Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat Mr780 dobór kolumn

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym poznać opinię innego środowiska. Przejdźmy do rzeczy. Pokój jest mały około 10m2. Akustycznie dość słabo to wygląda jedna z kolumn musi stać w rogu.Budżet do 2500 zł nowe lub używane. Obecnie mam podłączone stare Kody które wyciągnąłem z piwnicy żeby coś grało. Szukam raczej kolumn podstawkowych z racji małego pomieszczenia. Muzyki słucham różnej, ale w rockowych klimatach obecnie się poruszam. Myślałem o B&W 607 s2, Klipsch Rp600m II albo Triangle Borea br03. Zależy mi głównie na dobrym połączeniu i synergii między kolumnami/wzmacniaczem. 

https://www.audiostereo.pl/topic/169412-magnat-mr780-dob%C3%B3r-kolumn/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wszystkie monitory tolerują bliskość ściany więc lepiej z BR na froncie.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kolumny o których myślałeś to dobre wybory. Widać że szukasz raczej w jaśniejszym brzmieniu? 

Więc do tych z twojej listy dopisz heco Celan gt302, magnat quantum 573, monitor audio rx2, Silver 2. 

Nikt ci dokładnego wyboru nie wskaże. 

3 godziny temu, Lis3k88 napisał:

Cześć. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym poznać opinię innego środowiska. Przejdźmy do rzeczy. Pokój jest mały około 10m2. Akustycznie dość słabo to wygląda jedna z kolumn musi stać w rogu.Budżet do 2500 zł nowe lub używane. Obecnie mam podłączone stare Kody które wyciągnąłem z piwnicy żeby coś grało. Szukam raczej kolumn podstawkowych z racji małego pomieszczenia. Muzyki słucham różnej, ale w rockowych klimatach obecnie się poruszam. Myślałem o B&W 607 s2, Klipsch Rp600m II albo Triangle Borea br03. Zależy mi głównie na dobrym połączeniu i synergii między kolumnami/wzmacniaczem. 

Posiadasz ciepłą elektronikę, myślę że ten Klipsch będzie najciekawszy jeśli chcesz w miarę sensownej podstawy basowej. W przypadku BW i Triangli dół będzie o wiele mniejszy w objętości, aczkolwiek pamiętaj że Klipsch to dosyć mocno nasycona konstrukcja, która w połączeniu z MR780 powinna być nie co łagodniejsza. Na pewno sporo tam energii w graniu.

Cześć 🙂 Miałeś okazję słuchać którejś z tych opcji? Jeśli nie, to warto spróbować 😉 Do listy dopisałbym na pewno Monitor Audio Bronze 100 oraz Polk R200 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Kolumny o których myślałeś to dobre wybory. Widać że szukasz raczej w jaśniejszym brzmieniu? 

Więc do tych z twojej listy dopisz heco Celan gt302, magnat quantum 573, monitor audio rx2, Silver 2. 

Nikt ci dokładnego wyboru nie wskaże. 

Szukam głównie dobrego połączenia. Kolumny, które wymieniłeś ciężko znaleźć na rynku wtórnym. Jedynie Rx2 są dość łatwo dostępne. Heco Gt302 chętnie bym kupił mam miłe wspomnienia z głośnikami tej firmy.

A może masz coś ciekawego w pobliżu - można podjechać i sprawdzić.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Niestety do najbliższego salonu audio mam jakieś 100km. Na dodatek ciężko tam znaleźć głośniki o których mowa. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy podłogówki z bass reflexem z przodu no. Tesi 561 w takim pomieszczeniu się nie uduszą? 

Ogólnie mogą być przy duże,tu najważniejsze jest, żebyś w tak małym pokoiku,nie miał przebasowienia wiesz 🙂 jeżeli podłogowe,to żeby miały wysoką skuteczność, abyś słuchając po cichu, miał wszystkie dźwięki 🙂 ja mam bas refleks z przodu i kolumny podłogowe i bas trochę dudnił,a kolumny nie mają dużych przetworników,sporo zależy od podłogi,do tego mr780 dał bym coś jasno,sztywniej grającego, żeby nie było zbyt misiowato,musisz wypożyczyć do domu i sprawdzić podłogowe i monitory, wyjścia nie ma, niestety nasza pasja audio jest męcząca 🙂

Czyli szukasz tylko nowych kolumn - pisząc o okolicy brałem pod uwagę używane.

Może byłoby zarówno bliżej niż te 100 km do salonu, a może i taniej 😉 

Nie szukam nowych. Wolałbym używane. 

1 godzinę temu, Adam71 napisał:

Słuchałem Magnata 780 z Wharfedale evo 4.2 i piorunujący efekt. 

Brałem ten model pod uwagę. Nawet u mnie w mieście ktoś sprzedaje te kolumny, ale cena wynosi 3000 zł. Model niższy Evo 4.1 ma za 1800 zł, ale między nimi jest za pewno ogromna różnica nie tylko cenowa. 

Raczej tylko w basie, bo jeden i drugi model ma ten sam AMT na górze pasma.

W małym pokoju mogło by się okazać, że basu masz wystarczająco dużo.

Tak, że z tą "ogromną" różnicą bym nie przesadzał ... choć parę Hz na pewno jest.

Mam do was jeszcze jedno pytanie. Czy Magnat mr750 czyli nowszy model, który jest tańszy dużo ustępuje swojemu poprzednikowi mr780? Czy warto zmienić na tańszy model i dołożyć 1000 zł do kolumn? 

W dniu 14.02.2025 o 21:33, Lis3k88 napisał:

Szukam głównie dobrego połączenia. Kolumny, które wymieniłeś ciężko znaleźć na rynku wtórnym. Jedynie Rx2 są dość łatwo dostępne. Heco Gt302 chętnie bym kupił mam miłe wspomnienia z głośnikami tej firmy.

Ustaw sobie jakiś alert i po prostu na nie poluj to nie jest też jakiś złoty graal swego czasu to były bardzo popularne kolumny na pewno się trafią. Z drugiej strony faktycznie ich cena na rynku wtórnym może zniechęcać sprzedawcę to po prostu ich wystawienia. 

PS. Co ten Juventus? Włosi w tej edycji LM tragedia!

W dniu 16.02.2025 o 06:59, Adam71 napisał:

Słuchałem Magnata 780 z Wharfedale evo 4.2 i piorunujący efekt. 

Co cię tam tak zelektryzowało ?:)

W dniu 17.02.2025 o 10:27, Lis3k88 napisał:

Mam do was jeszcze jedno pytanie. Czy Magnat mr750 czyli nowszy model, który jest tańszy dużo ustępuje swojemu poprzednikowi mr780? Czy warto zmienić na tańszy model i dołożyć 1000 zł do kolumn? 

To nie do końca jest nowszy i starszy model To jest po prostu uzupełnienie linii. Jest slabszy ale ma inne funkcje. 

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

PS. Co ten Juventus? Włosi w tej edycji LM tragedia!

Niestety kulawa obrona i granie na remis się zemściło. Czas to otwarcie powiedzieć, jesteśmy europejskim średniakiem. 

Wracając do tematu kupiłem używane Kef LS50. Był to zakupu w ciemno. Najwyżej stracę 😉

6 minut temu, Lis3k88 napisał:

Niestety kulawa obrona i granie na remis się zemściło. Czas to otwarcie powiedzieć, jesteśmy europejskim średniakiem. 

Wracając do tematu kupiłem używane Kef LS50. Był to zakupu w ciemno. Najwyżej stracę 😉

Ja nie 🙂 bo ja śledzę inny zespół z serie A 🙂

Tak tylko luźno zagadałem 🙂

Fajne kolumny. Jeśli są wsparte subem to na prawdę można uzyskać rewelacyjne brzmienie. 

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Tak tylko luźno zagadałem 🙂

Hehe wiadomo 😉 

W Magnacie nie ma wyjścia sub out. Ogólnie to subwoofer u mnie się dusi. Nawet na 40% mocy taki RS 8 Magnat był bardzo głośny i telepało szklankami. 

W dniu 20.02.2025 o 09:54, Lis3k88 napisał:

Hehe wiadomo 😉 

W Magnacie nie ma wyjścia sub out. Ogólnie to subwoofer u mnie się dusi. Nawet na 40% mocy taki RS 8 Magnat był bardzo głośny i telepało szklankami. 

To kinowy sub. Takie ma zadanie. 

Jak sprawdzisz coś łagodniejszego to nie powinno być takiego efektu. 

Może małe używane starsze Rel Quake?

W dniu 15.02.2025 o 15:55, Lis3k88 napisał:

Niestety do najbliższego salonu audio mam jakieś 100km. Na dodatek ciężko tam znaleźć głośniki o których mowa. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy podłogówki z bass reflexem z przodu no. Tesi 561 w takim pomieszczeniu się nie uduszą? 

Według mnie potrzebujesz dociążenia i powietrza, to się nie sprawdzi. Podstawki z Klipscha wydają się być lepszym pomysłem.

W dniu 20.02.2025 o 08:37, Lis3k88 napisał:

Według mnie dobre kolumny kupiłeś, zapewne używki w spoko cenie. Nie mniej jednak sądzę, że dzielonym systemem można było nie co lepiej trafić, aczkolwiek to by się wiązało z odsłuchem, na który nie mogłeś się udać niestety.

W dniu 20.02.2025 o 09:37, Lis3k88 napisał:

Bardzo fajne kolumny 🙂 Daj znać, czy Ci się podobają z Magnatem 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bardzo mi się podobają. Bardzo dobrze zaakcentowana stereofonia. Basu nie brakuje czego najbardziej się obawiałem. W dobrze zrealizowanych nagraniach przez kabel usb z laptopa muzyka brzmi świetnie aż micha sama się cieszy. Jedyny minus to słaba skuteczność. Trzeba trochę pokręcić głośność. 

Miłego słuchania w takim razie 🙂 

Dzięki. Następnym krokiem będzie zmiana kabli głośnikowych. Obecnie korzystam ze zwykłej polskiej miedzi (pytanie czy to hit czy mit z tymi kablami). Potem zabiorę się za zmianę lamp w Magnacie. 

Co do kabli to musisz się sam przekonać, czy ma to jakikolwiek sens.

Zależy też czego szukasz w dźwięku, ale też czego teraz brakuje.

Możesz mieć zarówno zbyt szczegółowo i przejrzyście, jak też odwrotnie 😉 

Nad Magnat em jest jakieś 3cm wolnej przestrzeni. Czy to błąd i można uszkodzić sprzęt? Słuchałem teraz około 3.5h no górna obudowa jest dość ciepła. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lis3k88

Moim zdaniem za mało. Będzie się grzał lampom jak i samym końcówkom mocy to nie pomaga. 

Jeśli się nie gasi to nie znaczy że jest ok. Może po prostu z czasem coś więcej paść. 

W dniu 26.02.2025 o 10:34, Piotr Sonido napisał:

Moim zdaniem za mało. Będzie się grzał lampom jak i samym końcówkom mocy to nie pomaga. 

Jeśli się nie gasi to nie znaczy że jest ok. Może po prostu z czasem coś więcej paść. 

Jutro zrobię roszade i dam go na górę. Piotrze jakbyś mógł jeszcze doradzić w kwestii źródła. Używam laptopa. I teraz pytanie czy kupić zewnętrzny dac do laptopa i podłączyć przez rca do Magnata czy streamer typu IFI zen albo Wiim? Wygoda nie ma znaczenia liczą się walory dźwiękowe. 

W dniu 17.02.2025 o 10:27, Lis3k88 napisał:

Warto zmienić markę wzmacniacza i dołożyć do kolumn. Albo kupić kolumny aktywne.

W dniu 25.02.2025 o 17:05, Lis3k88 napisał:

Nad Magnat em jest jakieś 3cm wolnej przestrzeni. Czy to błąd i można uszkodzić sprzęt? Słuchałem teraz około 3.5h no górna obudowa jest dość ciepła. 

Ukryta Zawartość

To nie jest sprzęt, o który trzeba specjalnie dbać i mocno się przejmować. Nic mu nie będzie. Zawsze możesz zmierzyć termometrem jaką ma temperaturę pracy - kondensatory umierają dopiero ponad 85°C. 

Spójrzmy prawdzie w oczy. Jeśli znalazłeś się na tym forum to ten Magnat nie zostanie u Ciebie wystarczająco długo, żeby się popsuł a w 10m² nie będziesz grać tak głośno, żeby zabić go termicznie. 

Jeśli faktycznie jesteś zestrachany to wytnij z tyłu szafki dwa otwory na duże wentylatory komputerowe i daj tam jakieś ciche wiatraczki Corsair lub Phanteks. Więcej nie potrzeba.

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Lis3k88 napisał:

Jutro zrobię roszade i dam go na górę. Piotrze jakbyś mógł jeszcze doradzić w kwestii źródła. Używam laptopa. I teraz pytanie czy kupić zewnętrzny dac do laptopa i podłączyć przez rca do Magnata czy streamer typu IFI zen albo Wiim? Wygoda nie ma znaczenia liczą się walory dźwiękowe. 

Streamery fajna rzecz.

• Pokaż nowe odpowiedzi