Skocz do zawartości
IGNORED

jedna kolumna gra ciszej - winny wzmacniacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Dopiero teraz zauważyłem, że jedna kolumna gra ciszej niż druga na minimalnej głośności. Niestety, nie mam urządzeń pomiarowych, więc prośba o potwierdzenie lub wyprostowanie moich wynaturzeń.

Na minimalnych ustawieniach wykluczyłem akustykę - dźwięk słyszalny z kilkunastu centymetrów od kolumny (muszę się do niej zbliżyć) jest wyraźnie głośniejszy po prawej stronie. Zamieniłem kolumny miejscami (nie mam innych), to samo - prawa strona głośniejsza. Wymieniłem kable na inne - mam jedną parę z wtykami bananowymi, drugą bez - znowu prawa głośniejsza. Zmieniając źródło sygnału (streamer czy TV) - prawa głośniejsza. Nadmienię, że TV nie jest podłączony do streamera, żeby była jasność.

Przy głośniejszym słuchaniu to nie jest mocno zauważalne (może w ogóle), choć zacząłem się zastanawiać, czy to normalne, że wysokie dźwięki (talerze czy inne cymbały, cykają mi zawsze po prawej stronie). Ale to nie tylko o wysokie tony chodzi, choć przy tak ściszonej muzyce, niskich chyba nie słyszę.

Pozostaje wzmacniacz? Mam Cambridge Audio CXA81 i jakiś tydzień do końca roku jak go posiadam (kwestia rękojmi).

Co o tym sądzicie, proszę o poradę co jeszcze zrobić w domowych warunkach, czy się nie pierdzielić i reklamować, póki czas?

Zwykle problem dotyczy potencjometru siły głosu, który przy małych poziomach

nie ma wymaganej współbieżności L - P. Na wyższych poziomach zwykle jest OK.

Jak można, to reklamować.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Co o tym sądzicie, proszę o poradę co jeszcze zrobić w domowych warunkach

Zamien miejscami lewy glosnik z prawym.

Jesli ta cichsza strona pozostaje, to wina wzmacniacza.
Jesli ta cichsza strona sie zmienila, to wina glosnikow.
36 minut temu, xajas napisał:

Zamien miejscami lewy glosnik z prawym.

Jesli ta cichsza strona pozostaje, to wina wzmacniacza.
Jesli ta cichsza strona sie zmienila, to wina glosnikow.

pisałem, że zamieniałem głośniki miejscami... 😁

Tak, zauwazylem, ze powyzej opisywales. Ale…

Aby wykluczyc wplyw pomieszczenia/ustawienia (np. jeden glosnik stoi w kacie blisko sciany i przez to jest glosniejszy), wysun obydwa glosniki do srodka pomieszczenia w malym odstepie od siebie (1m), usiadz blisko (tez 1m) i przesluchaj monofoniczny sygnal Pink Noise (to jest najpewniejszy „wzorcowy sygnal“). Czy wtedy tez zauwazasz to samo zjawisko?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To taka uroda potencjometrów analogowych. Myślę, że reklamacja nic nie wniesie, bo tak ma niestety większość wzmacniaczy, z analogową regulacją głośności. Potencjometr pewnie spełnia normy producenta. Wymiana na niebieski/czarny Alps (ale oryginalny) lub drabinka rezystorowa. Ale to już we własnym zakresie.

ale to co radzicie? mam reklamować, czy dać sobie spokój, skoro większość wzmacniaczy tak ma? Dlaczego miałaby być odrzucona reklamacja, skoro wyraźnie słychać prawą stronę głośniej? Jest to wada towaru jak się patrzy. Korzystam z rękojmi a nie gwarancji producenta.

Edytowane przez Miłosz1
15 godzin temu, Miłosz1 napisał:

Co o tym sądzicie, proszę o poradę co jeszcze zrobić w domowych warunkach, czy się nie pierdzielić i reklamować, póki czas?

Reklamować. Zawieźć do sprzedawcy i u niego jeszcze raz sprawdzić.

33 minuty temu, GarbataPoczwara napisał:

Reklamować. Zawieźć do sprzedawcy i u niego jeszcze raz sprawdzić.

dzięki, nie mam możliwości zawieźć ale dzięki za potwierdzenie. Trochę zbił mnie z pewności kolega StachMuszel stwierdzeniem, że większość wzmacniaczy z analogową regulacją głośności tak ma.

1 minutę temu, Miłosz1 napisał:

większość wzmacniaczy z analogową regulacją głośności tak ma

Nie w takim stopniu że jest to wyraźnie słyszalne.

24 minuty temu, GarbataPoczwara napisał:

Nie w takim stopniu że jest to wyraźnie słyszalne.

Zdarza się, że na samym początku skali jeden kanał wręcz nie gra. Miałem kiedyś do czynienia z takim wzmacniaczem, ale nie pamiętam co to było.

31 minut temu, Miłosz1 napisał:

dzięki, nie mam możliwości zawieźć ale dzięki za potwierdzenie. Trochę zbił mnie z pewności kolega StachMuszel stwierdzeniem, że większość wzmacniaczy z analogową regulacją głośności tak ma.

Pytanie jest takie, czy to się dzieje tylko na samym początku skali, czy też nierówność kanałów się utrzymuje jak pogłaśniasz.

A weź je zamień miejscami? Kolumny. Albo orzepnij prawa do lewej. Kwestia czy to na pewno nie wyeliminowanie problemu akustyki. :):)

Jeśli na 100 procent to nie to wtedy bez problemu ci to usuną. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

A weź je zamień miejscami? Kolumny. Albo orzepnij prawa do lewej. Kwestia czy to na pewno nie wyeliminowanie problemu akustyki. :):)

Jeśli na 100 procent to nie to wtedy bez problemu ci to usuną. 

Trzeci raz napiszę, że zamieniałem miejscami 😁

A propos tego o co pytał juro - różnicę słychać najmocniej na początku skali, gdy słucha się bardzo cicho lub cicho.

posłuchałem ten pink noise zapodany przez kolegę xajas - wyraźnie prawa kolumna gra głośniej.

Edytowane przez Miłosz1
8 minut temu, Miłosz1 napisał:

A propos tego o co pytał juro - różnicę słychać najmocniej na początku skali, gdy słucha się bardzo cicho lub cicho.

Potencjometry głośności najmocniej zużywają się właśnie na początku skali.
Można wziąć multimetr i sprawdzić jak początek skali wygląda. 

Teraz, GarbataPoczwara napisał:

Potencjometry głośności najmocniej zużywają się właśnie na początku skali.
Można wziąć multimetr i sprawdzić jak początek skali wygląda. 

to już dla mnie za duża szkoła jazdy... 😉

13 godzin temu, Miłosz1 napisał:

Trzeci raz napiszę, że zamieniałem miejscami 😁

posłuchałem ten pink noise zapodany przez kolegę xajas - wyraźnie prawa kolumna gra głośniej.

No to serwis. Rozumiem że sprzęt jest na gwarancji. Więc ogarną ci to bezpłatnie.

15 godzin temu, Miłosz1 napisał:

Czyli to nie jest tak, że efekt występuje tylko na samym początku skali czyli, że podgłaśniając od zera najpierw słychać jeden kanał i niemal od razu dołącza drugi i grają już dalej równo. Jeżeli masz wzmacniacz na gwarancji to reklamuj. Jeżeli z jakichś powodów gwarancji nie ma to zadzwoń, albo napisz do dystrybutora i/lub któregoś ze sklepów i zapytaj. Być może sprawdzą swój egzemplarz z ekspozycji i odpowiedzą.

@Miłosz1 żeby było równo, to trzeba kupić albo:

a) wysoki model wzmacniacza z bardzo dobrym potencjometrem analogowym; 

b) wysoki model wzmacniacza z hybrydową regulacją głośności;

c) model wzmacniacza z cyfrowo sterowaną drabinką rezystorową;

d) model DAC/odtwarzacza z regulowanym poziomem wyjścia, wtedy analogowa regulacja głośności we wzmacniaczu działa w innym miejscu ścieżki węglowej i problem jest zredukowany do minimum.

nie ma co, mam nie tylko gwarancję ale jeszcze rok nie minął od zakupu i korzystam z rękojmi. Wysłałem do sklepu, zobaczę, jak to pójdzie. Już był lekki zgrzyt w komunikacji, mam nadzieję, że ostatecznie nie będzie problemu a cały proces ewentualnej naprawy minie w doskonałej atmosferze.

Chociaż i tak mi słabo, że ktoś obcy będzie dotykał mój wychuchany i pielęgnowany sprzęcik 😁.

Gargan - ja lubię swój cambridge i nie wymienię na inny. Nawet jakbym miał kupić drugi raz, wybrałbym to samo 😉 No chociaż teraz to mk2...

@Miłosz1 u mnie jest inaczej. Nigdy nie kupuję drugi raz tej samej marki. Raz zrobiłem odstępstwo od tej reguły, kupiłem znowu Arcam i byłem bardzo rozczarowany. 

Reklamacji Ci nie uwzględnią, bo te potencjometry mogą mieć nawet ±20% odchyłki i też są w normie.

Mogę polecić Rega Aethos, Unison Simple Italy i Moon 250i. Mimo analogowych potencjometrów balans pomiędzy kanałami jest idealny (no prawie). 

26 minut temu, Gargan napisał:

@Miłosz1 u mnie jest inaczej. Nigdy nie kupuję drugi raz tej samej marki. Raz zrobiłem odstępstwo od tej reguły, kupiłem znowu Arcam i byłem bardzo rozczarowany. 

Reklamacji Ci nie uwzględnią, bo te potencjometry mogą mieć nawet ±20% odchyłki i też są w normie.

Mogę polecić Rega Aethos, Unison Simple Italy i Moon 250i. Mimo analogowych potencjometrów balans pomiędzy kanałami jest idealny (no prawie). 

nie załamuj mnie.

Przepraszam ale skąd ta norma i kto ją ustalił? Gdzie ona jest określona? 

Dodatkowo, ja nie idę z gwarancją ale rękojmią, która dotyczy wady towaru. Nie ma w tym przepisie określenia mniejszej, większej czy procentowej wady. Jest tylko istotna i nieistotna ale ta druga jedynie wyklucza nieważność umowy. Wobec tego nawet nieistotna wada powinna zostać usunięta. A 20% różnicy głośności pomiędzy lewą a prawą stroną rozwala kompletnie system.

Oj, jak sklep będzie prezentował takie podejście chyba czeka mnie niezły bój...

@Miłosz1 nie słyszałem jak to u Ciebie gra, więc ciężko mi orzec czy to normalna odchyłka czy coś nie tak z potencjometrem.

W Unison miałem idealnie równo, ale on jest tak słaby, że cały czas słuchałem z gałką na godzinie 10~11. Moon po cichu delikatnie podbijał prawy kanał ale tak mało, że musiałem się skupić, żeby to usłyszeć. Rega ma regulację głośności hybrydową (ogromna płytka drukowana z milionem części) i jest równo od samego dołu. Yamaha A-S2000 też ma regulację głośności hybrydową (układ scalony z tyłu wzmacniacza) i jeszcze zbalansowaną - zawsze jest równo.

W Cambridge CXA81 siedzi zwykły Alps Blue Velvet RK27. Nie jestem pewien w której wersji tłumienia, ale wszystkie mają takie same widełki parametrów dokładności. Zobacz sobie tabelę jaką normę przewiduje producent.

Jeśli wzmacniacz pracuje w normie producenta to nie podlega reklamacji. Przecież nie jest popsuty. Gdyby Ci zdechł jeden kanał. Gdyby wybuchło trafo. Gdyby wylały kondensatory to może coś byś ugrał. Tak to nic nie zdziałasz. 

Zawsze możesz wymienić kolumny na bardziej tępe... znaczy z niższą efektywnością. Wtedy trzeba będzie mocniej kręcić potencjometrem i będzie grać równo. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jestem początkujący w audio ale nie w przepisach prawa. 😉

Rękojmia dotyczy wady towaru. Wada polega na niezgodności rzeczy sprzedanej  z umową. Nigdzie sprzedawca w umowie czy opisie produktu nie stwierdził, że jedna strona dzięki komponentom wzmacniacza może grać głośniej. Moim zdaniem wzmacniacz nie ma właściwości, które powinien mieć. Jak zamontuję do swojego produktu jakieś g., które pozwala na odchyły 90% to też będzie dobrze? Bo czemuż to 20? Idąc twoim tokiem - jedna kolumna gra np. na 60 decybeli, druga na 20 i też przecież nic nie jest zepsute, obie grają. W samochodzie klima nie działa poniżej 20 stopni - panie ale działa a samochód jeździ...

Sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności jeżeli kupujący o wadzie wiedział lub powinien wiedzieć przy zakupie - z chęcią posłucham, jak mi to udowadniają.

A "norma producenta" to jakiś oksymoron.

Niestety, dokładnie zdaję sobie sprawę, że różnie może być i tego typu przepychanki w czarnym scenariuszu mogą się zdarzyć ale sprawę opiszę tak czy siak, nie rylko tutaj 😉

Edytowane przez Miłosz1

@Miłosz1 masz myślenie życzeniowe 😄

Będziesz miał odpowiedź, że to nie jest wada tylko właściwość produktu. 

U mnie burczy trafo, więc albo mnie wkurzy i sprzedam wzmacniacz. Albo ogłuchnę i będzie mi wisiało. Albo się popsuje w tę 2 lata i będę reklamować. Niestety, Rega są jakieś są. I tak ciszej burczy niż w Moon. Trafa toroidalne tak mają.

18 minut temu, Gargan napisał:

U mnie burczy trafo, więc albo mnie wkurzy i sprzedam wzmacniacz. Albo ogłuchnę i będzie mi wisiało. Albo się popsuje w tę 2 lata i będę reklamować. Niestety, Rega są jakieś są. I tak ciszej burczy niż w Moon. Trafa toroidalne tak mają.

To co pisałem wyżej to nie do końca moje myślenie, przytaczałem zapisy kc. ale ja pewnie takie myślenie mam, zobaczymy też, w najgorszym wypadku, jakie myślenie będzie miał UOKiK 😉

No cóż jak będzie, tak będzie, opiszę na plus, czy minus. Jeszcze wspomnę, że przed wysyłką napisałem do sprzedawcy, opisując problem, jakie mają życzenia co do wysyłki. Nie napisał, bym dał sobie spokój, nie wysyłał, bo to norma, itp. więc może będzie dobrze.

Nadmienię, że kiedyś Sony, po prawie roku użytkowania wymieniło mi TV na inny model bo miałem clouding na matrycy. Też mnie przekonywano, że lcd tak ma a nie było żadnych problemów z reklamacją. Do tego wymieniono mi na nowszy model, bo ten mój nie był już w sprzedaży... Takie rzeczy się dzieją 😉

Edytowane przez Miłosz1

Musiałbyś mieć pomiar, że faktycznie ten wzmacniacz ma odchyłkę ponad 20% pomiędzy dwoma kanałami. 

W poprzedniej wersji była regulacja balansu. W twoim już nie ma, bo jest nowoczesny i audiofilski 😁

Podziękuj marudom z forów internetowych. Usprawiedliwili oszczędności na produkcji 😁

• 2 tygodnie później...
W dniu 12.02.2025 o 14:28, Gargan napisał:

No Garganie, trzeba mieć wiarę. Sklep przyjął moją reklamację, wzmacniacz jest naprawiany. W tym momencie czekam na wynik, jeśli nie będzie poprawy mam podstawę do odstąpienia od umowy bo wymiana na inny egzemplarz jest podobno niemożliwa (mam edycję limitowaną i chyba dlatego).

Ale muszę ponarzekać, że komunikacja ze sklepem (a zwłaszcza jej brak) woła o pomstę do nieba...

• Pokaż nowe odpowiedzi