Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy pokój odsłuchowy - wybór kolumn

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Opticony za ciemne? O kurde. 

Lubisz jasno. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ale jak opticony grały za ciemno to ogólnie dali już odpadło. 

Też jestem zdziwiony ale ok. Jest wyzwanie 🙂

Haha, no jest. W pracy też z nikim się nie mogę zgrać w gustach audio. Wszyscy lubią ciepłe granie. Mnie to w ogóle nie przekonuje, a oni z kolei tylko jak usłyszą o Focalach, to kwitują uszami krwawiącymi od wysokich.

12 minut temu, Karister napisał:

Haha, no jest. W pracy też z nikim się nie mogę zgrać w gustach audio. Wszyscy lubią ciepłe granie. Mnie to w ogóle nie przekonuje, a oni z kolei tylko jak usłyszą o Focalach, to kwitują uszami krwawiącymi od wysokich.

No bo mają rację co do Focali 😂😂😂😂 masz kilka fajnych salonów, duży budżet na kolumny poświęć czas i pojeździj po nich 😉 Sopot Warszawa Pabianice 🙂 

W dniu 10.02.2025 o 11:33, rafa napisał:

Zdajesz sobie sprawe ze ten mezalians przecietnej elektroniki nigdy nie pozwoli zagrac takim kolumnom na ich poziomie?

Moim zdaniem dziwny (jesli nie dziwaczny) rozklad budzetu na sprzet..

Co do samych kolumn, wiekszosc Focali ma pudelkowaty/kartonowy bas. Nawet wyzsze modele. Im slabsza elektronika (szczegolnie wzmacniacz) tym bedzie jeszcze gorzej.

Dokładnie tak. Przy tej elektronice moim zdaniem najlepszy wybór to pozostanie przy Bowersach tyle że 702S3. Tego nic nie pr#ebije, niski bas, aksamitną góra i koncertowe granie. Plusem takiego wyboru jest późniejsza możliwość wymiany elektroniki na lepszą bez zadyszki kolumn. Na koniec i tak kończy się na serii 8xx.

Godzinę temu, Karister napisał:

Problem nie w tym że lubisz wysokie, ja też i nie tylko dźwięki.

A tak na poważnie Bowersy też mają sporo wysokich właśnie słucham 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu jest dopiero góry a na Bowersach aż chce się słuchać. Wcześniej z taki.i płytami kombinowałem ze wstęgami itp. Ale to nie to. Niby wysokie się "sypały" ale to nie to co z Bowersów.

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Karister napisał:

Focal ma wysokie zniekształcenia w tych rejestrach. Ale wiele lubi. 

Sprawdź cantony i audiovectory. 

Także bowersy. 

Godzinę temu, xajas napisał:

Czy to znowu „zgadywanka/domniemania“, czy jest to gdzies udokumentowane

Ukryta Zawartość

Tak mi powiedzieli znawcy na tym forum. 

Natomiast jeśli masz wykres zniekształceń kolumn w poszczególnych zakresach to zapodaj. Czy ktoś to mierzył? 

Pytanie powiem padło dlaczego focal ma wysokie ostre skoro badania lab pokazują że to pasmo jest podbite tylko trochę. Mniej niż to słychać. 

Masz inne wytłumaczenie to chętnie się zapoznam. 

Godzinę temu, Karister napisał:

Słuchałem Audiovector R3. Fajne, ale wolałbym Spendory albo Bowersy. 

No to lista skrócona do dwóch 🙂

Z tym że że soendora seria D. Classic tak nie grają. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Pytanie powiem padło dlaczego focal ma wysokie ostre

Te z berylem też ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No to lista skrócona do dwóch 🙂

Trzech. Chario wciąż są w grze. 🙂 

Z tym że że soendora seria D. Classic tak nie grają. 

Tak, D.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tak mi powiedzieli znawcy na tym forum. ..

Tak tez myslalem.

To jest generalny problem tego forum. Odnosze wrazenie, ze 80% wymiany doswiadczen i poradnictwa bazuje na bezkrytycznym przytaczaniu i powtarzaniu opnii i "legend" podchwyconych w innych watkach od innych "znawcow", bez najmniejszej mozliwoasci i wysilku zweryfikowania rzetelnosci takich wypowiedzi.

Wystarczy by trzech Kowalskich powtorzylo, ze kabelek X zamula, a glosniki Y brzmia agresywnie i juz stalo sie to pewnikiem rozpowsszechnianym na wieki wiekow amen

Ja osobiscie reaguje alergicznie na takie "poradnictwo", wyczuwam je z kilometra i unikam jak diabel swieconej wody.

Informacji, ktorych nie jesteem w stanie sprawdzic, podac zrodla (a nie czyjejs subjektywnej opinii) i wytlumaczyc, nie podaje dalej, bo to jest raczej "dez-informacja" niz "informacja" 🙂

Edytowane przez xajas
6 godzin temu, Piopio napisał:

Te z berylem też ? 

Arie, vestie, sopry. 

Utopi nie analizuje. 

5 godzin temu, Karister napisał:

Trzech. Chario wciąż są w grze. 🙂 

Chatki i dużo wysokich? Ja ich słuchałem ale tych niższych Pegasus to mega przygaszone granie.

Znam też monitory z tej samej linii.wirc o których mówisz?

5 godzin temu, xajas napisał:

Tak tez myslalem.

To jest generalny problem tego forum. Odnosze wrazenie, ze 80% wymiany doswiadczen i poradnictwa bazuje na bezkrytycznym przytaczaniu i powtarzaniu opnii i "legend" podchwyconych w innych watkach od innych "znawcow", bez najmniejszej mozliwoasci i wysilku zweryfikowania rzetelnosci takich wypowiedzi.

Wystarczy by trzech Kowalskich powtorzylo, ze kabelek X zamula, a glosniki Y brzmia agresywnie i juz stalo sie to pewnikiem rozpowsszechnianym na wieki wiekow amen

Ja osobiscie reaguje alergicznie na takie "poradnictwo", wyczuwam je z kilometra i unikam jak diabel swieconej wody.

Informacji, ktorych nie jesteem w stanie sprawdzic, podac zrodla (a nie czyjejs subjektywnej opinii) i wytlumaczyc, nie podaje dalej, bo to jest raczej "dez-informacja" niz "informacja" 🙂

Natomiast wyjaśnienie było sensowne. 

Zamiast drążyć wyjaśnij dlaczego grają ostro. 

Zamieć wykres w którym analizowane są zniekształcenia poszczególnych pasma. 

Dlaczego uważasz że to wyjaśnienie nie jest sensowne? Akurat ja jestem jedną z ostatnich osób która powiela dalej. Ale ostrość w focalach słyszę a wyjaśnienie mnie przekonuje. Chętnie poznam twoje zdanie 🙂

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Arie, vestie, sopry. 

Trochę dziwne, że taki fachowiec jak Ty wrzuca te wszystkie modele do jednego worka. Focale z berylem są dosadne ale nie ostre. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, Piopio napisał:

Trochę dziwne, że taki fachowiec jak Ty wrzuca te wszystkie modele do jednego worka. Focale z berylem są dosadne ale nie ostre. 

Wrsucam bo we wszystkich mi przeszkadza ilość tudzież natężenie tudzież zniekształcenie góry.

Ale chwila chwila. 

Nawet odfiltrowując moje posty to przecież co do aspektu brzmieniowego w focal najczęstszym opisem tych kolumn jest właśnie to że mają ostrą górę. 

Nie wrzucajcie mnie w tym momencie że to ja jestem jakimś promotorem tej opinii. Kolumny sprzedawałem jeżeli klient po odsłuchu uważam że to jest jego brzmienie. W tym wątku dla osoby która szuka dużej ilości góry także wyszła moja propozycja w tych kolumnach. 

Wiem że to na pewno nie są kolumny dla mnie mimo pewnych innych zresztą całkiem dobrych aspektów.

Rozumiem że mogę się spodziewać w krótkim czasie takowego wykresu zniekształceń w danym paśmie? Albo inaczej czy to faktycznie jest tak że tylko ja rozumiem te kolumny jako dość ostre?

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wrsucam bo we wszystkich mi przeszkadza ilość tudzież natężenie tudzież zniekształcenie góry.

Zniekształcenia przy berylowym wysokotonowcu ? Serio ?

9 minut temu, Piopio napisał:

Znowu powtarzam już po raz trzeci 

Uważasz że vestia i aria i chora niemkaja tej góry? Tak? 

Jeśli jeśli to nie zniekształcenia to co?

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Znowu powtarzam już po raz trzeci 

Uważasz że vestia i aria i chora niemkaja tej góry? Tak? 

Jeśli jeśli to nie zniekształcenia to co?

Zadziwiasz mnie 😉 PISZĘ O FOCALACH Z BERYLOWYM GŁOŚNIKIEM WYSOKOTONOWYM - OD SERII KANTA WZWYŻ. Rozumiesz drukowanymi ?

15 minut temu, Piopio napisał:

A co? Berylowa to jakiś wzorzec? Nie może mieć znieksztalceń?

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 minuty temu, sir.jax napisał:

A co? Berylowa to jakiś wzorzec? Nie może mieć znieksztalceń?

Owszem wzorzec 😉 Najlepszy materiał na głośnik wysokotonowy. 

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Piopio napisał:

Najlepszy materiał na głośnik wysokotonowy

Najlepszy wysokotonowy to jest diament 😉

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 minutę temu, Piopio napisał:

Owszem wzorzec 😉 Najlepszy materiał na głośnik wysokotonowy. 

Być może, ale nie oznacza to, że nie generuje znieksztaceń, może nie takie o jakich mówi Piotr.

4 minuty temu, Piopio napisał:

Zadziwiasz mnie 😉 PISZĘ O FOCALACH Z BERYLOWYM GŁOŚNIKIEM WYSOKOTONOWYM - OD SERII KANTA WZWYŻ. Rozumiesz drukowanymi ?

Ty mnie zadziwiasz. Czy ja wspomniałem o tych? Pisze wyraźnie o które serie mi chodzi a ty

19 minut temu, Piopio napisał:

Zniekształcenia przy berylowym wysokotonowcu ? Serio

Co tu się ostatnio dzieje na tym forum. Drzwi założone jakaś ukryta kamera? 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Owszem wzorzec 😉 

Bowers uważa inaczej 

Teraz, sir.jax napisał:

Być może, ale nie oznacza to, że nie generuje znieksztaceń, może nie takie o jakich mówi Piotr.

Ja w ogóle mówię o innych głośnikach i o innych kolumnach. 

Wkręca mnie tylko nie wiem w co. 

6 minut temu, Piopio napisał:

Wiem, że to nie do mnie było....

Ale drukowane litery, to w drukarni 🤭

Zaś w pisowni są to zawsze WIELKIE LITERY.

Tak, że ten...

Generalnie Focale sa strojone tak by wysokich nie szczedzily. W nieodpowiedniej kombinacji z elektronika moze wyjsc nieprzyjemnie. Ale z odpowiednia moze byc ok.

Ja tam basu nie lubie..

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Czy ja wspomniałem o tych?

Wspomniałeś.

"Arie, vestie, sopry. "

3 minuty temu, sir.jax napisał:

W takim razie Focale musiałyby mieć kompletnie skopaną zwrotnicę ... Focale za kilkaset tysięcy złotych ...

17 minut temu, rafa napisał:

Najlepszy wysokotonowy to jest diament 😉

No w końcu z jakiegoś powodu wszyscy te Bowersy kupują...

48 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale chwila chwila. 

Nawet odfiltrowując moje posty to przecież co do aspektu brzmieniowego w focal najczęstszym opisem tych kolumn jest właśnie to że mają ostrą górę. 

Nie wrzucajcie mnie w tym momencie że to ja jestem jakimś promotorem tej opinii. Kolumny sprzedawałem jeżeli klient po odsłuchu uważam że to jest jego brzmienie. W tym wątku dla osoby która szuka dużej ilości góry także wyszła moja propozycja w tych kolumnach. 

Wiem że to na pewno nie są kolumny dla mnie mimo pewnych innych zresztą całkiem dobrych aspektów.

Rozumiem że mogę się spodziewać w krótkim czasie takowego wykresu zniekształceń w danym paśmie? Albo inaczej czy to faktycznie jest tak że tylko ja rozumiem te kolumny jako dość ostre?

Właśnie kończy się okres kiedy to ludzie kupowali kolumny z wypcniętym środkiem. Sam byłem kiedyś ofiarą takiego wciśniętego przez "obytego w audio" sprzedawcę zestawu o brytyjskim brzmieniu. Jednym słowem koszmar, koc na głośnikach. Pamiętam że była kiedyś moda na tzw. Odwrotne V, jak słychać było trochę za dużo wysokich to zamiast poprawić bas, czy jak teraz jest modne na naszym Forum podłączyć suba to ludzie pokrętłem zmniejszali górę. To była dopiero kaszana.

Natomiast inna sprawa to jakość tych wysokich i tyle.

Chatki i dużo wysokich? Ja ich słuchałem ale tych niższych Pegasus to mega przygaszone granie.

Academy Sovran miały podczas odsłuchu bardzo agresywną górę. Dla nie na pograniczu akceptacji.

3 godziny temu, Audroc napisał:

No w końcu z jakiegoś powodu wszyscy te Bowersy kupują...

Akurat nie te miałem na myśli 

11 godzin temu, Karister napisał:

Academy Sovran miały podczas odsłuchu bardzo agresywną górę. Dla nie na pograniczu akceptacji.

Okej to tych nie znam. Wyższa linia. Ciekawe.

• Pokaż nowe odpowiedzi