Skocz do zawartości
IGNORED

Starszy Lampizator - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 13.03.2025 o 20:20, ephemeral napisał:

Dzięki! Miałeś okazję posłuchać jak Octave gra? 

Opinie w Internecie raczej pozytywne, ale pojawia się trochę opinii, że może grać analitycznie.

cześć

Nie znam oferty Octave ale dwa miesiące temu sprzedawałem jeden z dwóch wzmacniaczy Grandinote Shinai i zawiozłem sprzęt do kupca (teraz kolegi)z północy Polski. Miałem dwa Shinai, jednego uzywam, drugiego sprzedałem.

Kolega Miał Octave V110 SE z dodatkowym zasilaczem który chyba nazywał się Black Box. Bóg mi świadkiem - nie było czego porównywać a Shinai zagrał w każdym aspekcie lepiej. Dla mnie i trzech innych osób które były na spotkaniu. Nie inaczej, tylko znacznie, niezaprzeczalnie lepiej. Bez rozgrzania i od pierwszych minut lepiej. Pomimo mniejszej mocy na papierze lepiej wysterował Pylon Jasper 25mk2, zagrał pięć razy bardziej "lampowo" niż lampowy Octave. Miał barwę, nasycenie, drive energię i zachęcał do odsłuchu. Octave zagrał przy nim ostrzej, nie wypełniał dzwięku, nie nadawał masy, grał krawędzią.

Lampa która gra jak kiepski tranzystor, bez sensu moim zdaniem. Octave.

Dzięki, ciekawa historia. Wspomniane kolumny mają dosyć wysoką efektywność, dochodzi jeszcze pytanie jakie było źródło i pewnie kilka innych zmiennych. Natomiast na tyle niepokojąco to brzmi że na pewno będę próbował wypożyczyć Octave nim w ogóle zdecyduję się na ewentualny zakup. 🙂

Kable zasilajace Transparent Powerlink Reference MM2x, kondycjoner Gigawatt PC4EVO+, Accuphase DP78 oraz gramofon Technics z preampem RCM Sensor II. Interkonekt Transparent reference zbalansowany XLR ze starej serii musiclink.

Taki był zestaw. Kolumny pylon maja umiarkowanią efektwność i dość niska impedancje schodzaca punktowo do 3ohm. Shinai nie lubi niskich impedancji poniżej 4ohm. Tak czy inaczej - zalecam porównać Octave przed zakupem z innymi urządzeniami.

pozdrowienia

Wracając do meritum wątku, może ktoś mądrzejszy zasugeruje najlepsze rozwiązanie...

Znalazłem do zakupu Lampi Big7 MK2 z 2021 r. ze zrobionym upgrade do Engine-11 o w 2023 (więc jeszcze z gwarancją) oraz Golden Gate 1 R2R z 2017 r. dopiskiem "Superclock + DSD512 added, Duelund and Jupiter caps". GG jest zdecydowanie droższy. Czy warto o nim myśleć, czy będzie lepszy? Wiem od właściciela tego GG, że można w przyszłości aktualizować go do Engine-11P co go zrówna z GG3 albo Poseidonem, ale ceny takiego upgrade są znaczące (4000 euro) i nie wiem wybór tańszego Big7 z engine-11 w tym równaniu nie będzie lepszy?

11 godzin temu, ephemeral napisał:

Wracając do meritum wątku, może ktoś mądrzejszy zasugeruje najlepsze rozwiązanie...

Znalazłem do zakupu Lampi Big7 MK2 z 2021 r. ze zrobionym upgrade do Engine-11 o w 2023 (więc jeszcze z gwarancją) oraz Golden Gate 1 R2R z 2017 r. dopiskiem "Superclock + DSD512 added, Duelund and Jupiter caps". GG jest zdecydowanie droższy. Czy warto o nim myśleć, czy będzie lepszy? Wiem od właściciela tego GG, że można w przyszłości aktualizować go do Engine-11P co go zrówna z GG3 albo Poseidonem, ale ceny takiego upgrade są znaczące (4000 euro) i nie wiem wybór tańszego Big7 z engine-11 w tym równaniu nie będzie lepszy?

Mam Lampi Big 7 zbalansowany z Engine 11. Z tego co rozumiem to po zainstalowaniu Engine 11 Lampizator zrównał Big7 z GG.  Nawet nie myśłabym o GG....  po upgrade może się okazać ,ze zagrają identycznie ( oczywiście na tych samych lampach)

7 minutes ago, krzyżak said:

Mam Lampi Big 7 zbalansowany z Engine 11. Z tego co rozumiem to po zainstalowaniu Engine 11 Lampizator zrównał Big7 z GG.  Nawet nie myśłabym o GG....  po upgrade może się okazać ,ze zagrają identycznie ( oczywiście na tych samych lampach)

To na pewno nie to samo. Dużo jest materiałów mówiących, że GG powstał przy użyciu najlepszych "butikowych" części i że to go różni od Big7. Różnica też taka, że Big7 upgraduje się do Engine-11, a GG do Engine-11P który jest w Poseidonie i GG3.

1 minutę temu, ephemeral napisał:

To na pewno nie to samo. Dużo jest materiałów mówiących, że GG powstał przy użyciu najlepszych "butikowych" części i że to go różni od Big7. Różnica też taka, że Big7 upgraduje się do Engine-11, a GG do Engine-11P który jest w Poseidonie i GG3.

Z tego co wiem to nie. GG tez upgraduje się do Engine 11, dlatego teraz to to samo wg. lampizatora. Do Eleven 11P tylko  Pacific i Posejdon. Tak piszą na stronie

Retrofit whole engine - pcm and DSD to latest

Engine#11P (ELEVEN P ENGINE) with DSD512 and

PCM32/760k dedicated only to Pacific and Poseidon

DACs. It is a much overbuilt, overspecified, ultimate

variant of ENGINE ELEVEN. This engine is

dedicated to Pacific and Poseidon DACs.

Trudno się w tym odnaleźć tak szczerze mówiąc. Znalazłem maila od przedstawiciela Lampizatora w USA który pisze o użyciu Engine 11P w GG3 i możliwości upgrade z GG1>GG3 za ~4000 USD. Upgrade Big7 do Engine11 kosztuje ok. 2000 USD wiec zakładam, ze to jednak inny silnik skoro cena inna... 

Wracam do pierwotnego pytania - czy Big7 / Big7 MK II / Big7 MK III to będzie dokładnie to samo po dodaniu engine-11, czy jednak bedzie się różnic np. zasilaniem i innymi rzeczami, które były wprowadzane z czasem....?

8 minut temu, ephemeral napisał:

Trudno się w tym odnaleźć tak szczerze mówiąc. Znalazłem maila od przedstawiciela Lampizatora w USA który pisze o użyciu Engine 11P w GG3 i możliwości upgrade z GG1>GG3 za ~4000 USD. Upgrade Big7 do Engine11 kosztuje ok. 2000 USD wiec zakładam, ze to jednak inny silnik skoro cena inna... 

Wracam do pierwotnego pytania - czy Big7 / Big7 MK II / Big7 MK III to będzie dokładnie to samo po dodaniu engine-11, czy jednak bedzie się różnic np. zasilaniem i innymi rzeczami, które były wprowadzane z czasem....?

Najlepiej zadzwonić do Fikusa. Na stronie  jest napisane ,ze Engine 11P jest tylko dla Pacifica i Posejdona. Nie widzę sensu iść dalej bo reszta toru już nie nadąży....

6 minut temu, ephemeral napisał:

Tak, też się skłaniam do Big7. Tylko próbuję zrozumieć te różnice między nimi 🙂

Big 7 Elven to najlepszy stosunek jakości do kasy. Jak się cos dowiesz daj znać.

• 2 tygodnie później...

To się pochwalę, jestem od piątku szczęśliwym posiadaczem Big7 MK II z Engine-11.

Czy mam już szukać innych lamp niż te standardowo załączane? Jestem zielony w temacie 🙂

W dniu 6.04.2025 o 20:48, ephemeral napisał:

To się pochwalę, jestem od piątku szczęśliwym posiadaczem Big7 MK II z Engine-11.

Czy mam już szukać innych lamp niż te standardowo załączane? Jestem zielony w temacie 🙂

U mnie  gra na Linlai 101 D próbowałem PSVANE WE101D choć sporo droższe to  bardziej mi się podoba na Linlai 101D Sterująca to Valvo 3630 mam jeszcze Brimar KB/FE 5Z4G ale bardziej mi się podoba Volvo.

19 hours ago, krzyżak said:

U mnie  gra na Linlai 101 D próbowałem PSVANE WE101D choć sporo droższe to  bardziej mi się podoba na Linlai 101D Sterująca to Valvo 3630 mam jeszcze Brimar KB/FE 5Z4G ale bardziej mi się podoba Volvo.

Dzięki. Ogólnie to widziałem, że jest szał na lampy KR 242, które kosztują krocie. Ciekaw byłem czy ktoś sprawdzał i potwierdza, że są tak genialne jak piszą... 

3 godziny temu, ephemeral napisał:

Dzięki. Ogólnie to widziałem, że jest szał na lampy KR 242, które kosztują krocie. Ciekaw byłem czy ktoś sprawdzał i potwierdza, że są tak genialne jak piszą... 

Najpierw naciesz się tym co masz . Jak dobrze poznasz  wtedy możesz coś kombinować z lampami.

17 hours ago, krzyżak said:

Najpierw naciesz się tym co masz . Jak dobrze poznasz  wtedy możesz coś kombinować z lampami.

Bardzo dobra rada, do której i ja sam niejako doszedłem i odpuściłem tymczasowo. Dzięki 🙂

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie do posiadaczy Lampizatora, w szczególności Amber lub Baltic. Czy mieliście okazje je porównywać z Luminem T2/T3? Miałem D2 ale go sprzedałem chcąc kupić model wyższy.

W między czasie miałem okazję słuchać Aurelica Vega S1. Lumin D2 bardziej mi się podobał ze względu na gładszy spokojniejszy dźwięk. Tego AV S1 porównywałem też z moim amplitunerem KD Yamaha RX-V6A. Gdybym tego nie zrobił to bym nie uwierzył. Raz po skończeniu filmu ampli przełączyłem w tryb pure direct i puściłem muzykę z Tidala także tą samą włączyłem w Aurelicu (XLR) no i szok. Różnica w dźwięku była prawie żadna! W sumie to ampli grał nawet lepiej. Część dźwięków nie byłą jakby ograniczona i lepiej wybrzmiewała. Auralic grał ok. 80 godzin, być może później mogłoby być lepiej.

Niemniej jednak dało mi to do myślenia. Czy nie lepiej poszukać czegoś całkiem innego i stąd moje pytanie. Lampizator z ww z transportem można kupić w podobnej cenie jak Lumnia T3.

Słuchał ktoś może Canor DAC 2.10? Ciekawie wygląda, opinii jednak dość mało z recenzji wynika, że dźwięk jest gdzieś po środku między tranzystorem a lampą. 

Spróbuj Denafripsa serii 15th lub LAIV. To jest dopiero porządne granie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 godzin temu, Piopio napisał:

Spróbuj Denafripsa serii 15th lub LAIV. To jest dopiero porządne granie. 

A miałeś okazje słuchać jak grają i lampizatora także? 

1 godzinę temu, muad napisał:

A miałeś okazje słuchać jak grają i lampizatora także? 

Lamppizatora? Nie miał ... no chance 🙂 .

On jest zapatrzony w made in China. Z zagalwanizowanym portem drukarkowym.

@Piopio dajesz ... każdy transport gra tak samo z ... 😂🤪🥶

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi