może tego kabla?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022
4 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

A słuchałeś może tego kabla?

Ukryta Zawartość

Nie słuchałem go. Odkąd mam QEDa nie mam potrzeby zmiany i nie szukam. Raz tylko z ciekawości podpiąłem XLR AtAudio Green Rose:

Ukryta Zawartość

Ma on swoje zalety - detal, energia, dynamika, ale mniejsze dociążenie niskich i niższego środka, dlatego wrócił QED.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, spokojnie napisał:

dlatego wrócił QED.

To chyba też wypróbuję tego QED Reference QE2450. Obecnie mam QED Qunex 2 i dźwięk jest ciepły, dociążony ale mam wrażenie, że te interkonekty są mimo wszystko najsłabszym elementem toru i z innymi możnaby wejść na wyższy poziom.

6 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

To chyba też wypróbuję tego QED Reference QE2450. Obecnie mam QED Qunex 2 i dźwięk jest ciepły, dociążony ale mam wrażenie, że te interkonekty są mimo wszystko najsłabszym elementem toru i z innymi możnaby wejść na wyższy poziom.

Nic nie zastąpi osobistego doświadczenia.

No ja jeszcze tego QED nie mam 😁Troche za szybko... Pozatym jest jeszcze weekend. Ale będe chciał go wypożyczyć na testy w jednym ze sklepów.

Są ich dystrybutorem. To normalne. Nie mają innych za bardzo. Wejdź do salonów Denona to qed jest wszędzie. Tylko oni mają jeszcze inne kabelki dlatego rzuca się w oczy mniej.

W scianie w kanalach leca zwykle QED za 3,5€, a miedzy gniazdkiem w scianie a glosnikami uzywa sie „pytony“ za kilkaset (i wiecej)€, bo je widac

Tak to funkcjonuje
W lepszych systemach jest to niemożliwe, chyba że mówimy o kablach za grosze (typu 100zł za interkonekty) z Aliexpress.

Mozliwe
Bardzo dobre pytanie. Musisz napisać do producenta czy to był zabieg celowy czy tak wyszło. 
Podziel się z nami później refleksja. 

Skoro sam nie wiesz, to dlaczego rozpowszechniasz takie (dez-)informacje?
8 godzin temu, xajas napisał:

Mozliwe

Podasz przykłady tanich kabli lepiej grających? (Chociaż jak to w audio: dla jednego lepiej to dla innego gorzej).

Ale piszesz o interkonektorach czy głośnikowych? Bo temat był jak zakładałem o interkonektorach.

Chociaż zresztą to już pisz jak chcesz. Nie chciałem tylko bałaganu.

• Pokaż nowe odpowiedzi