Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny grające dynamicznie z słyszalnym sopranem do Wzmacniacza Denon PMA 1700 NE

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Gargan napisał:

Jak wyjaśnisz fenomen wzmacniaczy bez sprzężenia zwrotnego ze współczynnikiem tłumienia poniżej 10? Jest mnóstwo ludzi zakochanych w tym dźwięku.

Tak samo jak fenomen lamp stosunkowo niskiej mocy, napędzających kolumny głośnikowe, które to lampy w słyszalnym stopniu dodają zniekształcenia THD (parzyste). 😉

Ludziom prawdopodobieństwa w dźwięku bo jest miły W odbiorze. 

Odkąd laboratoryjne pomiary stały się bardzo popularne i publikowane do każdego sprzętu to one powiedziały ludziom że właśnie takie wyniki nie są dobre. 

Do momentu w którym ludzie nie widzieli tych wyników uważali ten dźwięk za dobry. 

I znowu rodzi się pytanie komputer narzucił nam co jest dobre a co złe, słuchając lepiej ufać oczom niż uszom i ci by było wybierane i jak gdybyśmy tych pomiarów dalej nie widzieli. 

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Do momentu w którym ludzie nie widzieli tych wyników uważali ten dźwięk za dobry. 

No akurat w moim przypadku było odwrotnie: coś było nie tak i nie wiedziałem do końca w czym problem. Pomiary to pokazały, a później przy kolejnych kolumnach na ucho byłem w stanie wyobrazić sobie efekt w pomiarach, który nieźle się pokrywał z tym co przewidziałem jak już zobaczyłem pomiary (tak było w przypadku ADAM A7X)

Edytowane przez Kyle

Nikt nie pytał jakie źródło dźwięku masz do tego Denona i jak podpięte - analogowo czy cyfrowo ? 

Co do kolumn to każdy salon poleca to co ma w ofercie ale warto odsłuchać Fyne F502 , Wharfedale Evo 4.4 czy Pylon Diamond. 

Godzinę temu, Gargan napisał:

Jak wyjaśnisz fenomen wzmacniaczy bez sprzężenia zwrotnego ze współczynnikiem tłumienia poniżej 10? Jest mnóstwo ludzi zakochanych w tym dźwięku.

Wyjątki, ale tam jakbyś wstawił rezystor na wyjściu, podejrzewam że ładna buła by była na basie. Jest jeszcze jeden aspekt o którym zapomniałem. taki rezystor musiałby mieć nawet z kilkadziesiąt wat mocy(z zależności od rezystancji). One nie są specjalnie duże więc zachowują się jak lampy, będą okrutnie gorące. Jak się tego nie ogarnie to coś się przypali.

Przy 8R znamionowej impedancji tłumienie 10 to 0,8R. A my tu mówimy o wstawieniu rezystora który podzieli napięcie na co najmniej przez 2. Czyli 8R.

Edytowane przez $A$F
Dodatkowe info.
Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ludziom prawdopodobieństwa w dźwięku bo jest miły W odbiorze. 

Odkąd laboratoryjne pomiary stały się bardzo popularne i publikowane do każdego sprzętu to one powiedziały ludziom że właśnie takie wyniki nie są dobre. 

I znowu rodzi się pytanie komputer narzucił nam co jest dobre a co złe, słuchając lepiej ufać oczom niż uszom i ci by było wybierane i jak gdybyśmy tych pomiarów dalej nie widzieli. 

I potem może się okazać, że masz idealne granie wg pomiarów, a nie będzie Ci się chciało słuchać... Też uważam, że ma się podobać brzmienie. I jeszcze lubię, jak mi się wizualnie sprzęt podoba. Niezgodne z moją estetyką od razu pomijam, nawet nie analizując parametrów 😂

1 minutę temu, Gargan napisał:

Te ładne sprzęty zwykle są kiepskie brzmieniowo - obudowa to duży koszt w produkcji.

No, mogą być też ładne i drogie chyba? Co daje jakaś szansę, że jednak zabrzmię... 😉

Autor wątku pozwolił sobie 😉 zapisać: 

"Posłuchałem także rad innych tutaj dawanych i zmieniłem kable napędzające kolumny frontowe na jakieś tam polecane o średnicy 2,5mm i jak byłem sceptycznie nastawiony tak o dziwo pomogło, moje Teufle stały się jaśniejsze ( nadal góra jest cofnięta, ale słychać sopran),ale grają teraz bardziej jasno nawet z amplitunerem KD. Żona posłuchała tych kolumn z nagraniami Pink Floyd ,Metalla i Dire Straits , twierdząc ,że teraz niewiele gorzej grają niż MA silver 500."

Co powinno go skłonić ( w co wątpię ) do kolejnych poszukiwań, a może się ze swymi

Teufelami zaprzyjaźni, posłucha z kol. małżonką 😉 i zostawi ... zamiast je od razu na aukcję. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, Kyle napisał:

No akurat w moim przypadku było odwrotnie: coś było nie tak i nie wiedziałem do końca w czym problem. Pomiary to pokazały, a później przy kolejnych kolumnach na ucho byłem w stanie wyobrazić sobie efekt w pomiarach, który nieźle się pokrywał z tym co przewidziałem jak już zobaczyłem pomiary (tak było w przypadku ADAM A7X)

To jest właśnie wiedza, jak się teoria z praktyką pokrywa - jeśli się komuś teoria z praktyką rozmija, to albo czegoś nie wie, albo poczynił błędne obserwacje praktyczne... być może zarówno w teorii jak i praktyce jest w błędzie. Wszystko ok, dopóki tonem guru nie innych w błąd nie wprowadza głosząc, że gra inaczej niż wychodzi z pomiarów.

50 minut temu, Rafaello_666 napisał:

potem może się okazać, że masz idealne granie wg pomiarów, a nie będzie Ci się chciało słuchać...

A patrząc na wyniki pomiarów, uwzględniasz własny kaprys, czy ograniczasz się do technicznie lepszych wartości liczbowych?

Ps

To jest pytanie retoryczne.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

46 minut temu, Rafaello_666 napisał:

No, mogą być też ładne i drogie chyba? Co daje jakaś szansę, że jednak zabrzmię... 😉

To daje tylko szansę na większy wydatek po stronie klienta 🤪

Pewnych rzeczy nie przeskoczysz nawet, żebyś miliony w sprzęt wpakował.

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Te ładne sprzęty zwykle są kiepskie brzmieniowo - obudowa to duży koszt w produkcji.

Przypuszczam, że bardziej opłaca się zrobić krzykliwą, wypasioną wizualnie obudowę niż zastosować "wnętrzności" audio o wysokiej jakości. Skoro ludzie kupują oczami a nie uszami i uznają, że "ładne" jest to co się błyszczy, to opłaca się wstawić kiczowate srebrne wstawki i tanie kiepskie "wnętrzności" i nieobeznane świeżaki uznają, że ten kiczowaty sprzęt gra lepiej. Osobiście nie mam zaufania do modeli, które tak wyglądają, wolę wygląd sprzętów z lat 90.

Przypadkowe zdjęcia z olx:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image(11).thumb.jpeg.0d0161587c9df44b4309768effb61f97.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022
3 godziny temu, Kyle napisał:

Zdaje sobie sprawę absolutnie że to działa także w drugą stronę. 

Jak najbardziej 

2 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

I potem może się okazać, że masz idealne granie wg pomiarów, a nie będzie Ci się chciało słuchać... Też uważam, że ma się podobać brzmienie. I jeszcze lubię, jak mi się wizualnie sprzęt podoba. Niezgodne z moją estetyką od razu pomijam, nawet nie analizując parametrów 😂

Mało tego ja już wiem że idealnie granie według pomiarów mi się nie podoba. Czasem sprawdzał ASR po odsłuchu czegoś. 

Te analitycznie brzmiące nowe urządzenia wypadają świetnie w wynikach. No ja tak nie lubię mieć w domu.

33 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Przypuszczam, że bardziej opłaca się zrobić krzykliwą, wypasioną wizualnie obudowę niż zastosować "wnętrzności" audio o wysokiej jakości. Skoro ludzie kupują oczami a nie uszami i uznają, że "ładne" jest to co się błyszczy, to opłaca się wstawić kiczowate srebrne wstawki i tanie kiepskie "wnętrzności" i nieobeznane świeżaki uznają, że ten kiczowaty sprzęt gra lepiej. Osobiście nie mam zaufania do modeli, które tak wyglądają, wolę wygląd sprzętów z lat 90.

Ukryta Zawartość

W sensie wolisz te wyżej od goldow?

To taga?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

W sensie wolisz te wyżej od goldow?

Nie. Jedne i drugie są kiczowate ale te Monitor Audio to już kicz do kwadratu. Ja wolę takie, na widok których autor wątku dostał mdłości 😀 czyli te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kolumny były ładne i brzmiały dobrze. Niestety wtedy zwykle cena wyrywa z butów. Cóż... Na takim świecie żyjemy.

Myślę, że prosta forma jest zawsze najbardziej elegancka, ale dobrze żeby miała jakiś bajer - np. drewno egzotyczne. 

Jednak części w środku też dobrze żeby były niezłe. W tych poniżej są niezłe, ale cena sporą, jak na mini-monitor.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o wzmacniacze i źródła, to dla mnie wzorcem "looku" są lata 80-90. Ukształtowały mnie niemieckie katalogi, kiedy to się lizało cukierka przez szybkę. Duże wzmacniacze, z gałeczkami i przełącznikami. Od 10 kg w górę, bo to też element zaufania dla mnie. Zaś te Goldy, bardzo ładne. Wolałbym bez połysku, ale same kolumny eleganckie 😉 

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

To jest właśnie wiedza, jak się teoria z praktyką pokrywa - jeśli się komuś teoria z praktyką rozmija, to albo czegoś nie wie, albo poczynił błędne obserwacje praktyczne... być może zarówno w teorii jak i praktyce jest w błędzie. Wszystko ok, dopóki tonem guru nie innych w błąd nie wprowadza głosząc, że gra inaczej niż wychodzi z pomiarów.

A patrząc na wyniki pomiarów, uwzględniasz własny kaprys, czy ograniczasz się do technicznie lepszych wartości liczbowych?

Ps

To jest pytanie retoryczne.

Nie bardzo rozumiem, bo nigdy nie robiłem żadnych pomiarów. Moja opinia była czystym teoretyzowaniem. Natomiast, jeśli by mi pięknie (subiektywnie) grało, a jakiś guru by mi powiedział, że z pomiarów to nie wynika, i wszystko trzeba przearanżować, to bym go za drzwi wykopał, razem z pomiarami. 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafaello_666

Dla mnie jedyny słuszny wygląd to stare japońce.

Złote a skromne 😀

Ukryta Zawartość

pobrane.jpeg

dz03NTA=_src_27105-max_c_e_c_cd3300_amp3300_01.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Rzadko, ale od czasu do czasu przyznam szymonowi1977 rację, a to co wyżej napisał warto w ramkę oprawić👍

2 minuty temu, Gargan napisał:

Dla mnie jedyny słuszny wygląd to stare japońce.

Złote a skromne 😀

Ukryta Zawartość

pobrane.jpeg

dz03NTA=_src_27105-max_c_e_c_cd3300_amp3300_01.jpg

Właśnie. Złote, a skromne. Aczkolwiek, abstrahując od tych śmiesznych wyświetlaczy, wzmacniacze Denona trzymają fason 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Gargan napisał:

PMA-3000NE nie kupiłem również za ten idiotyczny wyświetlacz 🤪

Ja bym brał. Mam nadzieję, że za jakiś moment będę mógł już na poważnie o tym pomyśleć. Tymczasem, życzę założycielowi wątku, żeby mu w domu pięknie zagrało, z nowymi kolumnami 🙂

Co Cię do tego Denon przekonuje? 

Dla mnie jest zbyt duży, zbyt ciężki, zbyt czuły na wejściu, zbyt denonowy i ma front - spaskudzony tym idiotycznym wyświetlaczem zrobionym tylko po to, żeby jakaś pierdoła w sklepie uwierzyła, że leci sygnał high-res przez DAC... Klienci, kuźnia... 🤦

Teraz, Gargan napisał:

Co Cię do tego Denon przekonuje? 

Dla mnie jest zbyt duży, zbyt ciężki, zbyt czuły na wejściu, zbyt denonowy i ma front - spaskudzony tym idiotycznym wyświetlaczem zrobionym tylko po to, żeby jakaś pierdoła w sklepie uwierzyła, że leci sygnał high-res przez DAC... Klienci, kuźnia... 🤦

Jak powiedziałeś... duży, ciężki, denonowy. Jednym słowem... piękny 😉

30 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Nie bardzo rozumiem

Wiem o tym.

30 minut temu, Rafaello_666 napisał:

nigdy nie robiłem żadnych pomiarów.

Nie trzeba robić pomiarów, by posługiwać się tymi już zrobionymi.

32 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

Natomiast, jeśli by mi pięknie (subiektywnie) grało, a jakiś guru by mi powiedział, że z pomiarów to nie wynika

Tak to może powiedzieć uważający się za guru. Prawdziwy guru zapyta co i dlaczego Ci się podoba, zmierzy, pokaże Ci to na, wykresie... ale pokaże też wady, których jeszcze możesz nie dostrzegać, a nie zmieniając brzmienia można usunąć.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem czy dostaniesz jeszcze serię aria ale generalnie już są jakieś przebitki że aria x wcale nie jest lepsza jest dużo droższa. Natomiast masz vestie za połowę ceny. Jeżeli to brzmi ci odpowiada to może to jest fajna opcja żeby model n4 kupić za 8000 parę?

A mniejsze modele schodzą z tą ceną do 6200 zł zdaje się 

Jeżeli znalazłeś swoje brzmienie to nie szukaj tańszych alternatyw tego sposobu jak kupić te w rozsądnej cenie

Nie szukam tańszych zamienników, chciałem tylko sprawdzić jak grają Triangle. Może arię 936 trudno już kupić zwłaszcza czarne, jak dostanę zwrot pieniędzy z podatku to kupię vestie n4, albo zamówię arię 948 nowe tylko nie w Polsce a na rynku niemieckim lub austriackim koszt 1599€ + 100€ wysyłka do Polski, lub u Pana w outlet te co stoją, jeśli jeszcze będą. Na pewno nie zostanę z Teuflem jak ktoś tam wcześniej pisał, Teufel Theater będzie tak długo dopóki nie przyjadą inne które kupię. Już pisałem bez radia i muzyki żyć nie potrafię, bez TV tak bo tam jak to śpiewa Pink Floyd 40 kanałów g....

Nie wiem czy dostaniesz jeszcze serię aria ale generalnie już są jakieś przebitki że aria x wcale nie jest lepsza jest dużo droższa. Natomiast masz vestie za połowę ceny. Jeżeli to brzmi ci odpowiada to może to jest fajna opcja żeby model n4 kupić za 8000 parę?

Jeżeli znalazłeś swoje brzmienie to nie szukaj tańszych alternatyw tego sposobu jak kupić te w rozsądnej cenie

Nie szukam tańszych zamienników, chciałem tylko sprawdzić jak grają Triangle. Może arię 936 trudno już kupić zwłaszcza czarne, jak dostanę zwrot pieniędzy z podatku to kupię vestie n4, albo zamówię arię 948 nowe tylko nie w Polsce a na rynku niemieckim lub austriackim koszt 1599€ + 100€ wysyłka do Polski, lub u Pana w outlet te co stoją, jeśli jeszcze będą. Na pewno nie zostanę z Teuflem jak ktoś tam wcześniej pisał, Teufel Theater będzie tak długo dopóki nie przyjadą inne które kupię. Już pisałem bez radia i muzyki żyć nie potrafię, bez TV tak bo tam jak to śpiewa Pink Floyd 40 kanałów g....Na teraz żony samochód zepsuł się a naprawa będzie kosztować.Dziekuje za Pańskie rady.

Nie szukam tańszych zamienników, chciałem tylko sprawdzić jak grają Triangle. Może arię 936 trudno już kupić zwłaszcza czarne, jak dostanę zwrot pieniędzy z podatku to kupię vestie n4, albo zamówię arię 948 nowe tylko nie w Polsce a na rynku niemieckim lub austriackim koszt 1599€ + 100€ wysyłka do Polski, lub u Pana w outlet te co stoją, jeśli jeszcze będą. Na pewno nie zostanę z Teuflem jak ktoś tam wcześniej pisał, Teufel Theater będzie tak długo dopóki nie przyjadą inne które kupię. Już pisałem bez radia i muzyki żyć nie potrafię, bez TV tak bo tam jak to śpiewa Pink Floyd 40 kanałów g....Na teraz żony samochód zepsuł się a naprawa będzie kosztować.Dziekuje za Pańskie rady.

4 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

Nie. Jedne i drugie są kiczowate ale te Monitor Audio to już kicz do kwadratu. Ja wolę takie, na widok których autor wątku dostał mdłości 😀 czyli te:

Ukryta Zawartość

No bo powiem ci szczerze że teraz to nadepnąłeś mi na stopy. Uważam że szczególnie gold w tym kolorze sa piękne. Miałem też precision 6.4 wiśniowe. No bajka.

Dobrze w takim razie że ilu producentów taki wygląd. 

3 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

Ja bym brał. Mam nadzieję, że za jakiś moment będę mógł już na poważnie o tym pomyśleć. Tymczasem, życzę założycielowi wątku, żeby mu w domu pięknie zagrało, z nowymi kolumnami 🙂

Trzeba uważać na sztuki na forum audio piszą o różnych partiach i .....m wykonaniu

😕

2 godziny temu, bruzislaw napisał:

Nie szukam tańszych zamienników, chciałem tylko sprawdzić jak grają Triangle. Może arię 936 trudno już kupić zwłaszcza czarne, jak dostanę zwrot pieniędzy z podatku to kupię vestie n4, albo zamówię arię 948 nowe tylko nie w Polsce a na rynku niemieckim lub austriackim koszt 1599€ + 100€ wysyłka do Polski, lub u Pana w outlet te co stoją, jeśli jeszcze będą. Na pewno nie zostanę z Teuflem jak ktoś tam wcześniej pisał, Teufel Theater będzie tak długo dopóki nie przyjadą inne które kupię. Już pisałem bez radia i muzyki żyć nie potrafię, bez TV tak bo tam jak to śpiewa Pink Floyd 40 kanałów g....

Masz na nie świetne cenę we Francji. 

Połowa naszej. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Trzeba uważać na sztuki na forum audio piszą o różnych partiach i .....m wykonaniu

😕

Serio? Myślałem, że skoro już tańsze modele są wykonane bardzo przyzwoite, to w tej klasie powinno być, co najmniej dobrze. Na razie, to bardziej fantazje, niż realność, ale jak już się zacznie materializować, to postaram się przyjrzeć. 

W dniu 14.02.2025 o 07:08, Adam71 napisał:

Nikt nie pytał jakie źródło dźwięku masz do tego Denona i jak podpięte - analogowo czy cyfrowo ? 

Co do kolumn to każdy salon poleca to co ma w ofercie ale warto odsłuchać Fyne F502 , Wharfedale Evo 4.4 czy Pylon Diamond. 

Żródło dzwięku to CD  Denon DCD 900 NE podpięty pod wejście analogowe rekomendowane przez Denona do CD. Jestem poczatkujący w Audio i nie spotkałem się z kolumnami Fyne w ogóle ich nie znam. Co nie stoi na przeszkodzie by poznać.

W dniu 14.02.2025 o 15:30, Piotr Sonido napisał:

No bo powiem ci szczerze że teraz to nadepnąłeś mi na stopy. Uważam że szczególnie gold w tym kolorze sa piękne. Miałem też precision 6.4 wiśniowe. No bajka.

Dobrze w takim razie że ilu producentów taki wygląd. 

😕

Masz na nie świetne cenę we Francji. 

Połowa naszej. 

Zapewne masz rację ,że we Francji może jest niższa cena na te kolumny, ja jednak nie znam francuskiego rynku audio , nie znam żadnego francuskiego sklepu internetowego a co najważniejsze nie znam J. francuskiego. Zanim cokolwiek kupię zagranicą to sprawdzam telefonicznie dany sklep czy faktycznie istnieje bo naciąłem się w Holandii gdy chciałem kupić amplituner KD, pieniądze wzięli a sprzętu nie było na stanie i mnie okłamywali ,że za 2 tygodnie itp. w efekcie musiał prosić bank o obciążenie zwrotne sprzedawcy bo płaciłem za sprzęt kartą. Jeśli znasz jakiś francuski sklep godny zaufania z którym miałeś doświadczenie lub ktoś z twojego otoczenia to bardzo proszę o nawę i adres internetowy. Jestem otwarty na podpowiedzi. Dziękuję za informację.

2 godziny temu, bruzislaw napisał:

Żródło dzwięku to CD  Denon DCD 900 NE podpięty pod wejście analogowe rekomendowane przez Denona do CD. Jestem poczatkujący w Audio i nie spotkałem się z kolumnami Fyne w ogóle ich nie znam. Co nie stoi na przeszkodzie by poznać.

Zapewne masz rację ,że we Francji może jest niższa cena na te kolumny, ja jednak nie znam francuskiego rynku audio , nie znam żadnego francuskiego sklepu internetowego a co najważniejsze nie znam J. francuskiego. Zanim cokolwiek kupię zagranicą to sprawdzam telefonicznie dany sklep czy faktycznie istnieje bo naciąłem się w Holandii gdy chciałem kupić amplituner KD, pieniądze wzięli a sprzętu nie było na stanie i mnie okłamywali ,że za 2 tygodnie itp. w efekcie musiał prosić bank o obciążenie zwrotne sprzedawcy bo płaciłem za sprzęt kartą. Jeśli znasz jakiś francuski sklep godny zaufania z którym miałeś doświadczenie lub ktoś z twojego otoczenia to bardzo proszę o nawę i adres internetowy. Jestem otwarty na podpowiedzi. Dziękuję za informację.

nie trzeba znac rynku zeby kupic kolumny w sklepie internetowym z Francji 😄

tak jak pisali wczesniej sa mega promki na vestie 2,3,4, nawet na naszym olx mozna cos znalesc w duzo nizszej cenie pewnie sprowadzane z Francji :), jesli podobalo ci sie granie MA silver 500 to w Niemczech masz kozak cene na Magnata signature 909, a jak dla mnie to polka wyzej od tych silverow zwlaszcza na gorze, a dol mniej detaliczny lepiej dociazony

Najwyzsza polka jaka slyszalem ostatnio z tych co sa tu wymieniane i mozna ja kupic w bdb cenie i to u nas to Audiovector qr7, ale to juz nie wiem jakby Twoj wzmak sobie z nimi poradzil, ale kolumny petarda

Jest prosta recepta na dynamicznie grające kolumny - trzeba szukać takich z wysoką efektywnością i niską impedancją.

• Pokaż nowe odpowiedzi